Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5511d23a1766fd391a8b4cc5/80

BEZ PROCESIJE I MISE NA RIVI Marin Barišić poslao prigodnu poruku uoči sv. Dujma

Okolnosti u kojima živimo mogu nam pomoći da još jasnije razumijemo sebe, svoj poziv i poslanje: od naroda za narod!, rekao je Barišić.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić poslao je poruku svim vjernicima pred blagdan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika grada Splita. 

- Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazimo, ove godine neće biti svečane tradicionalne procesije i euharistijskog slavlja na Rivi. Međutim, na sam blagdan, u četvrtak, 7. svibnja, iz Dujmove katedrale moći ćete iz svojih domova - kućnih crkvi pratiti svetu misu u 10 sati koju će prenositi HRT, kao i Laudato TV, TV Jadran i društvene mreže, među ostalim stoji u prigodnoj poruci.


Prenosimo je u cijelosti:

Draga braćo svećenici i redovnici, sestre redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici! Sve vas srdačno pozdravljam u okolnostima suzdržane ruke i ograničene blizine: Milost i mir Kristov sa svima vama!

Pred nama je ovogodišnja proslava našega svetog Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske, nekoć Salonitanske, nadbiskupije. Ponosno ističemo „našega“ svetog Dujma, jer nismo mi izabrali njega, nego - u svom opredjeljenju za Krista Gospodina - on je nas izabrao. Njegovo štovanje nije nama došlo „sa strane“ jer on je ovdje živio te vjernost Bogu i ljubav prema čovjeku posvjedočio svojim mučeništvom. Ako je „krv mučenika sjeme novih kršćana“, mi smo potomci svetoga Dujma. S njime smo povezani genetski, fizički (prostorno) i vjernički (duhovno). Duboka je i trajna povezanost svetog Dujma i grada Splita,  tj. nas njegovih štovatelja. On je naša memorija za sve generacije ovoga Grada i naše mjesne Crkve. Zato su Splićani, uvijek s pouzdanjem, zazivali svoga vjernoga zaštitnika u svim opasnostima: rata, kuge i gladi. Utječemo mu se i mi danas, u opasnosti epidemije koronavirusa, koja je zahvatila ne samo našu sredinu, nego i čitav svijet. Molimo ga da hrabri i prati one koji donose političke odluke, zatim naše liječnike, medicinsko osoblje, ljekarnike, volontere, djelatnike u trgovinama  i sve one koji skrbe o našem općem dobru. Osobito ga molimo za bolesne i njihove obitelji te im izražavam svoju blizinu, a svim preminulima neka Gospodin, po Dujmovu zagovoru, udijeli puninu radosti vječnoga života.

 

Dragi vjernici! Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazimo, ove godine neće biti svečane tradicionalne procesije i euharistijskog slavlja na Rivi. Međutim, na sam blagdan, u četvrtak, 7. svibnja, iz Dujmove katedrale moći ćete iz svojih domova - kućnih crkvi pratiti svetu misu u 10 sati koju će prenositi HRT, kao i Laudato TV, TV Jadran i društvene mreže. Po drevnoj tradiciji proslavi Svetkovine prethodi Devetnica, koja započinje u utorak, 28. travnja. Svaki dan će se slaviti sveta misa u 18:30 sati i pjevati pohvale svetom Dujmu. Uoči samoga blagdana, 6. svibnja, molit ćemo svečanu Večernju iz časoslova. Prijenos Devetnice moći ćete pratiti na Laudato TV-u i društvenim mrežama. U nedjelju, 03. svibnja, sveta misa je u 9h.

Naš sveti zaštitnik, biskup i mučenik Dujam, u svojoj Saloni iz vremena virusa progona kršćana ima veliko iskustvo povezanosti života doma - Crkve u malom - s Kristom i njegovom Crkvom. Neka njegov primjer posvijesti i nama da je obitelj uistinu Crkva u malom te neka njegov zagovor prati sve naše obitelji.

Drage obitelji! Želio bih da što prije mognete osjetiti i ponovno doživjeti radost istinskog susreta s Gospodinom iskazanu u riječima psalmista: „Obradovah se kad mi rekoše: ′Hajdemo u dom Gospodnji!′“ (Ps 122, 1). A koje li radosti moći ponovno pristupiti i primiti Gospodina u svetoj pričesti!

Draga braćo svećenici! Okolnosti u kojima živimo mogu nam pomoći da još jasnije razumijemo sebe, svoj poziv i poslanje: od naroda za narod! I dok slavimo euharistijska slavlja „pro populo“, ali bez naroda, braća i sestre postaju još prisutniji u našem srcu i molitvama. Istovremeno, bolno je, ali na svoj način i milosno, naći se sam u tišini crkve pred Gospodinom. U susretu s njim dublje otkrivamo svoj poziv vjernosti Bogu i služenja braći i sestrama u ljubavi. Neka sv. Dujam, biskup i mučenik, nama - njegovim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernom puku Splitsko-makarske nadbiskupije - u koju je ugradio i svoj život, bude trajno nadahnuće u svjedočenju Radosne vijesti ljudima našega vremena u svim zgodama i nezgodama života.

Poštovane Splićanke i Splićani, predstavnici kulturnih, društvenih i športskih udruga! Izostat će ove godine bogat program koji svatko od vas redovito priprema u čast našega Zaštitnika. Međutim, budite sigurni kako neće izostati ljubav i zaštita svetoga Dujma za sve nas!

Sveti Dujme, osnaži naše svećeničko i crkveno, obiteljsko i društveno zajedništvo! Blagoslovi našu osobnu i zajedničku odgovornost za tvoj Grad i našu mjesnu Crkvu!

 

Draga braćo i sestre, dok vam čestitam svetkovinu i Dan Grada, iskreno vas pozdravljam i na dobro vam došla ovogodišnja Sudamja!

hr Mon Apr 27 2020 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed17c966f2ab8ae498b4587/80

Svečano otvoren mural Frane Tente u Solinu, mladi heroj dobit će spomenik i na Marjanu!

Mural je nastao inicijativom Ivana "Čarlija" Tente, prvog rođaka pokojnog Frane.
Večeras je na samom ulasku u Mravince otvoren i blagoslovljen mural mladom hrvatskom mučeniku Frani Tenti, mladiću koji je preminuo nakon torture u lepoglavskom zatvoru 1948. godine. 

Njegova jedina krivica bila je pripadnost grupi mladića i djevojaka koji su skinuli jugoslavensku zastavu s vrha Marjana dana 10. travnja 1947. godine te umjesto nje podignuli hrvatski barjak.
Iako barjak nije bio ustaški, čak nije imao niti grb jer su ga mladići i djevojke skrojili od tada dostupnih materijala i tkanina, većina njih osuđena je na kazne strogog zatvora. 

Nakon dugotrajnog mučenja i boravka u nehumanim uvjetima, Frane Tente je podlegao ozljedama i upali pluća u ćeliji lepoglavskog zatvora 8. studenoga 1948. godine s tek navršenih 20 godina. 

Franu Tentu je iz zaborava otrgnula udruga građana "Urbana Desnica", koja je nakon gotovo 70 godina šutnje počela s aktivnim promoviranjem Franinog života i mučeničke smrti, a zaslugom povjesničarke Blanke Matković na svjetlo dana izašli su brojni podaci i zapisnici slučaja "zastava". 
U prosincu prošle godine splitski gradski vijećnik Martin Pauk uložio je amandman za izgradnju spomenika Frani Tenti na Marjanu, a isti je prihvaćen od strane gradonačelnika Krstulović-Opare te se izrada i postavljanje spomenika očekuju ovoga ljeta. 

Mural Frani Tenti nastao je inicijativom Ivana "Čarlija" Tente, prvog rođaka pokojnog Frane. Ivan Tente i obitelj htjeli su dostojan spomenik kako bi obitelj imala gdje pomoliti se, zapaliti svijeću i položiti vijenac budući da grob pokojnog mučenika nikad nije otkriven niti se zna gdje su završili njegovi posmrtni ostaci.


Budući da su Mravince mjesto porijekla cijele obitelji Tente, pa tako i samoga Frane, vlasnik kuće na ulazu u Mravince, Davor Pauk, kao lokaciju murala ponudio je veliki zid na ulasku u mjesto. Dizajneri murala su umjetnici iz udruge "Urbana Desnica", a Franin lik ovjekovječio je njegov pranećak, kliški slikar Ivo Buliga

Emotivni govor održao je mravinački župnik don Mirko Bitunjac prisjetivši se svih žrtava poraća i totalitarizma, a nakon toga su veličanstvenom bakljadom momci iz Torcide stvorili predivnu kulisu.

Blagoslovu i otvaranju murala nazočili su veterani Četvrte gardijske brigade s predstavnikom nadzornog odbora udruge Antom Perkovićem, predstavnici udruge Djece pripadnika Četvrte gardijske brigade predvođeni predsjednikom Hrvojem Bošnjakom, županijsko izaslanstvo stranke Neovisni za Hrvatsku (Op.a. inicijatori postavljanja spomenika na Marjanu) s predsjednikom Domagojem Mendešom, obitelj pokojnog Frane Tente te brojni stanovnici Mravinaca i Solina.


hr Fri May 29 2020 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Josipa Rimac iznenađena postupkom: Iznijela je obranu, sutra će izaći pred suca istrage!

Rimac će noć provesti u pritvorskoj jedinici na Oranicama.

Za tri kaznena djela tereti se Josipu Rimac, kazao je to njezin odvjetnik Željko Gulišija. Osumnjičena je i za trgovinu utjecajem te davanje mita.

- Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve, rekao je Gulišija.

Obrana i iznošenje je trajalo oko 45 minuta, a sutra bi trebala izaći pred suca istrage. Dotad će u pritvorsku jedinicu na Oranicama.

- Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim, o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu, rekao je Gulišija govoreći kako je Rimac bila iznenađena cijelim postupkom.hr Fri May 29 2020 23:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0ed526f2ab80c488b4585/80

Ispod medijskih radara: Europska komisija prijeti kaznom za još jednu vjetroelektranu kod Benkovca

Sporan je kameni agregat, oko 140 tisuća tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji je odlagan u Biljanima Donjim 2010. i 2011. godine.
Vjetroelektrana Krš-Pađane postala je najpoznatiji takav kompleks u cijeloj Hrvatskoj, a uhićenja više osoba, među ostalim i čelni ljudi Hrvatskih šuma te bivša kninska gradonačelnica, udarna su tema posljednjeg radnog dana u ovom tjednu.

Mnoge osobe su se povezale s ovim slučajem u kojem se za primanje mita i pogodovanje sumnjiči čak 13 osoba. 

Ipak, još jedna zanimljiva situacija ostala je van fokusa javnosti. Europska komisija prije nekoliko je dana pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog procjena utjecaja na okoliš. U prijevodu, Hrvatska se nije pridržavala europskih direktiva za vjetroelektranu Biljane Donje na području Benkovca.

Sporan je kameni agregat, oko 140 tisuća tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji je odlagan u Biljanima Donjim 2010. i 2011. godine. Iako je Europska komisija postupak pokrenula još 2014. godine do danas taj problem nije riješen.

DORH je utvrdio nove okolnosti, čak je i kameni agregat proglašen mineralnom sirovinom, ali iz Europske unije su jasni - poslana je službena opomena u kojoj stoji da u roku četiri mjeseca kameni agregat mora nestati.
Na sve je upozoravala udruga 'Biom' koja je ustvrdila da je još 5 vjetroelektrana bez postupka studije za ekološku mrežu.

I dok vrijeme curi, Hrvatska se bavi jednom od vjetroelektrana, još je malo ostalo dok i prava kazna ne dođe na uštrb svih građana koji će morati Europskoj uniji plaćati nemar nadležnih sve dok kameni agregat i zapravo ne nestane.


hr Fri May 29 2020 22:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e4e9531eea8fe5098b4593/80
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Franka Vidovića umjesto u Šibeniku predložili u Zadru: 'Kolege mi podmeću klipove! Više neću šutjeti!'

Bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici.
Hrvatska javnost u predizborno vrijeme i prije službenog početka kampanje već se naslušala obećanja i poruka, čak i doživjela višestruka uhićenja koja su mnogi svrstali u baš još jedan od načina za prikupljanje poena za izborni proces od kojeg smo udaljeni nešto više od mjesec dana.

U fokus javnosti stigli su HDZ-ovci, a bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici. Naime, već smo prije nekoliko dana doznali kako bi listu u toj jedinici trebao nositi Franko Vidović, a umjesto u svojoj Šibensko-kninskoj županiji Vidović je podršku dobio u Zadarskoj?!

Naime, Županijski odbor Šibensko-kninskog SDP-a za listu je predložio Gordanu Cvjetković i Tončija Restović, po prijedlogu iz Šibenika te Mateju Ivoš, Marka Lalića i Marka Udovičića iz organizacije grada Vodica.

Naime, Županijska organizacija izbor za listu odlučila je prepustiti općina i gradovima.

- Nemamo obavezu nikoga potvrđivati kao kandidata, pa smo odlučili podržati sve one koje kandidiraju njihove matične organizacije na terenu. Franko Vidović se nikome od nas nije javio, nije izrazio želju da bude kandidiran, pa ga nitko nije ni predložio. Za njega kao bivšeg predsjednika šibenskog SDP-a i bivšeg šibenskog dogradonačelnika, sigurno nije ugodno da ga njegova matična organizacija nije kandidirala, ali, ni on sam o tome nije komunicirao s nama niti se kome javio, kazao je Joško Šupe, predsjednik Županijskog odbora Šibensko-kninske županije.

Kad već nisu Šibenčani Vidovića su predložili, pored svojih kandidata, Zadrani.

Vidović je, štoviše, postupak ljudi iz svoje županije okarakterizirao podužom objavom na društvenim mrežama u kojoj je istaknuo kako više neće šutjeti jer mu kolege podmeću klipove. Kazao je, ipak, kako neće protiv volje stranke.

- Nisam plakao na ramenu predsjednika i u interesu stranke sam to primio dostojanstveno. Pa i zato jer po Statutu predsjednik SDPa predlaže liste, a Glavni odbor ih potvrđuje, a ja sam legalist!, među ostalim je napisao Vidović.
hr Fri May 29 2020 22:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .