Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/567574c84b3a4680438b457a/80
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Huligani fizički napali Antu Tomića: Vikali su mu ''govno jugoslavensko''

U Tomićevu zaštitu priskočili su i kolega Renato Baretić te poznati splitski fotograf Feđa Klarić. Jedan od huligana krenuo je i na njega, vidjevši da fotografira

Pisac Ante Tomić napadnut je večeras u Splitu pred Domom mladih nakon Pričigina, splitskog festivala pričanja priča. Na Tomića su nasrnula dvojica huligana, jedan mu je ukrao šešir pa se Tomić zaletio za njim. Izbjegao je udarac, no te sreće nije bio čovjek koji mu je stao u obranu piše Index. Dobio je šakom u glavu i završio u Hitnoj pomoći.

- Mene ovaj put nisu udarili - kazao nam je Tomić.

U Tomićevu zaštitu priskočili su i kolega Renato Baretić te poznati splitski fotograf Feđa Klarić. Jedan od huligana krenuo je i na njega, vidjevši da fotografira. Klarić mu se predstavio pa je ovaj odustao.

Tomić se na meti našao zbog pisanja i političkih stavova. "Govno jugoslavensko", vikali su mu huligani, koje je na kraju odvukla neka žena. 

Policija je bila na mjestu događaja i uzeli su izjavu od Tomića. Potvrđeno je da su priveli jednu osobu koju povezuju s napadom, što je veliki napredak u odnosu na posljednji napad na Tomića sa kantom fekalija na Pjaci. Unatoč tome što je počinitelj snimljen kako bježi s mjesta napada, nikada nije uhićen i procesuiran. 

hr Thu Mar 31 2016 22:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f9408506f52df26218b45bc/80
Foto: DalmacijaNews

Novi Crobarometar: Evo kako stoje političari s potporom građana

Premijer i predsjednik imaju velik problem...

Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar, koje donosi Dnevnik Nove TV, otkriva kako stoje političari s potporom građana.

Premijer Andrej Plenković je najpopularniji, ali rezultat nije baš za slavlje. Naime, o njemu pozitivan dojam ima 46 posto ispitanika, ali isti broj ispitanika ima negativan dojam. Njemu su priklonjeni stariji birači te birači iz Slavonije i Dalmacije.

Predsjednik nakon što gubi potporu za svoj rad, gubi i na osobnom rejtingu. Tako o njemu pozitivan dojam ima 44 posto ispitanika, ali zato negativan dojam o Zoranu Milanoviću ima njih 48 posto. Njegova baza su visokoobrazovani birači i oni iz Zagreba.

Premijer i predsjednik imaju velik problem, kao što se vidi, prvi put imaju isti ili veći broj građana koji o njima misle negativno.

Božo Petrov i ovaj je mjesec podijelio građane. Njih 43 posto o njemu ima negativan dojam, a 42 posto pozitivan. Peđa Grbin prvi put je testiran i među biračima dobro stoji, ako se uspoređuje sa svojim prethodnikom. Tako o njemu pozitivan dojam ima 38 posto ispitanika, a njih 35 posto negativno misli o novom lideru oporbe. 

Miroslav Škoro odavno ne može računati na popularnost i o njemu pozitivno misli 32 posto ispitanika, a negativno njih 57 posto.

Tomislav Tomašević nekoliko je mjeseci u nacionalnoj areni i može računati na 30 posto građana koji o njemu pozitivno misle, a njih 25 posto ima negativno mišljenje.

Svi političari su gubitnici u ovom mjesecu jer im pada potpora među biračima.

Najpopularniji političari među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima

Kod HDZ-ovih birača očekivano prvi je izbor Andrej Plenković s 92 posto, a drugi donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 73 posto i na trećem mjestu Božo Petrov s potporom od 39 posto birača HDZ-a.

Kod SDP-ovih birača očekivano prvi je izbor Zoran Milanović s potporom od 85 posto. Peđa Grbin čini se na putu je da se potvrdi kao lider i među SDP-ovcima, drugi je izbor s potporom od 73 posto. Treća je među biračima SDP-a Dalija Orešković s potporom od 53 posto.

Problem koji sve više brine građane

Iz mjeseca u mjesec građanima je najveći problem nezaposlenost, a tako je i u studenom, kada velikim problemom to smatra 21,4 posto ispitanika.

Gospodarstvo je na drugom mjestu, kada se građane pita što su pravi problemi, to misli njih 17,3 posto. Korupcija je uvijek pri vrhu i to za 15,3 posto ispitanika. Kako raste broj zaraženih, tako je i korona kriza sve veći problem, u ovom mjesecu to problemom smatra 13,6 posto ispitanika i na kraju peti problem je nezavidan životni standard za 7,4 posto ispitanika.

hr Thu Nov 26 2020 21:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5fa3fbc36f52df67318b45ad/80
Foto: N1

Đikić podržao nove mjere, uputio pet savjeta Plenkoviću

Naš znanstvenik pozdravlja donošenje mjera, ali i predlaže Plenkoviću neke dodatne, dugoročnije mjere
Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u pismu je izrazio podršku danas predstavljenim epidemiološkim mjerama poručivši da odgovaraju ozbiljnosti situacije, ali je i uputio nekoliko savjeta premijeru Andreju Plenkoviću. - prenosi HRT.

Đikićevo pismo pročitajte u nastavku:

Predložene epidemiološke mjere odgovaraju ozbiljnosti situacije. Premijer, Vlada RH i Stožer će imati moju stručnu podršku u provođenju istih.

Pružit ću i stručnu pomoć u komunikaciji pravilnih mjera prema građanima. Jasno mi je da samo zajedničkim djelovanjem možemo smanjiti širenja virusa i očuvati zdravlje i gospodarstvo u RH.

Važno je da se mjere mogu mijenjati, postajati strože, ali i blaže, s obzirom na točne podatke koje ćemo prikupljati s vremenom u svim županijama.

Uz podršku, želio bih uputiti par savjeta premijeru Plenkoviću da budemo što uspješniji u primjeni ovih mjera i da gledamo ipak malo dalje u budućnost nego samo 4 tjedna:

1. Točni podaci i jasni parametri

Ponavljanje opisnih političkih fraza (trend rasta, pad trendova, dinamika zaraze) nisu dovoljni za građane u ovoj kriznoj situaciji.

Apelirao bih na predsjednika Vlade RH i Stožer da točno definiraju broj incidencije novozaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih koji će biti važni za buduće smanjivanje mjera za 3-4 tjedna.

Danas je incidencija 900 na 100.000 stanovnika. Mi trebamo spustiti taj broj ispod 200 na 100.000 što prije, a pred Božić cilj bi trebao biti ispod 50 na 100.000. Ako se to ne dogodi, moramo znati koje dodatne mjere ćemo poduzimati.

2. Testiranje

Neophodno je povećati broj testiranja jer nam je to najvažniji podatak da možemo mjeriti učinak mjera.

Današnji postotak pozitivnih na testiranju je 35%. Taj broj moramo spustiti ispod 15%, a poželjno ispod 5%. To se može postići jedino povećanim brojem testiranja. Neophodno je najmanje 20.000 testiranja tjednog dnevnog prosjeka, a i više dok ne padnemo ispod 15% pozitivnih.

3. Kazne

Obavezno je uvođenje adekvatnih i točno definiranih kazni za sve koji krše mjere. To nije pitanje političkog interesa nego praktične potrebe građana. Određeni broj neodgovornih pojedinaca, uključujući i političare, ignoriraju mjere i dovode do urušavanja djelotvornosti mjera i oštećenja zdravlja građana RH. Kazne su uvele brojne zemlje EU-a i izrazito su važne u današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

4. Iskrenost u javnoj komunikaciji

S osobne strane, ne kao stručnjak, nego kao obični građanin RH, nadao sam se čuti bar jednu jedinu rečenicu samokritike ili isprike od strane premijera za sadašnju situaciju i ovaj ogromni broj umrlih u studenom (preko tisuću ljudi). Tu prije svega mislim na povlačenje njegovih nedavnih javnih izjava da je virus najodgovorniji za povećani broj umrlih u Hrvatskoj.

Pozivanje na odgovornost i građana u Hrvatskoj, a bez ukazivanja na odgovornost Vlade RH i Stožera, nije primjerena. Stoga nam je potrebna iskrenost i kritičnost u komunikaciji, te trebamo pronaći model zajedničkog djelovanja i motiviranosti građana i gospodarstvenika u RH.

5. Dugotrajna strategija RH u borbi protiv covida-19

Neophodno je što prije pripremiti i objaviti sveobuhvatnu strategiju s planovima do kraja 2021. godine. Ta strategija treba uključiti zdravstvene, gospodarske, financijske, socijalne, obrazovne i psihološke mjere koje će građani i gospodarstvenici imati kao orijentir za svoj rad i život tijekom 2021.
hr Thu Nov 26 2020 20:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea31b3b29111c83018b4581/80

Skoko: "Županija mora sudjelovati u naknadi štete poduzetnicima"

Država koja nije u stanju upravljati ovom krizom prouzročila je ogromne štete i sad treba biti spremna nadoknaditi gubitke. - kazao je Skoko
Nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite su velikom broju poduzetnika onemogućile poslovanje i nanijele nepopravljivu štetu. Privatni sektor je na koljenima i krajnje je vrijeme da država, županije, gradovi i općine krenu s mjerama pomoći. Država koja nije u stanju upravljati ovom krizom prouzročila je ogromne štete i sad treba biti spremna nadoknaditi gubitke. - ustvrdio je županijski vijećnik stranke Centar Igor Skoko.

- Konstantne promjene mjera, dovele su poduzetnike do neodrživosti poslovanja, posebno ugostitelje. Uskoro će proći godina dana od početka borbe s virusom, a još uvijek nemamo  unaprijed definirane uvjete po kojima bi određene mjere stupale na snagu. Stvara se dojam kako se mjere donose stihijski i "na slijepo". - izjavio je Igor Skoko.

Do sada su kompenzacijske mjere bile isključivo usmjerene očuvanju radnih mjesta, ali sada se trebaju usmjeriti ka poduzetnicima. Svi troškovi poslovanja su ostali u potpunosti isti – niti jedan porez nije smanjen, niti jedan parafiskalni namet nije ukinut. Harači koje naplaćuju HGK, HOK i HTZ su i dalje tu – Vlada ih odbija ukinuti. Previsoki PDV, ZAMP, komunalna naknada i još stotine drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta, i dalje opterećuju poduzetnike.

- Već smo predlagali da se Županija odrekne poreza na motorna vozila u iznosu od 23 milijuna kuna, kao mjere pomoći građanima i poduzetnicima. Taj iznos predstavlja oko 2% županijskog proračuna, ali prijedlog je odbijen. Sada tražimo da Županija, njene tvrtke i ustanove, osim zdravstvenih i obrazovnih, pokažu solidarnost i umanje rashode za zaposlene za 20%. Na taj način bi se postigla ušteda od oko 45 milijuna kuna, a taj iznos bi bio uplaćen u fond pomoći za tvrtke s prostora Splitsko-dalmatinske županije, koji bi trebalo osnovati. Ovaj prijedlog neće riješiti sve probleme poduzetnika, ali bi to bio prvi korak prema naknadi štete. - kazao je. 
hr Thu Nov 26 2020 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3d8341daf72d2f748b45d7/80
Foto: HRT

Capak: Uvodimo široku primjenu antigenskih testova pa očekujemo pad broja zaraženih

Smatra da će nove mjere skupa s dostupnošću, brzinom izvođenja testova i stavljanjem ljudi u izolaciju i samoizolaciju, u iduća četiri tjedna polučiti rezultat i preokrenuti trend, pa će broj novooboljelih u Hrvatskoj početi padati.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak da se paralelno uz nove mjere uvodi široka primjena brzih antigenskih testova na terenu, od čega se u sljedeća četiri tjedna očekuje pad broja novih slučajeva koronavirusa.

“Naša epidemiološka situacija u ovom trenutku je zabrinjavajuća. Epidemiološka struka dala je prijedloge oko pojedinih mjera i njihovih učinkovitosti. Najvažnije je da se smanji intenzitet kontakata, da ljudi što manje dolaze u kontakt i da mobilnost stanovništva bude što niža", rekao je Capak na predstavljanju novog paketa mjera za suzbijanje širenja zaraze.

Hrvatska incidencija među najvišima u Europi

Smatra da će nove mjere skupa s dostupnošću, brzinom izvođenja testova i stavljanjem ljudi u izolaciju i samoizolaciju, u iduća četiri tjedna polučiti rezultat i preokrenuti trend, pa će broj novooboljelih u Hrvatskoj početi padati. 

"Naša incidencija je trenutno jedna od najviših u Europi, veća je od 900 zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana. Po mortalitetu smo 13. na ljestvici u Europskoj uniji. Broj hospitalizacija i broj ljudi na respiratoru također raste, a imamo i veliki broj umrlih", kazao je Capak. 

Capak je istaknuo kako je HZJZ danas objavio dokument o brzim antigenskim testovima, koji omogućuje vrlo široku primjenu na mjestima gdje ima zdravstvenih djelatnika, uz uvjet da se mjesto izvođenja prijavi HZJZ-u i uspostavi kontakt s platformom HZJZ-a koja prati broj novooboljelih. 

To će, ustvrdio je, omogućiti visoku dostupnost testiranja u populaciji i brzu izolaciju oboljelih.

Upitan zašto broj novozaraženih koji su detektirani brzim antigenskim testovima ne ulazi u dnevne statistike ukupnog dnevnog broja novih slučajeva, odgovorio je kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ne prepoznaju antigenski test.

"U definiciji bolesti WHO-a i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti nema antigenskog testa nego samo PCR testa", pojasnio je. Dodao je kako kod masovnog antigenskog testiranja u Slovačkoj brojevi novozaraženih testiranja nisu prijavljeni WHO-u.

"Mi u ovom trenutku ne uključujemo te brojke. Mi ih pratimo posebno i te ćemo rezultate posebno objavljivati", poručio je. 

Capak je istaknuo kako ne postoji mogućnost da se pojedine županije izuzmu iz strožih mjera jer su sve županije u “crvenom”. 

Nema izuzeća od mjera

"Incidencija je toliko visoka da nema potrebe razmišljati o izuzeću od mjera, na pojedinim područjima mogu samo biti strože, a ne blaže", poručio je Capak. 

Na pitanje zašto Vlada zajedno s uvođenjem mjera nije predstavila i plan popuštanja, kako bi ljudi mogli organizirati svoj posao i život, Capak je podsjetio da se Hrvatska od početka zauzela za strategiju dnevnog praćenja epidemije i donošenja odluka. 

"Neke druge zemlje imaju strategiju da postave semafore i unaprijed naprave plan što se događa na određeni broj novozaraženih", kazao je Capak, no Hrvatska nije među njima.

Kod nas se dnevno prati situacija, pa će se o popuštanju mjera će se raspravljati "kada za to bude vrijeme".

hr Thu Nov 26 2020 18:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .