Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d84831929111c058c8b456c/80

U Splitu se održava treći po redu Međunarodni energetski forum koji će okupiti istaknute akademske i poslovne članove

Osnivač ovog Međunarodnog energetskog foruma je prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Unatoč globalnoj zabrinutosti zbog klimatskih promjena i postignutim sporazumima za promjenu, sve projekcije globalne potražnje za energijom ukazuju da će ona rasti do 2040. ili 2050., osobito u zemljama u razvoju. Predviđanja govore da će to, uz gospodarski rast i povećanje populacijepostati globalni okvir za očekivane energetske promjene. Takvi trendovi bit će vrlo izazovni za tehnološki razvitak, tržište i gospodarstvo, ali i za kreatore političkih odluka.

Ipak, do 2040. očekuje se kako će niskougljični izvori porasti do 60% od novo instaliranih sustava, s porastom udjela solarne energije do 64% od novoinstaliranih kapaciteta od 8,6 TW u idućih 25 godina. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvorai nadalje će rasti, dostižući i prelazeći 10% u globalnoj strukturi potrošnje energije.

Hrvatska, koja uvozi 50% potrebne energije, mogla bi do 2030. godine razviti više od 3.000 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz solarnih primarnih izvora, ali ulagači prigovaraju nedostatku pravnih i ekonomskih poticaja za takav razvitak. Vlada priprema novu energetsku strategiju koja bi, dovršena u 2019. godini, trebala osigurati smanjenje uvoza energije. Očekivanja su da bi ta strategija sadržavala ohrabrujuću i realnu potporu razvitku solarne energije.

Sva ova pitanja bit će u fokusu planiranog 3. Međunarodnog energetskog foruma koji će se 27. rujna 2019. održati u Splitu. Organizira ga Institut za Europske i Globalizacijske Studije okupljajući istaknute članove poslovne, političke i akademske zajednice kroz rasprave na tri panela:

1. Globalni energetski trendovi i predviđanja 

Prvi panel ispitat će globalne energetske izglede i implikacije europskih energetskih politika u praksi. Gospodarstva u razvoju povećavaju razinu potražnje za energentima, dok u razvijenim gospodarstvima ona ostaje nepromijenjena. Međutim, globalna energetska ponuda u svijetu najraznolikija je do 2040. godine. Obnovljivi izvori energije bilježe najveći rast, potražnja za prirodnim plinom kao izvorom energije će se povećavati i bit će veća od potražnje za ugljenom, no emisije ugljika i dalje nastavljaju rasti. Strategija Europske unije je da postane vodeća u svijetu u korištenju obnovljive energije i u borbi protiv globalnog zatopljenja, uz niz politika i rasprava usmjerenih ka postizanju tog cilja do 2030. i 2050. godine. Gdje je ravnoteža između politika i njihove implementacije?

2. Inicijativa tri mora i europski energetski trendovi

Tema drugog panela bit će mogućnosti Hrvatske kao buduće tranzitne zemlje za plin, u svjetlu strategije EU o korištenju različitih izvora energije, podržane nizom projekata i inicijativa. Novi LNG terminal na otoku Krku trebao bi primiti više od 100 milijuna eura iz EU fondova što će omogućiti uvoz tekućeg plina iz različitih izvora, s godišnjim kapaciteteom od najmanje 2 milijarde kubičnih metara i s terminalom koji će cjevovodima biti povezan s Mađarskom i dalje. Ovaj projekt je dio Inicijative triju mora i Inicijative energetske povezanosti Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC), koje će omogućiti postupno jačanje hrvatske energetske sigurnosti. Koje će biti cjelokupne političke, društvene i ekonomske koristi ovih inicijativa i projekata?

3. Europa i Hrvatska: pogled na solarnu energiju

Treći panel će istražiti stanje solarne energije u Europi i napose njezin potencijal u Hrvatskoj. Globalni izgledi za korištenje solarne energije znatno su porasli nakon što su se troškovi smanjili više od očekivanog. Očekuje se da će solarna energija do sredine 2020-ih godina postati uvelike konkurentna zahvaljujući bržim tehnološkim napretcima i snažnijom političkom podrškom. Najveći rast na području solarne energije zabilježen je u Kini i Indiji. Hrvatska je već ispunila svoje EU ciljeve emisija CO2 za 2020., za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, ali mora dalje razvijati svoju industriju obnovljivih izvora. Solarna energija je najpopularniji izvor energije u Europi i do 2021. godine 175000 ljudi u EU raditi će u industriji solarne enrgije. Što treba učiniti da solarna energija u Hrvatskoj bude put do održivog i ekonomski korisnog klimatskog rješenja?

hr Fri Sep 20 2019 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .