KOTUR ‘Isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” daje legitimitet onima koji dovode u pitanje hrvatske granice’

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur oglasio se povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe.

Danas obilježavamo 75. obljetnicu od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu u Europi i 70. obljetnicu predstavljanja “Schumanove deklaracije“ u kojoj se predlaže stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik kao prve institucije iz koje je nastala Europska unija. To što se obje obljetnice obilježavaju na isti datum sasvim sigurno nije slučajnost. Istinska solidarnost kao temelj europske integracije nadogradnja je antifašističkih vrijednosti i u suprotnosti s nacističkim konceptom ujedinjenja Europe na temelju uništenja Židova, Roma, Slavena i ostalih, po nacistima, “manje vrijednih” ljudi. Na žalost, antifašističke i europske vrijednosti danas se podrivaju više nego ikad. Reafirmacija fašističkih pokreta, zagovaranje raspada Europske unije i nedostatak solidarnosti kod bogatijih članica EU-a, što se vidi i u ovoj krizi uzrokovanoj epidemijom, sve nas više približavaju “zakonu džungle” koji je i doveo do strahota Drugog svjetskog rata u Europi. Pitanje je samo jesmo li zaista kao društvo usvojili ono što smo iz europske povijesti trebali naučiti, ili smo to samo prigodno “naštrebali” pa zaboravili. To se odnosi na cijelu Europu, a pogotovo na nas u Hrvatskoj u vrijeme kada se otvoreno dovode u pitanje hrvatske granice, uspostavljene u Antifašističkoj borbi, a obranjene u Domovinskom ratu.

Na žalost, hrvatska Vlada danas na posezanja za hrvatskim teritorijem od strane susjeda reagira mlako, ali zato odlučno opravdava i brani pravo na isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” pod kojim se u Drugom svjetskom ratu grabilo i dijelilo hrvatski teritorij susjednim fašističkim režimima. Minoriziranje i negiranje hrvatskog antifašizma bilo je i ostalo štetno za Hrvatsku. Da su nacisti pobijedili, Hrvatima se spremalo ropstvo pa uništenje kao i ostalim Slavenima u nacističkoj verziji ujedinjene Europe. Što su njemački nacisti stvarno spremali Hrvatima, vidjelo se, pored ostalog, po njihovim brutalnim masakrima hrvatskog civilnog stanovništva u Dalmatinskoj Zagori 1944. godine. Osim toga, upravo je hrvatski antifašistički pokret onemogućio otimanje hrvatskog teritorija i tako spriječio formiranje kvazidemokratske velike Srbije nakon Drugog svjetskog rata pod patronatom zapadnih saveznika. Isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” i posljedično gaženje hrvatskog antifašizma i europskih vrijednosti izravno daje legitimitet onima koji danas dovode u pitanje hrvatske granice. Viktor Orban, koji se predstavlja kao veliki prijatelj Hrvatske, objavljuje kartu velike Mađarske s uključenom gotovo cijelom Hrvatskom. Ta karta nije čak ni povijesna zbog toga što u Mađarsku uključuje Dalmaciju koja nije bila u mađarskom dijelu Austro-ugarske monarhije. Na takvom su tragu i neki drugi među našim susjedima, od Antonija Tajanija iz Italije do Aleksandra Vučića iz Srbije.

Iz civilizacijskih razloga ispravno je braniti i promicati antifašističke i europske vrijednosti, i to je u hrvatskom nacionalnom interesu. Svako potkopavanje hrvatskog antifašizma daje vjetar u leđa onima koji opet žele dovoditi u pitanje hrvatske granice, uspostavljene antifašističkom pobjedom u Drugom svjetskom ratu i obranjene pobjedom Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Svako potkopavanje europskih vrijednosti i solidarnosti, poglavito od strane eurofoba, ali i od strane predstavnika sebičnih i kratkovidnih interesa bogatijih europskih država, najviše šteti upravo manjim i siromašnijim članicama EU-a poput Hrvatske. Stoga obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe nije tek prigodno sjećanje na događaje koje polako pokriva prašina, već civilizacijsko i životno pitanje ključno za hrvatsku budućnost, kazao je Kotur. 

POSLJEDNJE DODANO: