Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0a6ae12af47f11008b4714/80

Sve o oralnoj higijeni i izbjeljivanju: Dentalni tehničar Barlović objašnjava kako imati blistav osmijeh

Borna Barlović dentalni je tehničar koji se može pohvaliti s pregršt uspješnih suradnji, a njegov dentalni laboratorij broji više od šest diploma. Do sada je napravio preko 500 udlaga za izbjeljivanje zubi, a druge estetske radove na zahtjev klijenata više i ne broji.
Iako je mnogima odlazak kod 'zubara' neugodno iskustvo, to ne mora biti slučaj ako se odlučite držati temeljnih pravila oralne higijene, a koja sprječavaju rizike dentalnih bolesti. Tehničar Barlović, uljepšava osmijehe već duži niz godina, a i sam tvrdi da pacijenti ne mogu očekivati potpuno zdrave i otporne zube ako u svoju rutinu ne uključe i posjet stomatologa. 

Osim deset kratkih pitanja na koja nam je odgovorio, objasnio je kako dentalna higijena mora uključivati dentalni konac za zube ili interdentalne četkice koje omogućavaju čišćenje zuba ondje gdje četkica ne dopire, a zube bi trebalo prati najviše tri puta dnevno.



Neophodno je, tvrdi, i korištenje vodice za ispiranje usta te je potrebna četkica koja odgovara vašem tipu zuba.

1. Koje navike bi svaka osoba trebala uvrstiti u svoju rutinu kako bi najuspješnije
održavala oralnu higijenu?

- Svaka osoba bi trebala uvrstiti u svoje naviku odlazak stomatologu barem svakih četiri do šest mjeseci, dio toga naravno je i pravilno četkanje i održavanje oralne higijene s tekućinama za ispiranje te interdentalne četkice.

2. Kako najbolje očuvati caklinu i što napraviti kad se javi zubni plak?

- Caklina se može očuvati redovitim pregledima te fluor apatitnim preparatima kao sto su određene zubne paste te određenom vrstom gelova koji uz izbjeljivanje pune zube fluorom i potrebnim mineralima.

3. S obzirom na to da se možete pohvaliti s mnogo različitih suradnji, između ostalog to
su i suradnje s mnogim poznatim licima kulturno-umjetničke scene, koliko često
nailazite na dentalne bolesti?

- Ja kao dentalni tehničar nemam toliko kontakt s pacijentima kao doktori dentalne medicine, ali po iskustvu, dosad većina problema kreće od neadekvatne higijene i straha od stomatologa.

4. Mnogi ne znaju kako funkcionira proces izbjeljivanja zubi pa se zbog toga na to i rjeđe
odlučuju, što je prva stvar koju treba napraviti prije nego li se netko odluči
na taj potez?

- Prije nego se netko odluči na potez izbjeljivanja zubi potrebno je obavit razgovor s osobom stručnom dovoljno da upozori na nekvalitetne postupke kojih je danas sve više i nalaze se u slobodnoj prodaji umjesto u stomatološkim djelatnostima.

5. Koliko je bitno da izbjeljivanje zubi ne radi bilo tko?

- Bitno je da izbjeljivanje radi netko stručan ili da vas uputi netko iz te struke (najčešće doktor dentalne medicine), bilo da se radi o setovima za izbjeljivanje koji se koriste kod kuće ili se izbjeljivanje provodi u ordinaciji.

6. Oštećuje li izbjeljivanje zubnu caklinu?

- Izbjeljivanje zubi ne oštećuje caklinu već zbog mogućeg javljanja preosjetljivosti, a koja je gotovo uvijek prolazna, ljudi zamijene za oštećenje cakline, to je netočna informacija.

7. Koliko često treba ponavljati izbjeljivanje? Koliko dugo traje bijeli efekt?

- Efekt traje otprilike dvije do tri godine, a trajnost dakako ovisi o navikama pacijenata (kava, cigarete, vino)...

8. Postoji li neka skrivena metoda za jačanje zubi?

- Kao što sam naveo... Fluoridnim pastama se postiže otpornost na vanjske čimbenike, ali zub kao zub ima svoju tvrdoću od 200 mpa te ga se dodatno ojačati načelno ne može.

9. Nerijetko mnogi imaju upaljenu gingivu (zubno meso) postoje li neka alternativna
rješenja kojima to mogu ispraviti ili je neophodan posjet stomatologu ili zubnom
tehničaru.

- Alternativne nema. Potrebno je koristiti pravilnu četkicu i tekućinu te imati redovite posjete stomatologu.

10. Što je najbolje izbjegavati ili što je najbolje upotrebljavati kad je riječ o osjetljivim
zubima i zubnom mesu?

- U tom slučaju najbolje je koristiti paste s efektom umanjenje osjetljivosti. Ako se problem ne riješi potrebno je posjetiti stomatologa.

11. Kao stručnjak, koliko su za samopouzdanje i sreću bitni zdravi i kvalitetni zubi?

- Mislim da su zubi svakome bitni, gotovo svakom tko imalo drži do sebe. Ne kaže se bez veze da 'osmijeh otvara sva vrata'.

hr Sun May 27 2018 11:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310b1e2af47f4a498b46de/80
Foto: DN

PAPRIKA Biljka koja je donešena u Europu još za vrijeme Columba

Nije Columbo otkrio samo Ameriku, već i papriku i donio ju iz Perua u Europu davne 1943. godine. Uzgajala se po mnogim vrtovima, a danas se u svijetu uzgaja više od 50 sorti paprika.

Papriku ubrajamo u povrće koje ima svoju nutritivnu i ljekovitu vrijednost. Najveći sastav paprike čini voda koje ima više od 90 posto. Plod paprike ubrajamo u namirnice koje su najbogatije vitaminom C. Ako niste znali, ova namirnica obiluje 4-5 puta više vitaminom C od agruma (limun,naranča,mandarina). Vitamin C jača naš obrambeni sustav, zato u vrijeme sezone paprika pojedite svaki dan barem jednu papriku. Osim vitamina C, u paprici ima dosta i vitamina A ,B, K

Zbog vitamina A dobra je za zdravlje očiju. Paprika u svom sastavu ima željeza, magnezija,mangana, beta-karotena, ugljikohidrata, bjelančevina, masti, djetetskih vlakana....Ako patite od lošeg tena, konzumirajte što više ovu namirnicu jer će melanin, vitamini i beta-karoteni pomoći zdravlju vaše kože. Vitamin B6 koji se nalazi u paprici pomaže u spriječavanju gubitka kose. Preporuča se u mnogim djetama, zbog niskog udjela kalorija i velikog bogatstva vitamina i minerala. 

Muškarci koji jedu mnogo paprike, rjeđe obolijevaju od raka prostate. Ženama se preporuča što više paprike u vrijeme PMS-a, jer vitamin B6 pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina koji uvelike smanjuju stres, loše raspoloženje i bezvoljnost. Paprika ubrzava metabolizam i na taj način potiče sagorijevanje kalorija. Sve ovo navedeno i još mnogo toga, dobar je razlog da papriku uvrstimo u svoj jelovnik.

Naš savjet je, bilo da se radi o zelenim, žutim ili crvenim paprikama da birate one koje nisu kemijski tretirane.

hr Mon Jun 25 2018 18:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310fdd2af47fe14b8b4642/80
Foto: Screenshot

VIDEO Pogledajte fantastični video Knina, njegove okolice i povijesne Tvrđave!

Zvonimirov grad prepun je povijesti i baštine
Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej, zajedno su potpisali ugovor o suradnji s Pointersom, te osim što je grad Knin ušao u aplikaciju Pointers, snimljen je i promotivni video grada Knina te VR 360 na pet lokacija.

Pointers je aplikacija koja kroz sedam različitih platformi pruža informacije o hrvatskim turističkim gradovima, a glavni cilj je privući što više posjetitelja u Lijepu Našu. 

Kninski muzej je tiskao 100 000 letaka na tri jezika i oni se nalaze na najzanimljivijim lokacijama od Zadra do Splita, a ova suradnja dio je  promidžbenih aktivnosti koje su odlučili provesti ove godine.  

Iako je nezaposlenost u Kninu visoka, a mladi ga napuštaju, to ne umanjuje prirodne ljepote i baštinu koju krije Zvonimirov grad. 


Uvjerite se u videu: 


hr Mon Jun 25 2018 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30d6a62af47f4a498b46a3/80
Foto: PIXABAY

Napravite 'domaću' Nutellu

Jednostavan recept koji će oduševiti sve sladokusce

Da, obožavamo Nutellu i nema joj ravne. Ali odlučili smo isprobati ovaj recept i napraviti vlastitu čokoladnu senzaciju s lješnjacima. Nadamo se da će okus biti jednako slastan, piše elegant.hr

Sastojci:

Mlijeko- 4 čaše
Lješnjaci- 3-4 žlice
Granulirani šećer- 4 šalice
Brašno- 4 žlice
Kakao u prahu- 6 žlica
Maslac- 200g
Sol-1/2 žlice

Upute:

1. Pomiješati zajedno granulirani šećer, kakao i brašno u zdjelu.

2. Postupno dodati mlijeko u malim porcijama te odmah promiješati smjesu kako bi se izbjegle grudice.

3. Kada dodate mlijeko, ulijte smjesu u lonac i uključite pećnicu.

4. Smjesu kuhajte na laganoj vatri. Stalno miješajte kako bi se spriječilo gorenje ili da se smjesa ne bi zalijepila za dno tave.

5. Lješnjake pržite zatim ih sameljite te ih potom dodajte u smjesu. Dodajte maslac i sol, i počnite miješati.

6. Kuhajte na laganoj vatri. Nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko 15-20 minuta.

Neka se vaša Nutella zaledi, a zatim je stavite u staklenku s poklopcem te spremite u hladnjak. Domaća Nutella je vrlo ukusna i idealna ako je želite namazati na tost ili kolače.

hr Mon Jun 25 2018 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30ce582af47fdf4b8b4615/80

Gastro Show Biograd: uživali i Ivan Zak i Davor Dretar Drele koji otkrivaju buduće planove

Ovog vikenda posjetili smo manifestaciju Gastro stol Biograd 2018. i probali razne delicije Biograda na moru. Vrhunsku zabavu na Gastro stolu omogućili su Mladen Grdović i Ivan Zak. Voditeljski dvojac showa bili su Igor Jelenić Toto i Davor DretarDrele.

"Jako sam zadovoljan nastupom. Publika koja je večeras ovdje, bila je jača od ovog vjetra i ovih temperatura, tako da smo već nakon 15 minuta ugrijali Biograd", poručio je Ivan Zak nakon koncerta i time najavio novu pjesmu 'Dar-Mar'.

 "Mislim da će nova pjesma Dar-Mar tek doživjeti svoju popularnost u sljedeća 2-3 mjeseca."

Na pitanje koji su mu planovi ovo ljeto, Ivan je skromno dodao:

"Družit ću se s publikom. Imati ću nastupe, uglavnom na obali, usput planiram promovirati svoj novi album koji će uskoro izaći u izdanju Croatie Records."

Davor Dretar Drele sretan je što se manifestacija Gastro Showa i dalje održava, a tvrdi, važna je za hrvatsku gastro kartu.

"Iznimno sam zadovoljan, jako mi drago vidjeti da ova manifestacija koju inače podržavam već godinama svake godine postaje sve bolja i sve ljepša i da budem iskren značajnija na hrvatskoj gastro karti. Bravo Biograd!"

Davor pojašnjava kako Biograd ima posebno mjesto u njegovom srcu, stoga ga ne čudi što se našao ondje kao gost i izvođač. Biograd naročito voli kada je riječ o odmoru s prijateljima, a o svom 'ukusu za nepce' i budućim planovima otkrio je u nastavku.

Kako vam se svidjela gastro ponuda na ovogodišnjem Gastro Showu? Jeste li imali prilike probati što?

-Ove godine sam na Gastro Showu Biogradu probao apsolutno sve jer ja naime ne bih ni imao 105 kilograma da se ustežem od bilo čega. Probao sam sve proizvode odnosno sve kulinarske specijalitete i mogu reći samo palac gore za sve ugostitelje! Svake godine je sve bolje i ukusnije.

Kakvi su vam karijerni planovi za jesen? Gdje ćemo vas moći vidjeti?

-Što se tiče mojih planova za jesen, sve je vrlo jednostavno, nastavit ću rad za ekipu In Magazina s Nove TV, privatno namjeravam ostati u braku nadam se da će mi to uspjeti, pripremam i novu kazališnu predstavu s kolegom Vidom Balogom vjerujem da će biti dosta smijeha. U budućnosti želim samome sebi ono što želim svim vašim čitateljima, prvenstveno puno zdravlja, ljubavi, sreće, pomalo vina, a novac će doći sam od sebe a on, vjerujte mi i nije najvažniji.

hr Mon Jun 25 2018 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .