Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa28b642af47fd92a8b45a8/80

Utrka za Pantovčak: Predsjednici pada potpora, Milanović raste

Kolindi Grabar-Kitarović potpora pada već četvrti mjesec zaredom...

Da se danas održavaju predsjednički izbori, pobjednika bi ponovno donio drugi krug, pokazalo je istraživanje o preferencijama kandidata za predsjednika Republike, koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

Dakle, aktualna predsjednica i dalje najbolje stoji, no potpora joj pada već četvrti mjesec zaredom, a na drugo i trećem mjestu su Zoran Milanović i Dalija Orešković.

Grabar-Kitarović pada, Milanović blago raste

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje najbolje stoji, ali joj potpora i dalje pada. Da se predsjednički izbori održavaju sada, u konkurenciji s potencijalnim kandidatima koji se spominju, Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, njih 32,6 posto. No to je gotovo 5 postotnih poena manje nego prošlog mjeseca (37 posto). 

Iako se uopće ne pojavljuje u javnosti bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović i dalje je drugi izbor. Nastavlja doduše blago rasti, ali mu tiha kampanja očito odgovara jer ga priželjkuje 19,7 posto ispitanika (19,6 posto u veljači). Znakovito je da on nije izbor za više od 40 posto SDP-ovaca. Dio njih bira Daliju Orešković, koja je također nešto narasla i bira ju 12,5 posto ispitanika (12,3 posto u veljači). 

Slično stoji i čelnik MOST-a Božo Petrov, iako raste sada je na 4,4 posto (4,2 posto u veljači). Slijedi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (4,2 posto u ožujku, 4,5 postou veljači) koji i dalje nema izgleda za ambicije koje ne skriva, dok jedini kandidat koji je najavio ulazak u utrku najgore stoji.

Bivši MOST-ovac Marko Vučetić (0,9 posto) je pao ispod jedan posto (u veljači 1,2 posto). Ukupno na ostale i neodlučne otpada 7 posto tako da teško mogu ozbiljnije promijeniti poredak.

Gusto u drugom krugu

Rezultati za drugi krug govore da će biti gusto, ako se Milanović odluči kandidirati. U takvom srazu Kolinda Grabar Kitarović pobjeđuje jer ju bira 52,9 posto ispitanika, ali bivši SDP-ov premijer još joj se više približio, zaokružilo bi ga 40,8 posto ispitanika. Nešto više nego prošli mjesec (u veljači 40,2 posto), čime nastavlja trend rasta i četvrti mjesec zaredom, dok i ovdje aktualna predsjednica bilježi pad (u veljači 54,3 posto). 

Za razliku od prvog kruga Milanović očekivano uzima više glasova SDP-ovaca, pa i glasove Josipovića i Dalije Orešković, s tim da više od 30 posto njezinih birača bira aktualnu predsjednicu, iako je Orešković politički kapital stekla sukobima s predsjednicom. S druge strane, Karamarkovi glasači u ovakvom srazu ipak biraju HDZ-ovu kandidatkinju. Neodlučnih je 6,3 posto, čak kad bi svi prešli Milanoviću, to bi mu bilo nedovoljno za pobjedu.

Grabar-Kitarović kontinuirano gubi potporu

No, trend koji se iščitava od prosinca do ožujka pokazuje da Grabar-Kitarović kontinuirano gubi potporu. U prosincu je imala 41,1 posto u prvom krugu, a sada ju bira nešto manje od 32,6 posto. Znamo da su se u tom razdoblju dogodile smjene savjetnika na Pantovčaku, udaljavanje od desnice i novo partnerstvo s  premijerom Plenkovićem. 

Možda zato što je svjesna ovog trenda, sada se ponovno vraća prokušanoj politici kritiziranja vlasti. Tomu smo svjedočili početkom tjedna. Pitanje je samo koliko će se time moći služiti jer će biti HDZ-ova kandidatkinja, što će joj u kampanji taj adut izbiti. - piše RTL

hr Thu Mar 07 2019 19:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

VIDEO Presretač uhvatio Talijana koji je jurio 250 na sat

Izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana
U ponedjeljak (18. ožujka), oko 13.40 sati, na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod Starog Petrovog Sela, pojačano nadzirući promet policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, zaustavili su osobni automobil slovenskih registracijskih oznaka, kojim je 35-godišnji državljanin Italije, autocestom jurio brzinom od 250 km/h.

Policija je vozača odmah kaznila novčanom kaznom u iznosu od 3000 kuna te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjesec.hr Tue Mar 19 2019 18:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90fd2129111cca0f8b4646/80
Foto: Pixabay

Nova ravnateljica Nacionalnog parka Krka istodobno je bila članica HNS-a i HDZ-a

Nevjerojatna blamaža ravnateljice Nacionalnog parka Krka Nelle Slavice. U vrijeme imenovanja na tu funkciju bila je članica i HDZ-a i HNS-a.

Iz središnjice HNS-a ne preciziraju kada se učlanila i iščlanila iz stranke, ali njima bliski izvori tvrde da se u HNS upisala 2013-e. Kažu da za njezino članstvo u HDZ-u nisu znali, niti im je rekla.

Informirani su iz javnih izvora i nedavno je, tvrde, brisana s popisa. Iz zadarskog HDZ-a potvrđuju za Dnevnik Nove TV da je ravnateljica u toj stranci od 2007. i da redovito plaća članarinu. Slavica na pozive ne odgovara.

Odluku o njezinom izboru donio je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, iz čijeg ministarstva nema službenog odgovora je li tada za ovo znao.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević kaže da Vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti.

"U Statutu HDZ-a jasno stoji da jedna osoba može biti član samo jedne stranke, HDZ-a, a ako se upiše u neku drugu da joj prestaje članstvo u HDZ-u", kaže.

I u HNS-u imaju ovu odredbu. "Učlanjenjem u drugu stranku, prema statutu HNS-a, osoba koju spominjete automatizmom je prestala biti članica stranke i samim time "višestranačje" barem kada je u pitanju HNS, nije moguće", piše Dnevnik.hr

hr Tue Mar 19 2019 15:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e5bd74b9e03e75858b4568/80
Foto: MUP

Policija poziva građane: "Predložite lokacije na kojima bi se trebao obavljati nadzor brzine"

Na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provoditi će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila
Sukladno aktivnostima organizacije TISPOL (mreža prometnih policija država Europske unije, osnovana s ciljem podizanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu, odnosno smanjenja broja poginulih i ozlijeđenih osoba na prometnicama zemalja Europske unije), dana 3. travnja 2019. (srijeda) od 0-24 sata na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provoditi će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.
 
Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetuju se vozači da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima.
 
- Građani, ukoliko želite, možete se uključiti u provođenje ove akcije, i to na način da nam dostavite svoje prijedloge o lokacijama na području PU splitsko-dalmatinske, na kojima bi se prema Vašem mišljenju trebao obavljati nadzor brzine, nakon čega će policijski službenici donijeti odluku o lokacijama na kojima će se provoditi akcija.
 
Molimo Vas da nam svoje prijedloge dostavite najkasnije do 30. ožujka 2019. na e-mail splitsko-dalmatinska@policija.hr - poručila je policija
hr Tue Mar 19 2019 13:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90d07829111ccd0f8b4637/80
Foto: PU splitsko-dalmatinska

Dan otvorenih vrata PU splitsko-dalmatinske: Policija poziva građane "u goste"

Sve informacije o radu policije i kako postati policajac/policajka zainteresirani će biti u mogućnosti dobiti na info pultovima
Sutra, 20. ožujka od 10 do 14 sati u sjedištu Policijske uprave splitsko-dalmatinske (Split, Trg Hrvatske bratske zajednice 9) održati će se Dan otvorenih vrata, kada će se, između ostalog, promovirati rad Srednje policijske škole „Josip Jović“, u cilju informiranja mladih do 28 godina života o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za 2019/2020. godinu.

Dan otvorenih vrata započeti će konferencijom za medije u zgradi PU splitsko-dalmatinske u 10 sati, nakon čega će se prezentirati aktivnosti policije na prostoru južnog dvorišta zgrade (a u slučaju loših vremenskih uvjeta u predvorju zgrade) i u sportskoj dvorani u sklopu policijske uprave, gdje će se prezentirati borilačke vještine, a zainteresirane kandidate za program obrazovanja za zanimanje policajac/policajka će se informirati i o načinu testiranja koji trebaju proći prije upisa u program.

Sve informacije o radu policije i kako postati policajac/policajka zainteresirani će biti u mogućnosti dobiti na info pultovima na kojima će, osim informativnih materijala, biti izložena oprema i tehnika koju policija koristi u svakodnevnom radu, te će se moći upoznati sa svim segmentima rada i rodovima policije (temeljna, kriminalistička, prometna, granična i interventna policija, protueksplozijski odjel, prevencija), odnosno razgovarati s policijskim službenicima o temama za koje pokažu interes.
hr Tue Mar 19 2019 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .