Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c7657410e4938edc28b458d/80
Foto: PIXABAY

Znate li što je Dan ružičastih majica i zašto se obilježava upravo danas?

U medijima redovito svjedočimo nekom obliku vršnjačkog nasilja u školama. Od paljenja upaljačem do brutalnog premlaćivanja, no to su samo oni slučajevi koji zbog hrabrosti žrtve ili njegovih roditelja dospiju u javnost. Stvarnost je mnogo gora, a događa se ne samo u školama nego i u parkovima, na igralištima i svugdje gdje nasilnik može osjetiti da je žrtva krhka.

Nasilnik često bira mjesto i vrijeme u kojem zna da će ga teško netko otkriti te je upravo zato učiteljima i profesorima, pa i roditeljima, složeno odmah otkriti je li neko dijete izloženo nasilju.

Ono se obično otkriva kada dijete već duže vrijeme pokazuje određene simptome, a tada to već ostavlja trajne posljedice na njega. Sam proces prijave nasilnika teče relativno sporo: od tek prve pedagoške mjere, do obavještavanja roditelja, Centra za socijalnu skrb pa do pravobraniteljice za djecu i MZO-a ako je riječ o težem slučaju. Čitavo to vrijeme žrtva i dalje pati. I upravo zato nasilje mora stati. Odmah.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Kako bi se upozorilo na vršnjačko nasilje, u Hrvatskoj se svake posljednje srijede u veljači organizira Dan ružičastih majica. O toj inicijativi i o samom prepoznavanju vršnjačkog nasilja Zadovoljna.hr razgovarala je s Daliborom Vlahom, voditeljem Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i ujedno pokretačem ove inicijative u Hrvatskoj.

Kada sam krajem 2013. pokušavao snimiti jedan video, naišli smo na jednu ružičastu majicu koja je na sebi imala jasnu poruku i poziv na ustajanje protiv vršnjačkog nasilja. Iako tada nisam znao za takve akcije, odmah sam odlučio da bi takva priča bila korisna i kod nas.

Dan ružičastih majica opisao sam kao program prevencije vršnjačkog nasilja, ali bio sam golih ruku. Uz dogovor s kolegicom Monikom Lovrić krenuo sam žurno u sastavljanje aktivnosti za naše škole kako bi priča imala smisla. Prvo obilježavanje bilo je na razini cijele države, ističe Dalibor.

Pokret koji spominje započeo je kanadskoj provinciji Nova Scotia gdje je dječak devetog razreda u znak podrške svojoj mami koja je bolovala od raka u školu odjenuo ružičastu majicu. Zbog te je ružičaste majice bio izložen nasilju, no tada je nekoliko dječaka iz iste škole odlučilo stati tome na kraj. Dogovorili su da čitava škola odjene ružičaste majice te tako zaustave nasilje.

Hrvatski sabor je 2017. godine Dan ružičastih majica proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, upravo na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

VRŠNJAČKO NASILJE IMA MNOGO OBLIKA

Što se pak tiče samog nasilja, voditelj CEPN-a upozorava da ono nije samo fizičko, piše Zadovoljna.hr

Vršnjačko nasilje ili bullying kao izraz referira se na nasilje među djecom i mladima. Uglavnom, kada se spominje vršnjačko nasilje, smatramo da je ono fizičko, ali ima više oblika nasilja; materijalno, fizičko, psihičko, socijalno itd.

Svaki oblik nasilja ima svoju težinu i posljedice za žrtvu, ali psihičko ostavlja dublje, dugotrajnije i bolnije posljedice za žrtvu, pojašnjava nam Dalibor dodajući da ne postoje točne statistike o tome koliko je djece izloženo vršnjačkom nasilju, no da je svako iskusilo barem jedan od oblika nasilja.

Kako napominje, dječaci i mladići brojniji su kada je riječ o nasilnicima, no ne zaostaju ni djevojčice i djevojke.

Nema pravila jer žrtva, ali i nasilnik može biti apsolutno svatko. Nasilnik, što je dokazano i istraživanjem, bira svoje žrtve koje su krhke i slabe i koje ne znaju odgovoriti na nasilje,ističe.

ŠTO RODITELJI TREBAJU UČINITI?

Roditelj mora reagirati na nasilje kada primijeti promjene u djetetovom ponašanju.

Treba reagirati pravovremeno i bez straha. Mnogi pojašnjavaju povlačenje djece u sebe kao „Ma, sigurno je neka ljubav u pitanju”, ali u 92 posto slučajeva su u krivu. Djeca se povlače u sebe i uglavnom se ne otkrivaju roditeljima.

Jedan od razloga jest taj da roditelji u današnje moderno doba ne ostvaruju pravilnu, realnu i povjerljivu komunikaciju s vlastitom djecom. Nažalost, prema pokazateljima CEPN-a, roditelj je zadnji u lancu dijeljenja informacija pa tako i posljednji sazna što se događa s djetetom.

Međutim, roditelj mora reagirati i ako primijeti da je njegovo dijete nasilnik.

Agresija i kažnjavanje nije način rješavanja problema nego produživanje agonije koja kasnije može rezultirati katastrofalnim posljedicama, napose za žrtvu koju dijete odredi, ali i kasnije u njegovu životu. Pomoć treba potražiti svatko pa i roditelj nasilnika. Nije sramota priznati, barem sebi samom, da dijete treba pomoć.

Djeca nisu strojevi i nemaju čip koji se programira, ali imaju roditelje koji pravovremenim postupcima mogu ukazati na poteškoće i dijete izvesti na pravi put. Treba biti hrabar i reći/govoriti o problemu jer kad se on prepozna, pomoć je mnogo brža i lakša, napominje voditelj CEPN-a,

Upravo zato što je nužno prepoznati nasilje kako bi se suzbili svi njegovi oblici, Centar za edukaciju poziva na obilježavanje Dana ružičastih majica.

Dan ružičastih majica je bez sumnje, najveći pokret protiv vršnjačkog nasilja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bilo koja aktivnost na taj dan je znak sudjelovanja i podrške.

Nemojte stajati po strani, prijavite svaki oblik nasilja. Nosite ružičasto u znak podrške žrtvama nasilja. Ne dozvolite da vas boja čini slabim, različitosti su dobrodošle, trebamo ih. Samo jedna lijepa poruka može promijeniti sve, zaključuje Dalibor Vlaho za Zadovoljna.hr


hr Wed Feb 27 2019 10:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b69850ccb557afa558b48ac/80
Foto: Thinkstock

Spas za roditelje: do boljeg ponašanja djeteta preko jedne bitne navike

Ponekad je staviti dijete na spavanje prava borba pa mnoge mame popuste. No, postoje ogromne prednosti ustaljene rutine spavanja, a sve se to iskazuje u ponašanju djeteta

Znanost potvrdila

Možda vam se čini da je dijete loše volje kada se ne naspava, no, i znanost je potvrdila posljedice nepravilnog rasporeda spavanja.

Britanska studija proučavala je navike spavanja na čak 10 tisuća djece. Djeca su imala između 3 i 7 godina, a istraživanje je otkrilo da ona djeca s nepravilnim rasporedom spavanja imaju ozbiljnije probleme u ponašanju od onih koji idu u krevet svaku večer u isto vrijeme.

Utjecaj na raspoloženje

Studija je objavljena 2013. godine u časopisu Pediatrics, a pokazala je da čak 20 posto roditelja nema utvrđeni raspored spavanja za svoju djecu.

Znanstvenici su otkrili da su upravo ti mališani bili nesretniji, manje tolerantni i češće su ulazili u konflikte. Takvo se ponašanje nije vidjelo samo u odnosu s roditeljima, već i u školi. 

Utjecaj na svakodnevicu

Autorica istraživanja, Yvonne Kelly, objasnila je da ako stavimo djecu u krevet u 8 navečer, a zatim u 10 navečer mogu proživjeti tzv. 'društveni jet lag' pa čak i ako spavaju jednako dugo. 

"Bez da ikada lete avionom, tjelesni sistem djeteta se može poremetiti,a najjači 'udarac' primaju hormonalni sustav i bioritam", zaključila je za The Conversation. Međutim, njezin je tim otkrio i pozitivnu stranu priče: moguće je 'popraviti' štetu.

Bolje za mališane

Kada su se djeca u studiji vratila normalnom, regularnom ritmu spavanja odnosno išla u krevet svaku večer u isto vrijeme, došlo je do velikih promjena u ponašanju i raspoloženju. 

"To je dokaz da nikada nije kasno za vratiti djecu na pozitivan put i da mala promjena može učiniti veliku razliku u tome kako se osjećaju", objasnila je Kelly. 

Novi rezultati studija

U novoj studiji iz 2017. godine znanstvenici su otkrili da nepravilni odlasaci na spavanje mogu utjecati, ne samo na ponašanje, već i na rizik od pretilosti, nisko samopouzdanje pa i ocjene u školi. 

Redoviti odlazak na spavanje povezan je s boljim razvojem djeteta i ojačanim zdravljem

Koliko sna djeca trebaju?

Ne morate tjerati 12-godišnjake da idu spavati u 20 sati, ali ni trogodišnjaci ne mogu jednako dugo izdržati. 

3-6 godina: 10 do 12 sati sna

Djeca ove dobi najčešće idu spavati izmeu 19 i 21 sat, a bude se između 6 i 8 ujutro. Oko 4. godine djeca počinju sve manje spavati tijekom dana pa je potrebno ustaliti pravilnu noćnu rutinu spavanja. 

7-12 godina: 10 do 11 sati sna

U ovoj dobi počinju društvene i školske obveze te hobiji. Djeca idu spavait sve kasnije, ali većina legne u krevet u 21 sat. Duljina sna varira, ali za njihov je razvoj najbolje da se u komadu spava barem 9 sati, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:58:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c76b7490e493818c48b4587/80
Foto: Pixabay

Iznenadit ćete se kada vidite koje nas svakodnevne navike vode u bolesti

Zdravlje se treba čuvati i to ne 'sezonski', nego stalno. To ne znači da trebamo biti opterećeni, već da trebamo izbjegavati rizično ponašanje. Možda ćete se iznenaditi, ali u rizično ponašanje spada ovih sedam svakodnevnih navika.

Pranje sirovog mesa

Zvuči kontradiktorno, no nije. Kada peremo sirovo meso riskiramo da se bakterije s mesa rasprše po kuhinji - po hrani koja se nalazi u blizini, a nećemo je termički obraditi ili po priboru za jelo. Isto tako, vodite računa da operete ruke nakon što ste dirali sirovo meso te da na dasci na kojoj ste ga rezali ne režete povrće, kruh ili neke druge namirnice koje nemate namjeru termički obraditi.

Pseće puse

Ljubimci su članovi obitelji, no u interakciji s njima granica ipak mora postojati. Pseća njuška svugdje njuška i to je prirodno, no nije prirodno da urin i fekalije na koje naiđe završe na vašem licu ili u ustima.  Ako imate slabiji imunitet, izbjegavajte pseće puse. 

Antibakterijski sapun

Možda vas iznenadi podatak da nam antibakterijski sapun može donijeti više štete nego koristi. Na našoj koži postoji više od 500 vrsta dobrih bakterija koje jačaju imunitet. Korištenjem antibakterijskog sapuna uništavamo i dobre bakterije i stvaramo "pukotine" u obrambenom sustavu našeg tijela. 

Ruke na licu

Svi znamo da nije dobro dirati lice rukama, no ipak to činimo i tako prenosimo bakterije i bacile u nos i usta, što znači zarazu. Ništa manje opasno nije ni trljanje očiju i grickanje noktiju. Sve su to načini da virusi "elegantno" uđu u organizam. Riješite se tih nezdravih navika.

Hrana na sobnoj temperaturi

Ostavljanje namirnica na sobnoj temperaturi ubrzava proces kvarenja i razvoj bakterija na njima. Bilo da je riječ o već gotovim obrocima ili neobrađenim namirnicama, hranu treba držati u hladnjaku.

Oralna higijena

Redovita oralna higijena nije važna samo za zdravlje zuba i svjež dah, već prevenira razvoj dijabetesa tipa 2 te određenih problema sa srcem. Naime, dokazano je da su bolesti zubnog mesa povezane s bolestima srca te liječnici upozoravaju sve, a osobito rizične skupine ljudi, da paze na oralnu higijenu, odnosno da redovito peru zube i koriste zubnikonac.

Javne slavine

Izbjegavajte piti vodu na javnim slavinama. Ne zato što ona nije dobre kvalitete. Naprotiv, zdravstveno je ispravna jer dolazi iz vodovoda koji se kontrolira, no problem je u tome što slavine mogu biti kontaminirane. Ako je netko prije vas pio vodu, a nosioc je neke bakterije ili virusa, postoji mogućnost da se zarazite, primjerice, prehladite iako je vani vruće, piše zivotistil.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:50:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c928a1a29111cfa148b45aa/80

Okruglice u umaku od šampinjona: Recept za brzi ručak kojem neće odoljeti ljubitelji gljiva

Mesne okruglice u umaku od šampinjona odlična su ideja za brzinski ručak i za okupiti sve oko stola. Poslužite ih uz kuhanu rižu ili pire krumpir, složite omiljenu salatu i ponovite sve isto opet za par dana.

Okruglice od mljevenog mesa uvijek su pun pogodak za ručak, još ako ih smjestite u fini kremasti umak od šampinjona, dobit ćete zalogaj u kojem će uživati svi ukućani. Ovaj se obrok brzo priprema, jednostavan je i vrlo ukusan, mogli bismo ga jesti baš svaki dan. Uz okruglice je dovoljno skuhati malo riže ili napraviti pire od krumpirate napraviti veliku zdjelu sezonske salate.

Ako ne volite gljive, napravite umak bez gljiva ili okruglice ukuhajte u umaku od rajčica, bit će jednako slasne. 

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješanog ili junećeg, može i mljevena puretina)
1 manja glavica luka ili 2 ljutike
½ žličice mljevenog kumina
par grančica svježeg peršina
1 jaje
100 g krušnih mrvica
100 ml mlijeka
2 prstohvata soli
malo svježe mljevenog papra
maslinovo ulje

Za umak:
250 g šampinjona
1 mala glavica luka
2 žlice oštrog brašna
300 ml mesnog ili povrtnog temeljca 
200 ml mlijeka
4 žlice ribanog parmezana
1 žličica majčine dušice
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:

1. U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte i ostale sastojke za okruglice pa sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Probajte smjesu pa po potrebi dodatno začinite.

2. Vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite okruglice i kratko ih popržite da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjur.

4. U istu tavu dodajte sitno sjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša, potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploškice pa i njih na jačoj vatri uz stalno miješanje popecite do zlatne boje, otprilike 10 minuta. Pospite ih brašnom, posolite, popaprite, dodajte majčinu dušicu pa zalijte temeljcem.

5. Nakon 5 minuta ubacite mesne okruglice i nastavite pirjati oko 15 minuta. Potom dodajte mlijeko i pustite još 5 minuta da se umak lijepo stegne i reducira.

6. Na samom kraju pospite ribanim parmezanom i poslužite uz kuhanu rižu ili pire krumpir, piše zadovoljna.hr

hr Wed Mar 20 2019 19:44:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .