Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59198b12b9e03e700b8b45fb/80
Foto: Pixabay

Pet zanimljivih stvari koje morate znati o Italiji

Italija u nedjelju izlazi na neizvjesne parlamentarne izbore, a njihov bi rezultat opet mogao izazvati nestabilnost vlasti koja je u toj zemlji, čini se, postala uobičajena. No bez obzira na aktualne izbore, o popularnoj "čizmi" dobro je znati i pet neuobičajenih stvari.

Kako naručiti kavu?

Naručivanje kave, kada je posrijedi veća grupa gostiju u nekom kafiću za barmena je obično pravi izazov jer gotovo svi imaju svoju inačicu omiljenog napitka. 

Dobar barmen jednako će dobro znati pripremiti "caffe lungo" - dugu kavu, "caffe ristretto" - kratku kavu, "caffe coretto" - kavu s likerom, "caffe macchiato" - kavu s malo toplog pjenušavog mlijeka, "caffe marocchino" - vrstu cappuccina koji se poslužuje u maloj staklenoj šalici i posut je kakaovim prahom (napitak je karakterističan za područje oko Milana), "caffe salentino" - kavu sa 6 do 7 kockica leda i bademovim mlijekom koja se poslužuje u staklenoj šalici, "caffe con panna" - kavu sa šlagom, "caffe doppio" - 'duplu' kavu, "caffe schiumato" - kavu s mliječnom pjenicom koja se pravi pod parom i poslužuje u staklenoj šalici...

Izbor je uistinu velik, a treba voditi računa i o tomu u kakvoj se šalici ili čaši kava poslužuje zbog brzine kojom se hladi. 

Ako barmenu naručite samo "kavu", koja nota bene postoji, nemojte se iznenaditi ako on pristojno pričeka dok mu precizno ne objasnite kakvu točno kavu želite. 

Mickey, Donald i Benito

Na razočaranje jezičnih čistunaca Talijani u svoje razgovore rado ubacuju anglicizme. No nije oduvijek tako. Fašistički vođa Benito Mussolini nastojao je 'očistiti' talijanski jezik od tuđica, a nametnuo je i talijanizaciju prezimena i toponima.

Išao je toliko daleko da je od 1940. zabranio sve strane termine u talijanskom jeziku. 

Tako su Benny Goodman i Louis Armstrong postali Beniamino Buonuomo i Luigi Bracccioforte, no nakon poraza talijanskih fašista 'vratila su se' njihova originalna imena. Sendviči su još uvijek "tramezzini", a Talijani su vjerojatno jedini na svijetu koji nikada nisu koristili originalna imena Disneyevih junaka Mickeya i Donalda. Oni su i danas u Italiji poznati kao Topolino i Paperino. 

Proslava Nove godine 

Proslava Nove godine u Italiji je vrlo slična svim ostalim proslavama u svijetu s pjenušcem, konfetima i sa sve više petardi kako se približavate jugu zemlje .

No talijanski običaj nalaže ulazak u novu godinu razbijanjem nekoga starog predmeta, najčešće keramičkog posuđa. 

Nepisano je pravilo i da u novu godinu, kako biste bili što sretniji u ljubavi, uđete u crvenome donjem rublju. Ne zna se precizno potječe li običaj iz antičkog Rima ili je povezan s kineskim naslijeđem. Nedugo nakon Božića izlozi trgovina prepuni su donjeg rublja i čipke u crvenoj boji.

A 1. siječnja obvezno treba konzumirati juhu od leće s 'buncekom' da bi predstojeća godina bila puna novca. 

Praznovjerje i igre na sreću

U zemlji s puno praznovjernih gdje i obrazovani ljudi ne prolaze ispod ljestava ili izbjegavaju nastaviti kretanje ako im put presiječe crna mačka, sudionici u igrama na sreću prakticiraju nepogrešivu tehniku kako bi odredili koje će brojeve zaigrati - takozvanu "smorfiju" ili numerologiju koja se temelji na sanjarici. 

Naziv "smorfia" navodno potječe od imena Morfeja, boga snova u staroj Grčkoj, a najpoznatija je napolitanska "smorfia". 

U svakoj "smorfiji" određena riječ, predmet, događaj ili osoba označavaju jedan ili više brojeva. Riječ je o prilično preciznom kodu koji daje različite brojeve, ovisno o vrsti sporta ili igri na sreću.  

Jeste li sanjali cvijeće, grudi, crkvu, lovca, glazbu, strah ili šešir? Svakome pojmu pridružuje se broj od 1 do 90. Internetska stranica Lottomatica donosi posebne smjernice, samo se morate odlučiti za klasičnu ili napolitansku "smorfiju" i otkriti svoje snove pa će vam stranica predložiti i brojke. 

Klišeji teško umiru

Da, Talijani gestikuliraju..., često i puno gestikuliraju rukama i na taj se način vrlo dobro sporazumijevaju. Neverbalnu kodiranu komunikaciju rukama doveli su do savršenstva. 

Jedan od klišeja je da Talijani gotovo svakodnevno konzumiraju tjesteninu. Tjestenina je na talijansko tlo stigla iz Mezopotamije i Kine. Isprva se jela bez ikakvih dodataka, no nakon što je u 16. stoljeću iz Južne Amerike stigao umak od rajčica Talijani su od tijesta s umakom stvorili rapsodiju okusa. 

Po podacima Udruge za industriju talijanske tjestenine i slatkiša, godišnje po osobi prosječno konzumira 26 kilograma tjestenine. 

Kada je posrijedi pizza, Talijane su pretekli Amerikanci, koji godišnje po osobi konzumiraju 13 kilograma ovog jela u odnosu na 7,3 kilograma, koliko pojede prosječni Talijan. 

U slučaju sladoleda apsolutni su prvaci Novozelanđani koji godišnje prosječno po osobi pojedu 27 litara te slastice u odnosu na 12 u Italiji. 

hr Fri Mar 02 2018 08:30:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c13d3670e4938d74b8b457e/80

Zoo Joker Split donirao 1,5 tona hrane udrugama koje se brinu o napuštenim životinjama

Voditeljima udruga Berta, Deseti život, Šape Makarska, Anamarija Okrug, Teta Kata i Kaštela donacije je uručio je njihov ambasador, poznati pjevač Petar Dragojević

Kako je ovaj mjesec vrijeme darivanja i zajedništva, Zoo Joker Split je iskoristio proslavu svog četvrtog rođendana kako bi pomogli napuštenim životinjama. 

Naime, u suradnji s Alcom i Masukom odlučili su ove godine dio sredstava odvojiti za veliku donaciju hrane udrugama iz Dalmacije koje se bave spašavanjem i udomljavanjem napuštenih kućnih ljubimaca. Tako su jučer, 13. prosinca, u svojoj poslovnici u shopping centru Joker, donirali preko 1,5 tone hrane.

Voditeljima udruga Berta, Deseti život, Šape Makarska, Anamarija Okrug, Teta Kata i Kaštela donacije je  uručio je njihov ambasador, poznati pjevač Petar Dragojević.

Direktorica Zoo Jokera, Mihaela Olujić, izrazila je zadovoljstvo prikupljenim donacijama te pozvala sve građane kako i oni uvijek mogu svoje donacije ostaviti u njihovoj poslovnici, zatim će ih oni proslijediti onima kojima je najpotrebnije. 

- Presretni smo što možemo pomoći napuštenim životinjama i udrugama koje se brinu o njima. Smatram da smo im ovim donacijama uvelike pomogli te se nadam da će svatko slijediti naš primjer. Stoga pozivam sve građane kako uvijek mogu doći kod nas i ostaviti svoje donacije, a mi ćemo se pobrinuti da iste dođu do onih kojima su najpotrebnije. - kazala je za naš portal Mihaela Olujić.

hr Fri Dec 14 2018 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Bližimo mu se: ovo je dan u kojem je najveća mogućnost da dobijete infarkt

Zanimljivo je da ne postoji povišen rizik od infarkta na Silvestrovo niti za vrijeme Uskrsnih blagdana kao ni tijekom sportskih događaja
Rizik od srčanog udara najveći je na Badnjak, osobito kod starijih i bolesnih ljudi, pokazala je studija objavljena u British Medical Journal, piše Život i stil.

Znanstvenici iz Švedske analizirali su 283.014 slučajeva infarkta registriranih u 16-godišnjem razdoblju od 1998. do 2013. godine, obraćajući pažnju na vrijeme kada su se udari dogodili. Dva tjedna prije i nakon blagdana te dva tjedna prije i nakon sportskih događaja uzeti su za kontrolna razdoblja. Pokazalo se da je božićno vrijeme najopasnije za srce, osobito Badnjak i to oko 22 sata, osobito za starije ljude, osobe koje boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, poručuju znanstvenici te dodaju kako je bitno da okolina u blagdansko vrijeme obrati posebnu pažnju na tu najranjiviju skupinu. 

Zanimljivo je da na Silvestrovo ne postoji nikakav poseban rizik od srčanog udara, dok ne čudi da je nešto povišen na prvi dan nove godine jer se simptomi teško prepoznaju s obzirom na alkohl koji se konzumira noć prije. 

Studija je pokazala da ne postoji povišen rizik od infarkta za vrijeme Uskrsnih blagdana i sportskih događaja. 

Ljutnja, bijes, tuga, anksioznost i kajanje su osjećaji koji su opasni za srce, a osobito dolaze do izražaja u vrijeme oko Božića, što je jedan od razloga ovakvih rezultata švedskog istraživanja.
hr Fri Dec 14 2018 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e607f0b9e03ef9838b461e/80

Ne potiskujte ljutnju: donosimo vam pozitivne strane ove negativne emocije

'Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati', kaže psiholog
Iako je, na valu self helpa u trendu izbjegavanje negativnih emocija, pod parolom "fake it till you make it", odnosno pravite se da ste dobre volje i kada niste pa ćete postati, psiholozi kažu da je to put kojim ne treba ići, piše Život i stil.

Štoviše, naglašavaju vrijednost negativnih emocija za naš psihološki rast. Konretno, kada je u pitanju ljutnja, otkrivaju nam četiri dobre strane ove emocije.

"Ponekad je dobro, čak i zdravo biti ljut, kaže Charles Duhigg.  "Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati", objašnjava Duhigg primjećujući kako izuzetno nasilna djela često nemaju uporište u ljutnji.

Ovo su četiri dobre strane ljutnje

Ljutnja pomaže da se izrazimo

"Ljudi često pokušavaju nešto reći na pristojan način  i pogube se u tome. No u naletu bijesa reći će točno ono što misle", kaže Duhoigg.

Ljutnja nam pomaže u pregovaranju

Istraživanje koje je na Sveučilištu Rice provedeno početkom godine pokazalo je da ljudi koji pregovaraju kada su umjereno ljuti postižu bolje uvjete na poslu, nego vrlo ljuti ljudi ili oni koji nisu ljuti. Znanstvenici vjeruju da je to zato što se umjereno ljute ljude doživljava odlučnima, a one bijesne neprilagođenima.

Ljutnja nas motivira

Ljutnja može biti vrlo poticajna i dati nam vjetar u leđa kada počinjemo neki projekt. "Mnogi ljudi 'zaglave' u obrascu ponašanja koji nikuda ne vodi. Ljutnja može prekinuti obrazac i potaknutinas na djelovanje", kaže Duhigg.

Ljutnja je katarzična

Sjetite se kako ste se osjećali posljednji put kada odlučili ne biti pristojni pa ste nekome rekli točno ono što mislite da ga/nju ide. Osjetili ste olakšanje. 

"Kada promatramo mozak ljutitih ljudi uviđamo da je vrlo sličan mozgu sretnih ljudi", objašnjava psihologinja Dacher Keltner.

"Kada smo ljuti osjećamo se kao da smo preuzeli kontrolu i kao da imamo moć nad svojim životom", kaže Keltner.
hr Fri Dec 14 2018 14:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1373c50e49383b4a8b4583/80
Foto: DalmacijaNews

Raskoš boja, luksuz i ležernost obilježili su novu kolekciju vjenčanica i haljina Vesne Spose

U četvrtak oko 19:30 u Zagrebu, Vesna Sposa predstavila je svoju novu "TINSEL" kolekciju za jesen i zimu 2019. Sposa je dizajnerica poznata po svojim glamuroznim, svečanim haljinama, a svoje kreacije već godinama uspješno prezentira u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Varaždinu i Splitu.
Svaku haljinu na sinoćnjoj reviji Vesne Spose krasila je senzualnost i odvažnost. Vjenčanice koje potpisuje, sve su samo ne tradicionalne; pretočene u remek djelo od geometrijskih do pročišćenih linija, ručno ukrašavanih detalja, sedefastih ukrasa i sjajnih perlica.

Vesna je prikazala i nekoliko minimalističkih modela haljina koje odišu prozračnošću i nježnošću. Stoga, ne čudi što ovu dizajnericu već godinama biraju i maturantice i mladenke.

Kolekciju su osim vjenčanica činile i večernje haljine koje su bile pravo osvježenje i odisale 'feel-good' energijom. Krasile su ih svjetlucavost, neizostavna čipka te boje poput ljubičaste, bordo i plave. Večernje haljine bile su prava drama koja golica maštu i osvježava svaki klasičan ormar.

Modeli su nosili cipele iz poznatog salona Karla dok je bridal make up potpisala Iva Bošnjak.

Vesna Sposa još jednom je pokazala kako je odličan stilist i sinonim za ženstvenost, a mi se nadamo da će nas i dalje nastaviti inspirirati i oduševljavati svojim elegantnim ozračjem.
hr Fri Dec 14 2018 12:46:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .