Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Nema radnika, a plaće narasle i do 40.000 kuna

Sezona samo što nije počela. Brojni ugostitelji na Jadranu još nisu pronašli radnike, dok su se neki na vrijeme snašli. Naime, masovan bijeg stanovnika iz Hrvatske doveo je do toga da je teško pronaći radnika, a pogotovo kvalitetan stručni kadar. Istovremeno je to dovelo i do povećanja plaća. Najviše mogu zaraditi glavni kuhari, a cijene njihovih plaća u neto iznosu, kreću se i do 40.000 kuna.

Vlasnik konobe na Korčuli: Teško je naći adekvatan smještaj za radnike

Konoba Maha na otoku Korčuli u vlasništvu je obitelji Marelić koja posao godinama vodi obiteljski. To im je dosad funkcioniralo, tako da problema s radnom snagom nemaju. Vlasnik konobe Ivan Marelić za Index se osvrnuo na drugi problem, a to je, kaže, pronalazak adekvatnog smještaja za radnike i neškolovana radna snaga.  

- Sve je popunjeno pa je teško pronaći normalan smještaj za djelatnike, a još jedan od problema je i neškolovana radna snaga, to je ono s čime se moji kolege susreću. A i stalno se proziva nas ugostitelje za male plaće, nitko se ne osvrće na blagajnice u trgovinama koje rade po cijele dane za 3000 kuna, a nas se proziva zbog plaće od 6000 kuna za konobara. Plaće u ugostiteljstvu se inače kreću od šest tisuća naviše za konobara, a za kuhara od 10 pa do 12 i više. U samoj Korčuli vrhunski šef kuhinje ima i 20.000 kuna, no tu je riječ o profesionalcima. Još jedan od problema je i ugostiteljska škola, u cijeloj generaciji ne proizvedu ni dva kvalitetna kuhara koji mogu samostalno raditi - rekao je Marelić.

Vlasnik zadarskog restorana: Ljudi ništa ne nauče u ugostiteljskoj školi

Baš poput njega, obiteljski restoran vodi i Erik Pavin, vlasnik restorana Niko u Zadru, koji osim restorana ima i hotel u kojem radi cijela njegova obitelj, uz ostale radnike.

- Naš restoran radi već 56 godina, mi nedjeljom ne radimo tako da je našim zaposlenicima to važno jer rijetko koji restoran nedjelje ne radi. Uz to, radimo cijele godine i svi imaju redovnu plaću, no ono što mogu reći je da su nam učenici koji pohađaju ugostiteljsku ili su završili školu, izuzetno loši. Njih škola ništa ne nauči, taj problem treba riješiti. Trebamo imati educirane mlade ljude koji će znati raditi - navodi Erik Pavin.

"Pitanje je koliko ćemo izgubiti ove sezone zbog nedostatka radnika"

Danijell Nikolla, vlasnik splitskog restorana Corto Maltese, ističe kako je situacija u ugostiteljstvu kaotična te da onaj tko još uvijek nije pronašao radnike za ovu sezonu komotno može staviti ključ u bravu.

- Sad je nemoguće pronaći radnike, a mi smo taj problem riješili tako da smo sve zaposlene zadržali i tijekom zime iako smo tad imali upola manje posla pa se financijski nije isplatilo, no zato sad nemamo problema. Puno mojih kolega se sad suočava s nedostatkom radnika, a mislim da to više nema veze ni s visinom plaće već nedostatkom ljudi. Mladi su otišli van, a ostalo je jako malo ljudi koji znaju posao. Sad se događa to da kuhar iz nekog fast fooda postaje šef kuhinje u velikom restoranu. Moramo početi uvoziti radnu snagu ako turizam misli opstati. Sad je samo pitanje koliko ćemo izgubiti ove sezone jer nema radnika. Plaće se kreću od 5000 naviše za konobare, a za glavne kuhare cijene znaju rasti i do 40 tisuća kuna. 

Onda imate i slučaj da ostali vlasnici restorana vrebaju vaše radnike, nude im veću plaću i onda ostanete bez njih. Razumijem i te ljude, očajni su jer nemaju radnike.

Nije to samo problem u ugostiteljstvu, pa ljudi ne mogu pronaći ni osobe za čišćenje apartmana, a ni majstore. Vlasnici apartmana koji tijekom zime nisu preuredili apartmane tek sad neće moći naći nikoga da im to odradi - rekao je Nikolla.

Vlasnik restorana na Hvaru zaposlenike vodio u Meksiko, na Kubu...

Stalnu ekipu zaposlenika ima i Denis Vešović, vlasnik restorana Dalmatino na Hvaru. Navodi kako sezonski dodatno zaposli samo nekoliko radnika.

- Glavna ekipa je stalno zaposlena, no svake godine potražimo po par novih. Što se radnika tiče, neke motivira novac, profesionalce pak motivira radno mjesto, gledaju gdje će raditi, uz to ja svoje radnike plaćam i zimi kad ne rade. Neke koji mogu putovati vodim i na poslovna putovanja na kojima u principu gledamo što stanovnici tih zemalja jedu i piju i educiramo se, tako smo već proputovali Europu, a bili smo i u Meksiku, Boliviji, Kolumbiji, Argentini, Brazilu, na Kubi... - rekao nam je Vešović.

"Naša politika ne samo da ugrožava turizam nego i ekonomski razvoj zemlje"

U velikim problemima je i turistička tvrtka Obonjan Rivijera.

Na otočiću Obonjan koji se nalazi u blizini Šibenika turistička sezona uskoro počinje, a nemaju dovoljno radnika. Ondje se nalazi puno ugostiteljskih objekata, a već su lani osjetili negativni aspekt masovnog iseljavanja iz Hrvatske, odnosno odlazak kvalitetne radne snage.

Ove godine to je još izraženije, upozorava Kristijan Gržetić iz tvrtke Obonjan Rivijera, zadužen za kontakte s medijima.

Navodi kako su to posljedice politike vladajućih, koja ne samo da ugrožava turizam nego i značajno ugrožava ekonomski razvoj Hrvatske.

- Veliki broj ugostitelja i ostalih pružatelja usluga u turizmu suočava se s nedostatkom radne snage, što dovodi pak do zapošljavanja manje stručnog kadra, a što se pak odražava na sliku ponude i ukupne slike hrvatske turističke ponude. Vlada je pokazala potpuno nerazumijevanje kad je podigla PDV ugostiteljima na 25 posto. Ugostitelji s povećanim nametima ne mogu povećavati plaće kojima bi privukli stručnjake.

Naći kvalitetan kadar je postalo gotovo nemoguće, primoran si uzimati ljude bez iskustva, educirati ih, a onda te osobe odu u inozemstvo gdje imaju bolje uvjete i vrtimo se u krug, educiramo ljude koji nam odlaze. Postali smo izvoznici radne snage, ljudi su nam jedini izvozni proizvod. Što će tek biti narednih godina? - pita se Gržetić.

A osim njihove tvrtke s tim se problemom suočava cijeli Jadran.

Francuska je ugostiteljima smanjila PDV na 8 posto, a Hrvatska svojima podigla na 25 posto

- Država može svojim mjerama i razumijevanjem realnog sektora pomoći ugostiteljima. Tako je Francuska vlada prije par godina predložila povećanje PDV-a za ugostitelje s 13 na 21 posto. Francuzi su izašli na ulice, organizirali su se masovni prosvjedi te su vlasti na kraju umjesto planiranog povećanja čak spustile postojeći PDV od 13 na 8 posto. Iako je prve godine priljev u proračun bio smanjen, potom se otvorilo 30.000 novih ugostiteljskih objekta pa se i priljev sredstava utrostručio. Realan sektor u Francuskoj je procvao nakon što im se osigurao PDV od 8 posto, dok Hrvatska ima PDV 25 od posto. Na kraju će nam se zatvarati sve više restorana, a kako će se onda puniti državni proračun? - pita se Gržetić.

Tvrtka Esculap Teo gastro Group, u vlasništvu dubrovačkog ugostitelja Mate Đurovića, nekad je imala sedam restorana, danas ih ima dva. Vlasnik ove tvrtke jedan je od najpoznatijih ugostitelja u Dubrovniku, a ugostiteljstvom se bavi preko 40 godina. Direktor njegove tvrtke Kosta Vukota razgovarao je s nama o problemima u kojima se ugostitelji nalaze, a jedan od najvećih je nedostatak radne snage.

Iako njihovi restorani nemaju taj problem, u svakodnevnom je, kaže, kontaktu s ostalim kolegama iz branše koji muku muče s pronalaskom osoblja, piše index.hr.

hr Wed May 02 2018 10:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4058380e4938dc788b4729/80
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Iznosili ih na rukama: Ovo su policajci na koje smo ponosni i koji su spriječili sinoćnje stradavanje migranata

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć, objavljuje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

hr Thu Jan 17 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4053b30e4938977e8b45bd/80
Foto: Facebook: @Božo Petrov

MOST: "Plenković se hvalio da dominira, a jučer je ipak pokazao da ima staklenu bradu"

Zbog jučerašnjeg incidenta u Saboru Most je u četvrtak ujutro održao konferenciju za novinare.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je stav Mosta da su upravo premijer Plenković i Vlada omogućili Srbiji otvaranje pregovaračkih poglavalja iako nisu ispunili ono što je zadano u poglavlju 23.

"Iz svega se može zaključiti da Vlada radi za srbijanske, a ne za hrvatske interese, jer da je tako hrvatski bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske i postojala bi mogućnost da Srbija isplati odštetu za hrvatske logoraše. A to nije tako. A to sve ne daje pravo da se na onakav način premijer pokuša obračunati sa saborskim zastupnikom", kazao je Petrov i dodao:

"Govorio je stalno da on dominira, a jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac."

Grmoja je kazao da on stoji za svoje konstatacije.

"Dobio sam niz poziva hrvatskih logoraša jer sami moraju podnositi tužbe. To se nikako ne može nazvati nego veleizdaja", kazao je Grmoja.

Na pitanje je li previše optužiti premijera da je veleizdajnik, odgovorio je: "Ne, ako sam argumentirao svoju tvrdnju."

"Ta situacija je pokazala da kad pogodite u sridu - da slijedi jedna ovakva nekontrolirana reakcija", kazala je Strenja Linić, piše N1.

hr Thu Jan 17 2019 11:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76e536cb557a27688b49e1/80
Foto: Pixabay

Provedena analiza mesa: U Dalmaciji se pojavila parazitska bolest, posebno su opasne dvije namirnice

Liječnici ne strahuju od epidemije, ali pozivaju na oprez
Analizom uzoraka mesa koje su lovci donijeli u Veterinarsku stanicu Omiš utvrđena je prisutnost trihinele spiralis, opake parazitne bolesti koja se manifestira upalnim i probavnim smetnjama, proljevom, bolom u mišićima, upalom očnih kapaka, pa do upale srčanih mišića.

“Od kada se radi analiza mesa, a to je negdje dvadesetak godina, ovo je prvi slučaj da nam u lovište doluta zaražena divljač. Teško je bilo što reći. Odakle je došla, najvjerojatnije negdje s područja gdje se deponira klaonički otpad. Možda čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine, jer na ovim našim terenima ovako nešto nije zabilježeno.

Možda je divlja svinja zaražena preko raznih prijenosnika, uglavnom miševa, a vrlo vjerojatno da je jela kakvu zaraženu strvinu. Sve su to mogućnosti da se divljač zarazi. Međutim, i u ovom slučaju pokazala se trezvenost lovaca koji su prije konzumiranja zaraženu jedinku odnijeli na analizu” rekao je za Slobodnu Dalmaciju, Davor Komić, dopredsjednik Lovačke udruge Mosor-Priko iz Omiša.

Zarazili se kobasicama

I to nije prvi slučaj. Podgorski lovci su prije nešto više od mjesec dana jeli meso zaražene divlje svinje u obliku kobasica. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu jer su lovci odmah nakon potvrde o prisutnosti trihineloze uzeli preventivnu terapiju. I ovdje su potvrdili kako se radi o prvom slučaju zaražene životinje.

“Vepar samac koji je odstrijeljen na biokovskom predjelu Sutvid, na granici pogorskog i lovišta Rilić, najvjerojatnije je u naše lovište došetao iz susjedne BiH. U dosadašnjem tijeku lova na divlju svinju na dlaku smo položili tridesetak jedinki, a prema planu imamo pravo na još petnaestak. Ni u jednom slučaju ni sada ni prije kako kod divljih, tako i kod domaćih svinja, nije evidentiran niti jedan slučaj ove bolesti. Kako se u ovom našem slučaju radi o vepru samcu, koji do sada nije viđen u našem lovištu, očito je da je odnekud dolutao”, tvrdi Vladimir Glamuzina, predsjednik LU Kamenjarka iz Podgore.

Povećan odstrel

Zbog toga, ali i zbog pojave svinjske kuge u Mađarskoj povećan je odstrel, a lovci ističu kako više kod nijedne jedinke nije pronađena trihineloza.

No to ne znači kako ljudi, osobito oni koji uzgajaju svinje, ne bi trebali biti na oprezu. Dr. Jadran Peran, liječnik a ujedno i lovac, ističe kako su simptomi različiti piše net.hr; od visoke temperature, raznih probavnih smetnji do upale mišića i opće slabosti.

Jako, jako oprezno sa svinjetinom

“Sve su to simptomi zaražene osobe. Ono o čemu treba voditi računa kod konzumacije mesa divljači, to je da se divljač obvezno odnese na analizu. Bolest se javlja kod divljih i domaćih svinja. Stoga su preventivni pregledi mesa od velikog značenja. Naši ljudi koji drže više svinja, na analizu odnesu tek jednu vjerujući da su preostale sto posto zdrave.

Međutim, to nema nikakve osnove. Potrebno je svaku jedinku analizirati kako ne bi došlo do problema. U slučaju da se zaraženo meso jede prije kontrole, meso je potrebno termički obraditi kako bi visoka temperatura eliminirala virus. Također i niske temperature u ledenicama od -15 do -18 stupnjeva u 99 posto slučajeva ubijaju uzročnika bolesti. Najbitnije je izbjegavati konzumaciju suhog mesa, na primjer, kobasica koje nisu termički obrađene”, upozorava dr. Jadran Peran.

hr Thu Jan 17 2019 10:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c404ef60e4938947c8b4614/80
Foto: PIXABAY

Od sutra se u prometu izvodi akcija 'Pješak': vozače i pješake poziva se na povećani oprez

Sutra, 18. siječnja, od 9 do 12 sati, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija „Pješak“.

Akcija će biti posebno usmjerena na prekršaje koje čine pješaci, ali i na prekršaje koje vozači čine na štetu pješaka.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, bilo da u prometu sudjeluju kao pješaci ili kao vozači.

Policija upozorava da vozači imaju u vidu da pješaci čine najranjiviju skupinu sudionika u prometu, poštujte prednost prolaska, u naseljenim područjima i zonama odgojno-obrazovnih ustanova budite posebno oprezni i krećite se smanjenom brzinom.

Pješacima policija poručuje da koriste pješačke prijelaze gdje god je to moguće, poštujući svjetlosne prometne znakove te da vode računa o tome da se prije prelaska kolnika uvjere da to mogu učiniti na način kojim nećete ugroziti sebe ni druge, a posebno na mjestima gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza.

hr Thu Jan 17 2019 10:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .