Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Misterij smrti hrvatskog poznatog sportskog djelatnika: Brata mu osumnjičili za podmetanje eksploziva, a eksplozivu ni traga!

Iako vještaci MUP-ova Centra nigdje nisu našli tragove, sisačka policija ipak je podnijela prijavu protiv brata stradalog Darka Lončara Rusa

Novi zaplet je na pomolu u slučaju smrtnog stradavanja Darka Lončara Rusa (68) u Sisku prilikom eksplozije u garaži tijekom automehaničarskih radova 12. studenoga 2015.

Zbog nedostatka bilo kakvih materijalnih dokaza i kršenja Zakona o kaznenom postupku, Županijski sud u Sisku mogao bi odbaciti ovaj slučaj. Iskusni kriminalisti koji prate slučaj smatraju da se dogodio tzv. kolaps predmeta, što znači da nema apsolutno nikakvih dokaza, a kaznena prijava temelji se na krajnje neuobičajenim elementima, od kojih je najbizarniji - nalaz neovlaštene osobe koja pobija ekspertize vještaka i stručnjaka Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, prenosi jutarnji.

Prošao poligraf

Naime, tijekom propisno provedenog očevida na mjestu eksplozije nisu pronađeni tragovi eksploziva, tako da vještaci “Ivana Vučetića” nisu uspjeli ogonetnuti uzrok eksplozije. Međutim, iako među prikupljenim uzorcima s mjesta tragedije nije bilo tragova eksploziva, upravo je eksploziv naveden u kaznenoj prijavi kao sredstvo počinjenja kaznenog djela općeopasne radnje sa smrtnom posljedicom. Za djelo je osumnjičen 64-godišnji brat poginuloga koji je, pak, tijekom istraživanja u srpnju 2016. prošao poligrafsko ispitivanje i isključena je njegova bilo kakva povezanost sa smrću pokojnika.

Ipak, Policijska uprava sisačko-moslavačka je 16. rujna 2016. izdala pripćenje u kojem stoji da je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 64-godišnji brat pokojnika ipak osnovano sumnjiv da je u brusilicu podmetnuo eksplozivnu napravu. Prema pojašnjenjima iz PU sisačko-moslavačke, osumnjičeni brat je stavio eksploziv u brusilicu kako bi napravio zamku za provalnike koji su u više navrata provaljivali u njegovu vikendicu kod Petrinje. Prema policijskoj verziji, Darko Lončar je, ne znajući za opasnu klopku, dan nakon tregedije uzeo brusilicu iz vikendice, a kad ju je sljedećeg dana krenuo isprobati, dogodila se eksplozija u kojoj je izgubio život.


Fotografija kao dokaz

Tijekom sastavljanja kaznene prijave iz ove verzije, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku ignoriralo je nalaze i mišljenje vještaka Centra “Ivan Vučetić” i priklonilo se mišljenju stručnjaka za eksplozive koji nema ovlasti vještaka, ali radi u MUP-ovu sustavu. Njega je angažirala obitelj Lončar, navodno na savje t ljudi iz PU sisačko-moslavačke i u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom (ŽDO). Taj je stručnjak isključivo na temelju fotografija mjesta događaja zaključio da je eksploziju izazvao eksploziv pentrit, što je obrazložio činjenicom da na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi bilo kakvog eksploziva! Taj je nalaz bio dovoljan istražiteljima da ponovno utemelje sumnju na brata i u konačnici ga kazneno prijave. Taj je 64-godišnjak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku i smješten u istražni zatvor, a slučaj od rujna prošle godine miruje. Iz krugova bliskih istrazi i pravosuđu ovih se dana doznaje da policija i ŽDO u Sisku protiv osumnjičenog i pritvorenog brata nikada nisu predočili niti jedan materijalni dokaz, a posebno oštre kritike idu na račun činjenice da su se koristile usluge neovlaštenih osoba koje su pobijale nalaze ovlaštenih sudskih vještaka Centra “Ivan Vučetić”. Stoga je, smatraju pripadnici policijsko-pravosudnog miljea, kaznena prijava trebala biti odbačena.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 07:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58da8cf0b4739848df8b457c/80

DORH otkrio detalje stravičnog zločina: Majci je ispalio metak u potiljak, a onda u garaži s leđa ubio oca

Okolnosti počinjenja djela posebno su teške

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo je od suca istrage Županijskog suda da se protiv Tina Šunjerge (20) odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, smatrajući da je istražni zatvor nužan radi neometnog odvijanja postupka za kazneno djelo dvostrukog teškog ubojstva njegovih roditelja. - javlja ŠibenikIN

Za ta djela, naime, propisana je kazna dugotrajnog zatvora, a okolnosti počinjenja djela posebno su teške, priopćeno je danas popodne iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Njima su danas privedeni Šunjerga i dvojica mladića u dobi od 20 i 18 godina, Šunjerga zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela teškog ubojstva, a ostala dvojica zbog neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.

- Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljeni 20-godišnjak u popodnevnim satima 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj obio sef smješten u obiteljskoj kući i iz njega uzeo očev pištolj te potom pozvao svog prijatelja, drugookrivljenog 20-godišnjaka da ide s njim u polje gdje su njegovi roditelji obavljali radove, na što je ovaj pristao ne znajući za njegove namjere. U vrijeme dok je prvookrivljenikova majka upravljala automobilom marke Citroen Saxo šibenskih registarskih oznaka pri povratku kući, osnovano se sumnja da je prvookrivljenik ispalio metak u majčinu glavu u predijelu potiljka uslijed čega je ona zadobila ozljedu (prostrijelna rana glave i mozga) od koje je odmah preminula.

Osnovano se sumnja da se potom uputio prema obiteljskoj kući i došao do garaže u koju je u međuvremenu iz polja stigao i njegov otac, pa je iskoristivši trenutak dok mu je otac bio okrenut leđima, sa udaljenost od 30-tak centimetara od njegove glave, ispalio hitac u predjelu očeva potiljka nanijevši mu prostrijelnu ranu glave i mozga od koje je otac preminuo na mjestu događaja. - priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Nadalje, u priopćenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je 20-godišnjak koji je tog dana bio u polju sa Šunjergom i vidio da je Šunjerga na opisani način ubio majku, otišao kući nakon tog nemilog čina, bez da je nadležnim tijelima prijavio zločin.

- Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljeni 20-godišnjak u popodnevnim satima 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj, nakon što je bio prisutan i vidio da je prvookrivljenik usmrtio na prethodno opisani način svoju majku u osobnom automobilu marke Citroen Saxo, izašao iz vozila te otišao svojoj kući bez da je nadležnim tijelima prijavio počinjenje tog kaznenog djela iako je znao da bi prijavljivanjem djela bilo omogućeno i znatno olakšano otkrivanje djela i počinitelja, a radi se o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora deset godina i teža. - priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku. - piše ŠibenikIN

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 18:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c93cbbb473986ac28b4694/80
Foto: Dalmacija News

Bivši direktor hidroelektrane Peruča na suđenju Đukiću: HE je bila gađana i topovskim granatama

Šezdesetogodišnji Macan je ispričao kako su u kolovozu i rujnu 1991. započeli napadi na Peruču, zbog čega je 17. rujna posada napustila branu, i to po nalogu direktora proizvodnog područja Split, koji je naredio da se hidroelektrana stavi van pogona i turbine onesposobe za rad

Bivši direktor hidroelektrane (HE)  Peruča Josip Macan u utorak je na splitskom Županijskom sudu, gdje se sudi bivšem zapovjedniku motorizirane brigade 9. kninskog korupusa JNA Borislavu Đukiću za ratni zločin miniranjem brane na Peruči, posvjedočio kako je HE bila gađana i topovskim granatama, koje na sreću nisu pogodile branu.

 Šezdesetogodišnji Macan je ispričao kako su u kolovozu i rujnu 1991. započeli napadi na Peruču, zbog čega je 17. rujna posada napustila branu, i to po nalogu direktora proizvodnog područja Split, koji je naredio da se hidroelektrana stavi van pogona i turbine onesposobe za rad.  

- Posada koju su sačinjavala dvojica vođa smjene, dva uklopničara, dvojica na turbinama i četiri čuvara, otišla je jer je elektrana bila gađana tenkovskim granatama, koje srećom nisu pogodile branu, ali ni strojarnicu, već su pale preko brane. Kad je posada otišla, ostavili su otvoren temeljni ispust, te uključeno ispuštanje vode koja je dolazila u strojarnicu. - kazao je Macan.

 
 Nastavio je kako su na Božić 1991. godine uspjeli doći na HE Peruča, u organizaciji europskih promatrača, no srpske paravojne snage nisu im dopustile da provjere branu. HEP-ovci su tada tražili da se otvori preljevni zatvarač, jer se akumulacija vode približila opasnoj razini. Kako im to nije uspjelo, pomoć su zatražili i preko tadašnjeg predsjednika Vlade te UN- a, i dalje tražeći da im se dozvoli ispuštanje vode iz akumulacijskog jezera.

 
 - Kad je brana minirana, odmah sam stigao na nju. Situacija je bila katastrofalna. Pomagali smo u saniranju, nasipavanju i zatvaranju pukotina koje su nastale od miniranja. Kontrolirano smo ispuštali vodu iz akumulacijskog jezera, koje se ispraznilo tek za dvadesetak dana. - svjedočio je Macan. Upitan zna li tko je naredio miniranje brane, odgovorio je da nema podataka o tome, kao ni da nema nikakva saznanja o optuženom Đukiću.

 Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Đukića tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa - nakon naredbe zapovjednika korpusa i tzv. Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića, zajedno sa majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine - izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva.

Eksplozija je prouzročila direktnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka.
  Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić, jer je Ratko Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo 2015. godine, te je taj dio spisa izdvojen. Suđenje se nastavlja sredinom svibnja.

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 16:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac2045b47398de688b457a/80
Foto: Screenshot / YouTube

Mišetić ponovio da je Sanader na privatne zrakoplovne karte potrošio do 1,5 milijuna kuna

Riječ je o zrakoplovnim kartama za privatna putovanja koje je, osim za sebe, naručivao i za članove svoje obitelji

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin u utorak nije svjedočio na novom suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media, jer je i sam, u zasebnom postupku, optužen zbog suradnje s tom tvrtkom, dok je bivši direktor Croatia Airlinesa Ivica Mišetić ponovio da je Sanader na zrakoplovne karte, koje je plaćao gotovinom, u nekoliko godina potrošio do milijun i pol kuna.

Riječ je o zrakoplovnim kartama za privatna putovanja koje je, osim za sebe, naručivao i za članove svoje obitelji. Mišetić je, kao i u svjedočenju na prvom suđenju, kazao da je Sanader karte naručivao osobno ili preko tajnice, a on bi mu ih dostavljao. Dok je Mišetić bio na čelu nacionalne zrakoplovne tvrtke Sanader je, po njegovoj procjeni, na karte potrošio između milijun i milijun i pol kuna.

Na klupi za svjedoke pojavio se i bivši predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić koji je kazao da kompanija koju je vodio nije surađivala s Fimi mediom, tvrtkom preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, punio HDZov crni fond, izvlačenjem novac iz državnih institucija i tvrtki.

Mudrinić se nije mogao sjetiti ni sastanka u Vladi, na kojemu je Sanader navodno čelnicima javnih tvrtki preporučio suradnju s Fimi mediom. Mudrinić je kazao da se ne sjeća se je li na tom sastanku spomenuta Fimi media, jer je taj sastanak, dodao je, za njega bio nebitan.

Uz bivšeg premijera na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, bivši stranački rizničar i šef carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/58da5e93b47398c4de8b4573/80

Odvjetnik Tina Šunjerge: Djeluje kao sasvim pristojan i normalan mladić

Iako je mlađi punoljetnik, na njega se primjenjuje isti zakon i ista mogućnost kazne kao i na odrasle

Tinu Šunjergi, 19-godišnjaku osumnjičenom za okrutno ubojstvo majke i oca kod Čiste Velike, dodjeljen je odvjetnik po službenoj dužnosti, Frano Baić, prenosi RTL

Odvjetnik je rekao da je razgovarao sa Šunjergom, koji mu djeluje kao "sasvim pristojan i normalan mladić".

Doveden je pred DORH, priznao je ubojstva, ispričao što se dogodilo i, po odvjetnikovom mišljenju, nije tajio ništa. Tina Šurnjegu sada očekuje privođenje pred istražnog suca koji će mu, očekuje odvjetnik, odrediti istražni pritvor. Budući da osumnjičeni spada u mlađe punoljetnike, odvjetnik nije mogao davati mnogo detalja, jer je zaštićen pravima na tajnost sudskog procesa. No, unatoč njegovom statusu mlađeg punoljetnika, na njega se primjenjuje isti zakon i ista mogućnost kazne.

Tako bi minimalna kazna bila 5, a maksimalna 40 godina, no zbog dva ubojstva može ga se osuditi i na produljenu kaznu u trajanju do 50 godina.

Facebook komentari

hr Tue Mar 28 2017 15:02:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .