Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583533a71eea8f4ede8b45ac/80
Foto: Facebook

Alkoholizmu u Sloveniji ne nazire se kraj: Bolnice svakodnevno prime deset pacijenata

Zbog bolesti uzrokovanih alkoholizmom ili prometnih nesreća s pijanim sudionicima godišnje u susjednoj Soveniji umre prosječno 956 ljudi

Troškovi povezani s prekomjernom konzumacijom alkohola u Sloveniji godišnje iznose 153 milijuna eura, a možda su i dvostruko veći ako im se pribroje gubici zbog manje produktivnosti, te posljedice obiteljskog nasilja i vandalizma do kojih dolazi u alkoholiziranom stanju, pokazala je studija nacionalnog Instituta za javno zdravlje, temeljena na proučavanju podataka od 2011. do 2014. godine.

Zbog stanja povezanih s alkoholom slovenske bolnice dnevno prime u prosjeku deset pacijenata, a zbog bolesti uzrokovanih alkoholizmom ili prometnih nesreća s pijanim sudionicima godišnje umre prosječno 956 ljudi, upozorilo je istraživanje koje se zalaže za primjenu boljih europskih praksi i  preventivu, te standarde koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija WHO.

Podaci iz različitih izvora, navodi studija, govore da je alkohol barem probalo ili pije osam od deset osoba mlađih od 15 godina, a zadnjih je godina povećan trend zlouporabe konzumacije alkoholnih pića u kategoriji mlađih žena.

Facebook komentari

hr Wed Nov 23 2016 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5847b03b1eea8f9e268b46a1/80
Foto: Wikipedia

I 75 godina poslije, još traje identifikacija žrtava Pearl Harbora

I 75 godina nakon iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbor u kojem su ubijena 2403 Amerikanca, skupina forenzičnih znanstvenika na Havajima predano radi na identifikaciji poginulih

Golema masa lubanja, kostiju i zuba koje je bilo nemoguće identificirati u godinama neposredno nakon napada, danas se povezuju s nestalim mornarima zahvaljući napretku u testiranju DNK.

Pentagon je prošle godine naložio eksuhumaciju ostataka 388 Amerikanaca koji su izginuli na USS Oklahomi, velikom ratnom brodu koji je više puta pogođen u japanskom napadu i sa sobom je u morsku grobnicu u Pearl Harboru odnio stotine mornara. 

Prije 75 godina japanski su bombarderi u brišućem letu napali američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i u dva sata uništili dvadesetak brodova i 164 zrakoplova. Stotine mornara potonule su zajedno s brodovima, drugi su izgorjeli do neprepoznatljivosti u brojnim eksplozijama i buktinjama.

Po zapovijedi Pentagona, neidentificirani ostaci ekshumirani su prošle godine iz Nacionalnog spomen-groblja na Havajima i preneseni u obližnji laboratorij gdje skupina forenzičara, stomatologa i antropologa radi na identifikaciji nestalih. Godine 2015. uspjeli su tako identificirati 53 mornara.

Mnoge od kostiju dobro su očuvane iako su desetljećima bile pod zemljom ili vodom što voditeljica labotorija Debra Zinni pripisuje velikim izljevima natfe i drugog goriva iz tonućih brodova. Kosti su upile taj materijal koji je poslužio kao zaštita od raspadanja, kaže Zinni.

Posljednji identificirani je mornarički vatrogasac Jim Johnston iz Mississippija, kojem su bile 23 godine kada je poginuo na USS Oklahomi. Identificiran je pomoću analize DNK koja se poklopila s DNK uzorkom njegovih nećaka.

U ekshumiranim lijesovima nalaze se ostaci nekoliko desetaka muškaraca, pokazala su DNK ispitivanja. Amerikanci, naime, nisu mogli početi operacije izvlačenja tijela iz potopljenih brodova sve do ljeta nakon napada, a do tada je već ocean učinio svoje i tijela mornara bila su svedena samo na kosti. 

Znanstvenici su se od samoga početka morali nositi s izmiješanim kostima, rekla je Zini.

Najviše mornara, 1177, umrlo je na USS Arizoni. Taj brod je ostavljen pod vodom i danas je nacionalni spomenik.

Iako se napad dogodio prije 75 godina, još uvijek nije sve gotovo. Još uvijek identificiramo nepoznate, još uvijek pokušavamo riješiti sve što je ostalo neriješeno, rekla je Zinni.

Ostaci identificiranih šalju se kući na pokop s punim vojnim počastima. Mornar Johnston je pokopan baš dan prije 75. godišnjice napada. 

Amerikanci su još 1. prosinca počeli s obilježavanjem godišnjice napada na Pearl Harbor, a cilj im je privući pažnju mlađih naraštaja na događaj koji polako blijedi u živom sjećanju. Preživjelih, koji su sada u svojim devedesetim godinama, sve je manje.

Na samu godišnjicu napada, 7. prosinca, položit će se vijenci na potopljeni brod-spomenik USS Arizona, a veterani će se provesti u paradi plažom Waikiki.

Facebook komentari

hr Wed Dec 07 2016 08:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/582715c51eea8f05b58b4578/80
Foto: Screenshot YouTube

U moru između Španjolske i Maroka spašena 64 migranta

Iz dva plovila za kojima je od ponedjeljka trajala potraga u utorak je u moru između Maroka i Španjolske spašeno 64 migranata, među kojima 11 žena i dvoje djece, objavio je španjolski centar za spašavanje iz mora

Migranti su odvedeni u Crveni križ u luci Almeriji tijekom poslijepodneva, prema istom izvoru.

Plovila su pronađena nakon potrage iz zrakoplova.

U subotu su već na obalama Španjolske u nekoliko operacija spašene 92 osobe. Španjolska je jedna od točaka prijelaza migranata morskim, kao i kopnenim putem između dviju španjolskih enklava u sjevernoj Africi Ceuti i Melilli.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM) 5445 osoba je morskim putem stiglo u Španjolsku između siječnja i rujna, a 62 su smrtno stradale tijekom puta.

Facebook komentari

hr Tue Dec 06 2016 23:22:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/584691951eea8f64248b45d1/80
Foto: Europol

Europol objavio adventski kalendar s 24 najtraženija kriminalca u Europi

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji bjegunci hrvatskog pravosuđa

 Blagdanski duh zahvatio je i Europski policijski ured (Europol) koji je na internetu objavio adventski kalendar na kojem svaki dan do Božića predstavlja jednog od najtraženijih europskih kriminalaca.

- Počevši od 1. prosinca, 23 dana zaredom objavljivat ćemo jednog bjegunca iz neke države članice svaki dan - rekao je glasnogovornik Europola Gerald Hesztzera za France Presse.

Tražena osoba bit će istaknuta na društvenim medijima uključujući Europolove profile na Facebooku i Twitteru taj dan, rekao je.

Svi kriminalci o kojima je riječ osuđeni su za teška kaznena djela kao što su ubojstva, otmice, terorizam i krijumčarenje droge, a trenutačno se nalaze u bijegu pred zakonom, dodao je.

- Svi ti kriminalci su u bijegu, bježeći pred odgovornošću i kaznom - rekao je.

Prvo lice na kalendaru bio je austrijski bjegunac Tibor Foco (60), tražen zbog ubojstva prostitutke u ožujku 1996. godine. Osuđen na doživotni zatvor, Foco je pobjegao iz zatvora 1995. dok je bio na privremenoj slobodi radi studija, navodi Europol, koji nudi nagradu od 2900 eura za informacije o njegovu boravištu.

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji bjegunci hrvatskog pravosuđa.

Otkako je Europol u siječnju na internetu objavio popis najtraženijih europskih kriminalaca, uhićeno ih je 24, od kojih devetorica zahvaljujući kampanji u medijima i dojavama javnosti.

- Nadamo se da ćemo ljudima 24. prosinca moći dati lijep poklon i uhititi neke od tih bjegunaca - rekao je glasnogovornik Europola.

Facebook komentari

hr Tue Dec 06 2016 11:23:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58456fe01eea8fdb208b4590/80
Foto: D.N.

Deset tisuća razloga za deset tisuća maraka: Fra Mario Knezović prihod od svoje knjige uplatio za studenski dom

Odluku da prihod od knjige u iznosu od 10 tisuća maraka uplati za studentski dom Dompes u Mostaru donio je kako bi podupro velike napore koje čini Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru
Karizmatični svećenik, franjevac Mario Knezović, dugogodišnji urednik i novinar radijske postaje Mir, Međugorje, suradnik mnogih glasila, uplatio je 10 tisuća maraka, prihod od prodaje knjige „Nisam šutio“ za gradnju studentskog doma Dompes u Mostaru.  

Knjiga „Nisam šutio – otvoreno o crkvi, politici i društvenim događanjima“ predstavlja zbirku Knezovićevih kolumni objavljenih u mjesečniku Naša ognjišta u razdoblju od 2011. do 2016. Nakladnička kuća „Naša ognjišta“ iz Tomislavgrada su ujedno i nakladnik te, u njihovoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti, već 214 knjige. 

Fra Mario Knezović motiv za javno djelovanje, novinarski rad i objavljivanje knjige „Nisam šutio“ nalazi u Svetom pismu i smatra da treba pisati „ono što mnogi, napose institucionalni i politički uhljebi, ne vole čitati“. Sadržaj ukoričenih kolumni predstavljaju društveni i moralni problemi suvremenog društva, kao i kritičke prosudbe o političkoj sceni Bosne i Hercegovine koju fra Mario Knezović oslikava ovim riječima:

- Kada se odlučuje o plaćama, dodatcima, dnevnicama, raznim novčanim naknadama, tada je politička scena u BiH potpuno harmonična. Svi, bez obzira na naciju i opredjeljenja, dižu ruke za svoje visoke plaće. Tada se ne zna tko je Hrvat, tko je Srbin, tko je Bošnjak. Tada su svi braća i sestre „po njegovoj svetosti“ novčaniku!  

Odluku da prihod od knjige u iznosu od 10 tisuća maraka uplati za studentski dom Dompes (domus panis et spiritus, kuću kruha i duha) u Mostaru donio je kako bi podupro velike napore koje čini Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru da dobrotvornim prilozima sagradi dom za 150 studenata s pučkom kuhinjom i centrom za dijalog, vrijedan oko 3,5 milijuna maraka. Gradnja doma, započeta u siječnju 2015. napreduje po planu pa se očekuje da će Dompes biti otvoren u rujnu 2017.
Fra Mario Knezović je uplatom prihoda za Dompes sve kupce njegove knjige „Nisam šutio“ pretvorio u dobrotvore koji su učinili dobro djelo.

 - Stojim sa strahopoštovanjem pred onim koji su započeli takvo jedno velebno djelo, čak sam rekao da je ''sramota'' da to mora raditi u današnje vrijeme fratar Iko Skoko sa svojim suradnicima. Zašto sramota? Zato što je to bila dužnost sustava i političkih elita, koji propuštaju ulagati u mlade, u najveće bogatstvo i budućnost jednoga društva. Dobrota se nikad nije mogla stopirati, kao što se istina ne može utamničiti, kao što se čudo ne može prešutjeti, tako se dobrota ne može ničim zaustaviti. Čestitam onima koji ga grade. Osobno sam imao bar deset tisuća dobrih razloga da tih deset tisuća maraka bude uloženo u gradnju Dompesa, kuće kruha i duha. Sretan sam što s čitateljima moje knjige mogu barem stidljivo našim prilogom pomoći i Bog blagoslovio one koji čine za Mostar tako veliku stvar, kako one koji grade, tako i sve one koji svojim prilozima i djelovanjem pomažu da gradnja napreduje - kaže fra Mario Knezović.

Facebook komentari

hr Mon Dec 05 2016 15:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .