Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7657410e4938edc28b458d/80
Foto: PIXABAY

Znate li što je Dan ružičastih majica i zašto se obilježava upravo danas?

U medijima redovito svjedočimo nekom obliku vršnjačkog nasilja u školama. Od paljenja upaljačem do brutalnog premlaćivanja, no to su samo oni slučajevi koji zbog hrabrosti žrtve ili njegovih roditelja dospiju u javnost. Stvarnost je mnogo gora, a događa se ne samo u školama nego i u parkovima, na igralištima i svugdje gdje nasilnik može osjetiti da je žrtva krhka.

Nasilnik često bira mjesto i vrijeme u kojem zna da će ga teško netko otkriti te je upravo zato učiteljima i profesorima, pa i roditeljima, složeno odmah otkriti je li neko dijete izloženo nasilju.

Ono se obično otkriva kada dijete već duže vrijeme pokazuje određene simptome, a tada to već ostavlja trajne posljedice na njega. Sam proces prijave nasilnika teče relativno sporo: od tek prve pedagoške mjere, do obavještavanja roditelja, Centra za socijalnu skrb pa do pravobraniteljice za djecu i MZO-a ako je riječ o težem slučaju. Čitavo to vrijeme žrtva i dalje pati. I upravo zato nasilje mora stati. Odmah.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Kako bi se upozorilo na vršnjačko nasilje, u Hrvatskoj se svake posljednje srijede u veljači organizira Dan ružičastih majica. O toj inicijativi i o samom prepoznavanju vršnjačkog nasilja Zadovoljna.hr razgovarala je s Daliborom Vlahom, voditeljem Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i ujedno pokretačem ove inicijative u Hrvatskoj.

Kada sam krajem 2013. pokušavao snimiti jedan video, naišli smo na jednu ružičastu majicu koja je na sebi imala jasnu poruku i poziv na ustajanje protiv vršnjačkog nasilja. Iako tada nisam znao za takve akcije, odmah sam odlučio da bi takva priča bila korisna i kod nas.

Dan ružičastih majica opisao sam kao program prevencije vršnjačkog nasilja, ali bio sam golih ruku. Uz dogovor s kolegicom Monikom Lovrić krenuo sam žurno u sastavljanje aktivnosti za naše škole kako bi priča imala smisla. Prvo obilježavanje bilo je na razini cijele države, ističe Dalibor.

Pokret koji spominje započeo je kanadskoj provinciji Nova Scotia gdje je dječak devetog razreda u znak podrške svojoj mami koja je bolovala od raka u školu odjenuo ružičastu majicu. Zbog te je ružičaste majice bio izložen nasilju, no tada je nekoliko dječaka iz iste škole odlučilo stati tome na kraj. Dogovorili su da čitava škola odjene ružičaste majice te tako zaustave nasilje.

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majica proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, upravo na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

VRŠNJAČKO NASILJE IMA MNOGO OBLIKA

Što se pak tiče samog nasilja, voditelj CEPN-a upozorava da ono nije samo fizičko, piše Zadovoljna.hr

Vršnjačko nasilje ili bullying kao izraz referira se na nasilje među djecom i mladima. Uglavnom, kada se spominje vršnjačko nasilje, smatramo da je ono fizičko, ali ima više oblika nasilja; materijalno, fizičko, psihičko, socijalno itd.

Svaki oblik nasilja ima svoju težinu i posljedice za žrtvu, ali psihičko ostavlja dublje, dugotrajnije i bolnije posljedice za žrtvu, pojašnjava nam Dalibor dodajući da ne postoje točne statistike o tome koliko je djece izloženo vršnjačkom nasilju, no da je svako iskusilo barem jedan od oblika nasilja.

Kako napominje, dječaci i mladići brojniji su kada je riječ o nasilnicima, no ne zaostaju ni djevojčice i djevojke.

Nema pravila jer žrtva, ali i nasilnik može biti apsolutno svatko. Nasilnik, što je dokazano i istraživanjem, bira svoje žrtve koje su krhke i slabe i koje ne znaju odgovoriti na nasilje,ističe.

ŠTO RODITELJI TREBAJU UČINITI?

Roditelj mora reagirati na nasilje kada primijeti promjene u djetetovom ponašanju.

Treba reagirati pravovremeno i bez straha. Mnogi pojašnjavaju povlačenje djece u sebe kao „Ma, sigurno je neka ljubav u pitanju”, ali u 92 posto slučajeva su u krivu. Djeca se povlače u sebe i uglavnom se ne otkrivaju roditeljima.

Jedan od razloga jest taj da roditelji u današnje moderno doba ne ostvaruju pravilnu, realnu i povjerljivu komunikaciju s vlastitom djecom. Nažalost, prema pokazateljima CEPN-a, roditelj je zadnji u lancu dijeljenja informacija pa tako i posljednji sazna što se događa s djetetom.

Međutim, roditelj mora reagirati i ako primijeti da je njegovo dijete nasilnik.

Agresija i kažnjavanje nije način rješavanja problema nego produživanje agonije koja kasnije može rezultirati katastrofalnim posljedicama, napose za žrtvu koju dijete odredi, ali i kasnije u njegovu životu. Pomoć treba potražiti svatko pa i roditelj nasilnika. Nije sramota priznati, barem sebi samom, da dijete treba pomoć.

Djeca nisu strojevi i nemaju čip koji se programira, ali imaju roditelje koji pravovremenim postupcima mogu ukazati na poteškoće i dijete izvesti na pravi put. Treba biti hrabar i reći/govoriti o problemu jer kad se on prepozna, pomoć je mnogo brža i lakša, napominje voditelj CEPN-a,

Upravo zato što je nužno prepoznati nasilje kako bi se suzbili svi njegovi oblici, Centar za edukaciju poziva na obilježavanje Dana ružičastih majica.

Dan ružičastih majica je bez sumnje, najveći pokret protiv vršnjačkog nasilja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bilo koja aktivnost na taj dan je znak sudjelovanja i podrške.

Nemojte stajati po strani, prijavite svaki oblik nasilja. Nosite ružičasto u znak podrške žrtvama nasilja. Ne dozvolite da vas boja čini slabim, različitosti su dobrodošle, trebamo ih. Samo jedna lijepa poruka može promijeniti sve, zaključuje Dalibor Vlaho za Zadovoljna.hr


hr Wed Feb 27 2019 10:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6660029111ca19b8b45d5/80

Na Hvaru počeo 6. međunarodni festival Taste the Mediterranean

Uz bogat program namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, ove godine na festivalu sudjeluju i sedam stranih i šest domaćih vrhunskih chefova.

Od 22. do 25. svibnja u gradu Hvaru i u najboljem mediteranskom ozračju promovirati će se blagodati prehrane, koju je UNESCO uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Grad Hvar i TZ Hvar, baš kao i HTZ prepoznali su vrijednost manifestacije na koju dolaze brojni novinari iz inozemstva. Svečanost otvorenja uveličao je gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak koji je uz Petra Razovića iz TZ grada Hvara i gospođu Ingrid Badurinu Danielssonotvorio festival.

Drago nam je da se festival razvija te da ga prepoznaju mnogobrojni kvalitetni partneri iz gastro segmenta, ali i lokalna zajednica te Ministarstvo turizma i HTZ. Festival promiče vrijednosti mediteranske kulture, a  okuplja vrhunske chefove, vinare i lokalne proizvođače hrane, te stručnjake iz područja poljoprivrede, kulturnih krajobraza, ribarstva i održivog turizma – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica i osnivačicafestivala Taste the Mediterranean.

hr Thu May 23 2019 11:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce6504b29111c7c958b46b3/80
Foto: PIXABAY

Kako si pomoći kada počnemo osjećati posljedice dugotrajnog sjedenja?

Naime, prosječna odrasla osoba koja radi uredski posao sjedi čak 70 posto svog vremena. Tu se ubraja i vožnja do radnog mjesta i natrag, kao i slobodno vrijeme u kojem sjedimo zavaljeni u udobnost fotelje. Međutim, ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje poput hodanja, trčanja, skakanja, plivanja, penjanja i čučanja, a ne za stalno sjedenje.

Sjedilački način života može ozbiljno utjecati na cjelokupni organizam.

Što se točno događa s našim organizmom tijekom dugotrajnog sjedenja i kako si možemo pomoći, ali i kako zapravo treba pravilno sjediti, pojasnila je fizioterapeutkinja Maja Sabolić za Zadovoljna.hr.

Kralježnica se sastoji od 33 međusobno povezanih kralježaka, 7 vratnih (cervikalnih), 12 prsnih (torakalnih), 5 slabinskih (lumbalnih), 5 sakralnih koji su srasli tako da tvore krstačnu kost te 4 trtična koji zajedno čine osnovnu potporu našeg tijela i služi kao zaštitaleđne moždine.

Kralježnica je koštani sklop koji tvore 24 slobodna gibljiva segmenta, spojena intervertebralnim kolutima (diskovima), te 9 do 10 nepomičnih sraštenih segmenata koji čine križnu i trtičnu kost.

Između slobodnih segmenata nalaze se 23 intervertebralna koluta (diska) koji zajedno sa svezma čvrsto spajaju kralješke, ali i omogućavaju gibljivost u vratnom, prsnom i slabinskom dijelu kralježnice, govori nam fizioterapeutkinja.

Dodaje kako, gledajući sa strane, kralježnica ima prirodne krivine u obliku dvostruko savijena slova S koje omogućavaju izvršavanje statičkih i dinamičkih funkcija tj. amortiziraju pritisak, balans i veliki opseg pokreta u svim smjerovima dok mišići istovremeno zadržavaju dobru posturu.

Svako odstupanje od tog prirodnog položaja najčešće dovodi do problema.

Prilikom nepravilnog sjedenja najjače opterećenje je na lumbalni (donji dio) kralježnice. Kod dugotrajnog sjedenja bez tjelesne aktivnosti dolazi do skraćivanja i istezanja muskulature (mišića) i samim time potičemo slabljenje muskulature koja ne može održavati uspravan stav tijela.

U sjedećem položaju nemamo dobar cirkulacijski protok tekućina, pa dolazi do propadanja tkiva te nam se to odražava na ubrzanom slabljenju kognitivnih funkcija i oslabljenom psihoneuroimunološkom sustavu, napominje Maja.

Tako dugotrajno sjedenje oslabljuje cijeli organizam. Javlja se mišićna slabost u području trupa i sjednih mišića, istegnutost i napetost leđnih mišića te skraćenost prsnih mišića i u području zdjelice i kukova, kronična bol u predjelu vratnog, ramenog i slabinskog područja.

Također se ubrzava se proces starenja, javlja se ubrzana degeneracija kralježaka, oštećenja diska i živaca, dolazi do pojave tzv. kompjuterske šake, mišićna napetost u donjem dijelu vrata i ramena, glavobolje, migrene, trnaca u udovima, bolovima u zdjelici i kukovima, slabe cirkulacije, kardiovaskularnih bolesti, stečene deformacije kralježnice, ali i mentalnih oboljenja.

KAKO SI POMOĆI?

Srećom, primijetite li navedene bolove i oboljenja na vrijeme, možete učiniti mnogo toga kako biste vratili zdravlje svog organizma. Ako je potrebno, svakako se preporučuje posjetiti fizioterapeuta, piše Zadovoljna.hr.

On ima ulogu edukatora koji vas uvodi u promjenu životnog stila. Prilikom uzimanja vaše anamneze, te fizioterapeutske procjene lokomotrnog sustava, postavlja se plan i program tretmana, govori nam Maja.

Neki od dijelova programa koje spominje uključuju tehnike koje će smanjiti tegobe u abnormalnom ili patološkom stanju vašeg tijela. Kroz određene manualne tehnike umanjuje se bol na napetim područjima tijela i vraća pokretljivost segmenata.

Također vas uvodi u korektivnu gimnastiku, ali i potiče na promjenu načina prehrane.

Izvode se vježbe stabilizacije, ravnoteže, balansa, snage, izdržljivosti i fleksibilnosti te relaksacijske tehnike uz tehnike disanja. Individualno prilagođenim programom uz vodstvo fizioterapeuta osvještavate svoje dijelove tijela i radite na korekciji svojeg držanja.

Također je važna ispravna prehrana te podrška u tjelesnim aktivnostima poput trčanja, plivanje, brzog hodanja i slično.

No ono što je svakoj osobi koja pati od problema uzrokovanih dugotrajnim sjedenjem najvažnije svakako je učenje toga kako pravilno sjediti jer često ne možemo odabrati drugu opciju tijekom izvršavanja svojih obaveza.

Riječ je o aktivnom sjedenju koje iziskuje dobar balans i ravnotežu te mišićnu snagu. Prije svega, treba vam podesivi stolac koji se može prilagoditi vašoj visini, a naslon mora biti čvrst. Kada sjedite, to mora biti s uspravnom kralježnicom, opuštenim i lagano otvorenim ramenima, stražnjica ide skroz duboko u stražnji dio stolice, a zdjelica mora biti lagano nagnuta prema naprijed s potporom naslona u lumbalnom području, kaže.

Težinu tijela treba jednakomjerno rasporediti na obje noge, koljena su malo niže od razine kukova a stopala podlozi, no dobro je povremeno tijekom sjedenja pomicati potkoljenice i stopala kako bi se pokrenula cirkulacija.

Također treba pripaziti i na laktove koji moraju biti pod pravim kutom, a podlaktice oslonjene na stol, pri čemu je ručni zglob opušten i u neutralnom položaju, zaslon ispred vas je udaljen za dužinu vaše ruke i u visini očiju.

Fizioterapeutkinja napominje da je vrlo važno povremeno ustati, istegnuti kralježnicu i rameni obruč, kao i razgibati stopala, a sve to treba napraviti svakih pola sata tijekom vremena sjedenja.

No ove su vježbe samo jedan dio onoga što pojedinac može učiniti. Maja dodaje da je vrlo važno cijelom ovom problemu pristupiti holistički, osvijestiti pokrete svoga tijela u svim svakodnevnim situacijama, kao i pripaziti na prehranu i kretanje i izvan radnog vremena.

Važno je i redovito se kretati, odlaziti na posao pješice ili biciklom kada je to moguće, koristiti stepenice umjesto dizala, vježbati barem tri puta tjedno.

Prakticirati tehnike opuštanja, piti mnogo vode, pravilo se hraniti, povremeno odmarati na ravnoj podlozi bez jastuka jer je taka pritisak na kralježnicu najmanji, a također treba i imati vrijeme za sebe, zaključuje Maja Sabolić.

hr Thu May 23 2019 09:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce59f5d29111ca19b8b45ad/80

Kraj "Igre prijestolja" razljutio Luku Bulića: "Sve scenariste treba pred sud!"

Mnogi nisu zadovoljni raspletom koji su čekali godinama, a u tu skupinu svakako spada i Luka Bulić
Završila je "Igra prijestolja", a sam kraj je užario društvene mreže i potaknuo brojne polemike. U raspravu se uključio i Luka Bulić s Antene Zagreb. 
 
Cijeli svijet priča o posljednjoj epizodi jedne od najgledanijih serija u povijesti. Mnogi nisu zadovoljni raspletom koji su čekali godinama. U tu skupinu svakako spada i Luka Bulić, a svoje nezadovoljstvo je izrazio u ovotjednom "Bullhitu".
 
"Kad počelo je, još bio sam mlad, ček'o osam sezona tko će do trona, i na kraju: „Whaaaat?! Kak' je to svršil GOT?! I svi su sretni... NOT!", poručio je Luka.
 
[SPOILER ALERT] 


 
Od vremena tog, divnog, ljetnog
za godina deset došla je zima...
Jedva doček'o tog noćnoga kralja...
Prelako ga smakli, tu nešto ne valja...

Jon gleda Khaleesi ravno u oči...
Nožićem pikne i krv se istoči...
Zmaj se pojavi i prijestolje skuri...
Ja razmišljam...
 
Jesam li ja jedini lud...
Tu nema tri čiste, sve scenariste treba pred sud!
 
Ja razmišljam sad...
Kad počelo je, još bio sam mlad,
ček'o osam sezona tko će do trona, i na kraju: „Whaaaat?!”
Kak' je to svršil GOT?!
I svi su sretni... NOT!
hr Wed May 22 2019 21:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce5864129111c7c958b467f/80

Imotski: Vesna Ujević predstavlja svoju knjigu "Redditio"

U Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Imotski i Ogranka Matice hrvatske u Imotskom, u petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Maloj dvorani POU-a Imotski, održat će se predstavljanje knjige "Redditio", autorice Vesne Ujević.

Uz autoricu, knjigu će predstaviti prof. Branka Buljan, književnica Anita Martinec i novinar Mladen Vuković. 

Tekstove iz knjige čitaju Ante Šućur, Marijana Pezo i Marko Ćosić, a glazbeni predah priuštiti će Mateo Grabovac.

Ako ste u prilici, svakako posjetite. Ulaz je, naravno, besplatan. 


hr Wed May 22 2019 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .