Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a992be32af47f4b1b8b45df/80

Iz svakog šestog pokušaja umjetne oplodnje rodi se dijete

Hrvatskoj je u 2015. godini provedeno 7199 postupaka umjetne oplodnje koji su rezultirali rođenjem 1235 djece, a od postupka se odustalo u 27 posto slučajeva, podaci su iz ovih dana objavljenog izvještaja Ministarstva zdravstva

Stopa živorođene djece začete umjetnom oplodnjom u nas jednaka je onoj u Njemačkoj te bolja od niza drugih zemalja poput Grčke, Češke i Italije, dok smo po pitanju odustajanja od započetog postupka daleko iznad prosjeka, što bi pak trebalo biti riješeno skorim zakonskim izmjenama, a postoji i intencija uvođenja obveze vraćanja u maternicu samo jednog zametka.

Naime, od 1.lipnja zakonskom obvezom postat će registar za medicinski pomognutu oplodnju (MPO) što je, kako objašnjava prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora, jedini način da se mogu vjerodostojno analizirati rezultati liječenja.

- Pravi registar ne pokazuje samo koliko je neki centar uspješan već koliko je i siguran za pacijenticu. Centralni registar služi za poboljšanje našeg rada, a ne za reklamu pojedinih institucija. Samo vjerodostojni podaci mogu biti temelj za dodatne analize, poboljšanja i napredak. Kod prikaza uspješnosti MPO-a nedopustivo je objediniti različite metode liječenja jer su one različite po populacijama i karakteristikama onih koje liječe, tehnologijama, pa tako i rezultatima. 

Primjerice, intrauterine inseminacije (IUI/AIH) imaju nisku uspješnost po jednom ciklusu od 8,5%. In vitro fertilizacija (IVF), pri kojoj se ovulacija ne potiče lijekovima (tzv. prirodni ciklus), također se treba izdvojiti iz analiza jer joj je uspješnost znatno manja od IVF postupka u kojem se koriste lijekovi (tzv. stimulirani ciklus) i iznosi 10-12%. Ako neka klinika obavlja veći broj IUI-ja i tzv. prirodnih ciklusa, poštujući zakonsku obvezu da, ako liječenje ide na teret HZZO-a, dva postupka moraju biti u prirodnom ciklusu, tada će zbirni rezultat biti niži od očekivanog za IVF.

Takvi se postupci uglavnom rade u državnim klinikama što ove ustanove stavlja u neravnopravan položaj pri analizi rezultata. Javnost treba razumjeti da je uspješnost MPO-a ovisna i o brojnim karakteristikama liječenih poput dobi, postojanja endometrioze, mioma, bolesti štitnjače, dijabetesa, zloćudne bolesti... što utječe na broj i kvalitetu dobivenih jajnih stanica i embrija. Postotak tzv. teških pacijentica u ukupnom broju liječenih bitno je različit u pojedinim IVF centrima. Dodatno, u Hrvatskoj je naglašena razlika u pojedinim IVF centrima u udjelu pacijentica mlađih od 35 godina (u nekim centrima 50-62%). Uspješnost u mlađih žena dvostruko je viša. To ukazuje na neki oblik odabira perspektivnih pacijentica. Sve su to razlozi za nekorektnost u usporedbi klinika", rekla je prof. Pavičić Baldani napominjući da veća uspješnost postupaka često ne poštuje sigurnost i rizike. - piše Večernji list.

hr Sun Mar 11 2018 10:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1250290e493849468b45ba/80

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c123c670e4938fe478b4570/80
Foto: Grad Split

Na spomendan svete Lucije predstavnici Grada Splita posjetili su Županijsku udrugu slijepih

Radni i svečani susret završen je razmjenom prigodnih poklona i lijepih želja za predstojeće blagdane.
Župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, tom su prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge Damirom Smajom koji im se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i ukazao na probleme koji još uvijek tište korisnike Udruge.

Pročelnica Vrvilo stavila se na raspolaganje za intenziviranje komunikacije, te operativnu i stručnu pomoć resorne službe, a kako bi ovoj kategoriji sugrađana omogućili što kvalitetnije uvjete života.


hr Thu Dec 13 2018 12:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1238f10e493822478b4592/80
Foto: PIXABAY

Dan je Svete Lucije: Znate li kakvo se značenje skriva iza ovoga posebnog imena?

Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan Svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti ovo ime često se davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost. 

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne, sklone su promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje. 

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako. 

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu, tvrdi Zadovoljna.hr.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti krivo shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli. 

hr Thu Dec 13 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .