Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3f0d6829111c20328b456b/80
Foto: D.N. / Ilustracija

Krilo Jesenice: Kamenjem zasuo vozilo hitne pomoći, ozlijeđeni zdravstveni radnici

Zdravstveni radnici hitne pomoći zadobili su vidne tjelesne ozljede. Hrvatska udruga za medicinsko pravo reagirala je priopćenjem.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Povodom današnjeg nesmiljenog napada na tim medicinske hitne pomoći Splitsko-dalmatinske županije u mjestu Krilo-Jesenice prilikom čega je nasilni suprug pacijentice zasuo vozilo hitne pomoći kamenjem pri čemu su zdravstveni radnici hitne pomoći zadobili vidne tjelesne ozljede, Hrvatska udruga za medicinsko pravo upućuje oštri javni apel svim državnim institucijama, ponajprije nadležnim državnim tijelima da se konačno zaustave i spriječe te sankcioniraju sada već svakodnevni i nebrojeni napadi na zdravstvene radnike.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona s kojim je prije više od od godinu i pol dana definirano novo kazeno djelo - prisila prema zdravstvenom radniku - pokušalo se pravno zakonodavnim putem djelovati da se smanje i spriječe napadi na zdravstvene radnike. Statistika na žalost ne ide tome u prilog, te ja napada više nego ikada do sada. Stoga se Hrvatska udruga za medicinsko pravo s pravom pita je li ova odredba zakona ostala za sada samo mrtvo slovo na papiru.

Naime, susrećemo se sa situacijama da se dogode napadi na zdravstvene radnike, a da represivna tijela ne reagiraju ili reagiraju i dalje na način da zdravstveni radnici sami moraju pokretati kaznene progone protiv napadača ili ako se već podnese određena prijava protiv počinitelja, ista bude odbačena ili neprocesuirana.

Takvim primjerom državna tijela ne ulijevaju nikakvu sigurnost i povjerenje u rad državnih institucija kod zdravstvenih radnika je na najnižoj razini. Pitamo sa zašto nije provedena potrebna edukacija svim čimbenika da je nasilje nad zdravstvenim radnicima neprihvatljivo te da država promtno i oštro sankcionira takve situacije. Takvim pristupom i brzim reakcijama nadležnih tijela društvo i pojedinici bi shvatili težinu svakog pojedinog napada na zdravstvene radnike i posljedice koje takvi ekscesi imaju ne samo za zdravstvenog radnika, nego na zdravstvenu zaštitu koju upravo ti zdravstveni radnici moraju osigurati svakom pojedincu. 

Strah kod zdravstvenog radnika te bojazan od novih napada, a da se s druge strane nema prevelike nade i povjerenja u državne institucije, dovodi do toga da zdravstveni radnici neće moći pružati zdravstvenu skrb na način kako bi to zaista mogli činiti da su sigurni u svom radnom okruženju.

I u ovom konkretnom slučaju mi i nadalje vjerujemo i nadamo se da će institucije ipak odraditi svoj posao što prije te sankcionirati ovakav nasilni čin. Ujedno smatramo da će ovakav slučaj i slični slučajevi potaknuti resorno ministarstvo na nužne promjene u zdravstvenom sustavu koje su potrebne na svim razinama zdravstvene zaštite.“, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge dr. med. Miran Cvitković, specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine.
hr Tue Jul 28 2020 21:01:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Josipi Rimac pozlilo u Remetincu: "Požalila se na otežano disanje"

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza

Bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ovoj osumnjičenici Josipi Rimac, prošloga vikenda je pozlilo u zatvoru u Remetincu te je prevezena u KBC Zagreb, gdje joj je ukazana pomoć.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Rimac se stražarima zatvora u subotu požalila na otežano disanje te je po nalogu zatvorskoga liječnika prevezena na pregled, međutim nije utvrđena nikakva veća zdravstvena ugroza pa je istoga dana vraćena u Remetinec.

Njezina odvjetnica Lidija Horvat rekla je da ne može komentirati ovaj događaj jer je tako zamoljena.

Rimac je bila uhićena u tzv. slučaju vjetroelektrane krajem lipnja ove godine, da bi joj mjesec dana kasnije zagrebački Županijski sud produljio istražni zatvor za još dva mjeseca, do kraja kolovoza.

Putem svoje odvjetnice Lidije Horvat, Rimac je preko nekoliko pravnih instrumenata pokušala osporiti odluke o istražnom zatvoru, međutim za sada bezuspješno. Osim žalbi na rješenja suca istrage, podnijela je prigovor USKOK-u i sucu istrage u kojem je tvrdila da USKOK presporo ispituje svjedoke zbog kojih je njoj određen pritvor.

Naime, Rimac je pritvorena zbog opasnosti od utjecaja na točno određene svjedoke te će, nakon što se oni ispitaju, biti puštena. Također, odvjetnica Horvat je neupješno podnijela i dvije ustavne tužbe. 

hr Wed Aug 12 2020 13:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282da6daf72dae518b45af/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji deset novooboljelih osoba

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, a trenutno je 49 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije.

Među novozaraženima su i četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih.

Zatim, dvije muške i ženska osoba mlađe životne dobi s područja grada Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku, mlađa ženska osoba s prebivalištem u Tribunju te muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Tribunju, a prebivalište joj je u Zagrebu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba, a u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 20 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus, dodaju iz stožera.

hr Wed Aug 12 2020 13:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5570c7aae0a75b153b8b45d2/80

Zatvoreni dijelovi noćnih klubova rade i dalje, samo se razmišlja o pooštravanju mjera

Jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda.
Noćni klubovi jedni su od žarišta novog vala koronavirusa. Takvi slučajevi zabilježeni su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nekoliko osoba zaraženo je u provodu u Makarskoj.

Mediji su jučer pisali kako su nadopunjene preporuke spriječavanja širenja zaraze u noćnim klubovima. Čak se govorilo i o zabrani rada noćnih klubova u zatvorenim dijelovima, a kako tomu nije tako kazala je i Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za medije.

O takvim preporukama se razmišlja, a jedino što je promijenjeno, s obzirom na ranije, jest povećan broj nadzora noćnih klubova te poštivanja epidemioloških standarda. Potvrdili su nam to i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Pojačat će se nadzor u noćnim klubovima. Naša županija obuhvaća ogroman prostor, nadzor je teško povećati, ali na terenu je maksimalan broj službenika pa su se povećale intervencije i policije i Civilne zaštite, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Situacija je i dalje povoljna, ne smijemo dopustiti da krene u lošem smjeru. Razgovaramo o daljnjim mjerama, dodala je Karin o situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj su 33 novooboljele osobe, uz još 13 osoba sa drugih područja.
hr Wed Aug 12 2020 12:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8f4db829111c32d88b45e2/80
Foto: Mario Strmotić (Hina)

Ogroman porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Karin: 'Ne smijemo dopustiti da situacija krene u lošem smjeru!'

Dvije osobe iz Imotske krajine su vezane za rođendansko slavlje, tri osobe iz Kaštela su članovi crkvenog zbora, a po jedna osoba iz Imotskog i Makarske je povezana sa zarazom u noćnom klubom.
Čak 33 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije novopozitivne su na koronavirus. Najveći broj oboljelih je u Splitu te u Imotskom i Makarskoj. 

Dvije osobe iz Imotske krajine su vezane za rođendansko slavlje, tri osobe iz Kaštela su članovi crkvenog zbora, a po jedna osoba iz Imotskog i Makarske je povezana sa zarazom u noćnom klubom.

- Pojačat će se nadzor u noćnim klubovima. Naša županija obuhvaća ogroman prostor, nadzor je teško povećati, ali na terenu je maksimalan broj službenika pa su se povećale intervencije i policije i Civilne zaštite, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Situacija je i dalje povoljna, ne smijemo dopustiti da krene u lošem smjeru. Razgovaramo o daljnjim mjerama, kazala je Karin.
hr Wed Aug 12 2020 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .