Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf3dbaf0e4938551e8b4577/80
Foto: Pixabay

Zamke prvog mraza: 10 spasonosnih savjeta za zimsku vožnju

Smanjite brzinu i povećajte razmak, pažljivo pritišćite papučice i okrečite upravljač, jer su nagli pokreti opasni. Rizici naleta na pješake, vozila, gubitak kontrole... višestruko su veći nego u normalnim uvjetima
1. Prvi je mraz najopasniji, jer uz vozače često nespremne zatiče i one koji su zaduženi za održavanje prometnica. Poseban je oprez nužan na sporednim cestama, koje imaju lošiji tretman od glavnih te na mjestima gdje se skuplja i kondenzira vlaga - nadvožnjacima, podvožnjacima, usjecima i zonama ceste koje su uvijek u hladu...  

2. Led s vjetrobranskog stakla ne otapajte toplom vodom (!), jer naglim širenjem poprskane plohe staklo lako puca. Ne smije se strugati metalnim strugačima, nego gumenim ili plastičnim, kako ne bi došlo do brazdanja stakla. No i tada je nužan oprez, posebice oko rubnih brtvila, da ih se ne ošteti. Prije pokretanja motora odvojite brisače od stakla, za koja su 'prilijepljena' ledom, da se ne ošteti elektromotorni mehanizam. 

3. Ako se smrzla brava, a vrata otvarate ključem (starija vozila), ne forsirajte otvaranje, jer ključ može puknuti. Koristite sredstvo za odmrzavanje, koje je korisno već sada poprskati u bravu, odnosno mehanizam, kao korisnu prevenciju. Ne aktivirajte električne podizače stakala, koje je izvana blokirao led, dok se ne otopi, kako ne bi preopteretili i oštetili elektromotorni mehanizam, odnosno pregorio osigurač.

4. Prilikom paljenja dizelskog motora, koji se zbog masivnosti i viših tlakova kompresije te paljenja bez svjećica teže pokreće od benzinskog, koristite sljedeći 'trik': triput okrenite kontaktni ključ i čekajte da se isključi žuta lampica, koja signalizira aktiviranje grijača u cilindrima. Prva dva puta potom vratite ključ u početni položaj, a tek treći put dodatno ga zakrenite i aktivirajte elektropokretač. Zbog ekologije i štednje goriva ne preporučuje se zagrijavanje motora u mjestu, ali pri velikim hladnoćama napravite iznimku i 30 sekundi ga zagrijavajte u mjestu, držanjem brzine vrtnje na 1200/min. U vožnji, dok se motor ne zagrije, ne pretjerujte s okretajima.

5. Zimska vožnja bez zimskih guma je riskantna. Ako su usto gume stare i istrošene, vožnja postaje 'ruski rulet' te je bolje ne voziti! Kupnja zimskih guma mudra je i isplativa investicija, premda se po zakonu (nažalost) može voziti i s ljetnim, ako su im utori dublji od 4 mm. No, one nemaju lamelarnu strukturu, a zbog neprilagođenog materijala gaznog sloja gube prianjanje već ispod +7°C, posebice ispod ništice. Samo jedno proklizavanje i bilo kakvo oštećenje automobila može napraviti veću štetu od vrijednosti kompleta guma, teže posljedice da ni ne spominjemo...  Posebice je opasna zabluda da vozila s pogonom 4x4 zimi ne trebaju zimske gume! Takva su nešto otpornija na proklizavanja i gubitak kontrole, pa pružaju lažni osjećaj sigurnosti, ali kad prokližu, to je preko svih kotača i vozač je u pravilu bespomoćan. 

6. Tlak zraka u gumama podesite za nisko opterećenje (ali ne još niže!), bez obzira na opterećenje, jer će se povećanjem gazne površine, bez rizika prekomjernog uvijanja gume, poboljšati prianjanje na podlogu, povećanjem kohezijske komponente koeficijenta trenja (kao u slučaju gusjeničara).

7. Pažljivo pritišćite papučice i lagano okrečite upravljač, jer su na skliskoj cesti svi nagli pokreti opasni. Vozite s nižim okretajima motora i u jednom stupnju prijenosa više nego u normalnim uvjetima. Ako ste u posljednji trenutak uočili parkirno mjesto ili ulicu gdje treba skrenuti, odustanite od manevra i produžite, jer riskirate nalet na stražnji dio vašeg vozila ili proklizavanje, odnosno izlijetanje.

8. Udvostručite razmak od vozila ispred, jer se na skliskom kolniku znatno produžuje zaustavni put. Najvažnije je pravilo: vozite polako i oprezno, na skliskoj cesti nigdje vam se ne smije žuriti! Promatrajte cestu i okolinu, posebice nailazeće pješake i sve moguće prepreke, kako biste na vrijeme smanjili brzinu, zakočili ili izveli manevar izbjegavanja.

9. Kočite kombinirano - motorom uz potpomaganje kočnicom, jer se snaga kočenja najbolje raspoređuje na sve kotače i sprječava klizanje. Staro pravilo, da prioritetno treba kočiti motorom, na skliskoj je cesti pogrešno i može biti opasno, posebice kod vozila sa stražnjim pogonom. Naime, tada se snaga kočenja prenosi samo preko dva kotača, umjesto preko četiri, kao s kočnicama, pa lakše dolazi do proklizavanja i zanošenja.

10. Provjeriti stanje rashladne tekućine u motoru (antifriza) i ako je niste mijenjali u posljednje četiri godine, napravite to sada. Njena je funkcija dvostruka: otporna je na smrzavanje i štiti motor od unutarnje korozije. S vremenom oba se svojstva pogoršavaju, pa je preporučljiva izmjena. Ne smije se štedjeti ni na tekućini za pranje stakala, jer se bez nje vidljivost znatno smanjuje.

Na kraju, poseban, iznimno važan savjet: NE KORISTITE mobilni telefon (smartphone) u vožnji! To je i inače vrlo opasno, a u zimskim uvjetima, kad je vidljivost loša, a prianjanje guma na kolnik problematično, takva distrakcija, odvraćanje pozornosti i pogleda s ceste, lako se pretvara u katastrofu i tragediju. - piše autoportal

hr Tue Nov 20 2018 11:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce94cc029111c4ba48b45e9/80
Foto: Pixabay

Uz ova 3 trika crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše Punkufer.

hr Sat May 25 2019 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Kada preskakanje doručka zapravo može biti dobro za vas?

Je li doručak stvarno najvažniji obrok u danu? Iako je za neke ljude tako, nedavno istraživanje pokazuje da je za druge doručak samo 'obrok'

Kako ne unosimo hranu tijekom noći, naše tijelo probavlja i asimilira hranu koju smo uzeli tijekom dana. Zato je naš prvi obrok u danu - prekidanje posta. 

Debata o doručku

- S jedne strane imamo stručnjake koji tvrde da nam je potrebna glukoza za doručak kako bi dala snagu našem tijelu i mozgu za obveze i održala zdravu težinu. To je fundamentalno vjerovanje o kojem se piše već godinama. Zatim imamo novi tabor - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nam kažu da je izostavljanje doručka nekoliko puta tjedno razborit način mršavljenja", objašnjava nutricionistica Alex Ruani. 

Dalje navodi da postoje osobe koje mogu isključiti doručak, ali da je obvezan za dijabetičare i trudnice. Također sportaši koji imaju strukturirane programe bi trebali obvezno doručkovati.

- Je li preskakanje doručka dobro za vas? Ovisi. Jednostavan odgovor bi bio da jedete ako ste gladni ili ga preskočite ako niste gladni. Neki ljudi nisu gladni ujutro, dok će drugi pasti u nesvijest ako nisu doručkovali", objašnjava daljenutricionistica Alex Ruani. 

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition nije potvrdio da je doručak važan za gubitak kilograma. Znanstvenici objašnjavaju da ako doručak nije "vaš obrok" možete ga preskočiti. Svaka osoba je različita s obzirom na svoju jedinstvenu biokemiju, genetiku i program aktivnosti.

- Preskakanje obroka s vremena na vrijeme može biti dobro za vas u smislu čišćenja stanica. Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja. Drugim riječima kada preskočite obrok vaše stanice se stignu očistiti", dalje objašnjava.

- Preskakanje doručka u osnovi je oblik povremenog posta. Ako se borite sa svojim jelom, preskakanje doručka može biti stvarno dobra ideja. Ključno je testirati i eksperimentirati, dok ne nađete nešto što vama dugoročno odgovara", savjetovala je na kraju za Healthscienceacademy, piše zivotistil.hr


hr Sat May 25 2019 13:52:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Tri trika uz koja crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše punkufer.hr

hr Sat May 25 2019 13:22:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce87b7029111cb3a28b45bb/80

Šime Kovačević priprema novu modnu priču: "Originali - ljudi koji su pomakli granice" bit će njegova druga revija

Uskoro će se u Splitu održati osamnaesta Montura
Montura je jedinstvena splitska modna priča koja već osamnaest godina za redom okuplja sve ljubitelje mode i hrvatskog dizajna u Splitu. Montura je uvijek otvarala vrata novim imenima te ugostila etablirana imena hrvatske modne scene, a tako će biti i ove godine.

Prošlogodišnja Montura oduševila je mnogobrojne Splićanke i Splićane koji su uživali u ambijentu galerije Meštrović, gdje se predstavio veliki broj domaćih dizajnera, a jedan od njih je i poznati splitski novinar Šime Kovačević

Kovačević se prošle godine predstavio kolekcijom "NO7" kao aluzija na sedmu silu, čiji je i sam predstavnik. Kolekcija je bila spoj nespojivih kombinacija - animal printa, jakni vojničkog kroja, a stvorena je iz "dišpeta" 
 jer je u našim dućanima ponuda za muškarce limitirana, uvijek ista i za Šimin ukus- dosadna.

Revija je izazvala pozitivne komentare i reakcije, što ni sam Šime nije očekivao.

- Moram biti iskren da nisam očekivao toliko pozitivnih rekacija na moj modni prvijenac. Očekivao sam rekacije "javna je osoba, novinar pa se sad umislio da je kreator". No, kada mi je jedna simpatična gospođa nakon revije prišla i rekla "ja vam čestitam, vi ste meni otkriće", jednostavno sam u tom trenutku poletio na krilima slave.


Šime ističe kako su njegovu prvu reviju modeli nosili s ponosom, a uskoro je osvanuo i u susjednim modnim časopisima i televizijskim emisijama. 

- Osvanuo sam u modnom časopisu "Plezir" u Srbiji, a zatim je kolega Miomir Maroš s TV Crne Gore napravio veliku reportažu u jutarnjem programu njihove nacionalne televizije. Uslijedio je i prilog na slovenskoj televiziji.

Šimu je najviše iznenadio poziv prijateljice prije par mjeseci koja mu je rekla kako je upalila televiziju i ugledala kaput s uzorkom zebre u turskoj seriji. Kako je došao do tamo, ni sam Šime ne zna, ali priznaje da mu laska.

S kolekcijom "NO7", želio je upozoriti na loše stanje s napuštenim životinjama u Splitu.

- Situacija sa životnjima me jako rastužuje, ali vođem sam onom kreni sam od sebe - udomio sam još jednog psa, a nedavno i mačku staru nekoliko dana.


Pred Šimom je i nova Montura, koja će se održati u lipnju, ovoga puta bit će skroz drugačija od prošle.

Organizator Monture, Tonči Šundov, pozvao ga je i ove godine.

A kako život piše najbolje priče, mjesec dana prije Tončijevog poziva, Šime se susreo s poznatim splitskim arhitektom i velikim umjetnikom Draženom Pejkovićem na njegovoj izložbi. Tada mu je Dražen rekao kako bi bilo super njegove uratke prebaciti na materijal za šivanje. I odjednom, kao prst sudbine, zaključili su da će krenuti zajedno u novu modnu priču.

Za ovogodišnju Monturu, nastala je priča "Originali - ljudi koji su pomakli granice". O čemu je riječ, Šime još uvijek nije hito otkriti. No, i ovoga puta poznata splitska lica nosit će njegove modele i to upravo ljudi koji pomiču granice. 

Zaštitno lice njegove revije bit će jedna mlada djevojka, naša jedina sanjkašica, Daria Obratov.

- Ona je itekako pomakla granice. Uspjela je biti prva Hrvatica na bob stazi i predstavljala je našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama, a još je i Dalmatinka. Nažalost, ovdje to pomicanje granica nisu shvatili pa je Daria danas u nizozemskom timu. Za mene je ona velika heroina.

Glazbena podloga za reviju također je od umjetnika koji su na svjetskoj sceni pomakli granice i bili originali ispred svog vremena.

Za kraj, Šime poručuje:

- Početak je najvažniji dio svakog posla, rekao je davno Platon. Ovo je, ja se nadam, početka jedne moje nove priče. 
hr Sat May 25 2019 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .