Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/590743f8b4739834688b45f4/80
Foto: Autoportal

Servisirajte klima uređaj prije prvih vrućina, koristi su višestruke

Bolje će hladiti, manje povećavati potrošnju goriva i dulje trajati te uz ugodniju atmosferu smanjiti rizike teških prehlada, posebno djece

Približavaju se vrućine te je preporučljivo čim prije obaviti redoviti godišnji servis klimatizacijskog uređaja, dezinficirati ga, a po potrebi i popraviti. Time će se povećati njegova učinkovitost i smanjiti utjecaj na povećanje potrošnje goriva, piše autoportal.

Pri dopunjavanju rashladnog medija, potrebnog za ispravno funkcioniranje klima uređaja, dodaje se i potrebna količina ulja. Služi za podmazivanje kompresora i ventila u sustavu te im povećava učinkovitost i produžava vijek. Pritom je vrlo korisno dezinficirati klima uređaj, jer se u njegovoj unutrašnjosti nakupljaju i razmnožavaju opasne bakterije.

Svaki klimatizacijski uređaj troši energiju motora (prvenstveno na pogon kompresora), a time smanjuje snagu i povećava potrošnju goriva. Kako bi bio ispravan i učinkovit, a manje povećavao potrošnju, svake je godine, prije prvih vrućina, preporučljiv servis. Bolje ga je napraviti sada, kad se lako može dobiti termin u specijaliziranom servisu, nego kad s prvim velikim vrućinama svi nahrupe.

Nažalost, uvijek se ponavlja ista priča, bilo da se radi o kupnji i ugradnji zimskih/ljetnih guma ili servisiranju klimatizacijskih uređaja. Većina vozača kalkulira i te poslove radi u posljednji trenutak, kad je najnezgodnije i najskuplje. Iznimka su automobili pod garancijom, jer se servisiranje radi sukladno servisnim uputama, u ovlaštenim servisima.

Kod automobila kojima je isteklo jamstvo, nema nikakve potrebe servis tog specifičnog sklopa, po znatno većoj cijeni, raditi u ovlaštenom servisu. Lako je provjeriti gdje se servis, važno je naglasiti s dezinficiranjem, može napraviti kvalitetno i po povoljnoj cijeni.

Tijekom servisa klima uređaja provjerava se tlak rashladnog medija u sustavu te ga se po potrebi dopunjuje. Potom se mijenja filtar peludi, čiste isparivač i kondenzator te provjeravaju ventilator i svi spojevi.

Servis počinje, pri uključenom klima uređaju, mjerenjem temperature zraka iz ventilacijskih otvora. Ako uređaj nije sposoban temperaturu okolnog zraka sniziti za najmanje 10 Celzijevih stupnjeva, nije ispravan.

Potom se, priključenjem manometra na ulazni dio niskog tlaka, mjeri vrijednost koja treba biti 2 do 3 bara. Ako je tlak prenizak, problem je u sustavu s rashladnim plinom, ali ako manometar pokazuje tlak nula, greška je u kompresoru.

U slučaju manjeg oštećenja kompresora, ako je greška u semerinzima, gumicama ili ploči s ventilima, popravak je moguć. U suprotnom, kompresor treba izmijeniti. Prilikom servisiranja starijih automobila, preporučljivo je izmijeniti remen koji pokreće kompresor.

Pri dodavanju rashladnog sredstva (od 2009. obvezan je R-1234yr, što je tehnički naziv za HFO, hidro-fluor-olefin) dodaje se mala količina fluorescentnog sredstva, kako bi se posebnom svjetiljkom mogla otkriti propusnost na spojevima, ventilima, crijevima...

Važna je ispravnost sustava za provjetravanje i ventilaciju, koji treba omogućiti strujanje pothlađenog zraka. Buka ventilatora ukazuje na njegovu istrošenost, ali i začepljenja ventilacijskih kanala. Tada se povećava opterećenje i skraćuje vijek ventilatora, a svjež zrak teško prodire u kabinu.

Ne smije se pretjerivati s intenzitetom hlađenja, jer se može ugroziti zdravlje (prehlada, upala dišnih putova), a istodobno se nepotrebno povećava potrošnja goriva i smanjuje trajnost klima uređaja. Klimatizacijski uređaj treba podesiti da vanjsku temperaturu snižava do 6 Celzijevih stupnjeva.

Iznimno je važno dezinficirati klima uređaj. Naime, vlaga, tama, temperatura i prljavština u njegovoj unutrašnjosti plodno su tlo za stvaranje mikroorganizama, bakterija, gljivica, plijesni, virusa, opasnih po zdravlje vozača i putnika.

Kod novijih uređaja, koji se redovito servisiraju i dezinficiraju, dovoljno je u sustav ubrizgati odgovarajuće sredstvo, koje istodobno stvara ugodan miris u kabini. Kod starih i zapuštenih sredstvo za dezinfekciju, koje ujedno čisti unutrašnjost uređaja, ubrizgava se specijalnim pištoljem sa sondom i rotirajućom brizgaljkom.

U sklopu servisa obvezno treba izmijeniti filtar klime, kojeg nazivaju i peludni filtar. Sadrži aktivni ugljen, za prikupljanje i neutraliziranje opasnih čestica.

Važno:
• podesite temperaturu do 6 Celzijevih stupnjeva nižu od okolne
• isključite klima uređaj nekoliko minuta prije zaustavljanja vozila, kako bi zrak osušio kondenzator (vlaga potiče razvoj mikroorganizama)
• za ispravnost klima uređaja najbolje je koristiti ga svakodnevno, umjerenim intenzitetom
• vožnja je ugodnija ako je automobil svjež i opran
• izbjegavajte parkiranje na suncu
• pri velikim vrućinama treba nositi laganu odjeću od prirodnih materijala
• izbjegavajte oštru vožnju, jer se motor više zagrijava pa toplina intenzivnije ulazi u kabinu, piše autoportal.

Facebook komentari

hr Mon May 01 2017 16:21:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Ne biste vjerovali: Evo do kada voda može stajati neotvorena u boci

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće

 Iako mineralna voda ima oznaku "najbolje upotrijebiti do", baš kao i sve druge namirnice, njezin vijek trajanja u boci je beskonačan, kažu stručnjaci. 

Na bocama vode obično piše da je rok upotrebe godinu do dvije. Ali sve dok je boca neotvorena, voda će biti sigurna za piće.

Naravno, pod uvjetom da je 'flaširana' higijenski, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius koji se bavi laboratorijskim analizama.

Međutim, kada se boca otvori, vodu treba popiti u nekoliko dana.

U otvorenu bocu mogu ući mikroorganizmi i brzo se razmnožiti. Naročito ako je ostavljena izvan hladnjaka, kažu u institutu. 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 20:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

5 neočekivanih namirnica koje biste trebali čuvati u hladnjaku

Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u hladnjaku
1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u hladnjaku nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti, piše zadovoljna.hr.

2. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignoriraju upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u hladnjaku. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

3. Voćke s košticama. Šljive, breskve, nektarine, marelice, trešnje i sve ostale voćke s košticama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces. 

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u hladnjak. Produljit ćete im vijek trajanja za tjedan dana.

4 Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u hladnjaku. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

5. Svježi začini. 'Tvrde' začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati ručnik i onda ih staviti u plastičnu vrećicu. 

"Mekane" začine poput peršina ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u hladnjak. Svaki dan mijenjajte vodu.

Savjet plus:
U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u dućanima pronaći na policama, a ne u hladnjacima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u hladnjaku jer se na temperaturi do 4 stupnjeva Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.
 

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:11:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c049db9e03e231f8b457e/80

Iris Rajčić u novoj ljetnoj kampanji za Moniku Sablić!

Najnovija kolekcija splitske dizajnerice ženstvena je, baš kao i prijašnje kolekcije

Nakon snimanja mini božićne kolekcije s Miss Europe 1993. godine Fani Čapalijom, još jedna missica postala je zaštitno lice splitskoj modnoj dizajnerici Moniki Sablić. Ovaj put riječ je o Iris Rajčić, prvoj pratilji Miss Hrvatske 1997. godine, koja je zbog snimanja kampanje došla u rodni Split iz Španjolske gdje živi s obitelji. 

Kao kulisa za kolekciju ljeto 2017. poslužio je suncem okupan splitski Sustipan. Kolekcija "Dancing Queen" sastoji se od zlatne haljine, bijelog šljokičastog kombinezona, srebrenih šljokičastih hlača i tirkizne čipkaste haljine. Kolekcija je rađena od šljokičastog sjajnog lame materijala, koji ističe ženske obline što je Monikin zaštitni znak - ženstveno i seksi. Iris u zlatnoj haljini izgleda kao da ide u Cannes ili Monte Carlo te sa svojom krhkom siluetom i bijelom puti neodoljivo podsjeća na Nicole Kidman

- Kolekcija je jako svečana i bogata jer upravo su takvi materijali. Ovaj put skroz je drugačija. Haljine i kombinezoni rezani su na jedno rame kao u vremena osamdesetih i devedesetih. No opet ostala sam dosljedna svom ženstvenom potpisu - rekla je Monika.

Za šminku je bila zadužena Mia Josipović Zekić, a fotografije potpisuje Biljana Gaurina.


Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 14:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/592bf952b9e03efe1e8b457e/80

Cijena prava sitnica: Bijela kava i cappuccino u Dubrovniku skoro sto kuna

Što bi bilo da su naručili kakav sok ili pivo?!
Općepoznato je da u vrijeme turističke sezone cijene u ugostiteljskim objektima na hrvatskoj obali idu u nebo. Iznimka nije ni Dubrovnik, štoviše redovito prednjači u tome. Tako nam je čitatelj poslao sliku računa jednog dubrovačkog kafića gdje su cappuccino i bijela kava naplaćeni 46 kuna, točnije po 46 kuna. Ukupno 92 kune. 

Malo je reći da im je prisjela!

Facebook komentari

hr Mon May 29 2017 12:37:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .