Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593a8568b9e03e33298b4591/80

Što sve možemo zamrznuti? 6 namirnica kojima možete produžiti vijek

agode i trešnje u prosincu! Sama pomisao na te obožavane vrste voća u kojima sada uživamo tjera nas na razmišljanje kako pohraniti i što duže očuvati omiljene namirnice. Postoji jednostavno rješenje – zamrzavanje. Što sve možete zamrznuti, a da pritom ne naštetite kvaliteti otkrijte u nastavku.
Zamrzivač omogućuje pohranu hrane ako ste pretjerali s količinom. Isto tako, zamrzavanje je dobra opcija ako ne želite da vam propadne začinsko bilje kojemu ste pridavali toliko pažnje, a proizveli ga previše. Na sve što želite pohraniti u zamrzivaču, kako ne biste zaboravili, stavite i oznaku s datumom zamrzavanja - jer neke namirnice možete čuvati i godinu dana. I napornom odmrzavanju zamrzivača u hladnjaku može doći kraj s NoFrost tehnologijom u Gorenje hladnjacima. Prednost ove tehnologije je u tome što smrznuta hrana neće nakupljati led niti se međusobno lijepiti što ju čini urednijom, a zamrzivač održava čistim i prostranim, piše zadovoljna.hr.

1. Maslac

Maslac je najbolje pohraniti u zamrzivač u njegovom originalnom pakovanju. Devet mjeseci u zamrzivaču ne bi trebalo nikako naštetiti njegovoj kvaliteti. Prilikom pohrane pripazite da se ne nalazi u blizni namirnica jakog mirisa, poput na primjer luka. Kada ga poželite koristiti, najbolje ga je odmrznuti u hladnjaku preko noći, no nikakve drastične posljedice neće izazvati ni brzinsko odmrzavanje u mikrovalnoj.

2. Kuhana riža

Kuhana riža u zamrzivaču može stajati čak šest mjeseci. Kako bi se najbolje očuvala, potrebno ju je pohraniti u nepropusnu posudu ili ostaviti u vrećici u kojoj je skuhana. Kako ne biste zaboravili koliku ste količinu pohranili, uz najljepnicu s datumom pohrane, zapišite i za koliko porcija je zamrznuta riža dovoljna. Najjednostavnije ćete ju odmrznuti u mikrovalnoj, a ako odmrzavate na štednjaku u posudu dodajte malo vode.

3. Sir

Tako je, sir možete zamrznuti. No uspješnost takvog načina pohranjivanja ove namirnice ovisit će o čvrstoći sira. Tvrde sireve, poput cheddara i švicarskog sira možete zamrznuti na 6 mjeseci. Ako vam ostane previše sira za koji nikako ne želite da propadne, najbolje ga je naribati i staviti ga u vrećicu za zamrzavanje. Isti period zamrzavanja vrijedi i za meke sireve poput briea, mozzarelle, quarka i fete, no kremaste sireve nemojte nikada zamrzavati. Promijenit će strukturu, a ni okus neće više biti toliko ukusan. Kad se odlučite na korištenje pohranjenih sireva, najbolje ih je odmrznuti u hladnjaku i tada bi ih trebalo iskoristiti u roku od 2 do tri dana.

4. Začinsko bilje

Zamrzavanje svježeg začinskog bilja odličan je način za očuvanje bilja tijekom cijele godine. Prije pohranjivanja u zamrzivač, začinsko bilje je potrebno sitno nasjeckati. Nakon odmrzavanja, i dalje će imati svoj originalan okus. Odmrznuto začinsko bilje promijenit će boju pa se ne preporuča koristiti ga za dekoriranje jela. Nasjeckano bilje najbolje bi bilo ravnomjerno rasporediti na ravnu plohu s koje ćete lakše uzimati količinu koja vam je potrebna. U zamrzivaču ga možete čuvati 12 mjeseci.

5. Voće
Ovisno o vrsti, voće možete držati u zamrzivaču čak do godine dana. Za jabuke se preporuča ne više od 8 mjeseci, za borovnice 12, a banane 2-3 mjeseca. Najbolja opcija je prvo pripremiti voće na isti način kako biste to učinili da ga koristite odmah. Dakle, očistite koru jabuke, izvadite košticu iz breskve, veće voćke nasjeckajte na komadiće, a bobičasto voće možete ostavite cjelovite. Dobro ga pohranite u posudu za zamrzavanje za duže pohranjivanje, a ako voće pakirate u vrećice pokušajte istitsnuti što više zraka. Smrznuto voće možete koristiti za šarene smoothije.

6. Svježe meso
Prema podacima koje iznosi Ministarstvo poljoprivrede u SAD-u svježe meso može biti zamrznuto najviše godinu dana. Sva perad u komadu može u zamrzivaču biti 12 mjeseci, a ako je riječ o dijelovima mesa peradi, 9 mjeseci u zamrzivaču je period koji se preporuča za čuvanje ove vrste mesa. Što se tiče ostalih, potrebno je provjeravati za svaku od vrsta, no period duži od godine dana ne preporuča se ni u kojem slučaju. Svježe mljeveno meso vrsta je koja u zamrzivaču može biti pohranjena najkraći period, od 3 – 4 mjeseca.

Facebook komentari

hr Fri Jun 09 2017 13:26:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6619b5b9e03e48528b46e9/80

Traže dvoje zaposlenika: Bogata obitelj nudi plaću do čak 910.000 kuna

Jedna obitelj iz New Yorka zapošljava "domaćine" koji bi se brinuli o kuhanju, čišćenju, djeci i uređenju njihova drugog doma, građanske kuće koja se proteže na čak 2787 metara kvadratnih.

Kako piše Business Insider, riječ je o "istaknutom paru s njujorškog Upper East Sidea" koji traži dvoje zaposlenika "koji bi se brinuli da svi aspekti doma adekvatno funkcioniraju u svakom trenutku", prenosi Index.

Oglas je Business Insideru ustupio David Youdovin, osnivač i direktor firme Hire Society, koja traži zaposlenike za bogate individualce i obitelji u New Yorku te u bogataškim odmaralištima Hamptonsa i Palm Beacha.

"Većina naših klijenata su onih jedan posto - imaju više kuća, privatne avione i nekoliko zaposlenika u svojim domovima", rekao je Youdovin koji je prije ovog posla i sam radio kao batler i upravitelj imanjem. Firmu Hire Society osnovao je prije šest godina.

Plaća zaposlenika kreće se između 100.000 i 150.000 dolara, odnosno između 600 i 910 tisuća kuna.

Cijeli oglas pročitajte u nastavku:

"Istaknuti par s Upper East Sidea traži iskusan, organiziran i temeljit par domaćina koji bi nadgledali, upravljali i održavali njihovu kuću od 2787 kvadrata. Ova pozicija uključuje useljavanje u kuću, a zaposlenici će morati biti na raspolaganju vlasnicima kuće pet dana u tjednu. Dva dana će im biti slobodna. Kandidati moraju imati fleksibilan raspored. Slobodni dani u tjednu mogu se mijenjati jer je vlasniku nekretnine ovo drugi dom pa će mu morati biti na raspolaganju više sati.

Par će raditi kao čuvari nekretnine, brinući se da svi aspekti doma rade kako treba. Posao uključuje održavanje kuće, pranje rublja, kuhanje, posluživanje, upravljanje i angažiranje majstora te nadgledanje radova.

Idealni kandidati moraju imati iskustva u kuhanju zdravih obroka te poznavanje usluživanja. Ne smije im biti neugodno posluživati vlasnike i njihovu obitelj. Par će biti na raspolaganju u kući, svjesni kad su potrebni, a kad se trebaju povući. Smještaj je osiguran u obliku posebne sobe i kupaonice.

Njihove odgovornosti uključuju:

- Osiguravanje brige za kuću puno radno vrijeme.

- Temeljito čišćenje kuće, s naglaskom na sobe i kupaonice.

- Pranje rublja, uključujući glačanje, čišćenje ormara, organiziranje odjevnih predmeta i slanje odjeće na kemijsko čišćenje.

- Pakiranje i raspakiravanje odjeće

- Priprema svježeg i zdravog doručka, ručka i večere

- Poznavanje formalnosti i obroka za svečane večer, zabave i slično, uključujući postavljanje stolova, cvjetne ukrase, konobarenje, točenje vina te pozdravljanje gostiju.

- Odlazak u kupovinu, obavljanje zadataka, nabavljanje namirnica i posebni zahtjevi.

- Organiziranje u kući, uključujući smočnicu, kuhinju, ormare i tako dalje.

- Sposobnost rada u timu te nadzor kooperanata i drugog osoblja u kući.

- Poznavanje pametnih home systema Lutron, Crestron i Kaleidescope.

- Vožnja poslodavaca na sastanke i tako dalje.

- Druge dužnosti povezane s potrebama poslodavaca i domaćinstva. 

Facebook komentari

hr Mon Jan 22 2018 18:11:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a65fb9db9e03e48528b46d9/80

Znanstvenici identificirali najveće prijetnje zaštićenim područjima - lov i planinarenje

Lov na divlje životinje zbog hrane i rekreativni sportovi poput planinarenja i vožnje brdskim biciklom predstavljaju dvije najveće prijetnje zaštićenim područjima u svijetu, pokazalo je novo istraživanje.

Deset istraživača proučavalo je podatke koje su proteklih deset godina prikupljali upravitelji oko dvije tisuće zaštićenih područja svijeta uključujući netaknute šume, nacionale parkove i rezervate.

Utvrdili su da lov predstavlja najveću prijetnju u zemljama u razvoju dok rekreativne aktivnosti nanose najviše štete zaštićenim područjima u bogatijim zemljama.

Lov na "divlje meso" poput ptica, insekata, majmuna i zmija bilježi se u 61 posto svih zaštićenih područja, pokazalo je novo istraživanje. Životinje se često prodaje kako bi se zadovoljila potražnja za hranom i lijekovima u gradskim područjima.

"U posljednje vrijeme raste lov na divlje životinjske vrste", kazala je Lauren Coad koautorica rada i znanstvenica u Međunarodnom centru za istraživanje šuma sa sjedištem u Indoneziji.

"Dio razloga je povećana potražnja velikih gradova koji rastu i stoga raste i potražnja za mesom divljih životinjama. Drugi faktor je širenje cestovnih mreža u šume čime one postaju pristupačnije".

Rezultati istraživanja bit će stavljeni na raspolaganje upraviteljima zaštićenih područja kako bi mogli razviti bolje načine njihove zaštite i održavanja.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 52 milijuna hektara zaštićenih podruja od kojih je 27 posto u Europi, 26 posto u Africi, 25 posto u Amerikama i 15 posto u Aziji.

Prijetnja prekomjernog izlova i komercijalnog lova najizraženija je u zemljama u razvoju u kojima zajednice u blizini zaštićenih područja još uvijek ovise o šumama kao izvoru hrane, pokazalo je istraživanje.

Moguća rješenja su reguliranje lova i rad s lokalnim zajednicama na upravljanju i zaštiti tih područja. Promoviranje održivih izvora hrane poput peradi moglo bi smanjiti zahtjev za divljim životinjama.

Prijetnje od rekreativnih aktivnosti zabilježene su u 55 zaštićenih područja, pokazalo je izvješće. One uključuju quad vozila, brdske bicikle, skijaško trčanje, planinarenje čak i šetanje pasa.

"Ti su rezervati često žrtve vlastitoga uspjeha", kaže koautor studije Neil Burgess.

Rješenja uključuju bolje upravljanje većim brojem ljudi koji posjećuju zaštićena područja i njihovim aktivnostima, kaže Burgess koji je vodeći znanstvenik u UN-ovu centru za praćenje i očuvanje okoliša u svijetu.


Facebook komentari

hr Mon Jan 22 2018 16:12:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a65b9cdb9e03e1b568b4599/80

Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor

U akciju “Noć muzeja“ se po sedmi put uključuje i udruga Zvjezdano selo Mosor.

Manifestacija će biti održana u petak, 26. siječnja 2018. g., u večernjim satima.

Program će biti izveden u zvjezdarnici na Mosoru, a imat će sljedeći sadržaj:

18:00 – 18:30 h Razgledavanje eksponata Muzeja tehničke kulture

18:30 – 19:15 h Dječji igrokaz "Mala crvena kuća", pod vodstvom Mejreme Reuter

19:15 – 19:45 h Nastup učeničke klape "Luč" iz OŠ Lučac

19:45 – 20:10 h Hrvatsko čitateljsko društvo: Čitanje humoreski o sportašima

20:15 – 20:40 h "Jeste li znali o sportu?" s Maricom Grgurinović

20:40 – 21:30 h Poezija i svemir, s Mejremom Reuter

21:30 – 22:00 h Glazbeni nastup Tea Grčića

22:00 – 23:00 h Znanstveno-popularno predavanje dipl. ing. Damira Hržine "Nebeska tijela - opći pregled od Sunčeva sustava do ruba vidljiva svemira"

23:00 – 01:00 h Ako vremenski uvjeti to dopuste, astronomsko promatranje neba s terase zvjezdarnice ZSM-a, pod vodstvom astronoma-animatora Zorana Kneza

Zvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor će biti otvorena od 18.00 do 1.00 h, a ulaz je za sve besplatan.

Ljubaznošću Grada Splita i tvrtke "Promet" d. o. o., za zainteresirane je organiziran i besplatni prijevoz autobusima. Dva autobusa polaze prema zvjezdarnici s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u 17.00 h, a treći u 19.00 h. Povratak dva autobusa u Split je predviđen za 20.30 h, a trećeg za 24.00 h.Facebook komentari

hr Mon Jan 22 2018 11:17:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5381efda1799425d06f39fed/80
Foto: Ilustracija

Krivi su hormoni: Trudnice imaju opravdanje za loše pamćenje

Žene u trudnoći zaista imaju poteškoća s pamćenjem, i to je razlog zašto trudnice često gube stvari, potvrdili su znanstvenici
Svaka žena koja je bila trudna iskusila je pojavu lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a znanstvenici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijim stadijima trudnoće. To je potvrdilo i posljednje istraživanje koje je otkrilo da žene u zadnjih šest mjeseci trudnoće i u prva tri mjeseca nakon porođaja imaju problema s prostornim pamćenjem, odnosno često se ne mogu sjetiti gdje su stavile određene stvari, piše klokanica.

Poteškoće nastaju, kažu znanstvenici, zbog hormona koji utječu na mozak. "Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tijekom trudnoće utječu na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija", pojasnila je voditeljica istraživanja Diane Farrar sa Sveučilišta Bradford iz Velike Britanije.

Hormoni najviše utječu na dio mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisjete gdje su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri mjeseca nakon poroda.


Facebook komentari

hr Mon Jan 22 2018 08:45:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .