Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c04217d0e4938622f8b46bd/80

Migranti u Cetinskoj krajini: Mještani bez straha, ali ipak s dozom opreza

Migranti "posjetili" Cetinsku krajinu: Mještani bez straha, ali s mnogo opreznijim životom; domišljati smislili i demografski procvat s "nenadanim gostima"
Otkako je došlo do migrantskog proboja kordona policije u Velikoj Kladuši društvene mreže postale su "leglo" raznih priča, tvrdnji i navoda koje su u velikoj mjeri bile tek izmišljotine oko migranata koji su sve češće viđeni u Hrvatskoj. 

Migranti se uglavnom kreću šumom i nepreglednim te nepristupačnim prostorima, no osim noću sad naseljima prolaze i danju. Upravo se takve scene mogu svakodnevno vidjeti po malim mjestima u sinjskom zaleđu i Cetinskoj krajini te većini predjela na graničnim mjestima Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu su i mediji javljali o stotine ljudi koji su preveženi u kombijima, o nesretnom slučaju oca u komi i silovane djevojke, raznim prevrnutim prijevoznim sredstvima s mnoštvom migranata, o mnogim truplima migranata po raznim mjestima diljem domovine, ali većina se takvih priča u završnici pokazala kao tek ´lažni signal´ uzbune koja se uključila.

Upravo su takvu jednu uzbunu mogli vidjeti stanovnici naselja Brnaze pored Sinja kada su za vrijeme ispijanja prvog jutarnjeg napitka pred svojim domovima vidjeli čak 11 migranata kako, bez ikakvih briga, šetaju pored njihovih obiteljskih kuća. Policija je brzo reagirala pa su tako „nenadani gosti“ otpremljeni u prihvatni centar u Trilju.

Sve se to dogodilo u predjelu Vukasovići u koje se zaputio i novinarski tim našeg portala. U nedjeljno poslijepodne i prohladno vrijeme tek smo susreli pokojeg mještanina koji su usprskos toplim domovima svoje osvježenje tražili na zubatom suncu. Svi istog mišljenja i bez prevelikog straha, ali da postoji nelagoda – svakako postoji.

„Jednog jutra probudio sam se i izašao vani kad ono u mjestu mnogo policije. Odmah mi je bilo nešto čudno i nisam iskreno niti najmanje mislio kako će migranti doći baš ovdje usred bijelog dana i u ovako naseljeni predio. Valjda im je naša Cetinska krajina zanimljiva na tom tranzitnom putu. Nemam ništa protiv ljudi.“

Zasigurno nije lako biti svjestan kako u svako doba dana, a posebice noći tu prolaze migranti pa smo upitali našeg prvog sugovornika osjeća li pak strah:„Nije me strah, nisam mišljenja da bi nam oni naštetili, ali svakako nije baš lijep osjećaj. Pogotovo za moju djecu koja idu i u školu, koja se igraju po dvorištima i slično. Sad se sve s većom pozornosti prati...“

Sličnog razmišljanja je i malo starija sugovornica koju smo zatekli u ukrašavanju okućnice božićnim ukrasima: „Otkako se ovo dogodilo u Brnazama moram priznati da drukčije živimo. Prije smo išli u susjeda, otišli do vrta ili do trgovine u blizini i ostavljali kuću otvorenu. Sada se svaki put sve zaključava. Malo me strah, mnogo televizija i novine pomažu da se osjećamo još ugroženije s ´pumpanjem´ nepotrebnim i lažnim pričama...“

„Ima ih sad svugdje, nije mi to ništa čudno s obzirom da na granici između Bosne i Hrvatske ne postoji ništa osim table kako je tu granica. Široko im polje od jutra do sutra da dođu kod nas. Nije njima napeto ovdje, vidite da nemožemo ni mi spojiti ´kraj s krajem´ svakog dana s obzirom na ovu našu prekrasnu državu pa me to ne zabrinjava. Cilj su njima veće i moćnije zemlje od naše...“, kaže nam još jedan sugovornik koji kaže kako je migrantima najljepše u gradu Trilju u kojem se nalazi i prihvatni centar izgrađen u sklopu sjedišta policije. 


Otišli smo malo dalje, do Trilja koji je u nedjeljno poslijepodne bio ispunjen ljudima po štekatima ugostiteljskih objekata. Nisu Triljani bili raspoloženi za neke velike razgovore, kažu kako tu i tamo i vide nekog migranta, ali u većini slučajeva pod pratnjom policije. Nije ih, kažu, strah, štoviše uopće im ne smeta prisustvo ´gostiju´ na tom području pa su neki odmah našli i plan za demografiju Hrvatske kroz šaljivu priču s migrantima.


Tako bi, kako nam priča jedan Triljanin, bilo najbolje da se svi migranti puste u slobodan život, tu ostanu u stanovima i domovima, a kako neženja mnogo ima sklapanjem domaćo-migrantskih parova i demografska situacija, u mjestima zaleđa Dalmacije, popravi za tristo posto. 


Po neslužbenim informacijama, svega nekoliko kilometara dalje, i sinjsko naselje Glavice imale su posjet migranata. Nisu ovi "privremeni doseljenici" zaobišli niti druga naselja dalmatinskog zaleđa pa je, doslovce, miran život mještana ovih malih mjesta podno Dinare preokrenut u suživot s migrantima. 

Bilo kako bilo, jasnoća lažnih vijesti već je svima poznata – strah od nepoznatog i serviranje infomacija koje se ne mogu uzeti tek 'zdravo za gotovo'. Migranti su, na putu prema „obećanim zemljama“, posjetili i posjećuju našu Hrvatsku. Stanovnici bez prevelikog straha, svjesni su kako se s obzirom na neslaganja u Europi ovo moralo dogoditi, ali i s dozom opreza pred ´nenadanim gostima´. Kako nam kaže jedan Brnažanin – jesenski prohladni dani dobro bi se iskoristili za, primjerice, berbu gljiva. Išao bi on, kaže, da ima s kime, ali u mjestu nema baš strastvenih gljivara. A samom mu, 'nije zgodno'.
hr Sun Dec 02 2018 19:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čak 400.000 automobila u Hrvatskoj predstavlja velik rizik u prometu, evo i zašto

Za velik broj prometnih nesreća, krivca možemo tražiti i u starom voznom parku. Hrvatski vozni park u prosjeku je star 13 godina, a čak 400 tisuća vozila nema suvremeni sustav za kočenje.

Kočnice štekaju na domaćim cestama. Zbog svoje starosti, trećina vozila ne prolazi tehnički. Padaju upravo na najvažnijem sustavu, onom za kočenje.

To su automobili koji nisu opremljeni niti čak ABS kočnim sustavom, a da ne govorimo o modernim ESP sustavima'', rekao je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Godišnje je registrirano nešto više od dva milijuna vozila. Gotovo pola milijuna, ne prolazi tehnički zbog raznih kvarova. Nisu samo kočnice razlog.

- Tako smo prošle godine s ceste eliminirali više od 60 tisuća automobila, s lošim pneumaticima. Također smo 120-130 tisuća automobila maknuli s ceste, kod njih smo uočili teže nedostatke na kočionom sustavu kao što su razlika kočenja lijeve i desne strane na istoj osovini automobila'', kaže Pejić.

Zabrinjava i povećanje broja uvoznih polovnih automobila, čija je sigurnost upitna. Tomu se može stati na kraj.

- Da se uvede sustav u kojem će se dodatno smanjiti trošarine za vozila mlađa od pet ili sedam godina. a svakako da se dodatno penaliziraju vozila starija od sedam godina čime bi, ja vjerujem došlo do pomlađivanja relativno starog hrvatskog voznog parka'', rekao je Pero Klarić, trgovac automobilima.

Postoje i drugi načini. ''Država mora odlučiti što u budućnosti želi. Na neki način mora honorirati kupce novih automobila na način da ima da nekakvu poreznu olakšicu, a ne da plaćaju veći porez nego vlasnici rabljenih automobila'', rekao je Kristijan Tićak iz AMS-a.

I dok novi automobili imaju moderne sigurnosne sustave, većini naših vozača, to je daleka budućnost. Tek rijetki uživaju, blagodati sigurnih vozila.

- To su uređaji za automatsko kočenje u slučaju nailaska na nekakvu kolonu koja je zaustavljena, zatim uređaj za izbjegavanja pješaka ako pješak iznenada izleti ispred vozila, zatim uređaj za prepoznavanje pješaka u noćnim uvjetima, svi ti uređaji mogu značajno povećati sigurnost prometa, a danas nisu više toliko skupi'', rekao je Marko Šoštarić, prometni stručnjak.

A upravo bi ti sustavi trebali smanjiti broj stradalih u prometu i to za pedeset posto, piše dnevnik.hr

hr Sat Apr 20 2019 22:03:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Evo kako će raditi trgovine za produženi vikend

Sve trgovine bit će zatvorene na Uskrs, ali neke će ipak raditi na Uskrsni ponedjeljak
Ni Konzum ni Lidl neće raditi ni na Uskrsni ponedjeljak.

Spar i Interspar neće raditi na Uskrs, ali će neke poslovnice raditi na Uskrsni ponedjeljak do 14 sati. Ovdje možete provjeriti koje će trgovine raditi.

Kaufland će na Uskrsni ponedjeljak raditi do 16 sati.

Plodine će u ponedjeljak raditi prema nedjeljnom radnom vremenu. Ovdje možete doznati kako će raditi pojedine trgovine.
hr Sat Apr 20 2019 18:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb2c3a29111cf2528b45e9/80
Foto: Sever Weather Europe)

Iz Sahare nam dolazi pješčani oblak: Trebamo li se brinuti?

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine

Iznimno velike količine saharske prašine stići će u zapadnu Europu i zapadni Mediteran ovog vikenda. Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, osobito Balearski otoci, Korzika, Sardinija, Sicilija, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, Malta, kao i dijelovi Beneluxa i zapadnog Mediterana imat će nebo prepuno saharske prašine, javlja Severe Weather Europe.

Daleko najviše prašine zahvatit će zapadni Mediterana, odakle će nastaviti padati prema sjeveru. Kako će prašina putovati Mediteranom i početkom idućeg tjedna, tako neće zaobići ni Hrvatsku.

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja za DNEVNIK.hr objasnio je da se to događa nekoliko puta godišnje. '

- To ovisi o intenzitetu prodora koji nam stiže. Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom.

Ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Češće se to događa na Jadranu, u Dalmaciji, nego što dođe do kopnenog dijela unutrašnjosti. A onda se i ta prašina zna ponekad pomiješati s peludi. Onda ako padne kiša, čak i par kapi, obično to bude u tom smislu da vam više zaprlja auto. S obzirom da su to jako kratke epizode i ne traje nešto dugo, onda to ne stvara nekakve zdravstvene poteškoće ili tegobe. - objasnio Darijo Brzoja.

- Ova južina će sada trajati nekoliko dana pa je sada samo pitanje kako će ti sustavi biti posloženi, koliko će tog pijeska doći. To je situacija koja se češće događa u Grčkoj, na Kreti i južnijem Sredozemlju, pa čak i Španjolskoj jer je dosta blizu Africi. A kod nas nije tako često. U principu je kod nas najzanimljivije jer se zaprlja auto ili ako se dogodi zimi kada pada snijeg, pa snijeg bude malo drugačije boje. - dodaje Brzoja.

Zanimljivo je i to da je i prije točno godinu dana nad Hrvatskom prošao oblak saharske prašine. - piše DNEVNIK.hr

hr Sat Apr 20 2019 16:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb16e029111cc9538b4579/80
Foto: Pixabay

Forum mladih SDP Split čestitao svjetski dan marihuane: "Zalažemo se za potpunu legalizaciju"

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili i prosvjedovali za legalizaciju marihuane
Danas se obilježava (neslužbeni) svjetski dan marihuane ili 420 Day. 

Diljem svijeta ljudi se okupljaju kako bi pušili, ali isto tako i prosvjedovali za legalizaciju marihuane.

Obilježavanju ovog datuma pridružili su se i iz Foruma Mladih SDP Split.

- Čestitamo svima 420 Day uz poruku da se zalažemo za potpunu legalizaciju marihuane za korištenje u osobne svrhe! Smatramo kako je uporaba marihuane stvar osobne slobode, ali i kako bi to bila vrlo isplativa stvar za zemlju koja živi od turizma.

Uostalom danas je Slavonija pusta i prazna, a možda je baš uzgoj i prodaja kanabisa nešto što bi donijelo nova radna mjesta i novi zamah posrnuloj poljoprivredi. Sretan 420! - poručili su.


hr Sat Apr 20 2019 14:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .