Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7435e29e3133b0018b45a8/80

Mačkare u Imotskom imaju dugu tradiciju, organiziranje pokladnih povorki traje više od 150 godina

Vrijeme je poklada i pokladnih običaja, koji se upravo u mnoštvu svojih raznolikosti vežu uz posebna obilježja lokalnog kraja, često određena i pukom geografskom određenošću. Tako diljem Hrvatske postoje brojni krajevi s dugom i bogatom poviješću, a koja je vezana uz poklade i pokladne običaje

Imotski je također jedno od takvih mjesta koje gaji dugu i opsežnu tradiciju pokladnog naslijeđa. Prema autentičnim povijesnim dokumentima, tradicija organiziranih pokladnih povorki u Imotskom duža je od 150 godina, što predstavlja značajnu kulturnu i povijesnu baštinu, iako su određeni poznavatelji lokalne povijesti uvjereni kako ta tradicija seže i nešto duže u prošlost.

Običaji pokladnog vremena, zasigurno su u Imotski došli s potomcima nekadašnjih Mlečana, dok su oni, u značajnom broju, još boravili u ovim krajevima. Nakon početne imitacije takvih pokladnih običaja, maškare ili kako se u Imotskom jednostavno zovu "mačkare", ubrzo su usvojili i prihvatili i neka autentična obilježja. Inače, u uvriježenom shvaćanju termina pokladnog vremena, njime se označava razdoblje iza blagdana Sveta tri kralja (6. siječanj) i traje sve do početka Korizme. Dovoljno je to vremena za sve maske, lica i naličja ove stare tradicije, iako je to razdoblje primarno fokusirano u veljaču.

 Zanimljivo je, kroz povijest, pratiti neka od obilježja, koja su karakterizirala poklade u svom vremenu postojanja. Još dok je postojala vidljiva kategorizacija stanovništva po slojevima, poklade su slavili svi, svatko prema svojim mogućnostima. Cilj svih poklada bio je napraviti dobro veselje i dobru zabavu, stoga je to bilo i vrijeme kada su sve vidljive granice među stanovništvom jednostavno nestajale. Barem za to vrijeme poklada. No ipak, imućnije obitelji postarale bi se i za bogatije i raskošnije kostime, koje su u ono vrijeme nabavljali diljem Europe. Ostali su se snalazili kako su znali i mogli. Jednostavno, bila je stvar prestiža nabaviti što reprezentativniji kostim, koji bi na najbolji mogući način slao željenu poruku.

Bako - obilježje imotskih mačkara

Jedno od posebnih obilježja imotskih mačkara upravo je Bako. Bako je nastao na modelu starog rimskog boga Bakusa, koji se vezao uz vino, plodnost, uživanje i različitu sladostrast. On je neizostavan dio svakog pokladnog razdoblja u Imotskom. Baka manifestira, odnosno utjelovljuje osoba koja je to zaslužila svojim osobinama. Drugim riječima, Bako mora biti svima poznat, ugledan i društven čovjek, sklon šali, zabavi i veselju. Mora biti dokazani obožavatelj vina i jela, što je u duhu štovanja stare rimske tradicije ovog božanstva. Obučen je u dugu bijelu togu, na račun koje je, u mnoštvu, posebno prepoznatljiv. 

Lice mu mora biti rumeno, kako bi se vidjelo da vina ne manjka, a na glavi nosi krunu načinjenu od vinove loze. Bako također mora biti i dobar pjevač, kako bi se njegova pjesma mogla dobro čuti. Obično sjedi na staroj drvenoj bačvi, svojevrsnom tronu, koja se nalazi na trošnim kolima, a koja su prigodno ukrašena ostacima pršuta ili kakvim drugim prepoznatljivim rekvizitom koji se nalazi u starim konobama. Iz ruku ne ispušta lonac ili "bukaru", neprestano nazdravlja okupljenom mnoštvu, sipa šale i pošalice, sve dok ne zapjeva. U tom trenutku ustaje s bačve i svečanim glasom se obraća puku: (Evo dođe Bako k vami, da ne biste bili sami; Ja učini duga puta od krajeva Kalikuta.)

"Dobro doša stari Bako"

Potom mačkare i ostali puk složno odgovaraju: ( Dobro doša' stari Bako, iće, piće, za te svako; obilno je pripravljeno, i pečeno i vareno, evo tuka i gusaka, evo s maslon ušćipaka, evo s meson paveruna, evo s maslon makaruna, evo srne razvarene, siron, maslon začinjene; i debeli kapunova, i lovine, još zecova, i pršuta i salama, nek' se puni tvoja jama!) Potom Bako opet nastavlja: ( Ja sam Bako onaj stari, koga štuju svi vinari; I štova' će sve bez mita, dokle bude ovog svita.) Mačkare i puk uzvraćaju: ( Zato smo te pozdravili i na bačvu postavili; jer tvoj obraz dobro kaže, da t' od vina ništa draže; Evo bačve vina cila, da moš' piti izobilja; a kad bude izručena, druga ti je priključena.) Bako: ( Za vinom mi srce vene, upitajte moje žene!) Potom se javlja Bakova žena, koja iza kola, s vlastitom djecom, prati Baka: ( Prokleta ti bila svaka kap vinušćine koju si ulio u se! Svu si moju dotu poždera i poloka s imotskin lizipjatinan i ispičuturan! S kurvetinan si lumpova, muladi napravio, mene i pustu drčajinu u crno zavio! Neka te đava pakleni nosi, skupa s onon koji te na me namiri!) Bako: ( Ja sam Bako onaj isti, koji vaše džepe čisti!) I naposljetku mačkare i puk složno: ( Da te u Milan (Milano op.a.) vrag odnese, jer ti prazniš naše kese!)

Tradicionalna Bakova pjesma "Dobro doša stari Bako" izvodi se više puta, ovisno o broju zaustavljanja Baka i njegove pratnje, na putu do odredišta. Kroz cijelo to vrijeme Bakova pratnja, takozvani "Bakići" neumorno skupljaju vino i druge darove koje donose na kola. Vino se ulijeva u bačvu na kojoj Bako sjedi. Atmosfera je vesela i ugodna. Kroz čitavo vrijeme manifestacije, jela i pića za Baka, njegovu pratnju i ostale mačkare ne manjka,  zbog obilatih količina kojima su neprestano okruženi. Baš kako i priliči starom rimskom božanstvu Bakusu. Čitav program završava spaljivanjem "Krnjevala" ( ili"Krnje", "Karnevala", ovisno o podneblju), koji je kriv za sve negativno u protekloj godini. U posljednje vrijeme, u naličju Krnjevala, često su spaljivane makete različitih političara, koji su bili označeni kao glavni krivci za sve negativno doživljeno u protekloj godini. Ostaje tek za vidjeti hoće li se taj trend nastaviti i ove godine. Imotske mačkare i Bakova povorka zasigurno hoće. Mačkare su dio tradicije koja ne uzmiče pred suvremenim društvenim trendovima uzmicanja pred svim i svakolikim obilježjima prošlosti.

hr Fri Feb 02 2018 13:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0301a82af47fe1108b45cd/80

"Klub zadovoljnih žena": Sretne dobitnice su...

Radnja filma je smještena u Kaliforniju, a prati život četiri prijateljice čiji se životi promijene nakon čitanja knjige 50 nijansi sive, u njihovom književnom klubu.
Trilogija 50 nijansi inače nije vrsta literature koju ove uspješne i inteligentne dame u filmu imaju običaj čitati, međutim njihovi se životi drastično mijenjaju nakon što pročitaju slavni erotski roman.

O čemu je riječ i kako izgleda njihov život nakon romana otkriti će:


Nikolina Katic
Anita Marasović
Ana Delić
Mia Milovac



Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.06.2018. CineStaru Split, Joker centar.
hr Mon May 21 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01d71a2af47f870d8b460e/80

TWINS: Modni duo inspiraciju traži u hrvatskoj svakodnevici koja je oduševila Novi Zeland

Kolekcija Ex-vonia, kolekcija je s kojom je Damir Begović nedavno pobijedio na natjecanju iD International Emerging Designers Show na Novom Zelandu. Njegova kolekcija napravljena po uzoru na tradicionalnu narodnu (hrvatsku) nošnju mnogima će ostati u sjećanju.
Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta već su nanizali brojne uspjehe i suradnje. Česta su lica na mnogim modnim događanjima, a njihov brand TWINS već su prošetala gotovo sva poznata lica hrvatske scene.

Damir Begović i Domagoj Štimac zajedno surađuju još od srednje škole, a sve je to bila, kako kažu, inicijativa njihove tadašnje profesorice koja je u njima vidjela dobar modni i umjetnički smisao.

O kreacijama, tvrde, svaki je predan svom stilu i nipošto nisu isti. Često se nadopunjuju i gotovo sav posao odrađuju sami iako im studij oduzima dosta vremena.

"Dogovorimo se okvirno oko neke teme, ja radim na svojim skicama, a Damir radi na svojim zatim to spajamo u jednu zajedničku priču. Pričamo o tome, provodimo vrijeme radeći na tim kreacijama. Najčešće je to spoj, recimo, njegovog gornjeg i mog donjeg dijela ili obrnuto. Takve kreacije ispadnu najbolje" pojašnjava Štimac.

Brand nisu planirali, ali danas se mogu pohvaliti s pet proslavljenih godina na modnoj sceni.

"Sad na proljeće smo proslavili pet godina branda, to je bila mini obljetnica. Deset kolekcija je iza nas", ističe Begović.

Jednog dana voljeli bi ostvariti karijeru u Hrvatskoj, kojoj često posvećuju kreacije, međutim prilike za to gotovo nikako nisu naklonjene hrvatskoj modnoj industriji. 

"Ne želim reći da želim ići van, ali mislim da je to opcija kojoj ćemo obojica prionuti. Sve ovisi o tome kako će se sve ovo razvijati u buduće vrijeme i koliko će hrvatska modna scena biti otvorena za naš rad", tvrdi Štimac.

Damir, koji je odnio pobjedu na Novom Zelandu, pojašnjava da je kolekciju izradio vodeći se osjećajem i velikom ljubavi prema Slavoniji, a iz žirija su mu poručili da njegova Ex-vonia 'ima dušu'.

"Baza kolekcije je na tradicionalnim tehnikama slavonske nošnje, stoga sam se odlučio za zlatni vez, srebrni vez, uvećani zlatni vez na printu, svi ti neki ručni radovi koji su posebni i unikatni na narodnoj nošnji", objašnjava Begović.

Sada kada se vratio obojica čvrsto vjeruju kako je pred njima još puno uzbudljivih iskustava, a ovo im je bila prilika da se uvjere kako njihov rad može uspjeti u svijetu.

"Nisam išao ondje zbog pobjede, išao sam prvenstveno zbog iskustva i poznanstava, ali naravno presretan sam što su na drugom kraju svijeta prepoznali ono što radim. Znači nitko me nije poznavao, došao sam iz Hrvatske i pobijedio sam, a to stvarno puno znači", završava Begović.

TWINSi su već prije objavljivali kolekcije koje su ironičnim tonom opisivale stanje u Slavoniji, stanje iseljavanja mladih ili opće siromaštvo, a takva jedna kolekcija naziva je 'Dijaspora'. Ovo je već drugi put da inspiraciju traže u vlastitoj zemlji.
hr Mon May 21 2018 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02f2a52af47fc00f8b4615/80
Foto: PIXABAY

Otvara se prvi muzej posvećen pizzi

Za sve ljubitelje pizze diljem svijeta ovo je vjerojatno povijesni događaj.
Ove jeseni otvara se prvi muzej u potpunosti posvećen pizzi. New York postat će bogatiji za još jedno genijalno mjesto za sve ljubitelje talijanskog specijaliteta, a pokretač projekta ista je tvrtka koja je otvorila i prvi muzej sladoleda. Najavljuju ga kao prvo i najveće iskustvo koje slavi pizzu te fantastičnim videom pozivaju sve ljubitelje da im se pridruže u tom slavlju, piše gastro.hr

Prvi korak jest gledanje promo videa koji će vas instantno natjerati na glad i želju za pizzom, a zatim su tu i brojne pogodnosti koje projekt nudi. Naime, posjetitelji će moći uživati u zabavnoj kući pizze, na pizza plaži, u galerijama umjetnika inspiriranih pizzom te u izložbama o povijesti pizze. Cijena ulaznice je 35 dolara.







hr Mon May 21 2018 18:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02e8d32af47f0e0f8b462a/80
Foto: PIXABAY

Kurkuma: čudo za zdravlje i ljepotu

Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti. Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i djeluje protuupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cijenjen je u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Osim u kulinarskom svijetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe.
Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz povijest se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Pruža snažnu protuupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, potiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca te je kurkuma je također koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija koji su zdravi za srce, željeza koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale, piše zdravakrava.hr

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana. 

Najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke. On je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanja na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno djelovanje. 

Kurkuma se općenito smatra sigurnom za uporabu u umjerenim količinama, ali važno je razgovarati s liječnikom prije korištenja ove ili bilo koje druge tvari jer neke mogu reagirati u kombinaciji s različitim lijekovima. Osim za zdravlje unutarnjeg organizma, kurkumu možeš koristiti i za vanjsku upotrebu kako bi tvoja koža bila lijepa i njegovana. Ovih nekoliko recepata može ti poslužiti kao ideja za primjenu kurkume:

Maska za lice

Kurkumu možeš nanijeti i na lice, primjerice, u obliku maske kako bi tvoja koža bila čišća i ljepša. 

Način pripreme: Pomiješaj 2 žlice nezaslađenog jogurta s pola čajne žličice kurkume i 1 žlicom meda. Od smjese ćeš dobiti masku za lice koju trebaš nanijeti na kožu lica i ostaviti 5 minuta, zatim isprati. Možeš koristiti i vlažni ručnik kako bi pokupila sve čestice kurkume.


Gel protiv akni 

Protuupalna svojstva kurkume pomoći će u borbi protiv akni. Napravi pastu od meda i kurkume u omjeru 2:1 i prirodni gel nanesi na akne. Ostavi da djeluje te isperi.

Za bjelije zube

Kurkuma je dobar sastojak i za izbjeljivanje zuba. Uzmi svoju četkicu za zube, isperi je te stavi 1/8 čajne žličice kurkume na četkicu. Operi zube normalno, ali umjesto da ih odmah ispereš, ostavi da kurkuma djeluje 3-5 minuta. Zatim dobro isperi zube i ponovno ih operi s normalnom pastom za zube. Rezultate ćeš primijetiti kroz nekoliko dana.

Prirodni sapun

Ako praviš svoj prirodni sapun, dodaj kurkumu kako bi blagotvorno djelovala na tvoju kožu. Ona će dati prelijepi narančasti pigment sapunu i pomoći smiriti iritaciju kože. 

hr Mon May 21 2018 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .