Zagreb ili Mostar: Kako žive naše studentice?

Kako je to studirati izvan rodnog grada, ispričale su nam dvije Splićanke, Deni i Paula: 

Zagreb

–  Trebala mi je promjena sredine i želja mi je bila što prije se osamostaliti. Usto, Split nudi jako uzak izbor smjerova, odnosno fakulteta, posebno društvenih i humanističkih – kaže Paula, studentica socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

– Bilo me je strah da će mi trebati jako puno vremena da se prilagodim, da povežem gdje se što nalazi, da zapamtim sve tramvajske linije i slično. U početku mi je bilo neobično čuti toliko različitih naglasaka oko sebe, a najviše me smetalo vrijeme, konstantno oblačno i znatno hladnije nego doma. 

Zagreb ima četiri studentska doma, a cijene dvokrevetnih soba kreću se od 100 do 600 kuna, ovisno o kategoriji. 

–  Trosoban stan dijelim s dvije cimerice, a stanarina iznosi 600€, režije variraju, a najviši račun iznosio je 60€. Ljudi zaista iznajmljuju svakakve stanove po nerealnim cijenama i jako je teško pronaći povoljan stan koji je u dobrom stanju. Džeparac od oko 150€ popunjavam studentskim poslovima.

Kod kuće je najljepše?

–  Ni u jednom trenutku nisam požalila svoju odluku da dođem u Zagreb jer da sam ostala kući, ne bih studirala ono što zaista želim. Iako sam zadovoljna studentskim životom, ne mogu zamisliti da cijeli život provedem ovdje i da sam tako daleko od mora. Neupitno je da Zagreb nudi znatno više fakulteta i smjerova, a i kao grad u globalu nudi više nego Split. No, mislim da će moj povratak ovisiti o pronalasku posla. 

Mostar

Osim hrvatskih gradova, mladi iz Dalmacije zbog blizine, a i jeftinijih cijena često se odluče na odlazak u susjednu Bosnu i Hercegovinu. 

– Iz Splita sam odlučila otići studirati u Mostar jer nisam uspjela upisati fakultet u Splitu zbog iznimno male upisne kvote na smjeru primaljstva, kaže Deni.

Studenti za upis semestra u Mostaru trebaju izdvojiti  oko 500€.

– Od dokumentacije su mi bile potrebne svjedodžbe iz srednje škole te završni rad. Naravno, uz to sve domovnica, kopija osobne, rodni list. Službeno se piše prijemni ispit iz anatomije i fiziologije te zdravstvene njege.

Postoji studentski dom, ali studenti češće iznajmljuju stanove.

– Živim s cimericom u jednosobnom stanu u centru grada. Cijena najma je 220€, a za režije zajedno izdvojimo oko 80€. Hrana, piće, cigarete, alkohol i noćni izlasci su jeftiniji negoli u Hrvatskoj i samim time pristupačniji studentima.. Za jedan mjesec zajedno sa stanarinom i režijama potrebno je manje od 350€.. Mana je to što nema menze, no u restoranima se može pojesti pristojan ručak od 25 kuna. 

Svugdje pođi, kući dođi

–  Prvi put kad sam došla u Mostar samo sam razmišljala kako se želim vratiti u Split. Ni grad ni fakultet mi se nisu svidjeli. Sada ništa ne bih minjala za studiranje ovdje. Obožavam ovaj grad i sve vezano za njega. Ipak, planiram se vratiti kući i zaposliti se jer ipak doma je doma. Studiranje u Mostaru će mi ostat jedna velika lijepa uspomena, zaključuje Deni.

POSLJEDNJE DODANO: