Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ce2b4ab9e03e23718b45d6/80

Ispred crkve Gospe od Zdravlja održat će se skup ˝Reci NE Istanbulskoj konvenciji˝

Skup će se održati 1. listopada u 17 sati
Priopćenje prenosimo u cjelovitosti:

Sigurno je da će svaki razuman čovjek kao plemenit cilj poduprijeti zaštitu žena od svih oblika nasilja. Hrvatski zakoni već sadrže kvalitetne odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Najnovijim Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji donesenim 07.07.2017. u pravni poredak RH prenesena je nova EU Direktiva 2012/29/EU tako da ratifikacijom Istanbulske konvencije ne bi došlo do promjene makar i jednog članka zakona na području zaštite prava žena i zaštite od obiteljskog nasilja.  Dakle, ratificiranje Istanbulske konvencije – kratko i jasno – ne bi ženama i žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj donijela ništa novoga i ništa boljega od onoga što već imaju. Naprotiv, to se može postići samo bržom i učinkovitijom provedbom postojećih zakona, djelotvornijim radom centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije, državnoga odvjetništva i sudstva te predanijim radom službenika kojima je posao iskorjenjivanje nasilja u obitelji.

Zbog toga se postavlja logično pitanje: „Što je onda pravi cilj ratifikacije Konvencije?“ Nažalost, ona pod krinkom zaštite prava žena želi nametnuti  pseudoznanstvenu rodnu ideologiju. Potpuno je neprihvatljivo da se u hrvatski pravni poredak, zdravstveni i obrazovni sustav želi uvesti pojam „roda“ koji nije znanstveno utemeljen niti ga poznaje hrvatski Ustav. Za razliku od dosadašnjeg stanja Konvencija unosi podjelu između čovjekovog biološkog spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je „rod“ jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija odvojene i nepovezane stvarnosti, čime se otvara Pandorina kutija jer će osoba temeljem „zakona o rodnom identitetu“ kod nadležnog tijela moći promijeniti svoj spol običnom izjavom da živi u drugom rodnom identitetu. Najnovija znanstvena istraživanja u genetici ruše temeljne postulate rodne ideologije da su djeca pri rođenju ista, jedino što ih razlikuje su genitalije koje definiraju njihov spol, a da tijekom odrastanja pod utjecajem  patrijarhalne sredine dječaci postaju muško, a djevojčice žensko samo zato što su tako odgojeni. Dakle, prema spolu se može biti muškarac, a prema rodu žena ili kako je govorila feministkinja Simone de Beauvoir „Ženom se ne rađa, već postaje“.

4. Ratifikacijom Konvencije kršila bi se ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju koncept „roda“ jer bi onda koncept „roda“ njima bio nametnut: roditeljima, znanstvenicima, odgajateljima, socijalnim radnicima i  medicinarima. Isto tako njena ratifikacija dovela bi do ograničavanja ustavnog prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima, te do ugroženosti slobode savjesti građana koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama koncepta „roda“.

O svemu navedenom opširnije će govoriti istaknuti hrvatski intelektualci na javnom skupu u nedjelju 01. listopada 2017. u 17h ispred crkve Gospe od zdravlja.  Zbog  toga, drage Splićanke i Splićani, odazovite se na skup i  zajedno recimo  NE ratifikaciji Istanbulske konvencije.

hr Fri Sep 29 2017 13:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba904b4cb557aabb98b46be/80
Foto: HGSS Stanica Maarska

Brzom akcijom HGSS-a zbrinuta strana obitelj

Na dežurni telefon HGSS stanice Makarska, 24. rujna u 13,14 sati, zaprimljen je poziv u pomoć od mlade strane obitelji koja se nalazila u Srida sela Tučepi.
Prilikom vožnje bicikla zajedno sa prikolicom za dijete spuštali su se od ulaza u Park prirode Biokovo prema Makarskoj te ih je u putu zadesilo jako nevrijeme i orkanska bura praćena blatnjavom kišom, a jaki udar vjetra bacio ih je sa strane ceste nakon čega nisu mogli nastaviti put.

Uz pomoć jednog mještanina uspjeli su uputiti poziv u pomoć centru 112. Odmah po dojavi na teren izišla su 2 spašavatelja koji su već u 13,23  sati bili pored unesrećenih, utvrdili da nema nikakvih ozljeda, te su ih potom zbrinuli i utoplili. Jaki udari vjetra otežavali su kretanje i samim spašavateljima. Akcija je završena u 13,40 kad su se spašavatelji zajedno sa mladom obitelji vratili u bazu, stoji na službenoj stranici HGSS-a
hr Mon Sep 24 2018 17:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8dfc3cb557a37be8b45f3/80

Orkanska bura u Splitu: "Ne izlazite iz kuće ako baš ne morate"

U prekidu je i većina katamaranskih linija

Jutro u Splitu počelo je izrazito lijepo, s temperaturom od čak 26 stupnjeva, no iza 10 sati nebo su prekrili tmurni oblaci te je počela jaka kiša i orkanska bura. 

Centar 112 pozvao je građane na oprez te ih upozorio da ne izlaze iz kuće, ako baš ne moraju. 

Orkanski udari ruše stabla, oštećeni su semafori i prometni znakovi..., javljaju nam čitatelji. 

Kao što smo već izvijestili, zbog vjetra koji otežava promet, zatvorena je brza cesta Split-Klis te se vozi obilazno starom kliškom cestom.Nadalje, u prekidu je i većina katamaranskih linija. 

Trajekne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Drvenik- Sućuraj

Katamaranske linije: Split- Bol- Hvar- Korčula- Dubrovnik u 16:15 iz Splita, Split-Hvar-Vela luka- Ubli u 15:00 iz Splita, Split-Vis u 15:00 iz Splita, Rijeka - Cres - Mali Lošinj, Rijeka - Rab - Novalja.


Ako imate snimke ili fotografije nevremenapošaljite nam ih na info@dalmacijanews.hr
hr Mon Sep 24 2018 15:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8cdb0cb557a947e8b5505/80

Županija uplatila sredstva za deblokadu računa Općine Lastovo

"Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo, rekli su iz Dubrovačko-neretvanske županije."
Dubrovačko-neretvanska županija, u dogovoru s Vladom RH, uplatila je danas iznos od 395.000 kuna na račun Općine Lastovo, čime je račun Općine deblokiran i ona može nastaviti s urednim poslovanjem.

Napominjemo još jednom da je sadašnje općinsko vodstvo, premda nije odgovorno za ovu ovrhu, propustilo ograničiti ovrhu za iznos sredstava nužnih za funkcioniranje Općine, a koje je pravo imalo po članku 244. Ovršnog zakona. Time je nepotrebno ostavilo bez plaća djelatnice Dječjeg vrtića, vatrogasce i druge općinske službe, a Općina nije mogla plaćati nužne materijalne troškove. 

Također naglašavamo kako je osiguranje urednog funkcioniranja Općine obveza njezinih izabranih tijela te ih pozivamo da tu svoju obvezu uredno ispunjavaju. Svjesni smo da nije jednostavno voditi jednu malu otočnu općinu, međutim u sličnoj su situaciji brojne manje općine u Hrvatskoj pa i u našoj županiji. Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo. Stoga pozivamo općinska tijela Općine Lastovo na odgovorno ponašanje na dobrobit Lastova, njegovih žitelja i gospodarstva. - stoji u objavi.
hr Mon Sep 24 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f429ccb9e03e0a948b45a9/80
Foto: Pixabay

Problemi u prometu: Cesta Solin-Klis otvorena samo za osobna vozila

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu
Brza cesta D1 Solin-Klis zatvorena je za prvu skupinu vozila zbog vjetra. - izvijestila je splitska policija. 

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu.
hr Mon Sep 24 2018 13:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .