Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdf3f3f0e49380e008b4601/80
Foto: Petar Malbaša

Novootvorena Gradska dvorana u Sinju: pun pogodak za sinjski sport unatoč nedostacima u projektiranju?

Sinjska gradska sportska dvorana napokon je ugledala svjetlo dana. Nepuna dva tjedna prošla su od svečanog otvaranja prostora koji je kapacitetu sinjskog sporta bio s engleskog aspekta rečeno “pod must”. Mnogo dobrog je donijela nova dvorana, u prvom planu oslobodila prekapacitiranosti onu staru, ali u startu je napravljeno i puno propusta koji će dobrano odrediti budućnosti i sve ono što će biti moguće činiti ili preciznije (ne)moguće ostvariti u dvorani “Ivica Glavan-Ićo”
Mjesta za teleskopske tribine iza rukometnog gola nema...

Točan broj sjedećih mjesta nove dvorane je 298, a iako se pri svakom isticanju problema premalog kapaciteta gradske dvorane uvijek gradila kontra kako će se iza rukometnih vrata postaviti teleskopske tribine koje će povećati taj broj, to ipak neće biti moguće osim ne dogodi li se čudo.

Mjesta između zida i rukometnih vrata te mreže na golu premalo je da stane moguća konstrukcija teleskopskih tribina pa bi rješenje gore navedenog problema sa svakim pokušajem palo u ponor, a vrlo jednostavno se dolazi do zaključka kako bi doslovce, kako bi se riješio taj problem, trebalo dvoranu prenamijeniti ili samo za jedan sport poput košarke, koja je “sinjska perjanica”, ili pak košarku i novu dvoranu ne dovoditi u nikakvu blisku poveznicu.

Fiksni dio konstrukcije teleskopskih tribina na razvlačenje traži oko 120 centimetara prostora, a prema pravilnicima rukometnog natjecanja od gol-aut linije pa do prve veće prepreke trebalo bi biti 2 metra pa pitanje može li se dvorana svojim kapacitetom nadomjestiti s tim pomoćnim tribinama staje i zaključuje se s odgovorom – ne!

U nekim, ipak malo nevjerojatnijim zamislima i lošim kombinacijama, razmatralo se i postavljanja i micanja po potrebi i tribina s Alkarskog trkališta, ali svaki laik u tom slučaju može zaključiti kako se tog dana, kad bi za neku svrhu i trebalo nadomjestiti gledalište s palkama, ništa osim, primjerice košarke, kojoj smo u ovom slučaju dali broj jedan, u dvorani nebi moglo odigravati jer bi vrijeme prije i poslije otišlo na postavljanje odnosno skidanje tih tribina.Toliko nebuloze na malom prostoru! Semafor, mjesta službenih osoba, švedske ljestve…

Potpuno nebulozno postavljene su i klupe te mjesto za delegate na utakmicama – tik ispod tribina. Gradska dvorana smjestila se tako među “mirnije vode” bez prevelikih strasti s tribina pa bi se tako svaka utakmica trebala odigravati uz kordon policajaca i redara kakvog nisu doživjele, slikovito, niti hrvatske granice na udaru migranata, a da ne govorimo o nekim utakmicama s većim rizikom.

Ruku na srce, rješenje tog problema i postoji u postavljanju zaštitnih panela, ali koji bi iziskavali dodatni trošak i novac koji je, itako već ranije, duboko premašen.
Nekoliko detalja i u unutrašnjosti dvorane otkrivaju kako projektanti iste ili nisu znali što im je za napraviti ili pak nisu dovoljno raspolagali s informacijama kakva Sinju dvorana treba.

Naime, semafor u novoj dvorani, postavljen svega nešto manje od četiri metra iznad parketa, nezaštićen je s bilo kakvim materijalom pa bi se, tom činjenicom, iz nje, jednostavno rečeno, izbacilo igranje primjerice lige malog nogometa jer bi svaki nenadani projektil mogao završiti na stijenci semafora, pokvariti ga i na kraju donijeti još troškova na ionako teška leđa pod novčanim obujmom cijele dvorane.

Stanemo li na loptu, nećemo biti cinični i gledati na svaki detalj, ali ovaj stvarno jest za istaknuti. Na zidu na kojem je i semafor drvene su švedske ljestve namijenjene za trening raznim sportašima, ali su one stavljene tik uz granicu rukometnog igrališta što će s velikim oprezom morati uzimati rukometaši i rukometašice da ne zarade niti krivi niti dužni kakvu ozljedu u žaru i natjecateljskoj borbenosti igre.


Nova dvorana – pun pogodak za bogat sinjski sport, a je li moglo bolje?

Zasada po još samo nagađanjima Školska sportska dvorana iduće bi godine trebala u energetski učinkovitu sanaciju i rekonstrukciju pa bi „glavnu riječ“ sinjske sportske scene preuzela ova novootvorena dvorana „Ivica Glavan-Ićo“ što bi značilo da bi, primjerice, i košarka dobila novi dom. Ali, tek 30-tak kilometara udaljen od Sinja jer po propozicijama HT-Premijer lige za ovu sezonu svaka dvorana u kojoj igraju premijerligaši mora imati minimalno 800 sjedećih mjesta. Nećemo posebno isticati trošak na put, ali onaj za istaknuti je definitivno i najam dvorane koji bi dodatno olakšao i onako tanki budžet košarkaškog kluba Alkar.

Tu rekonstrukciju je, kao vodu žednomu i barem donekle malo nade ostavljajući optimistima, spomenuo dožupan Luka Brčić na održanoj 11. sjednici Županijske skupštine nakon pitanja vijećnika MOST-a, Denisa Bobete, a inače i pomoćnog trenera KK Alkar:


“U izradi je projektna dokumentacija za energetsku obnovu, za koju sredstva planiramo povući iz EU fondova. Županija bi se tada sa svojim sredstvima uključila s rješavanjem svlačionica i parketa, tako da ja vjerujem da ćemo kroz iduću godinu krenuti u potpuno rješavanje, odnosno obnavljanje Srednjoškolske športske dvorane”, rekao je dožupan Brčić.

Lomila su se koplja oko dvorane, Sinj je prolazio trnje i kamenje zbog iste i more političkih igara koje su se odigravale punih pet godina. Promjene mnoge nisu donijele, dvorana je na svu radost i sreću Sinjana uspješno i završena, a jedino što je se promijenilo u tom razdoblju bio je broj sjednica, bile one redovne ili izvanredne, i iznos koji je narastao s predviđenih 12,3 na nešto manje od 20 milijuna kuna, a sveo se na većinom gradske jasle jer se upravo svaka pomoć sa strane uglavnom izjalovila činjenicom kako se dvorana nije gradila kao školska nego kao gradska.

Iako se i prije nekoliko godina što se krenula raditi novootvorena dvorana s oko 300 sjedećih mjesta počelo šuškati o ideji dvorane s 4000 stolica u prostoru gledališta, što predstavlja još jednu nebuloznu želju neinformirane sinjske političke oporbe koja je htjela to učiniti putem javno-privatnog partnerstva, dvorana je, budimo realni, došla kao prava „sol na ranu“ prebogatog sinjskog sporta i količine sportskih kolektiva koji su, napokon, dobili potreban prostor i barem kakve-takve dobre termine za treniranje.

Veliki plus u novoj dvorani je što su svi mladi dobili mjesto za razvoj i za postizanje ionako odličnih rezultata kad se sagledaju svi uvjeti koji su bili u staroj dvorani koja je bila u korištenju i čak tri srednje škole.Vratimo li se još malo u povijest, upravo je ova dvorana i izgrađena na način na koji se najavljivala -kao pomoćni proizvodni resurs postojećoj školskoj dvorani, a pitanje Alkara riješila bi školska dvorana u sklopu nove zgrade OŠ fra Pavla Vučkovića koja je planirana biti izgrađena na Pazaru. Priča o novoj školskoj zgradi gdje je počela tu je i stala.

Na prebacivanju ping-pong načinom iz godine u godinu.Ipak, naznake kako bi toj igri mogao doći kraj dao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na 11. sjednici županijske skupštine održanoj u prošli ponedjeljak. Nakon što je problem nove škole i mišljenje kako će proći još godina da se krene s projektom iste na Pazaru istaknuo sinjski vijećnik MOST-a, Denis Bobeta odgovorio mu je Blaženko Boban kako će županija ponovno napraviti projekt dvorane koji će biti dosta jeftiniji:

“Škola Fra Pavla Vučkovića, koja je u Sinju bez znanja ove Županijske skupštine i Županije još i prije mene, projektno iznosi 117 milijuna kuna. Tako neće ići. Nije korektno da porezni obveznici financiraju spomenike arhitektima i projektantima nego da mora biti u funkciji građana kojima oni služe!”

Sinj živi, Sinj je žilav i bez obzira što nema tretman u društvu onakav kakav bi povijesno i zaslužio. Grad ima ljude i sve se vrti oko toga. Važno je da se izgradilo i da se napokon otvorilo i dalo u korištenje. Sport Sinja neće nikako biti isti, ljestvice su podigli već odavno, a s nikakvim političkim usmjerenjima niti u želji da bilo koga podvrgnemo „stupu srama“ do zaključenja dolazi i ovaj tekst. Dvorana je konačno ugledala svjetlo dana, budućnost za mnoge sportove Sinja dobila je novu dimenziju, ali itekako je cijeli projekt mogao imati boljih dijelova. Definitivno samo jedna dobra pouka za dalje…


Mail kojim smo željeli objašnjenje za toliko loše napravljenih sitnica u novoj dvorani stigao je na adresu tvrtke projektanta Jurcon projekt. Pet dana nakon slanja odgovor još nismo dobili….hr Sun Nov 04 2018 19:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d348a5b29111c98178b45e3/80
Foto: Screenshot / YouTube

Jedan od napadača na umirovljenika je hrvatski vojnik, oglasio se i MORH

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska najoštrije osuđuju napad u Puli i izražavaju žaljenje zbog događaja

Povodom slučaja napada na stariju osobu iz Pule, koji se dogodio dana 21. srpnja 2019. u Puli na teresi ugostiteljskog objekta, MORH je izrazio žaljenje i oštro osudio ovaj čin.

- Prema informacijama dobivenim od strane nadležnih državnih tijela, postoje osnove sumnje kako je jedan od trojice napadača, pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je izvan radnog vremena, izvan redovne djelatne službe sudjelovao u napadu na stariju osobu.

Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska najoštrije osuđuju napad u Puli i oštro sankcioniraju bilo kakav oblik nasilja. Riječ je o izdvojenom slučaju neprimjerenog ponašanja koje smatramo nedopustivim.

Ovim putem, Ministarstvo obrane izražava žaljenje zbog predmetnog događaja i upućuju isprike zbog nedopustivog ponašanja pripadnika OS RH. - stoji u priopćenju 

hr Mon Jul 22 2019 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d237e8c29111c15fe8b458d/80

Zračne snage gase požar kod Trogira

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja), zaključno do 21. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 13 požara

Jedan Canadair CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u akciju gašenja požara na području Plano kod Trogira.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja), zaključno do 21. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 13 požara (osam u Šibensko-kninskoj, po jedan u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara provedeno je i 10 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 70 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 1900 tona vode.
U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B", bio je angažiran 11 puta. 

hr Mon Jul 22 2019 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d35d5c929111cff1a8b4582/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kapetan upozorava: "Kruzeri ispuštaju fekalije u more kod Bola"

Čak je i žalo u moru poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi, kazao je

Kapetan Ivica Karmelić je svjedočio ispuštanju fekalija s kruzera na Zaltnom ratu, te se kao Boljanin i pomorac osvrće na ovaj veliki ekološki problem, kao i problem nedjelovanja nadležnih službi i institucija.

U nastavku prenosimo njegovo pismo koje smo preuzeli s portala Info Bol.

- Kao prvo čitateljima se ispričavam radi ovakvog naslova, nemojte ga smatrati vulgarnim i uvredljivim, jer doslovno opisuje činjenično stanje, a i jednostavno ne znam kako bi se drugačije to formuliralo (originalni naslov teksta kako ga je čitatelj naslovio bio je “Jadno more ko te sere”).

Kao drugo ovaj članak je nepristran, pišem ga kao Boljanin i promatrač i turista (ne živim cijelu godinu u Bolu, pa prema nekima nemam pravo glasa). Ne pripadam ni jednoj politčkoj stranci, ne naginjem ni jednoj političkoj struji, ne bavim se turizmom niti imam bilo kakvih osobnih interesa, e, još da napomenem, svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna.

20. srpnja 2019. godine, subota… svjedočio sam, onako na oko, brojci od 15-tak kruzera usidrenih na punti Zlatnog rata…isto tako i direktnom ispuštanju fekalija s kruzera, te promatranju i vizualnoj analizi boja i oblika istih, koji su se bezbrižno valjuškali na “morskome plavom žalu, gdje čarlija vjetrić mio” sa zapadne strane Zlatnog rata. Čak je i žalo u moru, dokle pogled seže, poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi…o raznoraznim mirisima neću, to ostavljam Vašoj mašti na volju.

Kao nesvrstani promatrač mogu samo reći da je strategijom razvoja bolskog turizma stvoren jedan veliki sveopći KAOS, koji očito pojedincima odgovara i u njemu plivaju ko riba u moru, ne gledajući pritom na nepovratnu štetu koja se čini i koja je već učinjena, jer čini mi se da je ovo zadnji trzaj da se nešto pokrene s mjesta i ide na bolje, jer ovakvim načinom rada i drobljenja svega i svašta u isti lonac, ne piše nam se dobro…

Ovim putem apeliram, draga gospodo, ne razvijajte više nista, dosta ste razvili! Privatne i  ostale interese ostavite po strani, učinite napokon nešto za Bol i Boljane, jer samim time što smo otočani već smo za državu građani drugog reda, a gledajući razvoj situacije zadnjih godina u svome mjestu smo postali mještani drugog reda. - napisao je Karmelić.

hr Mon Jul 22 2019 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d35bc7229111c3f1a8b45c7/80

Novoimenovani ministar Marko Pavić službeno preuzeo dužnost od Gabrijele Žalac

Bivša ministrica izvijestila je aktualnog ministra o završenim, tekućim i budućim projektima i planovima, u cilju ubrzanog razvoja svih dijelova Hrvatske te brže i snažnije apsorpcije fondova Europske unije

Nakon koordinacijskih sastanaka prošloga tjedna novoimenovani ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i službeno je preuzeo ministarsku dužnost od svoje prethodnice Gabrijele Žalac. Bivša ministrica izvijestila je aktualnog ministra o završenim, tekućim i budućim projektima i planovima, u cilju ubrzanog razvoja svih  dijelova Hrvatske te brže i snažnije apsorpcije fondova Europske unije.

- Bila mi je čast i zadovoljstvo obnašati dužnost ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kojoj sam pristupila svim svojim žarom i znanjem. Iza mene ostaje ugovoreno više od pola Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ubrizgana direktna sredstva tom području kroz Razvojni sporazum, 600% porast ugovorenosti EU sredstava. Ispravljena je nepravda mnogim krajevima, ponajviše mojoj Slavoniji, izmjenom NUTS2 regija, donesen niz zakona te uspostavljen sustav strateškog planiranja. Po prvi puta na vrijeme je pripremljena buduća financijska perspektiva, prvi draft Nacionalne razvojne strategije i još mnoštvo toga. Novom ministru, mom dragom kolegi Marku Paviću želim puno uspjeha u dovršetku započetih projekata i planiranju novih. - poručila je tom prilikom Gabrijela Žalac.

Ubrzavanje i jačanje ugovaranja, isplaćivanja i ovjeravanja EU sredstava u aktualnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020., programiranje za novu financijsku perspektivu te pregovori o raspoloživoj alokaciji i uvjetima za istu, izrada Nacionalne razvojne strategije 2030., Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, provedba i širenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kao i Mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganje te briga za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja kroz ulaganja i provedbu posebnih nacionalnih mjera samo su neki od procesa u tijeku na kojima intenzivno radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

- Veliko je čast biti na čelu Ministarstva koje svakodnevno radi na jednakomjernom rastu i razvoju Hrvatske putem brojnih nacionalnih mjera, ali i putem usmjerenih napora u korištenju sredstava dostupnih kroz fondove Europske unije. Nastavljamo s koordiniranom i intenzivnom suradnjom s tijelima lokalne i regionalne samouprave te tijelima u sustavu korištenja EU fondova u ostvarenju zajedničkog cilja – boljitka svih dijelova Hrvatske. Hvala mojoj prethodnici, dragoj prijateljici Gabrijeli, na izuzetnom napretku koji je postignut u korištenju fondova Europske unije, nastavit ćemo istim putem koristeći vrijedno iskustvo stečeno upravljanjem raspoloživim EU sredstvima Europskog socijalnog fonda u okvira Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali vrijednog 1,85 milijardi eura. Nastojat ćemo dodatno ubrzati procese, raspisivanje natječaja i ugovaranje projekata, precizno usmjeravati buduću alokaciju sukladno našim potrebama te pojednostaviti procedure. Puno posla je pred nama. - istaknuo je ministar Pavić.

Novoimenovani ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić još je jednom dobio povjerenje većine zastupnika u Saboru, nakon što je protekle dvije godine vršio dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava, a na koju je imenovan s mjesta državnog tajnika u istom Ministarstvu. Magistar je prirodnih znanosti iz polja fizike te se nalazi na završnoj godini doktorskog studija zaštite okoliša na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

hr Mon Jul 22 2019 15:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .