Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1c830c29111c1cf08b456e/80
Foto: Pixabay

Čistačice Zračne luke Split danas se u velikom broju nisu pojavile na poslu, a plaću nisu vidjele od ožujka

Radi se o tvrtki International Outsorcing Serviceu IOS DUD, koja je poslove čišćenja u Zračnoj luci Split dobila temeljem natječaja i ugovora.

Visoke temperature u splitskoj zračnoj luci na Resniku, ovog utorka su i dodatno povećane nezadovoljstvom zaposlenica privatne tvrtke, koje obavljaju poslove čišćenja, kako terminala i svih ostalih objekata, tako i zrakoplova koji u ovu luku slijeću.

Od njih nešto više od 90, na posao je došla tek nekolicina, dok su druge čistačice ili na bolovanju ili jednostavno, ostale su kod kuće. Kako su nam pojedine od njih kazale, njih približno 80-ak, odlučilo je reći dosta trenutnom stanju u njihovoj tvrtki, piše Kaštela.org


- Mi ne štrajkamo, mi smo jednostavno ostale kod kuće jer naš poslodavac nas ne plaća niti nam uplaćuje doprinose, a besplatno možemo raditi bilo gdje. Tko je lud dolaziti raditi na 50 stupnjeva koliko je na platformi aerodroma doslovno „za ništa“ – kazala je jedna od čistačica za Kaštela.org

U razgovoru s nekolicinom djelatnica sve su nam kazale kako problemi s isplatom plaća i uplatama za mirovinsko i druge doprinose traju već mjesecima i ne vidi se pomaka.

Od njih traže rad i strpljenje

- Zadnja primanja su nam stigla za ožujak, no to ne možemo nazvati plaćom, kao ni primanja u veljači jer nam je isplaćivano na dijeleće i ne potpuni iznosi. Nekima od nas doprinose nisu uplatili svih šest mjeseci, drugima su to prestajali raditi u hodu, tako da je preostali dio bez doprinosa ostao početkom ožujka. No, ovi problemi i nisu nešto posebno novo, samo su se sada intenzivirali. Mnogi od nas i ne znaju koliko nam je plaća pa nekako pretpostavljamo da iznosi nešto više od 3.100 kuna, a dobijemo za prijevoz 300 kuna mjesečno. Prekovremene sate plaćaju nam nešto više od 19 kuna po satu, što je satnica koja nema veze s vezom, no ipak uspijemo tako zaraditi još 300-tinjak kuna. Praznici i noćni sati ne plaćaju nam se s obveznim dodatkom, a sve skupa ponekad nam se isplaćuje mimo papira, odnosno na ruke. A samo onaj tko je radio ovakav i sličan posao na aerodromu, može znati što sve i koliko radimo za nešto više od tri tisuće kuna. No, sve bi mi to podnijele da nam plaće stižu.
A naši nadređeni na naša traženja šalju mailove o potrebi da imamo razumijevanja i budemo strpljivi. Kako biti strpljiv kad moraš hraniti obitelj i plaćati račune, a odlaskom na posao za koji nisi plaćen, samo dodatno stvaraš troškove – otvorile su dušu čistačice.

A tko je u utorak čistio prostore i zrakoplove na aerodromu u Resniku, ne znamo, no kako su nam kazali u Upravi Zračne luke, nije bilo značajnijih poremećaja u procesu rada.

- Upoznati smo s problemima koji su prisutni i u kontaktu smo sa firmom International Outsourcing Services, s kojom imamo zaključen ugovor o obavljanju ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata u Zračnoj luci Split te zajedničkom suradnjom pokušavamo riješiti nastalu situaciju.


Napominjemo da Zračna luka Split uredno i na vrijeme izvršava sve svoje obveze prema firmi IOS i da nema nikakvih značajnijih poremećaja u procesu rada.


U Zračnoj luci Split i dalje se izvršava predmetna usluga sve u cilju održavanja poslovnosti i ugleda same Zračne luke Split u obavljanju svojih djelatnosti prema putnicima i poslovnim partnerima – stoji u odgovoru potpisanom Uprava Zračne luke Split, no nismo uspjeli definirati pitanje s početka, tko obavlja navedene poslove i znači li to da nekoliko desetaka čistačica na aerodromu nije niti potrebno?!

„Novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika“

- Sve ovo se moglo i očekivati. Naime, kod natječaja, ne samo ovdje nego općenito, privatnici spuštaju cijenu kako bi posao dobili, a to što ta cijena na koju su sklopili ugovor, ne može pokriti njihove apetite u trošenju, manje je važno. Na kraju sve padne na teret onih koji pošteno rade, Dalo bi se zaključiti kako novopečeni kapitalisti igraju igre na uštrb radnika, a da nemaju pojma kako kapitalizam funkcionira u modernom svijetu, a to je plati i zaradi – zaključila je jedna od djelatnica koje se „nisu bojale“ izaći u javnost sa svojim imenima, no dogovorili smo se ipak ih zaštiti od javnosti zbog mogućih problema u daljnjem zapošljavanju.

Zračna luka Split, uslugu ispomoći čišćenja zrakoplova i dijela objekata, postupkom javne nabave povjerava privatnim tvrtkama još od 90-ih godina. Godinama su taj posao obavljale čistačice tvrtke Krolo dom, no prije nekih šest godina na natječaju, zbog niže cijene, taj je posao dobila tvrtka Primula, koja se na aerodromu zadržala tek dvije godine jer je na sljedećem natječaju posao pripao tvrtki DUD. Na natječaju početkom prošle godine posao gubi i DUD, a dobiva ga tvrtka Adriatic servis Zadar, koja se, zbog nemogućnosti ispunjavanja uvjeta, povukla iz postupka, a posao je tada ponovno dobio DUD, odnosno, IOS.


Dio djelatnica, koje su radile u tvrtki Krolo dom, prelazile su iz jedne tvrtke u drugu, zapošljavao se dio novih, a dio je iz godine u godinu gubio povjerenje u poslodavce te tražio nova radna mjesta.
Što će biti sa sadašnjim zaposlenicama nitko ne zna, ali one znaju, da nitko ne radi besplatno ako nije volonter, pa tako besplatno neće raditi ni one, pogotovo, kako su kazale,  jer njihov rad nekome dobro puni džepove, dok se njima gomilaju računi i dugovi, zaključuje Kaštela.org

Komentar o trenutnoj situaciju zatražen je i od tvrtke IOS, koji su u svom odgovoru ustvrdili da su navodi njihovih zaposlenica netočni.

IOS: „Nismo isplatili samo jednu plaću“

Tvrtka IOS osigurava neometano pružanje usluga čišćenja na zračnoj luci Split.
Prije svega, vezano za postavljena pitanja netočno je navedeno kako tvrtka nije podmirila dospjele doprinose jer je to učinjeno početkom tjedna, te će po obradi biti svima vidljivo i dostupno kao informacija. Također, netočno je da smo dužni zaostale „plaće“, već se radi  o kašnjenju sa isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate.

Kao poslodavac uvijek nastojimo pravovremeno ispuniti sve dužnosti i obveze prema radnicima, te istima pristupamo profesionalno i ljudski, u pogledu navedenog tijekom zimskog perioda na samoj zračnoj luci zapošljavali smo čak veći broj radnika no što je sam obim posla zahtijevao kako ne bismo otpuštali ljude izvan sezone što je uzrokovalo kraći period smanjene likvidnosti i spomenuto kašnjenje isplate. Sve spomenuto je u postupku rješavanja, te smatramo da nema potrebe za objavama i senzacijama.

Za sve informacije stojimo na raspolaganju i uvijek smo dostupni medijima. Hvala na razumijevanju. Uprava društva

hr Wed Jul 03 2019 12:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2f50bb29111c58128b4571/80
Foto: Čitatelj

Razbuktala se vatra na Mejašima, gori kod trgovačkog centra Mall of Split

Trenutno su vatrogasci na terenu
Kako nam javlja čitatelj portala DalmacijaNews, vatrena stihija počela je oko 18 sati, a trenutno su na položajima vatrogasci JVP Split, DVD Split i dežurne službe trgovačkog centra Mall of Split.

18:57 - Požar lokaliziran i stavljen pod kontrolu.


hr Wed Jul 17 2019 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3782c8b9e03e8a298b465c/80
Foto: Pixabay

Petrčani, Vrsi i mjesto Ražanac sutra bez vode

Zbog radova na vodovodnoj mreži

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Petrčanima, dana 18. srpnja 2019. (četvrtak) u vremenu od 8 do 11 sati bez vode će biti potrošači u naselju Punta Skala.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u naselju Punta Skala (Petrčane,  ulica I, trgovine).

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Vrsima, u četvrtak u vremenu od 8 do 13 bez vode će biti potrošači u naselju Zukve.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u naselju Zukve – kod trgovine ”Bakmaz”.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Ražancu,  u četvrtak u vremenu od 9 do 14 bez vode će biti potrošači u mjestu Ražanac.

Tijekom radova, do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u centru mjesta, kod župne crkve.

hr Wed Jul 17 2019 18:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Štakori otočanima pojeli pomidore

Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava dr. Jagoda Šarunić Gulan, zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije

Unatoč provođenju mjera deratizacije, koju na području grada Zadra provodi riječka Dezinsekcija, mnogi Zadrani, a osobito otočani svakodnevno se susreću s miševima, preciznije štakorima koji već u sumrak izlaze iz svojih podzemnih škrovišta i kanalizacija u potrazi za hranom. 

Ovi nepoželjni glodavci u mnogim gradskim dvorištima tragaju za ostacima hrane koju u nekim četvrtima imaju, može se reći, u izobilju zahvaljujući prvenstveno samim građanima koji odlažu smeće na neprimjerenim mjestima ili izvan kontejnera, piše Zadarski list.

Deratizacija dva puta godišnje

- U našem dvorištu žive mace, neke su vrlo pitome, pa ih susjedi hrane, a onda se ostacima te hrane tijekom noći goste i štakori. Gotovo svake noći viđam ih po dvorištu, kaže Zadranin koji stanuje na predjelu Voštarnice, te dodaje da unatoč brojnosti štakora ne strahuje od zaraze jer, kako kaže, već ujutro ih nema jer se nakon noćnog obilaska vraćaju u sigurnost »podzemlja«.


Da je unatoč redovitim mjerama dezinsekcije i deratizacije ove životinje nemoguće od svukuda istrijebiti, te da je suživot čovjeka i glodavaca neizbježan, potvrđuje i dr. Jagoda Šarunić Gulan iz Epidemiološke službe zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.


- Preventivna obvezna dezinsekcija i deratizacija, koja je propisana zakonima RH, radi se sustavno već desetljećima dva puta godišnje i to proljetna i jesenska, ali i po pozivima građana. Ove preventivne mjere provodile su se čak i za vrijeme Domovinskog rata, ističe dr. Jagoda Šarunić Gulan, te naglašava kako u suzbijanju štakora važnu ulogu ima i svijest i odgovornost svih građana prema okolišu.


- Iako štakori nisu bezazleni i mogu biti prijenosnici raznih bolesti, poput mišje groznice ili salmonele, ne treba dizati paniku zbog njihove prisutnosti. Ljudi sami povećavaju njihovu brojnost i dovode ih u svoju blizinu jer često ostatke hrane ostavljaju na mjestima koja su štakorima dostupna. Slična je situacija i s komarcima koje neki građani nesvjesno »uzgajaju« jer danima drže ustajalu vodu kraj kuća i u vrtovima, a ustajala voda je idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, kaže dalje dr. Jagoda Šarunić Gulan, te navodi kako je slično neodgovorno ponašanje pojedinaca prisutno i kad se radi o štakorima.


Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca

Miševi se udomaćili

- Glodavci su štetočine i kao takvi su nepoželjni u čovjekovoj blizini. Osim što ljudima uništavaju poljoprivredne kulture, oni zagađuju hranu, pa tako i onu u vrtovima ostavljajući na njoj svoje dlake, slinu, urin i izmet, pojašnjava još zadarska epidemiologinja, dodajući kako ipak zbog povećane prisutnosti ovih glodavaca tijekom ljeta ne treba dramatizirati već treba bolje voditi računa da se povrtne kulture koje su na meti štakorima dobro očiste prije konzumacije i da se nikako ne konzumiraju plodovi koji su nagriženi od glodavaca.


Štakori posebno ovih dana muče otočane u sredinama gdje nije provođena deratizacija jer im uništavaju povrtne kulture, a posebno su na meti rajčice. U nekim otočnim mjestima miševi su se toliko udomaćili da već s prvim sumrakom bezbrižno kreću u obilazak vrtova, te ih ni blizina čovjeka ne ometa u potrazi za zalogajem pomidora ili nekog drugog povrća.

hr Wed Jul 17 2019 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2f498629111c23128b4580/80
Foto: Pixabay

Smrtno ozbiljna pravila u Šibeniku: Za stavljanje osmrtnica cijena je 15 kuna po komadu, prekršitelji plaćaju duplo

Zoran Mikulandra, vlasnik obrta Noa koji je od Grada Šibenika dobio koncesiju za postavljanje osmrtnica, svakog dana 'krstari' gradom i skida sve one osmrtnice za koje mu nije plaćeno 15 kuna po komadu. Zbog toga su Šibenik.in zvali revoltirani čitatelji, ali Mikulandra kaže da sve radi po zakonu.

- Cijena po osmrtnici je 15 kuna s PDV-om, a na to da se mora platiti obrtu Noa dužni su svoje korisnike obavijestiti sve pogrebne kuće poput Čempresa i ostalih. Međutim, ljudi znaju biti prilično bahati pa bez plaćanja lijepe osmrtnice po tablama koje su mojoj koncesiji. Bolje bi im bilo da to ne rade, jer im je to dupli trošak. Ja ću i dalje svaku skinuti i zgužvati pa će morati opet ih štampati. Isto tako, kad napokon plate tih 15 kuna, naplatit ću im još toliko i kad ih legalno nalijepe drugi put – kaže Zoran Mikulandra.

Tabli za osmrtnice je 15 komada u gradu, a bit će ih još.

- Puno njih sam obnovio, a cilj je da ih ima u svakom šibenskom kvartu. Ljudi ne razumiju da osmrtnice ne moraju plaćati samo na svojim kućama, poslovnim prostorima i drugim privatnim objektima. Najviša je navala na potezu od Doma zdravlja do pijace. Mislim da 15 kuna po osmrtnici nije previsoka cijena, obično ih ljudi uzmu tek pet –šest komada. Ako je riječ o socijalnim slučajevima i ljudima koji nemaju novca, samo mi se trebaju obratiti i njima neću naplatiti ništa. Primjerice, jučer je jedna starija žena umrla u Crnici, bez rodbine i ikog drugog. Naravno da za njene osmrtnice neću ništa naplatiti, sve se da dogovoriti, a ne biti bahat – zaključuje vlasnik obrta Noa za Šibenik.in

Mikulandra je već najavljivao da se od 1. lipnja uvodi red u postavljanje osmrtnica te da se one više neće smjeti lijepiti po stablima i fasadama zgrada već isključivo na za to predviđene drvene ploče koje su postavljene na 15 lokacija.

Iz Gradske uprave potvrđeno je da je cijena po osmrtnici 15 kuna, uključujući PDV, a korisnici tu uslugu plaćaju gradskoj tvrtki Čempresi, koja ta sredstva potom prebacuje na račun obrta Noa.

Kako je objašnjeno iz Grada, red se uvodi zbog nelegalnog plakatiranja i lijepljenja osmrtnica po cijelom gradu.

hr Wed Jul 17 2019 18:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .