Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58597a5c1eea8f11768b457b/80
Foto: Miroslav Lelas

Split: Vijećnici idući tjedan raspravljaju o Spaladium areni, Hajduku, OŠ Žnjan-Pazdigrad,...

Sjednica je zakazana za četvrtak, a na dnevnom redu je devet točaka
Sjednica splitskog Gradskog vijeća najavljena je za četvrtak. Na dnevnom redu je devet točaka, a raspravljat će se o osnivanju Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad, Hajduku, Spaladium areni i promjenama Detaljnog plana uređenja na Visokoj.

U informaciji o postupcima vezanim za status i funkcioniranje društva Sportski grad TPN izvjestiteljica Slavica Radić ponovit će im kakav je bio razvoj događaja s projektom Spaladium arene i najaviti da će Grad protiv točke jedan i dva pravorijeka Arbitražnog suda podnijeti tužbu nadležnom Trgovačkom sudu u Zagrebu. U prvoj točki Arbitražni sud je utvrdio da je raskinut Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između Sportskog Grada TPN d.o.o. u stečaju i Grada Split, a točkom dva utvrđeno je da su prava i obveze zajmoprimca Sportskog Grada TPN d.o.o. u stečaju, iz Ugovora o kreditu sklopljenog 25. travnja 2008. između Unicredit Bank Austria AG, Sportski Grad TPN d.o.o. u stečaju i Zagrebačke banke d.d., preneseni na Grad Split. U Gradu su uvjereni da imaju dovoljno razloga i argumenata temeljem kojih bi ove dvije točke trebale biti poništene.

Odlučivat će i o osnivanju Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad. Izgradnja škole je u tijeku, Grad je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva o potrebi osnivanja nove škole, a za privremenu ravnateljicu je predložena Antonela Petrić, koja je zadnjih šest godina ravnateljica OŠ Trstenik.

Vijećnicima će biti predloženo da donesu odluku o provedbi postupka kojim će se izvan snage staviti DPU sjeverozapadnog područja Visoke uz Vukovarsku ulicu. Objašnjenje je da je DPU donesen 1995. godine, da se Zakon o prostornom uređenju u više navrata mijenjao te da DPU nema elemente koji su danas propisani zakonom. 

- U međuvremenu je, kao plan šireg područja donesen GUP Splita kojim su propisane odredbe za provedbu, između ostalog i za prostor kojeg obuhvaća ovaj DPU. Prostor obuhvata je većim dijelom izgrađen i to dijelom protivno prostorno planskoj dokumentaciji, odnosno DPU-u na snazi. U postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada građevine su ozakonjenje, dijelom i protivno DPU-u. Stavljanjem izvan snage predmetnog DPU-a omogućit će se manje intervencije u prostoru, posebno poboljšanje prometne infrastrukture sukladno GUP-u Splita – navedeno je u materijalima za sjednicu.

Bit će govora i o prijedlogu izmjena i dopuna Statuta HNK Hajduk š.d.d., kako bi se Grad, kao većinski vlasnik, s njima upoznao prije sljedeće Glavne skupštine. Prijedlog izmjena i dopuna Statuta Gradu je dostavila udruga Naš Hajduk, a od vijećnika se očekuje da gradonačelniku daju preporuku kakav će stav zauzeti na Glavnoj skupštini.
hr Fri Jan 27 2017 12:24:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6e0d2af47fde7f8b48d8/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Počela sezona krpelja, evo kako se zaštititi

Krpelji su prenositelji raznih bolesti, a njihova je sezona upravo u punom zamahu. Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti.
Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna, piše HRT.

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.  

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.  

Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.
hr Sat Apr 21 2018 19:00:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb6c282af47f658c8b463c/80

Prijatelji životinja: Zaustaviti uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer ima razarajući utjecaj na okoliš

U povodu Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja udruga Prijatelji životinja pozvala je u subotu građana da promisle o prelasku na zelenu prehranu te time zaustave uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer, tvrde, ima razarajući utjecaj na okoliš.
Nekoliko milijuna ljudi Dan planeta Zemlje obilježit će prikladnim akcijama poput čišćenja divljih odlagališta otpada, edukacijom i podizanjem svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota, pa čak i simboličnom minutom šutnje. Ipak, ono najučinkovitije što pojedinac može učiniti kako bi pridonio zaštiti i očuvanju okoliša i prirodnih resursa je – prelazak na veganstvo, poručuju iz te udruge.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku ističu kako oni pokazuju da je tijekom 2016.u Hrvatskoj ulov i uzgoj morske ribe, ljuskavaca, kamenica te ostalih mekušaca i školjkaša iznosio 85.028 tona. Svoju zabrinutost su izrazili i zbog podataka koji pokazuju da je zbog prekomjernog izlova ribe Mediteran izgubio 41 posto nekadašnje populacije morskih sisavaca i čak 34 posto ukupnog ribljeg fonda.

"Prema izvještaju UN-a iz 2010. godine uzgoj životinja utječe na 70 posto potrošnje svjetske pitke vode i 38 posto ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Odgovoran je za čak 19 posto ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više nego što proizvede ukupni svjetski promet", istaknuli su Prijatelji životinja.

Navode i da se 15.500 litara vode iskoristi za stvaranje jednog kilograma goveđeg odreska, dok je za stvaranje jedan kilograma krumpira ili rajčica  potrebno 250 litara vode. Tvrde da se životinje prisilno hrani čime se uništava više od 70 posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu kada bi se prenamijenila za ljude.

"Za stočarstvo se koristi čak 70 posto sveukupne čiste vode. Odgovorno je za 65 posto emisije dušikova oksida, a staklenički plin dušikov oksid je 296 puta destruktivniji od CO2. Uzgoj životinja odgovoran je za 91 posto uništavanja Amazonske prašume",  tvrde u priopćenju.

Napominju i kako UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) savjetuje smanjenje unosa mesa jer gotovo dvije trećine stakleničkih plinova i 78 posto ispuštanja metana nastaju zbog uzgoja stoke.
Ističući da je samo 2016. godine u Hrvatskoj ubijeno više od 50 milijuna kopnenih životinja,   iz te udruge pozivaju građane da pređu na zelenu prehranu i smanje razarajući utjecaj uzgoja životinja.
hr Sat Apr 21 2018 18:52:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb5e402af47fb68d8b45ec/80

Pametno i Dan planeta Zemlje: Split bogatiji za dva stabla

Preraslo je u tradiciju...
Danas su predstavnici stranke Pametno povodom Dana planeta Zemlje, koji se službeno obilježava sutra, 22. travnja, u Splitu, u Gundulićevoj i Biokovskoj ulici, posadili dva nova stabla - kesten i lipu.

Riječ je o sada već tradicionalnoj sadnji, trećoj po redu, kojom stranka Pametno podržava ovaj dan u skladu sa svojim programom u kojem zagovaraju grad što bogatijih zelenih površina i zdravog življenja.
hr Sat Apr 21 2018 17:54:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .