Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f555073daf72d0c8b8b4587/80
Foto: DalmacijaNews

Cijela Dalmatinska zagora bruji o migrantima u Aržanu: 'Strah nas je za djecu! Mještani pomažu ilegalcima i pokazuju im napuštene kuće!'

Reporterski put prema Aržanu, Vinici i graničnom području kao povod imao je filmsku otmicu Marijana Babića
Ilegalni migranti iz Irana zatečeni su u autobusu koji je iz Omiša vozio prema Splitu. Policijski ulov sa sredine studenog prošle godine prenijeli su svi mediji. Granica šuplja kao švicarski sir, zabrinutost i zaprepaštenje, nesretni slučajevi smrti i brutalnost policije bili su hrvatska svakodnevica s kraja prošle godine. 

Iako je većina slučajeva povezanih s migrantima bila na sjeveru, i Dalmacija je na brojnim koridorima zazivala pomoć vojske, a zbog učestalih krađa i čestih noćnih posjeta, mještanima je bilo sve draže vidjeti i policijske ophodnje. Dolaskom zime Hrvatska se suočavala sa sve više ilegalaca, a pojavom koronavirusa fokus cijelog života pao je na razinu nanometra jer baš toliko je velik maleni neprijatelj s kojim se život uvelike promijenio.

Start ove priče zbio se u kasno nedjeljno poslijepodne. Poziv dobrog poznanika zvučao je kao nešto miljama daleko. Nekoliko ilegalnih migranata kod Aržana otelo je starijeg muškarca koji je, srećom, završio s tek nekoliko porezotina od granja po rukama i nogama. Početno čuđenje i nevjerica ubrzo su dobili posve suprotnu boju zbog detaljnog opisa unuka otetog muškarca. Čak se koristio i pištolj, kao u sceni iz nekog dobro osmišljenog kriminalističkog filma.


Događaj je, nedugo poslije, potvrdila i policija što je bio dovoljan motiv za put prema granici, put prema Aržanu i Vinici, put kojeg potpisnik ovih redaka neće zadugo zaboraviti.

Krivudava cesta i nepregledna divljina pratile su nas dobar dio puta do našeg odredišta. Na ulazu u Svib, mjesta prije Aržana, dočekao nas je nogometni natpis. 'Zenica - Čelik' stajalo je na napuštenoj autobusnoj stanici koja je tek odavala simpatije prema klubu do kojega ima dobrih 170 kilometara. Ako je stajalište trebalo biti znak dobre prometne povezanosti onda je bilo znak tužne priče. Kućica obrasla u draču i u većem dijelu razrušena svjedočila je još jednom od razloga zbog čega smo se baš uputili prema mjestima uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

'Mještani im kažu gdje su napuštene kuće'

Nepregledna polja prostirala su se sve do brda ispod kojih su se naslagale kuće. Ka Hercegovini jurcaju automobili, redom imotskih registracija. Tek koji kamion prevozi namirnice do malene trgovine u centru mjesta. Ekipu s fotoaparatom i snimačima svi pozorno prate, pritišću kočnicu da radoznalo vide naše namjere. 

Zaustavljamo se ispred razrušene kuće da bi zabilježili dva lica mjesta. Na ratno vrijeme podsjeća kuća bez krova, a tik uz nju stoji blještavo izdanje dvokatnice, novoobnovljeno. Ondje su na odmoru Nijemci, ako je suditi po registracijama automobila. 


Malo dalje je mjesna crkva, a u blizini i jedini kafić u mjestu. Ispred 'Jadrana' sjedi tek jedan muškarac, uz kavu čita dnevne novine. Nismo ga htjeli pometati u, očito je, ritualu. Raspoložen za nekoliko pitanja bio je, zato, 57-godišnji Ante kojeg smo našli ispred trgovine.

- Marijana su oteli migranti, to je užas. Kod nas je vidjeti migranta postalo normalno. I ja sam ih vidio prije mjesec dana na vodi, ondje su se umivali, govori nam Ante o neobičnom slučaju s granice.

- Ima ovdje i dosta mještana koji im kažu gdje su napuštene kuće, gdje da se sakriju, dodaje poprilično otvoreno naš sugovornik.


Pitamo ga i boje li se ovdje migranata, ali i koronavirusa.
- Neće nas ubiti ni migranti, ni koronavirus, ali opreza nikad dosta. Mi ispred kuće noću ugasimo sva svjetla, da budemo što manje primjetni. Ja mogu i razumijeti policiju, ovdje je na kilometre šume i polja, teško je to sve nadzirati, a i ako se uhvate migranti onda se sve skriva. Ne znam, možda ne žele dizati paniku, a možda žele da se što manje priča o tome.'Najviše nas je strah za našu djecu'

Već nekoliko dana područje od Imotskog do Trilja bruji o didu Marijanu, zarobljeniku ilegalaca koji drže lokalitet već godinama kao koridor za spas. U velikom strahu zato su mještani, tako nam barem veli Vinka, posebno žene.

- Najviše nas je strah za našu djecu. Bojimo se i pustiti da se igraju ispred kuće. Ovdje nikad ne znaš kad ti mogu migranti naići, neki susjedi su ih vidjeli i usred bijela dana.

O ilegalcima u Aržanu ćete od malo koga čuti jer svi žive u nekim vlastitim strahovima. Kad smo zabilježili i ovo gore napisano, ostali smo u čudu. Stajali smo više od pola sata na ljetnom suncu, nakon reda odbijanja, dobili smo nešto konkretno.


A bilo je i ranije ondje svega, ako je vjerovati kazivanjima Anti i Vinki. Uz samu granicu nađeno je i nekoliko otrovanih pasa, pronađeni su i šatori, a na ambalaže, boce i druge ostatke mještani su već naviknuli. Ima i onih koji zarađaju od švercanja, a, kažu nam, još su na šumskim putevima bijele kesice kojima su migranti označavali svoje trase.

I kako onda živjeti 'novim normalnim' životom s koronavirusom kad i ovaj normalni više nije normalan. Strah je postala svakodnevica u Aržanu, a slučaj otmice Marijana Babića bio je tek vrhunac već odavno užarene atmosfere. Srećom se ovo pogranično mjesto nije dopalo malenom virusu, nije valjda da i on bježi s prostora u kojem je, u posljednjih 20 godina, otišlo više od polovice mještana. Sada ondje galopiraju migranti.
hr Sun Sep 06 2020 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a1c5bdaf72d87a38b45e6/80

Hrvace: Obilježavanja 29.godišnjica stradavanja devet policijskih službenika

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su upaljene svijeće za naše poginule kolege.
Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju su predvodili  don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić, policijski kapelani PU splitsko-dalmatinske, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika u Hrvacama.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika i predstavnike udruga, na svetoj misi sudjelovali su Ivica Franić, načelnik Sektora policije,  zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, pomoćnik načelnika u Policijskoj postaji Sinj Duško Ugrin, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak.

Don Marko Trogrlić je naveo kako je današnje evanđelje koje je pročitano na misi  jedno od najkraćih, ali je jako bogato sadržajem, te govori kako Isus sve one koji slušaju njegovu Riječ i u životu je vrše, proglašava svojom rodbinom: braćom, sestrama i majkom. „Možemo to sažeti u dvije jako bitne točne za naš život: iz Kristovog stava prema njegovoj majci Mariji trebamo iščitati kakav bi trebao biti naš stav prema Kristovoj majci Mariji, te kakav bi trebao biti naš stav prema Božjoj riječi.

Don Marko je u propovijedi istako: „Navedenu vezu odnosa s Bogom i s bližnjim, potvrđuje nam cijela povijest čovječanstva, kako pozitivnoj tako i negativnoj dimenziji. U svakoj stvarnosti društvenog življenja prožetog ljudima prisutne su obje dimenzije, a nadasve u onoj ratnoj. Stoga ne možemo danas ne prisjetiti se i ne istaknuti primjer naših branitelja, a posebno onih za koje ovu misu služimo.

„Veće ljubavi nitko nema od ove: tko život svoj položi za prijatelje.“ (Iv 15, 9-17), te su se tako svojim življenjem i smrću najintimnije sjedinili s Kristom. Stoga im hvala na svjedočanstvu življenja „slušanja i vršenja Božje riječi.“

Nakon svečane mise na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i cvijeće, te su  upaljene svijeće za naše poginule kolege. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima.
hr Tue Sep 22 2020 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f535274daf72d46868b46db/80
Foto: Unsplash

Stožer produžio mjere: Barovi, kafići i klubovi i dalje ne smiju raditi duže od ponoći

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada. 

Tom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije "Barovi", kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl., koji smiju raditi najduže do 24 sata.

Novom odlukom Stožera rok primjene se produžuje do 7. listopada.

hr Tue Sep 22 2020 16:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6a0697daf72dc4a38b45b1/80
Foto: HDZ Split/Facebook

HDZ Split: 'Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga'

'Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana', poručuju iz HDZ-a
Jučer se u Splitu raspala koalicija HDZ-a i Kerumovog HGS-a koji posljednjih dana puni naslovnice uvredama novinarima, podizanjem tužbi. Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ Split pak je putem Facebooka uputilo priopćenje: 

- Hrvatska demokratska zajednica kao vodeća stranka na razini Grada Splita nema namjeru sudjelovati u suvišnim raspravama i svađama, kao ni referirati na neprimjerene izjave pojedinih gradskih vijećnika. Čvrsto i jasno stojimo uz našeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Interes naših građana i našeg Splita treba biti ispred i iznad svega ostaloga. Upravo s tim ciljem, pozivamo na dijalog svih sudionika u političkom životu našeg grada. 

Naša glavna odgovornost je nastavak realizacije velikog broja projekata koji su započeti ili planirani u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana. Normalno funkcioniranje Gradskog vijeća i donošenje ključnih odluka poput rebalansa proračuna, kojim su obuhvaćeni negativni utjecaji pandemije koronavirusa, je preduvjet kako bi te ciljeve postigli. Razna politička i nepolitička prepucavanja ostavimo za izbornu kampanju koja nas očekuje sljedeće godine jer u ovom trenutku interes Grada i građana treba biti jedini fokus svih.
hr Tue Sep 22 2020 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Nova pravila na Marjanu: Nema prometovanja bez vinjete!

Parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno je samo na označenim mjestima
Vožnja prometnicama na Marjanu od danas je dopuštena isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza, dok taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

S važećom trajnom ili privremenom vinjetom vozači mogu ući na rampi na Vodovodu, Kašjunima, Institutu te Karinovoj krivini, a broj vinjeta ograničen je za djelatnike Instituta za oceanografiju i ribarstvo na 50, za djelatnike Zoološkog vrta na 10 te za djelatnike RUC Bene na 8.

Vlasnici zemljišta na Marjanu imaju pravo na jednu vinjetu, dok osobe s prebivalištem na Marjanu imaju pravo na dvije vinjete godišnje po kućanstvu.

Osobe s invaliditetom s oštećenjem donjih ekstremiteta minimalno 80% također imaju pravo na trajnu vinjetu, a svi korisnici zahtjeve za izdavanje podnose Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan.

Privremene vinjete izdaju se posjetiteljima stanara na području Oceanografskog instituta, najviše 5 vozila u jednom trenutku te posjetiteljima stanara na području Sedla za najviše 2 vozila u jednom trenutku.

Čuvari prirode Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan provode nadzor, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode kazne za prekršitelje, odnosno osobe koje Marjanom prometuju bez važeće vinjete iznose od 500 do 1000 kuna.

Parkiranje unutar Park-šume Marjan dopušteno je samo na označenim mjestima za parkiranje.

Građane i pravne osobe koje ostvaruju pravo na vinjetu pozivamo da u Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan podnesu zahtjeve za izdavanjem istih.
hr Tue Sep 22 2020 14:20:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .