Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5858d8971eea8f44708b4597/80
Foto: lt.umn.edu

Bakalar – Hrvatsko kulturno dobro iz Kraljevine Norveške

Važnost bakalara u tradiciji hrvatskog naroda najbolje je opisao pokojni Miljenko Smoje u svojoj kultnoj Borbenoj ponoćci Kronike našeg malog mista

Čista srijeda, Veliki petak i Badnjak nezamislivi su bez bakalara. Generacijama su se te vjerske pobožnosti častile uz tu obezglavljenu sušenu ribu koja je dolazila iz dalekih sjevernih mora, najčešće onih Norveških. A kada nešto u nekom kontekstu traje dugo, generacijama, onda to zovemo tradicija.

Mi smo narod tradicije, vezujemo se uz nju, ona nas određuje, ona je naš identitet. Tako je bakalar, stanovnik Kraljevine Norveške, postao dio hrvatskog identiteta, štoviše postao je njegov branitelj.

U vremenima kada se nacionalni identitet nije smio isticati i kada su se vlasti svim silama trudile otupiti i izbljediti nacionalnu svijet, zabranjujući javno spominjanje i slavljenje vjerskih svetkovina, bakalar se nezaustavljivo mirisno širio ulicama naših sela i gradova interpretiran receptima starih nona koje su ga kuhale onako kako su ih njihove none naučile.

Zato je bakalar postao „državni neprijatelj“, pao u nemilost i bio zabranjivan.

U Borbenoj ponoćci kultne serije Kronika našeg malog mista, veliki Miljenko Smoje sve je opisao u jednom dijalogu:  

Komesar Roko Prč: „Ča je sekretaru oli si danas jia bakalara, a?“ Sekretar: „A ča bi ti radi na mom mistu?“ Roko: „Ja? Ja bi ga baci kroz ponistru vanka! Da meni žena skuva bakalar na Badni dan zapametila bi ona ti dan Gospe mi.“  Sekretar: “ Drugo je Roko žena, a drugo mater.“ Roko: „Je sekretaru, ma je bakalar, bakalar!“


I zato je norveški bakalar hrvatski mučenik, prvoborac i branitelj.

Ipak, iznad svega on je kulturni spomenik nulte kategorije i gastronomski tradicijski običaj prve klase, bez kojeg ni danas, kao i stoljećima u našem malom mistu, ne može proći ni jedan post i nemrs. Zato bi mu ministarstvo kulture trebalo makar simbolično dodijeliti status prvog stranog kulturnog dobra u Republici Hrvatskoj, te s Kraljevinom Norveškom uspostaviti daleko snažnije kulturne kontakte.

A Borbenu ponoćku Milenka Smoje preporučio bih pogledati svakom čovjeku, svakog Badnjaka.

Po onoj staroj; „čovjek živi koliko živi sjećanje na njega“, neka živi Miljenko Smoje i naš norveški bakalar. 

A ako vas zanima zašto bakalar nema glavu, pročitajte u mojoj priči:

Zašto bakalar nema glavu i zašto je suh, pitaju se mnogi ljudi. Naravno mnogo je odgovora; od onih šaljivih do stručnih, iz raznih krajeva svijeta, ali pravi odgovori dolaze nam iz života malih ljudi sa sjevernih, ledom okovanih  mora. Naime, tamo su prije mnogo godina ruski ribari loveći ribu, ulovili velikog bakalara. Glad je bila neizmjerna i svaka je ulovljena riba značila život, a veliki, masni  bakalar kojeg su ulovili značio je mnoge živote. Dok su sretni vozili prema svojoj luci, bakalar im je počeo pričati priču o zapadu, boljem životu, zabavi, izobilju i blagostanju. Očarao ih je svojom pričom, pa su je stigavši u svoje mjesto, proširili na sva usta, do svih ušiju, uključujući uši lokalnog komesara Alekseja, koji je u toj bakalarovoj propagandi odmah prepoznao mogućnost zaluđivanja naroda. Presuda je bila donešena trenutno; bakalaru se mora otkinuti jezik pred svim okupljenim mještanima! Egzekuciju je pred mnoštvom obavio sekretar nadimkom Žilaj, jednim potezom oštrog noža otkinuvši jezik, još živom bakalaru. Oči sviju bile su uprte u jadnog bezjezičnog bakalara koji je zadnjim snagama otvorio usta i prošaptao okupljenima; Coca-Cola. Komesar Aleksej je bez ikakve presude uzeo nož i bakalaru otkinuo glavu. Naredio je da ga se mora javno objesiti za rep na stablo, neka visi za primjer svima koji bi eventualno povjerovali u njegove priče. I tako je jadni bakalar visio nekoliko mjeseci na vjetru i studeni, osušio se skroz i taman kada je jedan siromah prolazio ispod stabla padne pred njegove noge. Siromah ga uzme i ponese kući. Kako je siromahova kuća prokišnjavala, proljetne kiše natopiše suhi bakalar i siromah ga u svojoj neimaštini tako omekšalog skuha sa dva krompira. Nije dugo trebalo da miris bakalara iz njegove kuće obiđe selo. Ostalo je povijest. 

Naravno, priča ima i onu drugu, zapadnu stranu.

Američki su ribari lovili ribu i ulovili bakalar koji im je pričao priče o idealnom životu, samoupravljanju, bratsvu i jedinstvu...

 I zato brbljivi bakalar nema glavu i suh je, ma otkuda dolazio.





Facebook komentari

hr Tue Dec 20 2016 08:08:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d3bc9fb4739841d08b458b/80
Foto: Pixabay

Današnja djeca ove stvari više nikada neće raditi

Ovo je (sjetna) lista stvari koje naša djeca nikada neće raditi
U naletu nostalgije često se znamo sjetiti djetinjstva i svega što je obilježilo naše odrastanje. To su uglavnom bile stvari koje današnji klinci više ne poznaju i situacije u kojima se nikada neće naći. Ovo je (sjetna) lista stvari koje naša djeca nikada neće raditi. - piše Zadovoljna.hr

Današnji klinci nikada neće: 

1. ... brinuti oko propuštanja omiljene TV serije. 
Zahvaljujući raznim online servisima za gledanje serija, svaka epizoda sada im je nadohvat ruke kad god to požele. Nikada neće tražiti reprize u TV programu i žalovati kad shvate da su i nju propustili.

2. ... posuđivati filmove u videoteci. Današnja djeca ostat će zakinuta za iskustvo posuđivanja VHS kazeta koje je uključivalo višemjesečno iščekivanje novih filmova, listu čekanja za hitove i obavezno premotavanje kazete prije vraćanja.

3. ... nazvati mamu s telefonske govornice. Treba im prijevoz nakon izlaska? Mobitel je u ruci, a mama i auto samo jedan poziv dalje. Žicanje telefonske kartice za jedan poziv njima je nepoznanica. 

4. ... voziti bicikl bez kacige. Razbijene glave i ožiljci na čelu sada su prošlost zahvaljujući kacigama.

5. ... igrati se u 'opasnim' parkićima. Nema više razderanih koljena i dlanova. Beton je odavno zamijenila mekana playtop podloga , a naše stare penjalice sada su modernizirane i pretvorene u 'sigurne' sprave.

6. ... pisati krasopisom. Rukopis se drastično mijenja sa svakom novom generacijom i umjetnost lijepog pisanja polako nestaje.

7. ... svojoj simpatiji snimiti kazetu s ljubavnim pjesmama. 
Njih su zamijenile playliste koje djeca naprave za dvije minute. Mi smo danima radili svoje kompliacije, na radiju čekali omiljene pjesme kako bi ih snimili i umirali od tuge kada nam je voditelj 'uletio' na kraj pjesme sa svojom pričom.

8. ... koristiti enciklopedije za svoje referate. Umjesto odlaska u knjižnicu i višesatnog pretraživanja enciklopedija koje se nisu smjele iznositi van, djeca danas upale kompjutere i pohrle na online enciklopedije.

9. ... pisati na pisaćoj mašini. Ručno štampanje teksta je prošlost. Osobna računala potpuno su istisnula pisaće mašine koje su bile nezaobilazni dodatak svakog ureda.

"'Današnja djeca ostat će zakinuta za iskustvo posuđivanja VHS kazeta u videoteci. '"

10. ... koristiti telefon s brojčanikom. Zar uopće postoji telefon bez touchscreena, vjerojatno bi se zapitala sva današnja djeca. Da, postoji, negdje u podrumu vašeg doma i u arhivu muzeja.

11. ... koristiti papirnate zemljopisne karte. Od malih nogu navikli su na GPS i Google Maps pa se neće snalaziti ako im damo zemljovid u ruke.

12. ... piti vodu iz crijeva za zalijevanje vrta. Omiljeno (i jedino) osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana nekada je bila upravo hladna voda koju smo halapljivo ispijali iz crijeva. Danas je omiljeno osvježenje klima uređaj i šaka leda u čaši soka.

13. ... igrati se s pikulama. Pikule, špekule, klikeri, kako god. Predivne male šarene kuglice obilježile su naša djetinjstva koja smo proveli kopajući rupe po parkovima i slažući prepreke za pikulanje.

14. ... fotografirati s analognim fotoaparatom. Digitalizacija je sve promijenila i djeci je normalno da fotografiju vide par sekundi nakon njezinog nastanka. Zatim su obično nezadovoljni viđenim pa ju izbrišu i ponovno se slikaju. Mi smo danima čekali razvijanje fotografija i imamo albume pune fotografija kojih se sramimo.

15. ... prozor na automobilu spustiti ručicom. Sada su tu tipke, daljinski ključevi i upravljači jer se tko se još želi 'umarati' vrćenjem ručice

16. ... satima lutati sa svojom škvadrom. Današnji klinci ne mogu 'pošteno' odlutati ili se kratko izgubiti s ekipom. Mama i tata zovu na mobitel svakih pola sata kako bi provjerili gdje su i kada stižu doma.

Facebook komentari

hr Thu Mar 23 2017 13:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58bbca45b47398619f8b459e/80
Foto: Pixabay

Kako preživjeti dan nakon neprospavane noći?

Pomoću ovih jednostavnih trikova se razbudite i prebrodite dan dok ne dobijete novu priliku za san
Ako vam se dogodilo da dugo u noć niste mogli zaspati i(li) ste se tijekom noći budili bezbroj puta, vjerojatno će vam se to “naplatiti“ tijekom dana napadom umora i padom koncentracije. Možete to preduhitriti na vrijeme pomoću jednostavnih trikova da se razbudite i prebrodite dan dok ne dobijete novu priliku za san.- piše Zadovoljna.hr

1. Ustanite bez odgađanja

Odugovlačenje s izlaskom iz kreveta neće vam puno pomoći ako vas čekaju dnevne obaveze. Bolje je odmah ustati kako biste imali dovoljno vremena da razbudite svoje tijelo. Podignite rolete, razgrnite zavjese, otvorite prozor – pustite u sobu svjež zrak i sunčevu svjetlost.

2. Doručkujte

Odmah na početku dana ključno je da organizam dobije dovoljno “goriva“. Doručak pokreće metabolizam, pa ćete biti aktivniji i mentalno i tjelesno. Slobodno si priuštite hranjiv obrok (npr. kašu s voćem ili mlijekom, jaja sa šunkom, integralne sendviče, sir ili jogurt), ali izbjegavajte šećer jer samo privremeno diže energiju, a par sati nakon toga uslijedit će “pad“.

3. Ne pretjerujte s kavom

Kava vam ujutro može pomoći da se razbudite, ali ispijanje šalice za šalicom tijekom dana neće povećati budnost nego biste, štoviše, mogli postati još umorniji. Bolji izbor su biljni čajevi, svježe iscijeđeni voćni sokovi i voda – s dovoljno tekućine bit ćete manje pospani.

4. Važne obaveze odradite prijepodne

Ako ste imali lošu noć, najvjerojatnije ćete do popodneva biti ozbiljno umorni. Stoga pokušajte sve važne obaveze i poslove obaviti ujutro ili barem u prvom dijelu dana, a manje zahtjevne stvari ostavite za popodne i navečer.

5. Pokrenite se

Na poslu nemojte samo “vegetirati“ nego hodajte kad god je moguće. Ne zaboravite piti vodu koja ne samo da osvježava organizam nego može spriječiti glavobolju. Po mogućnosti izađite na svjež zrak u 20-minutnu šetnju.

6. Opušteno u sljedeću noć

Navečer nemojte pod svaku cijenu pokušavati nadoknaditi gubitak sna iz prethodne noći. Nastojte otići u krevet na vrijeme, ne opterećujući se sumnjom da se možda opet nećete dobro naspavati. Jednostavno pustite da san dođe bez velikih očekivanja.


Facebook komentari

hr Thu Mar 23 2017 13:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d39511b47398d8cc8b463e/80
Foto: YURI ELKAIM

Ljudi ne znaju što ih čini sretnima

Nitko ne podučava gdje pronaći kreativnost i energiju

Većina ljudi nema pojma o tome što ih čini sretnima, čak i ako za srećom žude, tvrdi znanstvenik Karlheinz Ruckriegel sa sveučilišta u Nuernbergu. 

 Iako predaje političku ekonomiju, profesor Ruckriegel bavi se i interdisciplinarnim istraživanjem sreće i tvrdi da mnogi ljudi ne znaju "što čini dobrobit ili odakle da ju počnu tražiti".
"To nas nitko ne uči", kaže. "U školi nam govore da učimo kao mravi, ali nitko ne govori što je ono važno u životu, ono što će učiniti da se osjećamo dobro". 

"Nitko ne podučava gdje pronaći kreativnost i energiju", objašnjava.

Ali sada se pomalo u škole uvode programi koji to omogućuju.

"Na Novom Zelandu su neke škole revidirale kurikulume temeljem novih rezultata s polja istraživanja sreće", rekao je Ruckriegel. 

Po njemu, stvar je jednostavna. Osoba je sretna ako se često tako osjeća i općenito je zadovoljna svojim životom. 

Čimbenici sreće uključuju zadovoljavajuće društvene odnose, zdravlje i dobrovoljne slobodne aktivnosti.

"Do sreće je teže doći ako ljudi žude za novcem, ljepotom i slavom", zaključio je. 

Facebook komentari

hr Thu Mar 23 2017 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d2cd7ab4739837cd8b45e7/80
Foto: D.N.

Jeste li za škampe na buzaru?: Ovaj recept će vas oboriti s nogu

Ako obožavate morske delicije, ovaj recept je idealan za vas
Nemate pojma što sutra skuhati? Ako obožavate morske delicije, ovaj recept je idealan za vas. Donosimo vam ga u nastavku te vam želimo dobar tek!

SASTOJCI: 

1kg škampa 
1dl maslinovog ulja 
10-15 dg rajčice 
3-4 česma bijelog luka 
vezica peršina 
2 velike žlice krušnih mrvica 
2-3 dl bijelog vina sol, papar, vegeta

PRIPREMA: U veću i širu posudu dodati maslinovo ulje. Na zagrijano ulje staviti češnjak,peršin i krušne mrvice. Svijetlo popržiti,te dodati škampe i lagano ih mješajući dinstati. 

Posoliti, popapriti, povegetiti,te zalitii sokom od rajčice i bijelim vinom..  Kuhati 10-15 minuta poklopljeno na laganoj vatri.  Poslužiti i po želj posuti sjeckanim peršinom. 
Dobar tek!

Facebook komentari

hr Wed Mar 22 2017 20:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .