Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56524816eb49bbcc258b4df7/80
Foto: Rade Popadić

Ovako je izgledao prvi jesenski snijeg u Dalmaciji: Zimska idila na Pumama na Dinari

Dalmacija News donosi reportažu sa zapadne Dinare, područja planinarskog doma Pume, gdje je jučer pao prvi jesenski snijeg

Vođeni željom da dožive prvi jesenski snijeg u Dalmaciji, članovi Crometeo tima morali su otići prilično visoko. Točnije, na najviši planinarski objekt u Hrvatskoj, a to je planinarski dom Pume na Dinari, na 1640 metara nadmorske visine.

Dvije trećine studenog protekle su u znaku stabilnog i neobično toplog vremena, pa su se osobito ljubitelji planina pitali kada će se takvom vremenu doći kraj, a planinske vrhove prekriti prvi sezonski snijeg. Prognoze su za vikend za nama bile jasne; ciklona donosi promjenu vremena koja će vratiti vremenske scenarije primjerenije dijelu godine.

Tri su se planinara, člana Crometeo tima iz Splita i Zadra, u petak poslijepodne uputila iz Ježevića pokraj Vrlike prema spomenutom dinarskom planinarskom domu. Dobro označena staza od polaska do cilja zahtijeva prosječno 4 sata planinarenja.

Uspon od Ježevića do Puma

Do Ježevića se dolazi automobilom iz pravca Vrlike cestom D 8, skrene se za mjesto Ježević i vozi lokalnom cestom preko mjesta Kosora i Balečkog mosta na rijeci Cetini. Kroz zaseok Žeravice stiže se do velikog putokaza koji usmjerava na makadamski put (3 km) za zaseok Sutinu, gdje je parking i početak uspona pješačkom stazom.

Uspon do Velike Duvjakuše se prijeđe za 3 do 4 sata, ovisno o fizičkoj spremnosti. Uspon nije zahtjevan, ali je dug osam kilometara, a i potrebno je prijeći 1186 metara visinske razlike. Prvi dio je kroz šumu i raslinje, a završni kroz golet. Staza je odlično markirana i obilježena putokazima. Nije naporna i vrlo je zanimljiva jer se svakim korakom naviše otvaraju novi vidici i krajolici.

Kada se na planinu spusti magla (oblak), baš kao što je to bio slučaj u petak kasno popodne i navečer, od velike su pomoći bili postavljeni štapovi koji reflektiraju svjetlost kada ih se obasja i iz umjerene daljine. Iako još u petak oborina nije bilo, magla te jako i hladno jugo, nisu bili nimalo ugodni za planinarenje.

Snijeg uz grmljavinu

Planinarski dom uvijek je otvoren za sve posjetitelje. Prekrasan planinarski dom nudi i više nego je potrebno za ugodan boravak - od vode (kišnica) i struje solarnog podrijetla, do prostranog dnevnog boravka sa špaherom na drva, kuhinjom i potkrovljem u kojem može spavati dvadesetak ljudi.

Subota je ovom dijelu Dinare donijela gotovo cjelodnevnu kišu na 6 Celzijevih stupnjeva. Crometeovcima su se tijekom subote pridružili planinari iz Planinarskog društva Sveti Jure iz Solina i sinjski članovi PU Dinaridi. Iščekivao se dolazak fronte i prelazak kiše u snijeg, no usprkos značajnoj nadmorskoj visini, kiša se nije dala do dugo u noć... Susnježica se javila nešto prije 20 sati, kada je u kratko vrijeme temperatura sa 6 pala na 1 Celzijev stupanj, no snijeg je okrenuo tek sa zorom, kada su se s mora prema planina premjestili grmljavinski oblaci. Tako je nedjeljno jutro konačno donijelo prvi snježni pokrivač ove jeseni, a više snijega bilo je u popodnevnim satima. Kako se najveći dio oborina ove ciklone "potrošio" na kišu, prvi jesenski snijeg na Dinari nije bio obilan, no označio je prekretnicu i najavu novih snjegova, već u novom tjednu.

Sretni i zadovoljni viđenim, planinari su se u nedjelju popodne vratili istom stazom kuda su i došli u podnožje Dinare. Na putu ih je do pola planine pratio povremeno jak snijeg, a u donjem dijelu planine susnježica i kiša. Kao šlag na kraju, iznad Ježevića se na samom kraju dana pokazala dvostruka duga.

Lijepe prizore vikend - izleta s Dinare pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Mon Nov 23 2015 13:00:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .