Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58948906b47398b6058b4710/80
Foto: FKD Omiš

Odabrane nove skladbe 51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Od ukupno pristiglih 36 skladbi odabrano je njih 13

FDK Omiš je u prosincu 2016. sukladno višegodišnjoj praksi raspisao Natječaj za nove skladbe na 51. FDK Omiš 2017. god. Najvažnija novina natječaja zatvorenog 15. siječnja 2017. god. bila je da sve skladbe moraju biti prijavljene pod šifrom, bez navođenja imena autora, kako bi se uklonile sumnje u pristranost stručnog suda prilikom njihova odabira. Stručni sud u sastavu: dr. sc. Mirjana Siriščević, doc. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, umjetnički ravnatelj Festivala mo. Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić na sastanku 1. veljače od ukupno 36 pristiglih skladbi odabrao je njih 13 koje su stekle pravo natjecanja u Večeri novih skladbi na 51. FDK Omiš 2017.

- Od srca čestitamo svim autorima (skladateljima, tekstopiscima i obrađivačima) čije su skladbe odabrane, a iskreno se zahvaljujemo svim ostalima na sudjelovanju u natječaju. Vjerujemo da će ova važna večer omiškog Festivala ispuniti i nadmašiti očekivanja. Koristimo priliku pozvati odabrane autore da čim prije odrede klape koju su voljne izvoditi njihove skladbe kako bi iste mogle početi s pripremama. U tom smislu Festival stoji autorima na raspolaganju za pomoć. Također, kao novost želimo istaknuti da će se, za razliku od dosadašnje prakse, Večer novih skladbi održati na Trgu sv. Mihovila (Velikoj pjaci) i to u prvom vikendu 51. Festivala, najizglednije u subotu 1. srpnja. Razlog pomicanja termina je rasterećivanje klapa prijavljenih i u drugim kategorijama kako im Večer novih skladbi, koja je ranije bila između izbornih i završnih večeri, ne bi oduzimala koncentraciju. Drugi razlog je povratak Večeri novih skladbi na „Veliku pjacu“ gdje po svojoj važnosti svakako pripada - poručuji iz FKD Omiš.

Popis odabranih skladbi:

1. Da bi bila moja - Ana KodrićIvelić - Ana Kodrić Ivelić
2. Dalmac’ja je srca moga cvit - Ivo Mikuličin - Ivo Mikuličin
3. Jubav skonšumana - Duško Tambača - Pjero Mirić
4. Kuraj - Vicko Dragojević - Pjero Mirić
5. Marjanu - Tedi Spalato/obr. Joško Ćaleta - Jakša Fiamengo
6. Misal mi zanosi - Živko Ključe - Šiško Menčetić
7. Od sto duša, čiste ni - Igor Brešan/obr. Pero Gotovac - Igor Brešan
8. Pape i kamen (Težačka) - Roko Radovan - Nikica Radovan
9. Pisma od vitra i vrimena - Ivica Kaleb - Vojo Mataga
10. Poslušat ćeš klapu staru - Krešimir Magdić - Jakša Fiamengo
11. Tebi, pismo dalmatinska - Smiljan Radić - Smiljan Radić
12. Vidilice u krilu Merjana - Vlasta Vrandečić – LebarićVlasta Vrandečić – Lebarić
13. Zadnja molitva - Duško Tambača  - Ante Jurić

Facebook komentari

hr Fri Feb 03 2017 14:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali: Evo do kada voda može može stajati neotvorena u boci

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće

 Iako mineralna voda ima oznaku "najbolje upotrijebiti do", baš kao i sve druge namirnice, njezin vijek trajanja u boci je beskonačan, kažu stručnjaci. 

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće.

Naravno, pod uvjetom da je 'flaširana' higijenski, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius koji se bavi laboratorijskim analizama.

Međutim, kada se boca otvori, vodu treba popiti u nekoliko dana.

U otvorenu bocu mogu ući mikroorganizmi i brzo se razmnožiti. Naročito ako je ostavljena izvan hladnjaka, kažu u institutu. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 20:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

5 neočekivanih namirnica koje biste trebali čuvati u hladnjaku

Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u hladnjaku
1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti, piše zadovoljna.hr.

2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.

4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu. 

"Mekane" začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.

Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:11:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c049db9e03e231f8b457e/80

Iris Rajčić u novoj ljetnoj kampanji za Moniku Sablić!

Najnovija kolekcija splitske dizajnerice ženstvena je, baš kao i prijašnje kolekcije

Nakon snimanja mini božićne kolekcije s Miss Europe 1993. godine Fani Čapalijom, još jedna missica postala je zaštitno lice splitskoj modnoj dizajnerici Moniki Sablić. Ovaj put riječ je o Iris Rajčić, prvoj pratilji Miss Hrvatske 1997. godine, koja je zbog snimanja kampanje došla u rodni Split iz Španjolske gdje živi s obitelji. 

Kao kulisa za kolekciju ljeto 2017. poslužio je suncem okupan splitski Sustipan. Kolekcija "Dancing Queen" sastoji se od zlatne haljine, bijelog šljokičastog kombinezona, srebrenih šljokičastih hlača i tirkizne čipkaste haljine. Kolekcija je rađena od šljokičastog sjajnog lame materijala, koji ističe ženske obline što je Monikin zaštitni znak - ženstveno i seksi. Iris u zlatnoj haljini izgleda kao da ide u Cannes ili Monte Carlo te sa svojom krhkom siluetom i bijelom puti neodoljivo podsjeća na Nicole Kidman

- Kolekcija je jako svečana i bogata jer upravo su takvi materijali. Ovaj put skroz je drugačija. Haljine i kombinezoni rezani su na jedno rame kao u vremena osamdesetih i devedesetih. No opet ostala sam dosljedna svom ženstvenom potpisu - rekla je Monika.

Za šminku je bila zadužena Mia Josipović Zekić, a fotografije potpisuje Biljana Gaurina.


Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592bf952b9e03efe1e8b457e/80

Cijena prava sitnica: Bijela kava i cappuccino u Dubrovniku skoro sto kuna

Što bi bilo da su naručili kakav sok ili pivo?!
Općepoznato je da u vrijeme turističke sezone cijene u ugostiteljskim objektima na hrvatskoj obali idu u nebo. Iznimka nije ni Dubrovnik, štoviše redovito prednjači u tome. Tako nam je čitatelj poslao sliku računa jednog dubrovačkog kafića gdje su cappuccino i bijela kava naplaćeni 46 kuna, točnije po 46 kuna. Ukupno 92 kune. 

Malo je reći da im je prisjela!

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 12:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .