Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a15c43ab9e03e2f0a8b45a1/80
Foto: Pixabay

Želimo neradnu nedjelju, a čak 70 posto Hrvata danas ide u kupnju

Što je više članova u obitelji, to je i veća podrška zabrani rada nedjeljom

Kada smo čuli za odluku da više nećemo raditi nedjeljom, od sreće smo gotovo svi zaplakali, rekla je početkom studenoga prodavačica Jasmina Rušak iz križevačkog trgovačkog centra KTC-a. Majka dvoje male djece dodala je kako je sretna jer je nedjelja dan za obitelj i sada će imati vremena za neke aktivnosti koje je inače mogla samo sanjati. Tu sreću i zadovoljstvo radnika Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a, istaknuo je kao velik uspjeh tvrtke, unatoč manjem profitu koji će biti posljedica tog neradnog dana.

Da križevačka inicijativa o neradnoj nedjelji za trgovce neće ostati usamljena, moglo se naslutiti kada je Kolinda Grabar-Kitarović primila predstavnike Hrvatskog saveza za nedjelju i podržala njihovu inicijativu za uvođenje neradne nedjelje. Najavila je kako će od resornih ministarstava tražiti razmatranje tog prijedloga i donošenje zakonskih rješenja koja će štititi radnika i pomoći obitelji, piše novac.hr

Posljedice po gospodarstvo

Među predstavnicima Saveza bili su Marijana Petir, bivša europarlamentarka, fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskoga saveza za nedjelju, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata, i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine SSSH.

Petir je istaknula da je nedjelja dan za obitelj, što su kao najčešći razlog za uvođenje slobodne nedjelje naveli građani u istraživanju koje je provela u suradnji s agencijom Promocija plus u veljači 2019. gdje se potvrdilo kako se 82 posto građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje.

Većina trgovačkih lanaca u stranom je vlasništvu i u svojim matičnim državama ne rade, ali u Hrvatskoj rade, što pokazuje licemjerstvo velikih i moćnih. Kada je riječ o posljedicama po gospodarstvo, podaci Porezne uprave pokazuju da je promet najveći petkom, a ne nedjeljom, stoga nema opravdanih razloga da se rad trgovina nedjeljom ne regulira, kaže Petir.

Istraživanje je, nadalje, pokazalo kako su žene sa 87 posto češće zagovornice slobodne nedjelje od 77 posto muškaraca. Veća koncentracija zagovornika slobodne nedjelje je u starijim dobnim skupinama, dok su mladi češće protivnici slobodne nedjelje.

S obzirom na razinu obrazovanja, veća je koncentracija zagovornika slobodne nedjelje među srednje i niže obrazovanima, dok je kod visokoobrazovanih zabilježena veća koncentracija zagovornika zadržavanja rada nedjeljom. Veća se koncentracija zagovornika slobodne nedjelje bilježi u skupinama s manjim primanjima.

Istraživanje je pokazalo da je u Dalmaciji i Slavoniji veća koncentracija zagovornika slobodne nedjelje, a zagrebačka i sjevernojadranska regija imaju veći udjel protivnika slobodne nedjelje. Veća je potpora u manjim naseljima.

Istraživanje je pokazalo da se s povećanjem broja članova obitelji povećava i podrška slobodnoj nedjelji, pokazuje istraživanje. Također je pokazalo da više od dvije trećine građana (68 posto) kupuje nedjeljom, i to njih 18 posto svaku nedjelju, a kupnja je usmjerena na prehrambene proizvode (75 posto).

Uz ovo istraživanje doznali smo i novosti o crkvenom promišljanju tog problema. Sindikalist Krešimir Sever podsjetio je da je Hrvatska 1996. sklopila Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom, koji nabraja neradne dane, a nedjelja se nalazi na prvom mjestu. Fra Božo Vuleta istaknuo je kako je Savez svojim istraživanjima i stručnim skupovima utvrdio “višestruko štetne posljedice rada nedjeljom ne samo za radnike u trgovinama i njihove obitelji, nego i za širu društvenu zajednicu te demografsko stanje u Hrvatskoj”.

Ozbiljno razmišljanje

Dakle, izgleda da nisu problem samo praznije škrabice, nego je urušena demografska slika jer bi se odmorne blagajnice nakon mise stigle posvetiti i drugim bračnim dužnostima.

Da se o inicijativi ozbiljno razmišlja, svjedočili smo i početkom ovog tjedna kada su o njoj pozitivno govorili predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge trgovine Martin Evačić, član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia Drago Munjiza i član Uprave Peveca d.d. Marin Štenglin.

Sve veći nedostatak radne snage ponukao je trgovce na malo milostiviji pristup radnicima koje je sve teže naći, kompleksnost pitanja zabrane je najvidljivija u vrijeme turističke sezone, ali otvara i pitanje novinskih izdavača koji uglavnom distribuiraju novine preko dućana u manjim mjestima.

Prema svemu sudeći, rasprava će se nastaviti, a kako smo vidjeli, svaki trgovac može sam uvesti neradnu nedjelju pa se čini da je suvišno petljanje Vlade sa zabranama ili ograničenjima. Za trgovce je dovoljna pouka: koliko tko plati, toliko mu se na kraju vrati.

hr Sun Dec 01 2019 19:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Trgovački lanac povećao božićnicu za svoje zaposlenike na 1.800 kuna: 'Izuzetno smo sretni'

Trgovački lanac Kaufland već drugu godinu zaredom povećava božićnicu, i to s 1.500 na 1.800 kn, a svaki će zaposlenik Kauflanda dobiti i prigodni božićni poklon-paket. Osim toga, zaposlenicima Kauflanda u prosincu je isplaćena i neto nagrada kao zahvala za njihov doprinos pozitivnim rezultatima tvrtke.

Također, roditelji su 6. prosinca mogli povesti svoju djecu na posao da vide njihove urede i dobiju prigodni poklon od Sv. Nikole. Roditeljima je olakšana kupnja darova jer za djecu do 15 godina ostvaruju pravo na poklon u novcu u iznosu od 200 kn.

„Ponosni smo na naše zaposlenike te smo izuzetno sretni što ih možemo nagraditi za njihov trud i rad kroz cijelu godinu. Točka na i bit će naše božićne zabave koje organiziramo svake godine, a to je idealna prilika da se svi družimo u neformalnoj atmosferi i proslavimo naše uspjehe“, poručila je Dunja Firšt, direktorica Ljudskih resursa, piše Novac.hr

hr Wed Dec 11 2019 17:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df11ce329111c9b268b4569/80
Foto: Pixabay

Sve više Imoćana baca se u unosan biznis: Pogledajte zapanjujuće podatke

Imotski i Imotska krajina ubrzano se šire, kada su u pitanju smještajni kapaciteti za goste.

Imotski i Imotska krajina ubrzano se šire, kada su u pitanju smještajni kapaciteti za goste.

Primjera radi prije samo pet godina u Imotskom je bilo oko 250 kreveta u dva hotela i nekoliko prenoćišta, a već sada podaci iz TZ-a Imota su zapanjujući.

Naime, trenutačno u Imotskoj krajini, znači u dva hotela, nekoliko prenoćišta, u apartmanima i kućama za odmor dosegnuta je brojka od 2200 kreveta što je za oko 500 kreveta više nego prošle godine.

Također, s početkom ove kalendarske godine u funkciji je bilo 250 kuća za odmor na cijelom području Imotske krajine, a danas je brojka 320 ili 70 njih više, piše Slobodna Dalmacija

hr Wed Dec 11 2019 17:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/550b27feb07835734d8b486b/80
Foto: Ryanair

Ryanair najavio otvaranje baze u Zadru za sezonu 2020. godine

Ryanair, najveći europski zrakoplovni prijevoznik, danas je najavio otvaranje baze u Zadru za sezonu 2020. godine. U sklopu ljetnog reda letenja 2020. godine ukupno je 31 linija, uključujući i 11 novih linija prema uzbudljivim odredištima kao što su Aarhus, Cork i Riga.

Red letenja počinje već u travnju 2020., a procjenjuje se da će prevesti ukupno 672.000 putnika godišnje, te poduprijeti otvaranje oko 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima i uslugama koje se pružaju na Zračnoj luci Zadar. 

Ryanair također otvara i svoju bazu s 3 zrakoplova Laudamotiona u Zadru, što predstavlja investiciju od oko 300 milijuna dolara te direktno otvaranje 90 novih radnih mjesta u Ryanairu, javlja eZadar.hr

Ryanairov ljetni red letenja za 2020. godinu u Zadru donosi:

- 3 bazna zrakoplova Laudamotiona ($300m investicija)

- 11 novih linija za Aarhus (2), Bremen (3), Cork (2), Paris Beauvais (2), Gdansk (3), Kaunas (2), Liverpool (2), Maastricht (2), Riga (2), Toulouse (2) & Wroclaw (2)

- 31 liniju ukupno

- 672.000 putnika godišnje (+50%)

- 90 novih radnih mjesta u Ryanairu

- 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima na aerodromu (Prema ACI-jevom istraživanju na svakih milijun putnika generira se oko 750 radnih mjesta na Zračnoj luci)

Zadrani i njihovi gosti od sada mogu planirati svoja putovanja prema 31 odredištu u Europi sve do kraja listopada 2020.godine, te letjeti po najnižim cijenama, a također i s najčišćom/najzelenijom velikom europskom zrakoplovnom kompanijom s najnižim emisijama CO2. Kako bismo sve ovo proslavili, Ryanair je pustio u prodaju karte od samo  €21.99 eura, za putovanja u svibnju i lipnju 2020. godine. Karte se mogu kupiti na internetskoj stranici Ryanair.com i to od četvrtka, 12. prosinca u ponoć.

Eddie Wilson, CEO Ryanaira:

Oduševljeni smo što otvaramo bazu u Zadru sljedećega ljeta, a u sklopu naših nastojanja da doprinesemo rastu prometa, turizma i radnih mjesta. Naš ljetni red letenja 2020. donosi 31 liniju, uključujući 11 novih linija, planiramo prevesti ukupno 672.000 putnika godišnje te generirati 490 radnih mjesta u raznim djelatnostima u Zadru. Zadrani i njihovi gosti od sada mogu kupiti najjeftinije karte i letjeti s najzelenijom/najčišćom europskom aviokompanijom na ukupno 31 liniji sve do kraja listopada 2020. Kako bismo proslavili, puštamo u prodaju karte od samo  €21,99 eura za putovanja u svibnju i lipnju 2020. godine koje se mogu kupiti od četvrtka, 12. prosinca u ponoć.

Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar:

“Povratak baze Ryanaira u Zadar sa čak 3 zrakoplova veliko je priznanje Zadru, i kao zračnoj luci, ali i kao destinaciji. Rast ponude Ryanaira prema Zadru iz svih krajeva Europe proteklih godina pokazuje kako Zadar i Hrvatska imaju što za ponuditi našim gostima. Ryanair čini Zadar i Hrvatsku dostupnijima cijeloj Europi, ali ne zaboravimo, i Europu Zadru i Hrvatskoj. Najave za 2020. godinu opravdavaju naša nastojanja da proširenjem kapaciteta Zračne luke Zadar podignemo razinu usluge za naše putnike i osiguramo preduvjete za daljnji rast. Bez ikakve sumnje, u tom daljnjem rastu Ryanair će imati važnu ulogu.”

hr Wed Dec 11 2019 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/571696870890d2421f8b7926/80
Foto: D.N.

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Svi domaći i strani korisnici moći će svoje kripto valute, u nekoliko jednostavnih koraka, promijeniti u kune

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

Od 9. prosinca svi domaći i strani korisnici moći će svoje kripto valute, u nekoliko jednostavnih koraka, promijeniti u kune. 

Nakon podnošenja zahtjeva skenira se QR kod te u poštanskom uredu dobivate gotovinu. Moguće je zamijeniti pet najčešće korištenih kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS). Detaljne informacije o svim uslugama mogu se pronaći ovdje.

 

hr Wed Dec 11 2019 09:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .