Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af6cbc32af47fa8c18b45e0/80

Treći dan Mediteranskog festivala knjige pokazao: Split čita!

Nakon prijepodnevnog ozračja rock-koncerta tijekom posjeta norveške spisateljske zvijezde Joa Nesbøa, i poslijepodnevne promocije knjiga na Mediteranskom festivalu knjige pokazale su da je u Splitu i Dalmaciji čitanje u strelovitom porastu. Na razgovoru s Kristijanom Novakom, primjerice, okupilo se stotinjak ljudi, a Kristian je duže od pola sata potpisivao knjige.

Prva je na redu bila promocija romana „Calypso“ međunarodno etabliranog crnogorskog pisca Ognjena Spahića, koji svibanj provodi na rezidencijalnom boravku u Splitu. Taj roman, premijerno objavljen u Hrvatskoj, najkompleksnije je djelo ovog domaćoj publici već dobro poznatog autora; to je zgusnuta, majstorski ispisana obiteljska saga o amblemskom junaku posttranzicije i tragediji njegove obitelji zapetljanoj u neraskidivom spoju prošlosti i sadašnjosti.

 

Potom je predstavljena publicistička knjiga „Schiavoni. Umjetnici, nacija, ideologija“ splitske znanstvenice Ivane Prijatelj Pavičić. Autorica opisuje umjetnički izraz koji je za jedne bio znak „barbarstva“, za druge znak „nacionalnog karaktera“. Neki su ih vidjeli kao pronositelje slavenskoga duha, drugi kao djecu antike, treći su se koristili njima za promoviranje svojih političkih ideja. Uzbudljiva je to povijest recepcije umjetnika – Schiavona, kroz koju se ispisuje i šira priča o našim identitetima i imaginacijama te odnosu između djela i konteksta, umjetnosti i društva.

 

Kristian Novak progovorio je o temama koje se provlače kroz oba njegova posljednja romana – „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ – o mitskom Međimurju i demitologizaciji istog, o odnosu kolektiva i pojedinca i njihovim identitetima, o šokovima i točkama pucanja u kojima se najbolje razotkriva ljudska priroda, o čudovištima u nama i drugima, o kompleksnosti romskog pitanja…. Kazališne adaptacije njegovi romana su višestruko nagrađene na ovogodišnjem festivalu Marulićevi dani, za što je autor također dobio veliki aplauz.

 

Splitski pisac i novinar Damir Pilić predstavio je netom objavljen roman „Kao da je sve normalno“, u kojem prepleće fakciju i fikciju, progovara o Duhu Bosne i Hercegovine i njegovu proturječju, o ratnim traumama i priviđenjima, o nasilju i navijačkim skupinama, o fašizmima danas, o klupku minulih ratova koje se polako razmotava, dok se slika zla širi na cijeli kontinent i kroz vrijeme seže sve do naših dana.

 

Američki pjesnik, neovisni nakladnik i prevoditelj Charles Potts, važno ime američke independent književne scene, koji je objavljivao i Charlesa Bukowskog, predstavio se splitskoj publici. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je aktivan sudionik književno-političkih previranja na Sveučilištu Berkley, godinama je vodio nezavisnu knjižaru i nakladničku kuću, objavljivao književni časopis i surađivao s mnogim važnim spisateljskim imenima SAD-a. Danas je kauboj i uzgajivač konja Appaloosa, ali i dalje piše pjesme.

 

Poslijepodne su na rasporedu bile i tri panel-diskusije.

O klimatskim promjenama i pitanju je li Jadran spreman za njih raspravljali su predstavnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Dotaknuli su se raznih aspekata promjene klime i reperkusija za život u Jadranskom moru te otvorili niz tema povezanih s posljedicama koje će priobalni gradovi na Jadranu imati zbog podizanja mora i promjene saliniteta te kako će to utjecati na život ljudi, gospodarstvo i živi svijet.

 

U sklopu programske cjeline o Hercegovini održala se rasprava na temu „Hercegovina. Nova Paradigma“, uz sudjelovanje Ive Lučića, Ivana Vukoje, predstavnika poduzetništva, i moderaciju Slavka Kozine. Bilo je riječi o potencijalima i budućnosti Hercegovine kroz visoko obrazovanje, kulturu i umjetnost, ekonomiju i turizam, gastronomiju i enologiju te političku kulturu. Posjetitelji su imali priliku kušati vrsna hercegovačka vina.

 

O Dalmaciji kao kulisi polemizirali su Marko Njegić, Vlado Ercegović i Boris Poljak uz moderaciju Emira Imamovića Pirkea. U zadnjih desetak godina rentanje prostora i filmskih radnika najbrže je rastuća industrija u Dalmaciji. Krajolik i zanat iznajmljuju se globalnoj filmskoj industriji. Spomenuti su brojčani podaci o stranoj filmskoj produkciji u Dalmaciji i zaradi koja iz nje proizlazi, ali je i postavljeno pitanje posljedica, jer se na ovim prostorima od proizvođača sadržaja pretvaramo u iznajmljivače.

 

Za dječje programe i dalje vlada izniman interes i sve se radionice davno su popunjene.

 

Dan je završio off-program u Cukarinu Gripe, gdje je svoj prvi samostalni nastup pred splitskom publikom imala omiljena sudionica Pričigina, spisateljica i pripovjedačica Tanja Mravak. Ispričala je dvije „starije“ priče kojima je oduševljavala pričiginsku publiku – priču o koruptivnim metodama svoje majke i priču o crncu Obami i njegovu boravku u Sinju – i dogodovštinu o svojoj neuspjeloj pjevačkoj karijeri. Prepričala je i naslovnu priču iz svoje zbirke „Naša žena“, što je zahtijevalo poseban trud i usredotočenost. No Tanja je još jednom dokazala zašto je klasa za sebe koja može očekivati poziv svake relevantne kazališne scene.

 

Program „MFK na putu“ nastavio se posjetom nakladničke kuće Mitopeja Zadru.

 

MFK poziva sve ljubitelje knjige da prate bogat i raznolik program i tijekom vikenda, kada je na programu velik broj promocija, panel diskusija i radionica.

 

Sve pojedinosti o MFK-u i njegovu programu dostupne su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala https://www.facebook.com/mfksplit/.

 

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Javna ustanova Športski objekti, Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Europlakat, Mandis, Elite, Hrvatska pošta, INA, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.






hr Sat May 12 2018 13:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

U tijeku je tjedan restorana: evo gdje možete pojesti u Splitu!

18. tjedan restorana započeo je 15. ožujka, a traje do 24. ožujka
Tjedan restorana idealna je prilika da posjetite restoran u koji inače ne možete navratiti i uživate u delicijama. Donosimo vam popis restorana u Splitu koje možete posjetiti ovaj tjedan i iskoritii akciju od tri slijeda hrane za 100 kuna za ručak, a za večeru 125 kuna!

Restoran Bajamonti

BEPA!

Da'Mar Hotel Marive

L'Aroma

Mala Kavana

Para di Šoto

Split 1921

ZOI

Tusculum hotel Salona palace - SOLIN


Više na linku OVDJE

hr Mon Mar 18 2019 17:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8fca4d29111c880f8b4621/80

Dijelimo ulaznice za film "Skrivena poruka"

Dobitnike ćemo objaviti oko 22 sata
Najbržim čitateljima dijelimo 4x2 ulaznice za film Skrivena poruka a sve što trebate napraviti jest poslati osobne podatke s naslovom maila "Skrivena poruka" na mail: info@dalmacijanews.hr

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 03.04.2019. CineStaru Split, Joker centar.

Sam je razočaran 33-godišnjak koji upoznaje misterioznu Sarah dok se ona zabavlja u bazenu njegovog stana. Kad Sarah nestane, Sam krene u nadrealni zadatak diljem Los Angelesa kako bi otkrio istinu iza njenog nestanka a njegova potraga ga vodi u najkrvavije dubine skandala i zavjere u Los Angelesu.


hr Mon Mar 18 2019 17:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8fbd9729111cd80f8b45d0/80

PITAJTE NUTRICIONISTE: Nova kolumna koja će vam pomoći da počnete voditi brigu o prehrani!

Mladi nutricionisti pomoći će vam u svim nedoumicama koje često imamo kada su u pitanju prehrambene navike

Ljeto nam se bliži, a topliji dani znače samo jedno - vrijeme je za vježbanje i brigu o prehrani. Kako smo često bombardirani sadržajima o teretanama, vježbanju i zgodnim tijelima, ali i o zdravoj prehrani odlučili smo pokrenuti nešto novo i drugačije pa ćete tako svakog ponedjeljka moći pročitati zanimljive tekstove mladih nutricionista Roka Marovića i Nikole Talana koji vam mogu biti od velike koristi.

Roko i Nikola pokrenuli su “Nutrivision”- nutricionističko savjetovalište koje pruža savjete o prehrani. 

Nutrivision ima za cilj pružiti stručne savjeta u cilju optimizacije zdravlja, kliničkih stanja i bolesti, gubitka tjelesne mase, poboljšanja sportskog performansa te općenite promjene životnih, točnije prehrambenih navika.  

Glavna filozofija im je pružanje jednostavnih, praktičnih i korisnih informacija temeljem „pojednostavljivanja“ znanstvene teorije te razbijanja glavnih „mainstream“ dogmi te rastućeg broja prehrambenih mitova, laži i dezinformacija vezanih uz prehranu.

Za početak, odlučili smo vam predstaviti članove time koji će nam otkriti zanimljivosti koje do sada nismo znali.

Kako ste se odlučili za studij nutricionizma? 

Zapravo kod obojice je riječ o istom razlogu, kombinacija strasti i znatiželje.  S obzirom da smo oboje tijekom srednje škole bili aktivni nogometaši, a po karakternoj prirodi perfekcionisti, osim standardnih treninga u klubu, tražili smo i druge načine kako poboljšati izvedbu na terenu. Nekako s uvođenjem dodatnih treninga snage i stabilnosti, na red je došla i sponzaja o važnosti pravilne prehrane. A kada je već samo minimalna promjena prehrambenih navika, rezultirala većom izdržljivošću, bržim oporavkom te smanjenjem udjela masnog tkiva, znali smo da je to to. Znatiželja je prema hrani i nutrijentima samo rasla, s vremenom prelazeći u strast tako da je upis studija nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu bio logičan slijed događaja.

Koliko je u današnjem vremenu teško paziti na prehrambene navike?

S obzirom na sve užurbaniji, zaposleniji i stresniji stil života, očigledno je kako svakodnevno vođenje računa o pravilnoj prehrani nije najjednostavnija stvar na svijetu.

S druge strane trebamo priznati kako je moderno društvo presložilo evolucijski uvjetovane životne prioritete pa u tom kontekstu ispada kako je umjesto razmišljanja o tome kako što kvalitetnije jesti, danas postalo važnije što odjenuti ili obući, u koji kafić popiti kavu te koju objavu postaviti na društvenim mrežama.

 U početku primjena zdrave prehrane možda i može biti mrvicu opterećivajuća, ali uz malo dobre volje, soli u glavi te organizacije s vremenom to postane navika, odnosno stil života, a indirektno brojnim pozitivnim učincima poboljša vašu produktivnost u ostalim životnim aspektima. Win-win situacija.

Koliko vaši savjeti djeluju na klijente? 

Iako su savjeti samo mali djelić cjelokupnog programa prehrane koji pružamo našim klijentima, možemo generalno reći kako smo jako zadovoljni pridržavanjem novih prehrambenih obrazaca naših klijenata, a najbolji su dokaz njihovi rezultati koji se pozitivno odražavaju na njihovo tjelesno, ali i mentalno zdravlje. Osim klijenata djelujemo i na velik broj ljudi koji nas prati na društvenim mrežama, u sklopu kojih radimo edukativne objave te nam se gotovo svakodnevno netko javi sa iskrenim zahvalama.

Što bi po vama zapravo značila parola “zdravi način života”?

Iako će mnogi na prvu poistovjetiti “zdrav način života” s opsesivnim treniranjem te brojanjem kalorija to zapravo može biti kontraproduktivno negativno utječući na sociološke i psihološke aspekte života pojedinca. Živjeti zdravo u suštini označava način život koji omogućava što kvalitetniji i što dulji životni vijek pojedinca pa iako univerzalna formula za ostvarivanje istog ne postoji, već su umjerena tjelesna aktivnost, pretežito raznovrsna i cjelovita prehrana uz dovoljnu količinu sna, dobro raspoloženje te dobro društvo, odlični preduvjeti za to.

Je li istina da je prehrana važnija nego aktivno vježbanje?

Prava je istina da jedno bez drugog ne ide, odnosno jednako su važni. Možeš imati savršeni trening program, ali ako ne unosiš dovoljno potrebnih prehrambenih nutrijenata napredak, odnosno rezultati će izostati. Naravno, vrijedi i obrnuto.

Generalno gledano, vode li Hrvati brigu o prehrani/zdravom načinu življenja? 

S obzirom da smo jedna od “najdebljih” nacija, definitivno možemo bolje jesti i biti više tjelesno aktivni ! Ali nekako je u zadnje vrijeme popularno biti “fitness lik”, stoga se sve više ljudi okreće rekreativnom sportu (gym, škole trčanja, crossfit…) pa možemo reći eto konačno nekakve zdravstvene koristi od praćenja globalnih trendova !

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr



hr Mon Mar 18 2019 16:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8fb59f29111c8a0f8b45c3/80

Sinoć je u Splitu otvorena druga samostalna izložba splitske fotografkinje Sonje Dvornik

Izložba nosi naziv "Neke nove kronike"

Nakon prve izložbe koja je u fokusu imala uličnu modu, druga je prikazala sretne kronike splitskih ulica kroz sedam godina postojanja popularne stranice klikom svud.

Izložba je ujedno i proslava sedme godišnjice profesionalnog rada Sonje dvornik kroz 44 fotografije života na splitskoj Rivi i okolnim kaletama. 

Upravo činjenica da svojim objektivom „lovi“ sretne trenutke grada pod Marjanom, fotografkinji je priskrbila titulu nasljednice velikog splitskog foto kroničara Feđe Klarića koji je sinoć stigao među prvim gostima kakao bi podržao svoju mladu nasljednicu.

Sonja je zablistala u crnom opuštenom odijelu modnog dvojca Arileo i cipelama Ledenko, popularnih dizajnera iz Splita.

Mnogi poznati Splićani stigli su na otvaranje Nekih Novih Kronika, a zabava je uz stare hitove Olivera Dragojevića i pjesmu svih okupljenih potrajala do dugo u noć.

Izložba je otvorena do 24. ožujka u popularnom Kinoteka food and baru na adresi Majstora Jurja 8.


hr Mon Mar 18 2019 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .