Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7435e29e3133b0018b45a8/80

Mačkare u Imotskom imaju dugu tradiciju, organiziranje pokladnih povorki traje više od 150 godina

Vrijeme je poklada i pokladnih običaja, koji se upravo u mnoštvu svojih raznolikosti vežu uz posebna obilježja lokalnog kraja, često određena i pukom geografskom određenošću. Tako diljem Hrvatske postoje brojni krajevi s dugom i bogatom poviješću, a koja je vezana uz poklade i pokladne običaje

Imotski je također jedno od takvih mjesta koje gaji dugu i opsežnu tradiciju pokladnog naslijeđa. Prema autentičnim povijesnim dokumentima, tradicija organiziranih pokladnih povorki u Imotskom duža je od 150 godina, što predstavlja značajnu kulturnu i povijesnu baštinu, iako su određeni poznavatelji lokalne povijesti uvjereni kako ta tradicija seže i nešto duže u prošlost.

Običaji pokladnog vremena, zasigurno su u Imotski došli s potomcima nekadašnjih Mlečana, dok su oni, u značajnom broju, još boravili u ovim krajevima. Nakon početne imitacije takvih pokladnih običaja, maškare ili kako se u Imotskom jednostavno zovu "mačkare", ubrzo su usvojili i prihvatili i neka autentična obilježja. Inače, u uvriježenom shvaćanju termina pokladnog vremena, njime se označava razdoblje iza blagdana Sveta tri kralja (6. siječanj) i traje sve do početka Korizme. Dovoljno je to vremena za sve maske, lica i naličja ove stare tradicije, iako je to razdoblje primarno fokusirano u veljaču.

 Zanimljivo je, kroz povijest, pratiti neka od obilježja, koja su karakterizirala poklade u svom vremenu postojanja. Još dok je postojala vidljiva kategorizacija stanovništva po slojevima, poklade su slavili svi, svatko prema svojim mogućnostima. Cilj svih poklada bio je napraviti dobro veselje i dobru zabavu, stoga je to bilo i vrijeme kada su sve vidljive granice među stanovništvom jednostavno nestajale. Barem za to vrijeme poklada. No ipak, imućnije obitelji postarale bi se i za bogatije i raskošnije kostime, koje su u ono vrijeme nabavljali diljem Europe. Ostali su se snalazili kako su znali i mogli. Jednostavno, bila je stvar prestiža nabaviti što reprezentativniji kostim, koji bi na najbolji mogući način slao željenu poruku.

Bako - obilježje imotskih mačkara

Jedno od posebnih obilježja imotskih mačkara upravo je Bako. Bako je nastao na modelu starog rimskog boga Bakusa, koji se vezao uz vino, plodnost, uživanje i različitu sladostrast. On je neizostavan dio svakog pokladnog razdoblja u Imotskom. Baka manifestira, odnosno utjelovljuje osoba koja je to zaslužila svojim osobinama. Drugim riječima, Bako mora biti svima poznat, ugledan i društven čovjek, sklon šali, zabavi i veselju. Mora biti dokazani obožavatelj vina i jela, što je u duhu štovanja stare rimske tradicije ovog božanstva. Obučen je u dugu bijelu togu, na račun koje je, u mnoštvu, posebno prepoznatljiv. 

Lice mu mora biti rumeno, kako bi se vidjelo da vina ne manjka, a na glavi nosi krunu načinjenu od vinove loze. Bako također mora biti i dobar pjevač, kako bi se njegova pjesma mogla dobro čuti. Obično sjedi na staroj drvenoj bačvi, svojevrsnom tronu, koja se nalazi na trošnim kolima, a koja su prigodno ukrašena ostacima pršuta ili kakvim drugim prepoznatljivim rekvizitom koji se nalazi u starim konobama. Iz ruku ne ispušta lonac ili "bukaru", neprestano nazdravlja okupljenom mnoštvu, sipa šale i pošalice, sve dok ne zapjeva. U tom trenutku ustaje s bačve i svečanim glasom se obraća puku: (Evo dođe Bako k vami, da ne biste bili sami; Ja učini duga puta od krajeva Kalikuta.)

"Dobro doša stari Bako"

Potom mačkare i ostali puk složno odgovaraju: ( Dobro doša' stari Bako, iće, piće, za te svako; obilno je pripravljeno, i pečeno i vareno, evo tuka i gusaka, evo s maslon ušćipaka, evo s meson paveruna, evo s maslon makaruna, evo srne razvarene, siron, maslon začinjene; i debeli kapunova, i lovine, još zecova, i pršuta i salama, nek' se puni tvoja jama!) Potom Bako opet nastavlja: ( Ja sam Bako onaj stari, koga štuju svi vinari; I štova' će sve bez mita, dokle bude ovog svita.) Mačkare i puk uzvraćaju: ( Zato smo te pozdravili i na bačvu postavili; jer tvoj obraz dobro kaže, da t' od vina ništa draže; Evo bačve vina cila, da moš' piti izobilja; a kad bude izručena, druga ti je priključena.) Bako: ( Za vinom mi srce vene, upitajte moje žene!) Potom se javlja Bakova žena, koja iza kola, s vlastitom djecom, prati Baka: ( Prokleta ti bila svaka kap vinušćine koju si ulio u se! Svu si moju dotu poždera i poloka s imotskin lizipjatinan i ispičuturan! S kurvetinan si lumpova, muladi napravio, mene i pustu drčajinu u crno zavio! Neka te đava pakleni nosi, skupa s onon koji te na me namiri!) Bako: ( Ja sam Bako onaj isti, koji vaše džepe čisti!) I naposljetku mačkare i puk složno: ( Da te u Milan (Milano op.a.) vrag odnese, jer ti prazniš naše kese!)

Tradicionalna Bakova pjesma "Dobro doša stari Bako" izvodi se više puta, ovisno o broju zaustavljanja Baka i njegove pratnje, na putu do odredišta. Kroz cijelo to vrijeme Bakova pratnja, takozvani "Bakići" neumorno skupljaju vino i druge darove koje donose na kola. Vino se ulijeva u bačvu na kojoj Bako sjedi. Atmosfera je vesela i ugodna. Kroz čitavo vrijeme manifestacije, jela i pića za Baka, njegovu pratnju i ostale mačkare ne manjka,  zbog obilatih količina kojima su neprestano okruženi. Baš kako i priliči starom rimskom božanstvu Bakusu. Čitav program završava spaljivanjem "Krnjevala" ( ili"Krnje", "Karnevala", ovisno o podneblju), koji je kriv za sve negativno u protekloj godini. U posljednje vrijeme, u naličju Krnjevala, često su spaljivane makete različitih političara, koji su bili označeni kao glavni krivci za sve negativno doživljeno u protekloj godini. Ostaje tek za vidjeti hoće li se taj trend nastaviti i ove godine. Imotske mačkare i Bakova povorka zasigurno hoće. Mačkare su dio tradicije koja ne uzmiče pred suvremenim društvenim trendovima uzmicanja pred svim i svakolikim obilježjima prošlosti.

hr Fri Feb 02 2018 13:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceaef30e493827118b459d/80
Foto: Pixabay

Najopširnije istraživanje: koliko je zaista sati sna potrebno kako bi mozak najbolje funkcionirao?

Nakon brojnih provedenih istraživanja, znanstvenici su pronašli pravi recept za idealan san

Bez obzira na to koliko godina imate ili gdje živite - znanstvenici su u novom istraživanju potvrdili koliko sati sna trebate "prikupiti" svaku noć kako bi ostali u najboljoj formi. Minimalni broj vas vjerojatno neće iznenaditi, no ono što možda hoće je činjenica koja govori koliko sati sna je dovoljno prije nego moždane funkcije počinju patiti. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kanadi proveli su najopširnije istraživanje kada je riječ o spavanju s uključenih, čak, 44 000 ispitanika. Ono po čemu se ovo istraživanje razlikovalo od ostalih je okruženje u kojem se provodilo, tj. prave životne situacije za razliku od laboratorijskih. 

"Rezultati su pokazali kako je optimalan broj sati sna, uz koji će ljudski mozak funkcionirati na njegovoj najvećoj razini, između sedam i osam sati svaku noć", rekao je Conor Wild, jedan od znanstvenika, piše portal Inc.

Ono što je zaintrigiralo mnoge je činjenica da su oni ispitanici s premalo sati sna, imali jednake karakteristike kao oni s previše. Možemo li onda reći da postoji i izraz "previše sna" te da utječe na naše zdravlje? 

Ubrzani životni tempo često nam ne dopušta spavati onoliko koliko bismo mi poželjeli pa najčešće je san taj koji pati zbog svih obaveza. Previše vremena provedenog pred ekranima, velika količina kofeina i stres, samo su neki od čimbenika koji još pospješuju smanjenje broja sati provedenih u krevetu, piše Život i stil.


hr Tue Oct 23 2018 07:19:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceac820e4938a50e8b467f/80
Foto: Pixabay

Evo što sve možemo piti ujutro umjesto kave - da nas razbudi

Čaj od gloga je idealan za ljude koje se teže razbuđuju dok je čaj od divljeg šipka sa medom odličan izbor za punjenje energijom i savršen je za uvod u dan učenicima i studentima

Kavu nikada ne bi trebalo piti na prazan želudac, jer od nje tada može biti više štete nego koristi. Naime, tada se u želucu pojačano izlučuje klorovodična kiselina koja odlazi dalje kroz probavni trakt i povećava rizik od razvoja čireva, gastritisa, sindroma iritabilnih crijeva...

Poznato je da kava djeluje na rast razine kortizola u tijelu, a posebno ako se popije natašte. Povećana razina tog hormona doprinosi osjećaju stresa i tjeskobe. Hrana prije kave ublažit će taj učinak. Zato, ako već pijete kavu, najprije pojedite nešto, pišu 24 sata.

Tobias van Schneider, dizajner iz Njemačke, prestao je piti kavu, zamijenio ju je čajem.

- Izbacivanje kave pomoglo mi je da budem opušteniji. Kava me oduvijek činila stresnijim, bio sam više tjeskoban i remetila mi je probavu. Prestankom unošenja kofeina u organizma, nisam postao samo opušteniji, već se osjećam kao kralj. Ipak, miris kave i dalje volim, kao i okus. Sad ljeti pije ledeni čaj, a zimi regularni - kazao je Tobias. 

Čime sve možete zamijeniti kavu?

- Kava je naprosto općeprihvaćen napitak kojim započinjemo dan i uvjereni smo kako podiže budnost. Dobar izbor je kava od cikorije koju mogu piti djeca, a i starije osobe. To je napitak za početak dana koji svakako ne treba izostaviti. Yannoha je zamjena za kavu koja organoleptički u potpunosti može zamijeniti kavu, a u suštini je napitak od preprženih i mljevenih žitarica, objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Yannoh je nadomjestak za kavu koji se pravi od prženih ječma, raži, cikorije i žira pa ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje probave i jačanje živčanog sustava.

Čaj od gloga, divljeg šipka i limunada

- Čaj od gloga je za osobe koje se teže razbuđuju, a u jutarnjim satima imaju zahtjevnije zadatke i treba im dobar start u dan. Čaj od divljeg šipka sa medom dat će dosta energije pa je idealan napitak za uvod u dan učenicima i studentima. Može se mlak ponijeti sa sobom i pijuckati postupno. Mlaka voda sa sokom od limuna je čest izbor osobama koje vode računa o probavnom sustavu - dodaje Olja Martinić.

Glog je od davnina poznat kao vrlo ljekovita biljka, posebno za jačanje i regulaciju rada srca. Dobar je i za smirenje. Koriste se i cvjetovi, listovi te plodovi.

Čaj od cvijeta gloga U šalicu stavite dvije male žlice suhih cvjetova gloga, prelijte s kipućom vodom, poklopite i ostavite 20 minuta. Čaj od ploda gloga U šalicu stavite dvije male žlice suhih, zgnječenih plodova, prelijte hladnom vodom i ostavite da stoji tri sata. Potom procijedite, malo zagrijte da bude mlako, dodajte malo meda i popijte. 

Čaj od preslice i sok od jabuke za bolji izgled

- Ako želite od samoga jutra napojiti kožu, kosu i sluznicu svakako je dobar izbor čaj od preslice ili sok od jabuke u koji dodajete ekstrakt preslice sa silicijem. Važno je da prvi jutarnji napitak ima temperaturu ljudskog organizma ili malo veću. Osobno uporno biram kavu čiji miris i okus obožavam - kaže nutricionistkinja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

hr Tue Oct 23 2018 07:19:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bceab420e49380a0b8b4743/80
Foto: Pixabay

Aluminijska ili čelična felga? Koja je bolja za zimsku vožnju

Pred nama je ponovno razdoblje niskih temperatura i otežanih uvjeta vožnje. Vrijeme je promjena guma te se sva pažnja stavlja na odabir najboljih pneumatika, no što je s felgama?

Vozači u Hrvatskoj najčešće odabiru čelične felge za montažu zimskih guma, no oni koji vole da im automobil izgleda atraktivno tijekom svih godišnjih doba čak i zimi ne odustaju od aluminijskih felgi.

Ekipa finskog YouTube kanala, Hydraulic Press Channel, već godinama pod industrijsku hidrauličku prešu gura kojekakve predmete s manje ili više eksplozivnim rezultatima.

Ovaj put ih je zanimalo koje felge su snažnije - aluminijske ili čelične, te kako se ponašaju pod višestruko većim opterećenjem od deklariranog.

Aluminijska felga sposobna je podnijeti veću silu od čelične, no drugačije reagira jednom kad ova prijeđe njen prag tolerancije. Dok će se čelična felga saviti, aluminijska će se jednostavno slomiti. Čelične felge su stoga bolja opcija za zimsku vožnju, kad su veće šanse za manje nezgode.

Ovo i nije neočekivani rezultat testa, no zanimljivo je vidjeti kako u graničnim trenucima reagiraju različiti materijali. Tako bi vas nalijetanje većom brzinom na rubnik ili dublji šaht moglo koštati savijanja čelične odnosno pucanja aluminijske felge.

Naravno, najveći dio šoka na sebe preuzima guma, pa je zato potrebno uvijek paziti da je njihova razina pritiska na optimalnoj razini, piše tportal.

hr Tue Oct 23 2018 07:18:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02f2a52af47fc00f8b4615/80
Foto: PIXABAY

Evo kako napraviti pizzu bez da se mijesi i peče u pećnici

Koliko ste puta htjeli pojesti pizzu, ali vam se nije dalo razvući tijesto, pa ste umjesto toga pozvali dostavu?

Evo trika za pripremu omiljenog talijanskog jela za samo 20 minuta, koja se ne mijesi niti ne peče u pećnici. - prenosi punkufer

Sastojci za pizzu 2 osobe: 

129 ml tople vode 
1 žlica maslinova ulja 
85 grama 
½ čajne žličice šećera
½ čajne žličice instant suhog kvasca
½ čajne žličice soli 

Nadjev za pizzu:
120 ml umaka od rajčice
200 grama naribanog sira mozzarella 
75 grama salame po želji 
svježi bosiljak za ukras po želji 

Priprema: 

1. U velikoj tavi s neprianjajućim dnom pomiješajte vodu, maslinovo ulje, brašno, šećer, sol te instant suhi kvasac.

2. Žlicom razmažite tijesto po dnu tave što je tanje moguće.

3. Na tijesto razmažite umak od rajčice, posipajte naribanim sirom i stavite salamu. 

4. Poklopite tavu i kuhajte tako na umjerenoj temperaturi 10 minuta. 

5. Nakon toga otklopite mrvicu poklopac i pustite da se kuha još pet minuta. 

6. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek! 




hr Mon Oct 22 2018 19:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .