Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1c830c29111c1cf08b456e/80
Foto: Pixabay

Čistačice Zračne luke Split danas se u velikom broju nisu pojavile na poslu, a plaću nisu vidjele od ožujka

Radi se o tvrtki International Outsorcing Serviceu IOS DUD, koja je poslove čišćenja u Zračnoj luci Split dobila temeljem natječaja i ugovora.

Visoke temperature u splitskoj zračnoj luci na Resniku, ovog utorka su i dodatno povećane nezadovoljstvom zaposlenica privatne tvrtke, koje obavljaju poslove čišćenja, kako terminala i svih ostalih objekata, tako i zrakoplova koji u ovu luku slijeću.

Od njih nešto više od 90, na posao je došla tek nekolicina, dok su druge čistačice ili na bolovanju ili jednostavno, ostale su kod kuće. Kako su nam pojedine od njih kazale, njih približno 80-ak, odlučilo je reći dosta trenutnom stanju u njihovoj tvrtki, piše Kaštela.org


- Mi ne štrajkamo, mi smo jednostavno ostale kod kuće jer naš poslodavac nas ne plaća niti nam uplaćuje doprinose, a besplatno možemo raditi bilo gdje. Tko je lud dolaziti raditi na 50 stupnjeva koliko je na platformi aerodroma doslovno „za ništa“ – kazala je jedna od čistačica za Kaštela.org

U razgovoru s nekolicinom djelatnica sve su nam kazale kako problemi s isplatom plaća i uplatama za mirovinsko i druge doprinose traju već mjesecima i ne vidi se pomaka.

Od njih traže rad i strpljenje

- Zadnja primanja su nam stigla za ožujak, no to ne možemo nazvati plaćom, kao ni primanja u veljači jer nam je isplaćivano na dijeleće i ne potpuni iznosi. Nekima od nas doprinose nisu uplatili svih šest mjeseci, drugima su to prestajali raditi u hodu, tako da je preostali dio bez doprinosa ostao početkom ožujka. No, ovi problemi i nisu nešto posebno novo, samo su se sada intenzivirali. Mnogi od nas i ne znaju koliko nam je plaća pa nekako pretpostavljamo da iznosi nešto više od 3.100 kuna, a dobijemo za prijevoz 300 kuna mjesečno. Prekovremene sate plaćaju nam nešto više od 19 kuna po satu, što je satnica koja nema veze s vezom, no ipak uspijemo tako zaraditi još 300-tinjak kuna. Praznici i noćni sati ne plaćaju nam se s obveznim dodatkom, a sve skupa ponekad nam se isplaćuje mimo papira, odnosno na ruke. A samo onaj tko je radio ovakav i sličan posao na aerodromu, može znati što sve i koliko radimo za nešto više od tri tisuće kuna. No, sve bi mi to podnijele da nam plaće stižu.
A naši nadređeni na naša traženja šalju mailove o potrebi da imamo razumijevanja i budemo strpljivi. Kako biti strpljiv kad moraš hraniti obitelj i plaćati račune, a odlaskom na posao za koji nisi plaćen, samo dodatno stvaraš troškove – otvorile su dušu čistačice.

A tko je u utorak čistio prostore i zrakoplove na aerodromu u Resniku, ne znamo, no kako su nam kazali u Upravi Zračne luke, nije bilo značajnijih poremećaja u procesu rada.

- Upoznati smo s problemima koji su prisutni i u kontaktu smo sa firmom International Outsourcing Services, s kojom imamo zaključen ugovor o obavljanju ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata u Zračnoj luci Split te zajedničkom suradnjom pokušavamo riješiti nastalu situaciju.


Napominjemo da Zračna luka Split uredno i na vrijeme izvršava sve svoje obveze prema firmi IOS i da nema nikakvih značajnijih poremećaja u procesu rada.


U Zračnoj luci Split i dalje se izvršava predmetna usluga sve u cilju održavanja poslovnosti i ugleda same Zračne luke Split u obavljanju svojih djelatnosti prema putnicima i poslovnim partnerima – stoji u odgovoru potpisanom Uprava Zračne luke Split, no nismo uspjeli definirati pitanje s početka, tko obavlja navedene poslove i znači li to da nekoliko desetaka čistačica na aerodromu nije niti potrebno?!

„Novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika“

- Sve ovo se moglo i očekivati. Naime, kod natječaja, ne samo ovdje nego općenito, privatnici spuštaju cijenu kako bi posao dobili, a to što ta cijena na koju su sklopili ugovor, ne može pokriti njihove apetite u trošenju, manje je važno. Na kraju sve padne na teret onih koji pošteno rade, Dalo bi se zaključiti kako novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika, a da nemaju pojma kako kapitalizam funkcionira u modernom svijetu, a to je plati i zaradi – zaključila je jedna od djelatnica koje se „nisu bojale“ izaći u javnost sa svojim imenima, no dogovorili smo se ipak ih zaštiti od javnosti zbog mogućih problema u daljnjem zapošljavanju.

Zračna luka Split, uslugu ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata, postupkom javne nabave povjerava privatnim tvrtkama još od 90-ih godina. Godinama su taj posao obavljale čistačice tvrtke Krolo dom, no prije nekih šest godina na natječaju, zbog niže cijene, taj je posao dobila tvrtka Primula, koja se na aerodromu zadržala tek dvije godine jer je na sljedećem natječaju posao pripao tvrtki DUD. Na natječaju početkom prošle godine posao gubi i DUD, a dobiva ga tvrtka Adriatic servis Zadar, koja se, zbog nemogućnosti ispunjavanja uvjeta, povukla iz postupka, a posao je tada ponovno dobio DUD, odnosno, IOS.


Dio djelatnica, koje su radile u tvrtki Krolo dom, prelazile su iz jedne tvrtke u drugu, zapošljavao se dio novih, a dio je iz godine u godinu gubio povjerenje u poslodavce te tražio nova radna mjesta.
Što će biti sa sadašnjim zaposlenicama nitko ne zna, ali one znaju, da nitko ne radi besplatno ako nije volonter, pa tako besplatno neće raditi ni one, pogotovo, kako su kazale,  jer njihov rad nekome dobro puni džepove, dok se njima gomilaju računi i dugovi, zaključuje Kaštela.org

Komentar o trenutnoj situaciju zatražen je i od tvrtke IOS, koji su u svom odgovoru ustvrdili da su navodi njihovih zaposlenica netočni.

IOS: „Nismo isplatili samo jednu plaću“

Tvrtka IOS osigurava neometano pružanje usluga čišćenja na zračnoj luci Split.
Prije svega, vezano za postavljena pitanja netočno je navedeno kako tvrtka nije podmirila dospjele doprinose jer je to učinjeno početkom tjedna, te će po obradi biti svima vidljivo i dostupno kao informacija. Također, netočno je da smo dužni zaostale „plaće“, već se radi  o kašnjenju sa isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate.

Kao poslodavac uvijek nastojimo pravovremeno ispuniti sve dužnosti i obveze prema radnicima, te istima pristupamo profesionalno i ljudski, u pogledu navedenog tijekom zimskog perioda na samoj zračnoj luci zapošljavali smo čak veći broj radnika no što je sam obim posla zahtijevao kako ne bismo otpuštali ljude izvan sezone što je uzrokovalo kraći period smanjene likvidnosti i spomenuto kašnjenje isplate. Sve spomenuto je u postupku rješavanja, te smatramo da nema potrebe za objavama i senzacijama.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju i uvijek smo dostupni medijima. Hvala na razumijevanju. Uprava društva

hr Wed Jul 03 2019 12:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b61fb04cb557a354e8b4832/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Bablje ljeto se nastavlja i u novome tjednu: Evo kad će se vrijeme "unormaliti"

"Vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije, ali puno normalnije od ovoga prije."
I sljedećih će se dana nastaviti većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, te osobito do srijede iznadprosječno toplo - u mnogim mjestima kao rijetko kada sredinom listopada. - kaže Vakula.

Pritom samo najosjetljiviji, i to samo ponegdje, pišu biometeorologinje DHMZ-a: "u Istri, na širem riječkom području i u Gorskom kotaru bi kronični bolesnici i meteoropati i dalje mogli imati manje poteškoće", a ne vezano s biometeorološkim uvjetima - nekima bi još mogao smetati Uštap. 

Potkraj utorka i osobito u srijedu nevolje će vjerojatno biti malo češće jer će nam se iz zapadne Europe približavati - i uz put slabjeti - frontalni poremećaj pa će tlak samo lagano padati, a jugozapadnjak i jugo malo pojačati. Tijekom srijede će u mnogim mjestima padati kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice na Jadranu i područjima uz njega. No, samo prolazno i kratkotrajno jer će već u četvrtak i petak ponovno prevladavati suho i sunčano, a od vikenda će se pak opet povećati vjerojatnost mjestimične kiše.

I dok kasnije padanje kiše još nije sigurno, jamačno će zbog više oblaka i sve kraćih dana biti opskurno, a i 
zahladnjenje u posljednjem listopadskom desetodnevlju djeluje neprijeporno. No, vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije, ali puno "normalnije" od ovoga prije, kada će se uočavati kako poneko bilje klije... - prognoznoza je HRT-ovog Zorana Vakule.
hr Sun Oct 13 2019 21:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da336d429111ca9b28b45c0/80
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Boranka: 1000 volontara pošumljavalo Kučine kod Solina

Tisuću volontera Boranke u Kučinama kod Solina posadilo deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu

Druga ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka, okupila je ovu subotu i nedjelju u Kučinama iznad Solina tisuću volontera iz raznih dijelova Hrvatske.  Akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca „Posejdon“ iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi.

Kako bi akcija bila čim uspješnija, svi volonteriprvo su na terenu prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma. Tako su naučili što i kako se ispravno sadi, nakon čega su, podijeljeni po timovima, zadužili radnu opremu i krenuli u pošumljavanje. Svatko je u timu imao svoju ulogu pa su jedni kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a oni najmanji su sadili sjeme između sadnica. U sadnji su korištene isključivo autohtone vrste, a sadili su se pinjoli, čempresi i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu. Procjena je da je u akciji ovaj vikend posađeno više od deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora.

„Meni je srce stvarno ispunjeno jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan - sretan jer smo zajedno napravili jako puno posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama“, izjavio je Igor Spetič, predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon i jedan od organizatora akcije.

Na akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole - OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira. Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri Gradskog društva Crvenog križa iz Solina i Makarske,  solinski vatrogasci, DVD Solin, DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, dao je Grad Solin.

Akciju je osobno došao podržati i zamjenik gradonačelnika Grada Solina, gospodin Tihomir Bečko, koji se zahvalio svim okupljenim volonterima na izdvojenom vremenu i pomoći te izjavio kako grad Solin od početka podržava ovu akciju. Bečko je dodao i kako je, uz akcije pošumljavanja, izuzetno bitna i edukacija djece i mladih koje izviđači i drugi partneri kampanje Boranka, kroz edukativne radionice u školama,  uče o važnosti šuma, zaštiti prirode i učinku klimatskih promjena.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije.

Britanski veleposlanik, Nj.E. g.Andrew Dalgleish, zajedno s još 15zaposlenikaveleposlanstva, u subotuinedjeljuosobnose pridružioakciji,kaoznakpodrškezemlji u kojojveleposlanstvodjelujeikoje je omiljenadestinacijatisućamabritanskihturista.

- Tu smo zato što je Hrvatska zemlja u kojoj živimo i radimo i znamo koliko je prirode stradalo ovdje u požarima", rekao je veleposlanik Dalgleish. "Tu smo i zato jer su i Hrvatska i Velika Britanija bogate prirodnim ljepotama koje želimo očuvati; zato je Velika Britanija ozbiljna u poduzimanju akcija za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Tu smo i zato da pokažemo da svatko od nas može učiniti nešto za našu 'zelenu' budućnost. - zaključio je veleposlanik Dalgleish, napomenuvši kako jeVelika Britanija prošle godine usvojila 25-godišnji plan za očuvanje okoliša, a sljedeće će godine supredsjedatiU.N.-ovom klimatskom konferencijom.

Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovalo je i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka.  Ovo je već drugi vikend u kojem njihovi zaposlenici pošumljavaju požarišta Dalmacije u sklopu kampanje Boranka, a najavljen je dolazak zaposlenika banke i na sve ostale akcije pošumljavanja.

Sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka organizirat će se 26. i 27. listopada u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora, Grada Splita, Hrvatskih šuma i ostalih partnera, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu.Organizatori najavljuju organizirani prijevoz za građane autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.

hr Sun Oct 13 2019 16:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da3324f29111c14b38b456d/80

Split Gourmet Expo: Gastro izložba restorana na Rivi završena pobjedom Brasserie on 7

Između sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasseria on 7, novi objekt koji je oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić

Split Gourmet Expo – izložba splitskih restorana, konoba i hotela po treći put održana je u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija nedjelju se na splitskoj Rivi. 

Između sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasseria on 7, novi objekt koji je oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić. Na Rivi bio je postavljen izložbeni stol, a svaki od objekata sudionika izložio je po tri slijeda (hladno predjelo, glavno jelo te desert) kojima se prezentirao vrh njihove ponude. 

Nastupili su još Hotel Park, restoran Da Mar zdravstvenog Marvie hotela, Diocletian's Wine House, Portofino, trattoria Bajamont i konoba Dujkin dvor. Pobjednička ekipa Brasserie on 7 predstavila se terinom guščje jetre za predjelo za koju su osvojili zlato, popečenom tuna s kvinojom te šalšom verde, a za desert imali su tart od limuna. Pobijedili su na osnovu ukupnog broja bodova, a žiri je na manifestaciji bodovao okus, izgled i originalnosti jela. Dodajmo taj će restoran biti i ambasador splitske gastro scene narednu godinu.

U kategoriji glavnog jela briljirao je Portofino, restoran u kojem kuha Marko Đurašević, jedan od najinovativnijih kuhara u Splitu s dugim stažom u Španjolskoj gdje je iskustva stjecao i u restoranima ovjenčanima Michelinovim zvjezdicama. Đurašević je sa svojim timom osvojio zlato za najbolje jelo, a radilo se o  pašticadi od jadranske Kali tune. Bila je tu potrbušina od tune s emulzijom od fermentiranog češnjaka, hrskavim keljem, bademima i lješnjacima, goveđim umakom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Na Split Gourmet Expou najboljim je desertom proglašen Diocletian's Wine House, a radilo se o originalnoj slastici "splitskim kanelonima od smokava, punjenih kremom od mendula i viških limuna".

- Fasciniralo me što je za skalu sve bilo bolje nego lani, nevjerojatno koliko su truda timovi uložili dah unaprijede svoje ponudu i pokažu na Rivi što ih izdvaja od drugih. Tome je dosta doprinio i povratak naših kuhara iz inozemstva ili iz kuhinja brodova gdje su stekli nova iskustva koja su na danas prenijeli.Vidi se da se dosta ulaže u sebe kroz educiranje i pristup poslu. - kazao je poznati trogirski chef i član žirija Antun Nišević, specijalist majstor i predavač na kuharskim akademijama.

 Na Rivi nakon što je žiri probao delicije, priliku kušati dobili su i građani te turisti. Sve je pojedeno u nekoliko minuta, a zatim je uslijedila dodjela nagrada.

- Danas su stvarno ugostitelji koji su prepoznali važnost izlaska na natjecateljski stol sa svojim najboljim jelima na Rivi – glavnoj gradskoj šetnici i dnevnom boravku grada. Koristili su najbolje namirnice, iznimno zahtjevne tehnike i najatraktivnije načine posluživanja kako bi pokazali koliko može biti lijepa, privlačna i inspirativna gastro scena gastro Splita. Osim toga, međusobno su sudionici izmjenjivali recepture i iskustva što inače i nemaju gdje, osim na ovakvim manifestacijama. - dodala je Alma Harašić Bremec iz Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija.

POREDAK:

Predjelo: Brasserie on 7
Glavno jelo: Portofino
Desert: Diocletians Wine House
 Po ukupnom zbroju bodova pobjednik manifetsacije Brasserie on 7

hr Sun Oct 13 2019 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da31afa29111c4bb08b4629/80

Očima srca se bolje vidi: Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Županijska udruga slijepih Split jučer je na Rivi organizirala obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Građani Splita mogli su vidjeti kako slijepe osobe uče, žive i rade, svojim prilozima pomoći rad udruge i doživjeti sljepoću na potpuno drugačiji način. U nogometu za slijepe okušali su se gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

Župan Blaženko Boban s puno emocija je doživio današnji dan. 

– Kada čovjek to proba, onda tek vidi koliko ti ljudi imaju poteškoća, ali zato smo mi tu. Moramo im biti desna ruka u svakom segmentu. I prilikom parkiranja, hodanja, prilaza mnogim drugim objektima. Moramo biti obzirni prema tim ljudima. Ovim putem bih rekao nešto. Mislim da oni vide puno dalje od nas. Njihov odnos prema životu je vedar. Prošetao sam samo koji metar i vidio koju poteškoću imaju. Oni uza sve poteškoće, u čovjeka unose optimizam i to uvijek sa sobom imaju. Hvala im i danas sam puno naučio - zaključio je Boban.

hr Sun Oct 13 2019 14:40:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .