Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5ac5500e4938049f8b458b/80
Foto: PIXABAY

Grad Split uzeo građanki komad zemlje kako bi na njoj gradili cestu. Sad moraju isplatiti 550.000 kuna

Gradska uprava nije donijela rješenje o izvlaštenju pa je žena pokrenula sudski spor
Grad Split morat će platiti više od pola milijuna kuna vlasnici zemljišta koje joj je oduzeto za izgradnju Mihanovićeve ulice. Cesta se prije desetak godina počela graditi, no još nije dovršena, a gospođi nikada nije isplaćena odšteta za oduzetu imovinu.

Općinski sud u Splitu sada je nepravomoćnom presudom utvrdio da Grad Split konačno mora platiti naknadu za zemlju i to u iznosu 548.193 kune. Gospođi mora nadoknaditi i 83.843 kune sudskih troškova. Da zemljište vrijedi upravo toliko, utvrdili su građevinski vještaci.

GRAD JE STVARNO PLANIRAO GRADITI CESTU

Priča o ovom sporu počinje još 2000. godine kada u rujnu Grad Split donosi detaljni plan uređenja. Prema njemu će upravo preko parcele koja je u vlasništvu ove gospođe i njezine sestre prolaziti zapadni dio Mihanovićeve ulice. U pripremama za gradnju ovo zemljište ponovno se parcelira, a dvije sestre ostaju bez dijela imovine. Gospođi, kao suvlasnici, oduzima se gotovo 300 kvadrata zemljišta. No nije dobila nikakvu potvrdu, a još manje odštetu za to izvlaštenje.

Kako tvrdi Telegram.hr tek godinama kasnije, u rujnu 2013., njezinom odvjetniku stići će dopis iz Službe za imovinsko pravne poslove i izgradnju Grada Splita. U njemu stoji da se projekt zapadnog dijela Mihanovićeve ulice postepeno realizira i da je upravo te godine uvršten u Program gradnje objekata i uređenje komunalne infrastrukture. Napravljen je i idejni projekt, ishođena je lokacijska dozvola, a planirano je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za zemljišta na trasi prometnice.

KAKO JE GRAD MISLIO UZETI TUĐE VLASNIŠTVO?

Ni tada nitko iz grada ni ne pokušava dogovoriti odštetu s ovom gospođom. Zbog svega toga bila je prisiljena pokrenuti sudski spor i zaštititi svoje vlasništvo. Tužbu je podnijela 2015. godine.

Kako se na sudu prisjetio njezin sin, obećavano im je da će se problem otkupa nekako riješiti. Događalo se to prije nekih osam-devet godina, ali od grada nije bilo nikakvih ponuda.

“Sve su to na mojoj zemlji radili prema generalnom urbanističkom planu. Bilo je predviđeno da tamo prođe put za stambene zgrade, no i dalje je tu ostao makadam, pun lokvi, bez asfalta. Grad je trebao taj put napraviti i ispuniti svoju obvezu prema nama, ali ništa od toga nije učinjeno”, svjedočila je vlasnica parcele.

SUD KAŽE: POSTUPAK GRADA BIO JE NEZAKONIT

Sud je na teren u samom finišu procesa poslao vještake koji su utvrdili da je u pitanju tzv. nerazvrstana cesta, a za takve ceste nadležna je lokalna samouprava, u ovom slučaju Grad Split. Geodetski vještak o tome je sud izvjestio u lipnju 2017., dok je građevinski vještak svoj nalaz dovršio krajem siječnja 2018. godine.

Predstavnici grada pokušali su se izvući od odgovornosti objašnjavajući kako na zemljištu ove gospođe doista nije izgrađena cesta pa stoga njezino pravo vlasništva i nije povrijeđeno. Napomenuli su i da im je još u svibnju 2011. istekla lokacijska dozvola za gradnju zapadnog dijela Mihanovićeve.

Sud je, u presudi donijetoj prije nekoliko dana, zaključio da odgovornost grada ipak postoji.

“Prema Zakonu o izvlaštenju, vlasnica parcele ima pravo na naknadu prema visini tržišne cijene u trenutku donošenja rješenja o izvlaštenju. Kako Grad Split uopće nije donio takvo rješenje, prema mišljenju ovog suda vlasnici pripada pravo na novčanu naknadu za nekretninu koja joj je oduzeta. Grad je na njezinom zemljištu započeo gradnju iako nije proveo postupak izvlaštenja”, stoji u presudi na koju Grad Split ima pravo žalbe, piše Telegram.hr

hr Wed Feb 06 2019 12:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57f8be29111c314e8b45c1/80

Dr. Kalilić: Najveći panj divljeg oraha u Splitu je na Gripama

Stabla pajasena u Splitu su najbrojnija na Marjanu i tvrđavi Gripe iako ih ima i u drugim dijelovima grada.

Najveći panj agresivnog pajasena (divljeg oraha) u Splitu (obujma 2,5 m ) nalazi se na tvrđavi Gripe

Stabla pajasena u Splitu su najbrojnija na Marjanu i tvrđavi Gripe iako ih ima i u drugim dijelovima grada.

Na parkingu unutar zidova zapadnih bedema tvrđave Gripe (spomenik kulture od 1977.) nalazi se najveći panj ne samo na tvrđavi već vjerojatno u cijelom Splitu a možda i u široj okolici. Koliko je pajasen agresivan i uporan u svojoj opstojnosti vidi se i po očitoj činjenici da iz panja nakon sječe sekundarno  rastu izdanci velikog broja povećih stabala pajasena (vidljivo na priloženim  fotografijama). Navedeni panj  ima ovalni oblik i svaka duža strana ima 125 cm što daje ukupan obujam od oko 2,5 m. Tako veliki panj sigurno nije viđen nigdje u Splitu,  čak ni na Marjanu, i možda bi mogao biti kandidat  i za  Guinnessovu knjigu rekorada. Možda bi ga trebalo čuvati kao poseban izložak za domaće i strane turiste da se zna što naš spomenik kulture sve ima za pokazati, tvrdi dr. Joško Kalilić.


Gornji djelovi unutarnjeg zapadnog zida bedema uz koji je ovo deblo raslo prije sječe, odavno su srušeni  pritiskom njegovog jakog i debelog korijenja (porušene kamene kocke se i danas vide na zemlji uz zid)

Ovaj panj je još jedan dokaz da je sanacija spomenika kulture sve teža što je pajasen veći jer njega treba iz korjena vaditi dok je stabljika mala jer se inače pajasen vrlo brzo brojčano širi i razgranava svoj golemi žilni sustav do 20 m pod zemljom i raste u vis davajući veliki broj sjemenki (do 300,000 po stablu) koje vjetar raznosi na velike udaljenosti (u SAD je dobio naziv „nebesko stablo“ jer kao da svojim brzim rastom želi što prije doseći nebo).


Borba protiv pajasena je teška i mora biti kontinuirana s naglaskom na spomenike kulture kao što su tvrđava Gripe, Dioklecijanova palača, Marjan (na kojem pajasen ne dopušta bioraznolikost u svojoj blizini) ali i na drugim djelovima grada gdje nije poželjan.

Ako se brzo ne saniraju mali pajaseni koji su se pojavili na Dioklecijanovoj palači, zidovi palače bi mogli s njegovim brzim rastom doživjeti  sudbinu djelova bedema na tvrđavi Gripe, zaključuje dr. Kalilić.


hr Sat Aug 17 2019 15:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/572992f8f0465c78008b4651/80
Foto: FaH

Prije četiri godine nas je napustio Arsen Dedić

Arsen se smatra jednim od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj, a njegovo stvaralaštvo zaista je impresivno. Skladao je glazbu za 34 filma i za života izdao 25 studijskih albuma.
Jedan od najcjenjenijih kantautora, pjesnika i književnika preminuo je 17. kolovoza 2015. godine. Iako je rođen u Šibeniku, po vlastitoj želji mu je posljednje počivalište Zagreb. U Šibeniku je pak održana komemoracija četiri dana kasnije.

Arsen se smatra jednim od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj, a njegovo stvaralaštvo zaista je impresivno. Skladao je glazbu za 34 filma i za života izdao 25 studijskih albuma.

Osim glazbenih albuma, najviše je objavljivao lirske zbirke, a kao prevoditelj je obrađivao poznate autore poput Jacquesa Brela, Gina Paolija i Sergia Endriga.

Potkraj 1961. godine oženio je nećakinju A.G. Matoša, Vesnu Suligoj s kojom ima kći Sandru. Par se rastao 1965, a Dedić je potom prohodao s Gabi Novak. Njihov sin Matija rodio se 1973. kada je par i ozakonio svoj brak. Zajedno su održavali brojne koncerte, a posljednji na kojem su zajedno nastupali, ujedno i Arsenov posljednji koncert, bio je na tvrđavi sv. Mihovila u Šbeniku.
hr Sat Aug 17 2019 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57ac1f29111ca14e8b456f/80
Foto: Pixabay

Vremenska prognoza: Je li došao kraj nesnosnim vrućinama?

Pretežno sunčano, u Dalmaciji vruće. Ipak, nesnosnim vrućinama je možda došao kraj.
Na srednjem i južnom Jadranu pretežno sunčano te danju vrlo toplo i vruće. Ujutro uz obalu slab do umjeren burin, a tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti Dalmacije od 12 do 15 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 32 °C. Temperatura mora većinom od 25 do 27 °C."

Od nedjelje još toplije, većinom i vruće

"Idućih dana u unutrašnjosti 
pretežno sunčano i postupno sve toplije pa će dnevna temperatura zrakaod nedjelje biti uglavnom viša od 30 °C. U nedjelju ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab, javlja HRT

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano i vruće s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i do 35 °C, a noći će biti tople, uz više od 20 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a sredinom idućeg tjedna vjerojatno prolazno jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.
hr Sat Aug 17 2019 09:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Budite strpljivi: Evo gdje se očekuju gužve u prometu

Zbog veće gustoće prometa povremeni su zastoji na Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Tijekom dana pojačan promet očekujemo na glavnim cestovnim pravcima u smjeru mora i unutrašnjosti. Zbog gustog prometa na pojedinim dionicama autocesta vozi se usporeno u blizini odmorišta i čvorova te na prilazima tunelima i naplatnim postajama.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče

na ulasku na autocestu na naplati Lučko u smjeru mora kolona od čvora Jankomir duga je oko 3 km, u smjeru Zagreba na naplatnim postajama Lučko i Demerje nema dužih čekanja,povećana je gustoća prometa između naplatne postaje Lučko i i čvora Zadar II u smjeru mora, između Lučkog i Bosiljeva II u smjeru mora vozi se usporeno u koloni u pokretu uz povremene zastoje, javlja HAK

Autocesta A4 Goričan-Zagreb

kolona vozila na naplatnoj postaji Sveta Helena u smjeru Zagreba duga je oko 2 km.

Zagrebačka obilaznica (A3)

od čvora Jankomir prema ulasku na autocestu A1 na naplatnoj postaji Lučko kolona je duga 3 km.

Zbog magle vidljivost je smanjena u Lici, a ima je i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Gornja Ploča.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona bit će danas, 17. kolovoza od 4:00 do 14:00 sati i u nedjelju, 18. kolovoza od 12:00 do 23:00. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste u Istri i priobalju uključujući DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... Na autocestama i državnoj cesti DC1 (Ličkoj magistrali) nema zabrane.

hr Sat Aug 17 2019 08:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .