Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/555cd62c5835dfad058b45c0/80

Smršavite brže: Top namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Limun koji ispijete ujutro pospješit će proizvodnju probavnih sokova, a đumbir će opustiti probavni trakt i omogućiti hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja

Probava počinje u ustima, slina i žvakanje razlažu hranu i olakšavaju joj put prema želucu. No često preskačemo taj dio, koncentrirajući se samo probavljanje hrane u želucu, pogotovo kad nas nakon većih količina hrane zaboli.

Za taj početni, vrlo važan korak, trebali bismo sjesti i jesti u miru, ne s nogu, ispred TV-a, računala, ili u društvu nervoznih ljudi. Upalite glazbu, osjetite svaki zalogaj koji stavite u usta i dobro ga prožvačite, što god da jedete. Prerano gutanje hrane narušava cijeli probavni proces, stoga prožvačite zalogaj 15-20 puta da ju što bolje usitnite. U boljoj probavi mogu vam pomoći i iduće namirnice.

Papričice

Kapsaicin, glavni sastojak ljute crvene paprike potaknut će želučane sokove i povećavati dotok krvi do stijenki želučane sluznice. Ljuta papričica ima i drugih benefita, od toga da djeluje protiv depresije zbog hormonalnih procesa koji donose osjećaj ugode. Zato tortilje ili bolonjez sljedeći puta obavezno popipajte s malo (više) čilija.

Limun

Lagan poticaj probavnom sustavu daje limun, a pogotovo je djelotvoran ako polovinu iscijedite u čašu mlake vode i popijete natašte, otprilike pola sata ili sat prije nego doručkujete. Ako ovo uvedete u svakodnevnu rutinu pospješit ćete proizvodnju probavnih sokova u želucu. Sličan učinak imat će još jedna kisela namirnica - jabučni ocat. Najbolje je da ulijete prst octa u klasičnu čašu, dodajte vodu i aromatizirajte s par kapi limuna. Pijte pola sata prije bilo kojeg obroka.

Komorač

Kod nas su ga, kao prirodni lijek kod probavnih tegoba i prehlada, proslavili benediktinci, dok se u Indiji sjemenke poslužuju nakon jela za bolje funkcioniranje probave, a ujedno i osvježenje daha. Sjemenke su bogate terpenoid anetolom koji se oslobađa kad ih se gricka. Taj sastojak poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja grčeve. Sjemenke su ujedno odlične i protiv nadutosti, a mogu smiriti i pokvaren želudac. Sjemenke komorača možete popržiti i grickati, ili ih sirove posipati preko jela.

Fermentirana hrana

Fermentirana je hrana bogata hranjivim sastojcima, enzimima i dobrim bakterijama, te poboljšava održavanje oko 400 crijevnih bakterija. Tim dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koji su lakše probavljiviji. Fermentirana hrana koja se koristi u europskoj prehrani su kiselo zelje, kisela repa, jogurt i kefir, no tu su još i miso pasta od koje možete napraviti miso juhu ili kineska verzija kiselog zelja, kimchi.

Đumbir

Pijenje ohlađenog čaja od đumbira tijekom ljetnih mjeseci ne samo da će vas detoksicirati već će doći kao melem na vaš želudac i crijeva. Đumbir ublažava i mučnine, te opušta probavni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Ujedno, pomaže i boljoj apsorpciji hrane. Osim čaja, možete grickati komadić đumbira prije većeg obroka. - piše 24sata.

hr Sun Aug 04 2019 14:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aee8e692af47fc1b28b4590/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Tri namirnice koje postaju otrovne, ako ih pogrešno pripremimo

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid...

Bazga je izrazito ljekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za liječenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba. 

Danas se pripravci od bazge koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom liječenja gripe i prehlade. Iako su svi dijelovi bazge ljekoviti, za pripravke se koriste najčešće bobice i cvjetovi. Omiljena je i u tanjuru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvjetovi se pohaju.

Pohani cvjetovi bazge prava su poslastica, a poslužiti ih možete sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu bazge, imajte na umu da se mora prokuhati ili skuhati na pari. Sirova bazga sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme s disanjem.

Oprezno s košticama

Koštice trešanja, višanja, marelica i jabuka sadrže tvari koje se u kontaktu s probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne prije nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Od jedne koštice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz koštica raste, ako ih jedu djeca ili osobe sitnije građe s manje kilograma. 

Riba pauk

Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjuru već imenom sugerira da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može ozlijediti neoprezne ribolovce i kuhare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oteklina, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mjesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti liječničku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode. - piše Pun kufer

hr Sun Aug 25 2019 21:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba77235cb557abfbb8b45aa/80
Foto: Ilustracija

Dupin oduševio oca i sina koji su plovili morem: "Ajme, vidi ga! Što je lip!"

Otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru
Tijekom plovidbe morem, u blizini marine Kaštela, u Kaštelanskom zaljevu, otac i sin svjedočili su prekrasnom prizoru. 

Naime, ugledali su nekoliko dupina, međutim, jedan se odvojio te se približio brodu i plivao neko vrijeme uz njih. Ovaj događaj dječaka je doslovo oborio s nogu. 

- Ajme, vidi ga! Što je lip! - s oduševljenjem govori dječak na snimci. 


hr Sun Aug 25 2019 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d62aaf829111c8f5c8b459d/80

Zatvaraju se 70. Dubrovačke igre: Slavljeničko festivalsko ljeto donijelo 80 programa u 47 dana!

Na zadnji dan obljetničkih Igara održana je konferencija za medije u atriju palače Sponza

Dubrovačke ljetne igre u svojoj su jubilarnoj sedamdesetoj sezoni okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa. 

Tim je povodom na zadnji dan obljetničkih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld povodom programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“. Nakon konferencije za medije uslijedila je i dodjela Nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govoreći o Igrama naglasila je kako je ovo izdanje pokazalo točno onaj smjer koji je Ministarstvo željelo ostvariti dajući mandat intendantici Dori Ruždjak Podolski, održavajući tako bogat kulturni kapital koji Igre nose s potrebom da se osmisli europski relevantan i suvremen kulturni festival koji će publici ponuditi najbolje od hrvatske i svjetske umjetnosti. Istaknuvši kako su Dubrovačke ljetne igre produkcijski najkompleksniji festival u Hrvatskoj, ministrica je čestitala vodstvu na sjajnim obljetničkim Igrama te zaželjela uspjeh u pripremi sljedećih, a tim povodom najavila je i promjenu trajanja mandata intendanta s dvije na četiri godine.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su ciljevi da Igre budu dubrovačke, hrvatske i međunarodne postignuti te da je program bio izvanredan. Spomenuo je i da je Grad udvostručio izdvajanje za festival u želji da Igre rastu i da napreduju, a zahvalivši se na kraju ravnateljici i intendantici na sjajno odrađenom poslu, zaključio je kako će Grad uvijek biti uz Ljetne igre.

Dodjela Nagrada Orlando

U atriju palače Sponza održala se i dodjela Nagrada Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja u programu 70. Igara. Ovogodišnji laureati su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića dok je Grand prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen Milki Podrug Kokotović.

 

hr Sun Aug 25 2019 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d626bd229111c785b8b45d8/80

Čokoladna torta bez brašna: Recept stvoren za početnike u kuhinji

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU TORTU:

- 15 dkg maslaca
- 20 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 žlice kakaa
- krušne mrvice za posipavanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žutanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žutanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih žlica snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte pećnicu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena, piše zadovoljna.hr

hr Sun Aug 25 2019 13:07:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .