Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d84831929111c058c8b456c/80

U Splitu se održava treći po redu Međunarodni energetski forum koji će okupiti istaknute akademske i poslovne članove

Osnivač ovog Međunarodnog energetskog foruma je prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Unatoč globalnoj zabrinutosti zbog klimatskih promjena i postignutim sporazumima za promjenu, sve projekcije globalne potražnje za energijom ukazuju da će ona rasti do 2040. ili 2050., osobito u zemljama u razvoju. Predviđanja govore da će to, uz gospodarski rast i povećanje populacijepostati globalni okvir za očekivane energetske promjene. Takvi trendovi bit će vrlo izazovni za tehnološki razvitak, tržište i gospodarstvo, ali i za kreatore političkih odluka.

Ipak, do 2040. očekuje se kako će niskougljični izvori porasti do 60% od novo instaliranih sustava, s porastom udjela solarne energije do 64% od novoinstaliranih kapaciteta od 8,6 TW u idućih 25 godina. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvorai nadalje će rasti, dostižući i prelazeći 10% u globalnoj strukturi potrošnje energije.

Hrvatska, koja uvozi 50% potrebne energije, mogla bi do 2030. godine razviti više od 3.000 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz solarnih primarnih izvora, ali ulagači prigovaraju nedostatku pravnih i ekonomskih poticaja za takav razvitak. Vlada priprema novu energetsku strategiju koja bi, dovršena u 2019. godini, trebala osigurati smanjenje uvoza energije. Očekivanja su da bi ta strategija sadržavala ohrabrujuću i realnu potporu razvitku solarne energije.

Sva ova pitanja bit će u fokusu planiranog 3. Međunarodnog energetskog foruma koji će se 27. rujna 2019. održati u Splitu. Organizira ga Institut za Europske i Globalizacijske Studije okupljajući istaknute članove poslovne, političke i akademske zajednice kroz rasprave na tri panela:

1. Globalni energetski trendovi i predviđanja 

Prvi panel ispitat će globalne energetske izglede i implikacije europskih energetskih politika u praksi. Gospodarstva u razvoju povećavaju razinu potražnje za energentima, dok u razvijenim gospodarstvima ona ostaje nepromijenjena. Međutim, globalna energetska ponuda u svijetu najraznolikija je do 2040. godine. Obnovljivi izvori energije bilježe najveći rast, potražnja za prirodnim plinom kao izvorom energije će se povećavati i bit će veća od potražnje za ugljenom, no emisije ugljika i dalje nastavljaju rasti. Strategija Europske unije je da postane vodeća u svijetu u korištenju obnovljive energije i u borbi protiv globalnog zatopljenja, uz niz politika i rasprava usmjerenih ka postizanju tog cilja do 2030. i 2050. godine. Gdje je ravnoteža između politika i njihove implementacije?

2. Inicijativa tri mora i europski energetski trendovi

Tema drugog panela bit će mogućnosti Hrvatske kao buduće tranzitne zemlje za plin, u svjetlu strategije EU o korištenju različitih izvora energije, podržane nizom projekata i inicijativa. Novi LNG terminal na otoku Krku trebao bi primiti više od 100 milijuna eura iz EU fondova što će omogućiti uvoz tekućeg plina iz različitih izvora, s godišnjim kapaciteteom od najmanje 2 milijarde kubičnih metara i s terminalom koji će cjevovodima biti povezan s Mađarskom i dalje. Ovaj projekt je dio Inicijative triju mora i Inicijative energetske povezanosti Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC), koje će omogućiti postupno jačanje hrvatske energetske sigurnosti. Koje će biti cjelokupne političke, društvene i ekonomske koristi ovih inicijativa i projekata?

3. Europa i Hrvatska: pogled na solarnu energiju

Treći panel će istražiti stanje solarne energije u Europi i napose njezin potencijal u Hrvatskoj. Globalni izgledi za korištenje solarne energije znatno su porasli nakon što su se troškovi smanjili više od očekivanog. Očekuje se da će solarna energija do sredine 2020-ih godina postati uvelike konkurentna zahvaljujući bržim tehnološkim napretcima i snažnijom političkom podrškom. Najveći rast na području solarne energije zabilježen je u Kini i Indiji. Hrvatska je već ispunila svoje EU ciljeve emisija CO2 za 2020., za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, ali mora dalje razvijati svoju industriju obnovljivih izvora. Solarna energija je najpopularniji izvor energije u Europi i do 2021. godine 175000 ljudi u EU raditi će u industriji solarne enrgije. Što treba učiniti da solarna energija u Hrvatskoj bude put do održivog i ekonomski korisnog klimatskog rješenja?

hr Fri Sep 20 2019 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5895ce3fb473985d158b4568/80
Foto: Pixabay

Problemi u pomorskom prometu: U prekidu neke katamaranske i trajektne linije

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. - izvijestio je HAK

Za sve skupine vozila otvoreni su:
  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče;
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb;
  • državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split;
  • stara cesta kroz Gorski kotar Karlovac-Delnice-Rijeka (DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8). 
Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu na cestama u Lici:
  • DC218 Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno;
  • ŽC5103 Dobroselo-Brotnja i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.
Bura stvara probleme u pomorskom prometu te su u prekidu:

  • trajektna linija: Sumartin-Makarska;
katamaranske: Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.
hr Thu Feb 27 2020 09:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daef0f229111c58c28b45ae/80

Stoti rođendan sveca: Papa Ivan Pavao II. dobit će spomenik pred crkvom svetog Frane

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi
Trebalo je 13 godina da se ideja o spomeniku svetom Papi Ivanu Pavlu II. izrealizira u Splitu. Kip pape koji je, kako mnogi kažu, najviše volio Hrvatsku niknut će u centru grada, na zelenoj površini pred crkvom Svetog Frane.

Postavljanje spomenika bit će i u stotoj obljetnici od rođenja svetog Pape.

Iako su prve ideje bile o postavljanju spomenika na Žnjanu, gdje je baš Papa 4. listopada 1998. održao svetu misu, prevagnula je ideja o postavljanju na Rivi.

Vijest je na društvenim mrežama potvrdio i
 Branimir Urlić, vijećnik stranke Pametno.
- E moj Papa. Kad ne znaš di ćeš sa spomenikom u Splitu onda staviš sve na Rivu, napisao je Urlić.
hr Thu Feb 27 2020 07:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57617f29111c4b538b4619/80

Snijeg zabijelio više predjele Dalmatinske zagore: Sunčano vrijeme u Dalmaciji sve do nedjelje

Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina
Kiša i pad temperature obilježile su jučerašnji dan. Promjena vremena mnoge je iznenadila, a posebice stanovnika Dalmatinske zagore na višim nadmorskim visinama. U noći je, ondje, pao i snijeg koji se zadrržao na tlu.

Snijeg je zabijelio granične prijelaze sa susjednom Bosnom i Hercegovinom - posebice na Kamenskom, a bilo ga je i u Voštanama, Maovicama te Zelovu.

Sliku iz snježnog Zelova sinoć je još, na svojim društvenim mrežama, objavio Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

U razdoblju koje slijedi očekuje nas sunčano vrijeme u Dalmaciji. Zadržat će se tako sve do nedjelje kada će biti moguća kiša.
Iako sunčano vrijeme u subotu bi u Dalmaciji sunce mogle pratiti i vrlo visoke temperature jer će zapuhati južina.


hr Thu Feb 27 2020 07:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e57522229111c93518b46a3/80

Incident u Rijeci: Djeca bacala kamenje za Kineskinjama i vikala 'korona, korona!'

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Riječanka Maja Škufca izniječa je sve detalje ovog incidenta
Koronavirus zabrinuo je i Hrvate, a tri slučaja zaraze potvrđena su u Rijeci koja je bila poprište jednog nemilog incidenta. Naime, Riječanka Maja Škufca u svom statusu na Facebook-u napisala je kako joj je gošća kroz suze ispričala kako su ih u Rijeci djeca gađala predmetima i vikali za njima 'korona, korona'.

- Maloprije sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini. Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno ako se zarazi koronavirusom, pa su se, oboje zdravi, odlučili na proputovanje (zdravi), napisala je.

Gosti su htjeli da priča ide u javnost, a Slobodna Dalmacija doznala je više detalja.

- Moja gošća se zove Fenice i kaže da sam ja jedina osoba koja ju je zagrlila osim njenog muža u posljednjih mjesec dana. Kaže i da sam jedini domaćin koji se našao s njima bez straha i bez distance, te su se prvi put osjećali kao dobrodošli gosti, a ne bolesnici ili bjegunci, rekla je Maja.

- Fenice mi je rekla da su je djeca ispred katedrale Sv. Vida gađala nečim tvrdim i vikali za njima koronavirus. Djeca su ih gađala kamenjem, a mi smo ih prigrlili zagrljajem, kaže Maja koja ima poruku za napadače i njihove roditelje: 

- Ja sam stekla još jednog prijatelja, a vi se zapitajte čega se točno bojite... Smrti? Jer ono ljudsko je davno umrlo u većini vas, istakla je ta Riječanka. 

hr Thu Feb 27 2020 07:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .