Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b195ce92af47f4c1f8b459b/80
Foto: PIXABAY

Keksi s komadićima čokolade i zobenim pahuljicama

Mekani i sočni keksi, gotovi u roku pola sata - jednostavnije i ukusnije od ovoga ne može!
Vrućine nas napadaju, a ljeto kalendarski nije ni počelo. Iako se po ovakvom vremenu nikome ne da provoditi više vremena u kuhinji no što treba, ipak svi uvijek željno iščekuju kakav slatki zalogaj poslije ručka, piše gastro.hr

U takvim su mi trenucima keksi omiljeni izbor. Nema krema, hlađenja te ostalih dugotrajnih procesa i priprema. Zamiješaš, ispečeš i jedeš - i to sve za pola sata. Za ove vam kekse ne treba čak ni mikser - toliko su jednostavni!

Smeđi šećer donosi lagani karamelasti okus i čini ih mekšim - tako da ako ne morate, nemojte ga izostaviti. A spoj čokolade i zobenih pahuljica jednostavno je savršen i vuče na još! Bilo za doručak s čašom mlijeka ili uz poslijepodnevnu kavu - ovi su keksići tu da zadovolje svačije nepce!

Potrebno vam je: 
165 g brašna
90 g smeđeg šećera
90 g bijelog šećera
130 g otopljenog maslaca
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
110 g zobenih pahuljica
125 g nasjeckane čokolade (min. 50% kakaa)
1 žličica sode bikarbone 1/2 žličice soli

*Od ove količine ispadne oko 25 komada.

Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 165°C i obložite ravni pleh papirom za pečenje. Na srednje jakoj vatri otopite maslac i stavite sa strane da se malo ohladi.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol te im dodajte nasjeckanu čokoladu i zobene pahuljice.

Umućeno jaje s ekstraktom vanilije i otopljenim maslacem dodajte suhim sastojcima.
Najbolje je da zasučete rukave i sve umiješate rukama, ali možete koristiti i kuhaču. Kad ste sve lijepo sjedinili, smjesa će biti malo meckava, ali to je u redu.

Formirajte kuglice veličine oraha i slažite ih na pleh ostavljajući 5 cm razmaka između svake jer će se keksi raširiti u pečenju. Otprilike svaka kuglica treba imati 25 g.

Pecite 10-12 min u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad su gotovi, bit će zlaćani okolo, ali mekani na dodir - hlađenjem će se malo stisnuti. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se malo ohlade. Natočite sebi čašu mlijeka ili skuhajte kavu i uživajte! Dobar tek! 


hr Thu Jun 07 2018 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310b1e2af47f4a498b46de/80
Foto: DN

PAPRIKA Biljka koja je donešena u Europu još za vrijeme Columba

Nije Columbo otkrio samo Ameriku, već i papriku i donio ju iz Perua u Europu davne 1943. godine. Uzgajala se po mnogim vrtovima, a danas se u svijetu uzgaja više od 50 sorti paprika.

Papriku ubrajamo u povrće koje ima svoju nutritivnu i ljekovitu vrijednost. Najveći sastav paprike čini voda koje ima više od 90 posto. Plod paprike ubrajamo u namirnice koje su najbogatije vitaminom C. Ako niste znali, ova namirnica obiluje 4-5 puta više vitaminom C od agruma (limun,naranča,mandarina). Vitamin C jača naš obrambeni sustav, zato u vrijeme sezone paprika pojedite svaki dan barem jednu papriku. Osim vitamina C, u paprici ima dosta i vitamina A ,B, K

Zbog vitamina A dobra je za zdravlje očiju. Paprika u svom sastavu ima željeza, magnezija,mangana, beta-karotena, ugljikohidrata, bjelančevina, masti, djetetskih vlakana....Ako patite od lošeg tena, konzumirajte što više ovu namirnicu jer će melanin, vitamini i beta-karoteni pomoći zdravlju vaše kože. Vitamin B6 koji se nalazi u paprici pomaže u spriječavanju gubitka kose. Preporuča se u mnogim djetama, zbog niskog udjela kalorija i velikog bogatstva vitamina i minerala. 

Muškarci koji jedu mnogo paprike, rjeđe obolijevaju od raka prostate. Ženama se preporuča što više paprike u vrijeme PMS-a, jer vitamin B6 pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina koji uvelike smanjuju stres, loše raspoloženje i bezvoljnost. Paprika ubrzava metabolizam i na taj način potiče sagorijevanje kalorija. Sve ovo navedeno i još mnogo toga, dobar je razlog da papriku uvrstimo u svoj jelovnik.

Naš savjet je, bilo da se radi o zelenim, žutim ili crvenim paprikama da birate one koje nisu kemijski tretirane.

hr Mon Jun 25 2018 18:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310fdd2af47fe14b8b4642/80
Foto: Screenshot

VIDEO Pogledajte fantastični video Knina, njegove okolice i povijesne Tvrđave!

Zvonimirov grad prepun je povijesti i baštine
Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej, zajedno su potpisali ugovor o suradnji s Pointersom, te osim što je grad Knin ušao u aplikaciju Pointers, snimljen je i promotivni video grada Knina te VR 360 na pet lokacija.

Pointers je aplikacija koja kroz sedam različitih platformi pruža informacije o hrvatskim turističkim gradovima, a glavni cilj je privući što više posjetitelja u Lijepu Našu. 

Kninski muzej je tiskao 100 000 letaka na tri jezika i oni se nalaze na najzanimljivijim lokacijama od Zadra do Splita, a ova suradnja dio je  promidžbenih aktivnosti koje su odlučili provesti ove godine.  

Iako je nezaposlenost u Kninu visoka, a mladi ga napuštaju, to ne umanjuje prirodne ljepote i baštinu koju krije Zvonimirov grad. 


Uvjerite se u videu: 


hr Mon Jun 25 2018 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30d6a62af47f4a498b46a3/80
Foto: PIXABAY

Napravite 'domaću' Nutellu

Jednostavan recept koji će oduševiti sve sladokusce

Da, obožavamo Nutellu i nema joj ravne. Ali odlučili smo isprobati ovaj recept i napraviti vlastitu čokoladnu senzaciju s lješnjacima. Nadamo se da će okus biti jednako slastan, piše elegant.hr

Sastojci:

Mlijeko- 4 čaše
Lješnjaci- 3-4 žlice
Granulirani šećer- 4 šalice
Brašno- 4 žlice
Kakao u prahu- 6 žlica
Maslac- 200g
Sol-1/2 žlice

Upute:

1. Pomiješati zajedno granulirani šećer, kakao i brašno u zdjelu.

2. Postupno dodati mlijeko u malim porcijama te odmah promiješati smjesu kako bi se izbjegle grudice.

3. Kada dodate mlijeko, ulijte smjesu u lonac i uključite pećnicu.

4. Smjesu kuhajte na laganoj vatri. Stalno miješajte kako bi se spriječilo gorenje ili da se smjesa ne bi zalijepila za dno tave.

5. Lješnjake pržite zatim ih sameljite te ih potom dodajte u smjesu. Dodajte maslac i sol, i počnite miješati.

6. Kuhajte na laganoj vatri. Nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko 15-20 minuta.

Neka se vaša Nutella zaledi, a zatim je stavite u staklenku s poklopcem te spremite u hladnjak. Domaća Nutella je vrlo ukusna i idealna ako je želite namazati na tost ili kolače.

hr Mon Jun 25 2018 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30ce582af47fdf4b8b4615/80

Gastro Show Biograd: uživali i Ivan Zak i Davor Dretar Drele koji otkrivaju buduće planove

Ovog vikenda posjetili smo manifestaciju Gastro stol Biograd 2018. i probali razne delicije Biograda na moru. Vrhunsku zabavu na Gastro stolu omogućili su Mladen Grdović i Ivan Zak. Voditeljski dvojac showa bili su Igor Jelenić Toto i Davor DretarDrele.

"Jako sam zadovoljan nastupom. Publika koja je večeras ovdje, bila je jača od ovog vjetra i ovih temperatura, tako da smo već nakon 15 minuta ugrijali Biograd", poručio je Ivan Zak nakon koncerta i time najavio novu pjesmu 'Dar-Mar'.

 "Mislim da će nova pjesma Dar-Mar tek doživjeti svoju popularnost u sljedeća 2-3 mjeseca."

Na pitanje koji su mu planovi ovo ljeto, Ivan je skromno dodao:

"Družit ću se s publikom. Imati ću nastupe, uglavnom na obali, usput planiram promovirati svoj novi album koji će uskoro izaći u izdanju Croatie Records."

Davor Dretar Drele sretan je što se manifestacija Gastro Showa i dalje održava, a tvrdi, važna je za hrvatsku gastro kartu.

"Iznimno sam zadovoljan, jako mi drago vidjeti da ova manifestacija koju inače podržavam već godinama svake godine postaje sve bolja i sve ljepša i da budem iskren značajnija na hrvatskoj gastro karti. Bravo Biograd!"

Davor pojašnjava kako Biograd ima posebno mjesto u njegovom srcu, stoga ga ne čudi što se našao ondje kao gost i izvođač. Biograd naročito voli kada je riječ o odmoru s prijateljima, a o svom 'ukusu za nepce' i budućim planovima otkrio je u nastavku.

Kako vam se svidjela gastro ponuda na ovogodišnjem Gastro Showu? Jeste li imali prilike probati što?

-Ove godine sam na Gastro Showu Biogradu probao apsolutno sve jer ja naime ne bih ni imao 105 kilograma da se ustežem od bilo čega. Probao sam sve proizvode odnosno sve kulinarske specijalitete i mogu reći samo palac gore za sve ugostitelje! Svake godine je sve bolje i ukusnije.

Kakvi su vam karijerni planovi za jesen? Gdje ćemo vas moći vidjeti?

-Što se tiče mojih planova za jesen, sve je vrlo jednostavno, nastavit ću rad za ekipu In Magazina s Nove TV, privatno namjeravam ostati u braku nadam se da će mi to uspjeti, pripremam i novu kazališnu predstavu s kolegom Vidom Balogom vjerujem da će biti dosta smijeha. U budućnosti želim samome sebi ono što želim svim vašim čitateljima, prvenstveno puno zdravlja, ljubavi, sreće, pomalo vina, a novac će doći sam od sebe a on, vjerujte mi i nije najvažniji.

hr Mon Jun 25 2018 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .