Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59198b12b9e03e700b8b45fb/80
Foto: Pixabay

Pet zanimljivih stvari koje morate znati o Italiji

Italija u nedjelju izlazi na neizvjesne parlamentarne izbore, a njihov bi rezultat opet mogao izazvati nestabilnost vlasti koja je u toj zemlji, čini se, postala uobičajena. No bez obzira na aktualne izbore, o popularnoj "čizmi" dobro je znati i pet neuobičajenih stvari.

Kako naručiti kavu?

Naručivanje kave, kada je posrijedi veća grupa gostiju u nekom kafiću za barmena je obično pravi izazov jer gotovo svi imaju svoju inačicu omiljenog napitka. 

Dobar barmen jednako će dobro znati pripremiti "caffe lungo" - dugu kavu, "caffe ristretto" - kratku kavu, "caffe coretto" - kavu s likerom, "caffe macchiato" - kavu s malo toplog pjenušavog mlijeka, "caffe marocchino" - vrstu cappuccina koji se poslužuje u maloj staklenoj šalici i posut je kakaovim prahom (napitak je karakterističan za područje oko Milana), "caffe salentino" - kavu sa 6 do 7 kockica leda i bademovim mlijekom koja se poslužuje u staklenoj šalici, "caffe con panna" - kavu sa šlagom, "caffe doppio" - 'duplu' kavu, "caffe schiumato" - kavu s mliječnom pjenicom koja se pravi pod parom i poslužuje u staklenoj šalici...

Izbor je uistinu velik, a treba voditi računa i o tomu u kakvoj se šalici ili čaši kava poslužuje zbog brzine kojom se hladi. 

Ako barmenu naručite samo "kavu", koja nota bene postoji, nemojte se iznenaditi ako on pristojno pričeka dok mu precizno ne objasnite kakvu točno kavu želite. 

Mickey, Donald i Benito

Na razočaranje jezičnih čistunaca Talijani u svoje razgovore rado ubacuju anglicizme. No nije oduvijek tako. Fašistički vođa Benito Mussolini nastojao je 'očistiti' talijanski jezik od tuđica, a nametnuo je i talijanizaciju prezimena i toponima.

Išao je toliko daleko da je od 1940. zabranio sve strane termine u talijanskom jeziku. 

Tako su Benny Goodman i Louis Armstrong postali Beniamino Buonuomo i Luigi Bracccioforte, no nakon poraza talijanskih fašista 'vratila su se' njihova originalna imena. Sendviči su još uvijek "tramezzini", a Talijani su vjerojatno jedini na svijetu koji nikada nisu koristili originalna imena Disneyevih junaka Mickeya i Donalda. Oni su i danas u Italiji poznati kao Topolino i Paperino. 

Proslava Nove godine 

Proslava Nove godine u Italiji je vrlo slična svim ostalim proslavama u svijetu s pjenušcem, konfetima i sa sve više petardi kako se približavate jugu zemlje .

No talijanski običaj nalaže ulazak u novu godinu razbijanjem nekoga starog predmeta, najčešće keramičkog posuđa. 

Nepisano je pravilo i da u novu godinu, kako biste bili što sretniji u ljubavi, uđete u crvenome donjem rublju. Ne zna se precizno potječe li običaj iz antičkog Rima ili je povezan s kineskim naslijeđem. Nedugo nakon Božića izlozi trgovina prepuni su donjeg rublja i čipke u crvenoj boji.

A 1. siječnja obvezno treba konzumirati juhu od leće s 'buncekom' da bi predstojeća godina bila puna novca. 

Praznovjerje i igre na sreću

U zemlji s puno praznovjernih gdje i obrazovani ljudi ne prolaze ispod ljestava ili izbjegavaju nastaviti kretanje ako im put presiječe crna mačka, sudionici u igrama na sreću prakticiraju nepogrešivu tehniku kako bi odredili koje će brojeve zaigrati - takozvanu "smorfiju" ili numerologiju koja se temelji na sanjarici. 

Naziv "smorfia" navodno potječe od imena Morfeja, boga snova u staroj Grčkoj, a najpoznatija je napolitanska "smorfia". 

U svakoj "smorfiji" određena riječ, predmet, događaj ili osoba označavaju jedan ili više brojeva. Riječ je o prilično preciznom kodu koji daje različite brojeve, ovisno o vrsti sporta ili igri na sreću.  

Jeste li sanjali cvijeće, grudi, crkvu, lovca, glazbu, strah ili šešir? Svakome pojmu pridružuje se broj od 1 do 90. Internetska stranica Lottomatica donosi posebne smjernice, samo se morate odlučiti za klasičnu ili napolitansku "smorfiju" i otkriti svoje snove pa će vam stranica predložiti i brojke. 

Klišeji teško umiru

Da, Talijani gestikuliraju..., često i puno gestikuliraju rukama i na taj se način vrlo dobro sporazumijevaju. Neverbalnu kodiranu komunikaciju rukama doveli su do savršenstva. 

Jedan od klišeja je da Talijani gotovo svakodnevno konzumiraju tjesteninu. Tjestenina je na talijansko tlo stigla iz Mezopotamije i Kine. Isprva se jela bez ikakvih dodataka, no nakon što je u 16. stoljeću iz Južne Amerike stigao umak od rajčica Talijani su od tijesta s umakom stvorili rapsodiju okusa. 

Po podacima Udruge za industriju talijanske tjestenine i slatkiša, godišnje po osobi prosječno konzumira 26 kilograma tjestenine. 

Kada je posrijedi pizza, Talijane su pretekli Amerikanci, koji godišnje po osobi konzumiraju 13 kilograma ovog jela u odnosu na 7,3 kilograma, koliko pojede prosječni Talijan. 

U slučaju sladoleda apsolutni su prvaci Novozelanđani koji godišnje prosječno po osobi pojedu 27 litara te slastice u odnosu na 12 u Italiji. 

hr Fri Mar 02 2018 08:30:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba15406cb557a8ea08b49fa/80
Foto: Pixabay

Ove četiri štetne navike koje "bude" neugodnu žgaravicu

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

1. Jutarnja kava na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac


2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.


3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.



4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .