Split: Vijećnici idući tjedan raspravljaju o Spaladium areni, Hajduku, OŠ Žnjan-Pazdigrad,…

Sjednica splitskog Gradskog vijeća najavljena je za četvrtak. Na dnevnom redu je devet točaka, a raspravljat će se o osnivanju Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, Hajduku, Spaladium areni i promjenama Detaljnog plana uređenja na Visokoj.

U informaciji o postupcima vezanim za status i funkcioniranje društva Sportski grad TPN izvjestiteljica Slavica Radić ponovit će im kakav je bio razvoj događaja s projektom Spaladium arene i najaviti da će Grad protiv točke jedan i dva pravorijeka Arbitražnog suda podnijeti tužbu nadležnom Trgovačkom sudu u Zagrebu. U prvoj točki Arbitražni sud je utvrdio da je raskinut Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između Sportskog Grada TPN d.o.o. u stečaju i Grada Split, a točkom dva utvrđeno je da su prava i obveze zajmoprimca Sportskog Grada TPN d.o.o. u stečaju, iz Ugovora o kreditu sklopljenog 25. travnja 2008. između Unicredit Bank Austria AG, Sportski Grad TPN d.o.o. u stečaju i Zagrebačke banke d.d., preneseni na Grad Split. U Gradu su uvjereni da imaju dovoljno razloga i argumenata temeljem kojih bi ove dvije točke trebale biti poništene.

Odlučivat će i o osnivanju Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad. Izgradnja škole je u tijeku, Grad je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva o potrebi osnivanja nove škole, a za privremenu ravnateljicu je predložena Antonela Petrić, koja je zadnjih šest godina ravnateljica OŠ Trstenik.

Vijećnicima će biti predloženo da donesu odluku o provedbi postupka kojim će se izvan snage staviti DPU sjeverozapadnog područja Visoke uz Vukovarsku ulicu. Objašnjenje je da je DPU donesen 1995. godine, da se Zakon o prostornom uređenju u više navrata mijenjao te da DPU nema elemente koji su danas propisani zakonom. 

– U međuvremenu je, kao plan šireg područja donesen GUP Splita kojim su propisane odredbe za provedbu, između ostalog i za prostor kojeg obuhvaća ovaj DPU. Prostor obuhvata je većim dijelom izgrađen i to dijelom protivno prostorno planskoj dokumentaciji, odnosno DPU-u na snazi. U postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada građevine su ozakonjenje, dijelom i protivno DPU-u. Stavljanjem izvan snage predmetnog DPU-a omogućit će se manje intervencije u prostoru, posebno poboljšanje prometne infrastrukture sukladno GUP-u Splita – navedeno je u materijalima za sjednicu.

Bit će govora i o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta HNK Hajduk š.d.d., kako bi se Grad, kao većinski vlasnik, s njima upoznao prije sljedeće Glavne skupštine. Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Gradu je dostavila udruga Naš Hajduk, a od vijećnika se očekuje da gradonačelniku daju preporuku kakav će stav zauzeti na Glavnoj skupštini.

POSLJEDNJE DODANO: