Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5acc759a2af47f4a5d8b4aab/80
Foto: Facebook

Načelnik Općine Podstrana: Jedni rade projekte, drugi izdaju dozvole, a ja šetam po Zagrebu i lobiram

U dogovoru sa županijom gradit će se škola za 500 do 600 učenika. Općina će izgraditi reciklažno dvorište, ide se u dogradnju groblja...
Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu dana Svetog Ante, zaštitnika mjesta, predstavio je aktivnosti u protekloj godini. 

Niz ulaganja

– Iza nas je vrlo intenzivno razdoblje, obilježeno s dva katastrofalna požara. Hvala Bogu, vatrogascima, kojima zahvaljujemo nagradom općine, i mještanima što posljedice nisu bile još gore i što nitko nije stradao – rekao je Bartulović.

Turistička sezona ostvarila je porast od 24% u noćenjima i 13% u dolascima. Raspolažu sa 7800 ležajeva i imaju 1100 iznajmljivača.


– Što se tiče kapitalnih investicija, želja svih nas je konačno završiti projekt obale. Krenuli smo s radovima od Strožanca prema ušću Žrnovnice, ukupno su vrijedni 19 milijuna kuna. Riječ je o izvanproračunskim sredstvima, što znači da nećemo potrošiti ništa. U drugoj fazi uredit ćemo obalu do Lava što će nas stajati 35 milijuna kuna – rekao je Bartulović napomenuvši kako obala još nije gotova jer je vrijeme bilo loše za radove, ali bit će ovih dana.

Rekonstruira se i Poljička cesta, vrlo opasno raskrižje, što stoji 20 milijuna kuna. Hrvatske ceste uredile su četiri raskrižja na magistrali čija vrijednost je devet milijuna kuna. U dogovoru sa županijom gradit će školu za 500 do 600 učenika. Općina će izgraditi reciklažno dvorište koja stoji 7,5 milijuna kuna od čega očekuju 4 milijuna od EU, ide se u dogradnju groblja čija vrijednost je 14 milijuna kuna, a s otkupom zemljišta 19 milijuna kuna.


– Dobra smo ekipa u općini. Jedni rade projekte, drugi izdaju dozvole, a ja šetam po Zagrebu i lobiram – rekao je Bartulović.

Pohvalio se kako općinski prihodi rastu. Godine 2012. proračun je iznosio 22 milijuna kuna, a 2017. 41 milijun kuna. Dio sredstava usmjeren je na socijalno potrebite, vrtiće, sport, udruge i slično, ukupno oko 12 milijuna kuna.


– Financijski dobro stojimo – zaključio je Bartulović.


Blaženko Boban, župan splitsko dalmatinski, istaknuo je kako se ponosi uspjesima koje postiže jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj.


– Moderno je napadati, a ja bih poručio kritičarima dođite u Podstranu i govorite o onome što vidite – poručio je Boban.

Jugoslav Bagatin predsjednik Općinskog vijeća istaknuo je kako su bili korektiv gradonačelniku, ubrzavali i predlagali nove programe.
Dodijeljene su i godišnje nagrade.

Nagrada vatrogascima i klapi

Zahvalnice su primili obitelj Cindro, učenice osnovne škole Strožanac Dora Goreta i Bruna Bakota, zbor mladih župe Gospe u siti, Planinarsko društvo Perun. Skupne nagrade dobili su Hrvatska vatrogasna zajednica i Muška klapa Praska. Osobnu nagradu dobio je Vlašić Vladimir, ratni zapovjednik stožera Civilne zaštite Podstrane. Nagradu za životno djelo dobila je Marija Musić, profesorica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Strožanac. Utjecala je na formaciju brojnih generacija učenika pa je nagrađena zbog iznimnog doprinosa u odgoju mladih i očuvanju hrvatskog jezika, piše lokalni.hr
hr Wed Jun 13 2018 19:03:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30c3a62af47fe04b8b4610/80
Foto: PIXABAY

Današnjim danom obilježava se povijesna odluka: Hrvatska je postala neovisna i suverena

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava svake godine 25. lipnja od 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Službeni državni blagdan do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja, međutim danas se taj datum obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora.
Odluku o slobodnom Hrvatskom putu u budućnost zaokružilo je 93,2 posto birača na tadašnjem referendumu 19. svibnja 1991. i time reklo "da" za državnu samostalnost.

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. (“za” 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ (“za” 92,18% glasača)."


Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine, no istekom roka, Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula državno-pravne veze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Iako Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspadanje Jugoslavije, nakon velike državnopolitičke krize i okrutne agresije na Hrvatsku te velikog broja žrtava, Hrvatska je uspjela obraniti i povratiti izgubljeni teritorij u Domovinskom ratu.

Na današnji dan mnogi se prisjećaju burnog političkog vremena i u spomen tomu stavljaju hrvatsku zastavu na vidljivo mjesto svojih domova.
hr Mon Jun 25 2018 12:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30b57a2af47fe04b8b45f5/80
Foto: PIXABAY

Gradonačelnik Dukić Zadranima čestitao Dan državnosti

Gradonačelnik Branko Dukić čestitao je Dan državnosti Zadrankama i Zadranima, evo što je poručio.

Drage sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji, s ponosom vam čestitam Dan državnosti naše Republike Hrvatske!

Slavimo danas 27 godina od proglašenja neovisnosti i suverenosti, a sa zahvalom se prisjećamo svih koji su dali svoje živote da bismo ostvarili taj cilj.

Ujedinjeni smo bili tada, ali moramo biti i danas kako bismo Zadar i Hrvatsku učinili gradom i zemljom po mjeri svih građana, piše eZadar.hr

hr Mon Jun 25 2018 11:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ea3955b47398c40c8b461d/80
Foto: NK

Zadnji je dan produženog vikenda: Očekuju se gužve na cestama i granicama, HAK poziva vozače na oprez

Posljednji je dan produženog vikenda pa su tijekom dana moguće gužve na cestama u smjeru unutrašnjosti i na graničnim prijelazima te iz Hrvatskog autokluba (HAK) vozače upozoravaju na strpljenje i savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Kako javlja HAK, autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, državna cesta DC1, Krčki most i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni. Podsjeća se vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s upaljenim kratkim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Na autocesti A1 na dionici vijadukt Božići - tunel Bristovac brzina vožnje je ograničena na 80 km/h, zbog jakog vjetra, piše Šibenik.In

U nastavku dana očekuje se jačanje bure u priobalju. Moguća su ograničenja prometa za pojedine skupine vozila, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8). Pojačan promet u kasnim poslijepodnevnim satima očekuje se na cestama u smjeru unutrašnjosti te graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. Vozačima se savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

hr Mon Jun 25 2018 11:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30bbd72af47f4a498b468a/80
Foto: PIXABAY

Sutra se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i ilegalne trgovine drogama, u utorak 26. lipnja u 11 sati, u prostoru udruge MoSt, Gundulićeva 52, predstavit će se 10 jednominutnih spotova s porukama koje su osmislila djeca i volonteri u cilju prevencije ovisnosti i drugih neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih.
U osmišljavanju spotova i poruka sudjelovalo je 10 djece i 7 volontera, a proces rada mentorirali su i vodili mag.psihologije Helena Rajčić i redatelj Erik Lončar. 

Uz promociju spotova o problematici ovisnosti mladih, pojavnosti i prevenciji govorit će: 
- dr Željko Ključević, psihijatar, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenja ovisnosti iz NZZJZ ;
- Paško Ugrina, voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske;
- Josipa Vučica, mag socijalne pedagogije iz udruge MoSt
- Volonteri udruge MoSt uključeni u osmišljavanje spotova
- Erik Lončar, redatelj

Jednominutni spotovi dio su javne kampanje putem društvenih mreža, koja će se realizirati u okviru projekta “Podrška-jačanje zaštitnih čimbenika pojedinca, obitelji zajednice”, koji udruga MoSt provodi u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ i u suradnji s PU Splitsko-dalmatinskom. 

U okviru projekta 80 djece i isto toliko roditelja uključeno je u i individualni i grupni savjetodavni rad čime su se osnažile njihove individualne kompetencije, socijalne i životne vještine.

Za roditelje uključene djece organizirano je i 10 edukativnih radionica te javno predavanje o ovisnosti na internetu.

Kako bi ojačali mrežu podrške djeci i roditeljima suradnja i redoviti kontakti realizirali su se sa svim relevantnim dionicima u zajednici (stručne službe škola, centri za socijalnu skrb, Općinsko državno odvjetništvo, Općinski sud, dječji psihijatri, voditelji odgonjih mjera pojačane brige i nadzora...).

Udruga MoSt, kao Centar znanja, i ovim projektom nastavlja jačati zaštitne čimbenike pojedinca, obitelji i zajednice te uključuje aktivno mlade u osmišljavanje preventivnih kampanja i poruka svojim vršnjacima i javnosti vezanih uz probleme nasilja među mladima i ovisnosti.
hr Mon Jun 25 2018 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .