Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa515e32af47fb42c8b4611/80
Foto: Facebook

INTERVJU "Studenti za Ellu": Humanitarni koncert za slijepu studenticu u klubu Zenta

Ella i njena obitelj se nalaze u teškoj financijskoj situaciji i potrebna im je naša pomoć

Studenski zbor Filozofskog fakulteta u Splitu na čelu s predsjednicom, Karlom Kozinom, u suradnji s klubom Zenta organizira veliki humanitarni koncert za Ellu Barišić, studenticu prve godine Filozofskog fakulteta koja je slijepa od rođenja, ali je unatoč toj velikoj prepreci uspješno završila srednju školu i upisala studij engleskog i talijanskog jezika.

Naime, Ella i njena obitelj se nalaze u teškoj financijskoj situaciji i potrebna im je naša pomoć.

Koncert će se održati 14. ožujka, srijeda, u klubu Zenta, a početak koncerta je oko ponoć. Sav prihod od prodanih ulaznica ide za pomoć toj obitelji, a cijena ulaznice je simboličnih 30 kuna. Nastupit će Jole i grupe Dalmatino, ali i mlada Grupa 505  čije članove pretežito čine studenti koji će na ovaj način pomoći svojoj kolegici.

Ulaznice se mogu kupiti na Filozofskom fakultetu u Radovanovoj 13. i Teslinoj 12. te na noć koncerta na ulazu u klub.

Dalmacija News kontaktirala je predsjednicu Studenskog zbora i jednu od organizatorica ovog humanitarnog koncerta, Karlu Kozinu te smo kratko popričali o tome je li Ella Barišić jedina studentica s invaliditetom na Filozofskom fakultetu u Splitu, kako Studenski zbor inače postupa prema osobama s invaliditetom, postoje li problemi koji se odnose na osobe s invaliditetom... 

 Je li ovo prvi put da studenti Filozofskog fakulteta organiziraju humanitarnu akciju?

Ovo je prva humanitarna akcija studenata Filozofskog fakulteta koju osobno organiziramo. Ali u studenom 2017. dvije članice Studentskog zbora sudjelovale su u akciji "Humano srce splitskog Sveučilišta" zajedno s dekanicom našeg Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Gloriom Vickov i prodekanima. 

Osim Elle, postoji li još studenata koji imaju određene poteškoće ili potrebe?

Ne postoji, Ella je jedina studentica koja ima neki oblik invaliditeta. Naravno, naš fakultet ima nešto više od 1000 studenata pa se unaprijed ispričavam ako sam nekoga izostavila. 

Ova humanitarna akcija je zaista hvale vrijedna, no kako Studenski zbor inače postupa prema studentima  s invaliditetom?

Studentski zbor je već u 11. mjesec organizirao predavanje o uključivanju slijepih studenata u nastavu i interakciji s njima koje je održao Damir Smajo, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih Split, te Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom pri Sveučilištu. To predavanje je bilo namijenjeno ponajviše svim Ellinim kolegama koji su u direktnoj interakciji s njom, ali i svim ostalim zainteresiranim studentima i profesorima. 

Postoje li određeni problemi koji Studenski zbor pokušava riješiti, a tiče se studenata s invaliditetom?

Što se tiče problema studenata s invaliditetom, tu se opet vraćam na Ellu. U njenom slučaju, najveći naglasak je bio na interakciju i inkluziju u društvo.

 

hr Sun Mar 11 2018 12:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .