Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2258790e493831608b45ec/80
Foto: Pixabay

Božić je omiljeni blagdan - i to ne samo vjernika, a znate li zašto ga uopće slavimo?

Uz najznačajniji blagdan Uskrs te uz Duhove, Božić se danas ubraja među tri najveća kršćanska blagdana, no prvi kršćani uopće ga nisu slavili. Počeo se slaviti u 4. stoljeću u Rimu, a kako se točan datum Isusova rođenja ne navodi u Novom zavjetu, ni danas nije posve jasno zašto ga slavimo baš 25. prosinca

Prema nekim teorijama, Crkva je odlučila taj dan slaviti rođenje Isusa Krista kako bi potisnula poganski blagdan koji se u to vrijeme naveliko slavio u Rimu.

U zimskom periodu poljoprivredni radovi bili su znatno manji pa se u mnogim kulturama to vrijeme koristilo za svetkovine. U Rimu su najpoznatije bile Saturnalije, zimske svetkovine posvećene bogu Saturnu (bog zemljoradnje) koje su počinjale 17. prosinca. Tih dana rad bi bio u drugom planu, jelo se, pilo, pjevalo i kockalo, a slavili su čak i robovi.

U sklopu Saturnalija 23. prosinca slavila se Sigillarija, svetkovina koju je obilježavala razmjena darova. Na 25. prosinca Rimljani su pak obilježavali Dies natalis Solis Invicti, slaveći božanstva povezana sa Suncem. Dan koji su smatrali i danom zimskog solsticija u Rimu se slavio kao dan nepobjedivog Sunca, a odlukom cara Aurelija ovaj se blagdan počeo slaviti u cijelom Rimskom Carstvu.

U vjerskom smislu Uskrs je puno važniji kršćanski blagdan od Božića i slavio se od samih početaka kršćanstva. Uvođenjem Božića, smatra se, Crkva je nastojala u tada još većinski poganskom Rimu potisnuti njihove blagdane. Za datum rođenja Isusa Krista, sina Božjega koji svijetu donosi svjetlost i spasenje, po toj je teoriji odabran 25. prosinca, kao zamjena za slavlje rađanja nepobjedivog Sunca.

Božićno darivanje, kićenje bora, čestitanje i pjevanje po kućama te druge običaje pogani su nastavili održavati i nakon preobraćenja na kršćanstvo, a na današnje su božićne običaje tako utjecale razne poganske kulture i njihovi običaji vezani uz zimski solsticij.

Valja napomenuti i kako je Crkva tek 1691. godine prihvatila 1. siječnja kao početak nove godine. Do tada je početkom nove godine smatrala 25. prosinca, dan Isusova rođenja, a sam dan nove godine nazivao se još Mladi Božić ili Mali Božić.

U prošlosti je slavljenje Božića započinjalo 40 dana ranije, 11. studenog, a taj se period nazivao 'četrdeset dana svetog Martina'. Danas razdoblje koje prethodi Božiću nazivamo došašćem ili adventom, a trajanje mu varira. Početak došašća, ujedno početka crkvene godine, četvrta je nedjelja uoči Božića, a završetak na Badnjak. Običaj je vrijeme do Božića odbrojavati paljenjem jedne po jedne od četiri svijeće na adventskom vijencu od zimzelenih grančica, a koji simbolizira vječnost.

U vrijeme došašća Crkva nas poziva da s nadom i čežnjom, otvorenih očiju i srca, dočekujemo dolazak Sina Božjega koji nam donosi svjetlost i spasenje. Tijekom došašća održavaju se rane mise zornice koje zbog odricanja od sna imaju pokorničko značenje.

Međutim ovaj vrlo važan vjerski blagdan u novije je vrijeme populariziran i komercijaliziran pa se umjesto do njegovih temeljnih vrijednosti više drži do opuštanja, gozbe, veselja i darivanja, čime je on postao sve sličniji zimskoj svetkovini iz poganskog Rima.

Uvriježeno je mišljenje kako katolički vjernici slave Božić 25. prosinca, a pravoslavni vjernici 7. siječnja. Međutim svi kršćani Božić slave 25. prosinca, a razlika od tih trinaest dana posljedica je prelaska na gregorijanski kalendar u 16. stoljeću, koji nisu prihvatili svi. Do tada se u cijeloj Europi koristio julijanski kalendar, koji je uveo Gaj Julije Cezar 45. pr. Kr.

Kao temeljni kalendar kršćanska crkva ga je prihvatila 325. godine na prvom ekumenskom saboru u Niceji. Zbog nesavršenosti julijanskog kalendara astronomi su u 16. stoljeću odlučili izraditi novi kalendar koji će biti precizniji pa je uveden gregorijanski kalendar (ime je dobio po papi Grguru XIII.). Novi kalendar prihvatila je latinska crkva ili katolici rimskog obreda te Grčka, Bugarska i Rumunjska pravoslavna crkva, dok su druge pravoslavne crkve, ali i one grkokatoličke, ostale na julijanskom kalendaru, u kojemu 25. prosinca pada na 7. siječnja po gregorijanskom kalendaru.

Isto tako, završetak božićnog slavlja katolika nema veze s početkom proslave Božića kod pravoslavaca. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja poslije blagdana Sveta tri kralja (Bogojavljanja), piše tportal.hr

hr Tue Dec 25 2018 17:19:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c963a2129111c041a8b45b3/80
Foto: Pixabay

Zasladite subotu: Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom za koju nam recept donosi poznato britansko gastro i TV lice Nigella Lawson.

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom.

Sastojci:

200 g glatkog brašna
200 g šećera
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
40 g gorkog kakaa
175 g maslaca
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:
75 g maslaca
175 g kvalitetne tamne čokolade
300 g šećera u prahu
125 ml kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi.

3. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.

4. Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite. - piše Zadovoljna

hr Sat Mar 23 2019 14:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf3b42f0e4938311d8b45a2/80
Foto: Pixabay

Pet vrsta hrane koje ne smijemo jesti nakon vježbanja

Obrok nakon vježbanja potiče mišiće na oporavak, a važno je vratiti i izgubljenu tekućinu, kao i elektrolite

Prije odlaska na trening najbolje se pripremiti na napor obrokom koji se lako probavlja i ne sadrži puno masti, ali ima kvalitetne ugljikohidrate koji pružaju energiju. Slatkiše i hranu koja obiluje šećerom također je bolje izbjegavati. Obrok nakon vježbanja potiče mišiće na oporavak, a važno je vratiti i izgubljenu tekućinu, kao i elektrolite.

Elektroliti osiguravaju ravnotežu tekućine u organizmu, pomažu radu mišića i živaca. Nakon vježbanja i znojenja potrebno ih je nadoknaditi namirnicama koje ih sadržavaju poput domaće juhe s dodatkom soli, čokoladnog mlijeka, jogurta i banana. Dobar odabir su i zobena kaša, orašasti plodovi, avokado s integralnim kruhom, kuhana jaja, riba ili piletina.

Izgubljenu tekućinu najbolje je nadoknaditi vodom, a kupovna pića za sportaše nisu najbolji izbor jer često sadrže previše šećera. Na popisu zabranjenih namirnica nakon vježbanja nalaze se i naizgled zdrava rješenja.

Smoothie

U teoriji nema ničeg pogrešnog s vraćanjem energije i vode napitkom od voća i povrća, ali problem je u tome što smoothieji ne sadrže najbolji odnos ugljikohidrata i proteina. Lako je popiti previše šećera i nakupiti toliko kalorija da se poništi učinak vježbanja ako pokušavate smršavjeti. Optimalan obrok za oporavak ima manje od oko 300 kalorija i sadrži proteine, kao i kvalitetne ugljikohidrate.

Kava sa šećerom

Odlučite li vratiti energiju keksima, kolačima ili kavom sa šećerom, to ćete nakratko postići, ali ubrzo nakon što šećer opet padne poželjet ćete još. Umjesto kolača bolja su opcija čokoladno mlijeko ili banana, a ne zaboravite i na proteine, koje također valja nadoknaditi.

Sirovo povrće

Štapići mrkve, celera i paprike obiluju vitaminima i mineralima, ali nakon vježbanja tijelu treba ponešto kalorija i proteina kako bi se moglo oporaviti. Odlučite li se za salatu, začinite je s nekoliko kapi maslinova ili bučina ulja pa ubacite kvinoju ili pečenu bundevu, piletinu ili tunu.

Varivo od graha ili cvjetače

Nakon vježbanja najbolje je izbjeći grah u bilo kakvom obliku. Zbog velike količine vlakana usporava probavu, a kod osjetljivijih ljudi stvara plinove i grčeve. Osim graha bolje je izbjeći i cvjetaču, kelj ili prokulice.

Jaja na oko

Pržena hrana, uključujući i jaja na oko usporava probavu i izaziva osjećaj umora. Umjesto jaja iz tave bolja su opcija kuhana ili poširana, najbolje s pokojom kriškom avokada i finim integralnim kruhom. - piše Pun kufer

hr Sat Mar 23 2019 12:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534883901799429e5daa3386/80

Spavate li na leđima, trbuhu ili boku? Po tome trebate birati jastuk

Za spavače na leđima idealan je plići, mekaniji jastuk, dok onima koji spavaju na boku treba čvršća potpora za vrat. Ako se, pak, neprestano okrećete, najbolji je mekani jastuk srednje visine

Ako se neprestano vrpoljite u krevetu, a isprobali ste sve stare trikove za bolji san, poput izbacivanja kofeina, krivac je možda vaš jastuk. Jastuke bi trebalo mijenjati svake tri godine kako bi vam davali pravilnu podršku, a odabir vrste ovisi o položaju u kojem spavate, tvrde stručnjaci za san.

Tijekom vremena, jastuci mogu postati spljošteni, a takvi ne daju vašoj glavi i vratu pravilnu potporu.

Testirajte je li vrijeme da bacite jastuk

Položite jastuk preko ruke - ako se savije preko ruke kao torba za sedlo, vašem je jastuku istekao rok trajanja.

Ako želite testirali kvalitetu jastuka, stavite ga na čvrstu površinu i pritisnite u sredini. Jastuk dobre kvalitete vratit će se u prvotnu formu čim podignete ruku

Koja je vrsta jastuka najbolja za vas?

Iako to ovisi i o osobnom ukusu, postoje smjernice za to kakav je jastuk najbolji za vas ovisno o načinu spavanja.

Spavate li uvijek na leđima, bilo bi dobro da odaberete mekani jastuk koji neće previše podići glavu i napraviti stres vratu.

Čvrsti, visoki jastuk poželjan je za spavače na boku jer će poravnati kralježnicu i vrat. Dodatno, postavljanje jastuka između koljena dok spavate može spriječiti bol u donjem dijelu leđa.

Spavači koji se odmaraju na trbuhu trebaju jastuk koji podupire vrat i leđa, stoga bi bilo dobro uložiti u mekani jastuk. Nekima odgovara i podvlačenje jastuka pod trbuh kako bi poduprli donji dio leđa.

Mnogi ljudi spavaju u različitim položajima tijekom noći, pa stoga nema savršene formule za odabir jastuka - ali najbolje je nabaviti jastuk srednje visine koji pruža potporu za spavanje sa strane, ali i da je dovoljno plitak za spavanje na leđima. Kako biste produljili rok trajanja jastuku, dobro ga je protresti svaki dan da se s vremenom ne spljošti. piše 24 sata.

hr Fri Mar 22 2019 19:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c95015f29111ce1188b4583/80
Foto: Promo

Nesvakidašnja turneja filma "Ufuraj se i pukni" dolazi u Dalmaciju

Nesvakidašnja turneja na kojoj je cilj neobavezno i opušteno druženje s publikom. Ako vam je dosta drame u životu, tragedije u novinama i politike na televiziji, onda morate pogledati ovaj film

Slogan 'Pivica s glumcima', savršeno prikazuje ideju, koju su u ovom slučaju, glumci filma 'Ufuraj se i pukni', osmislili kako bi svojoj publici približili sebe, komediju te im ponudili nešto više, a opet toliko jednostavno i ljudsko, bolje rečeno, ono što nam svima danas nedostaje. Kako vam zvuči mogućnost da s glavnim glumcima filma provedete vrijeme u druženju, zezanciji i da još pri tome popijete koju pivicu u ležernoj, ali ipak pomalo nesvakidašnjoj atmosferi? 

Naime, nakon završenih projekcija filma 'Ufuraj se i pukni', glumci su odlučili provesti ugodno vrijeme s publikom, a prije same projekcije, upravo će oni biti ti, koji će vas dočekati i pregledati vaše kinoulaznice, naravno, nasmijavajući vas bez fige u džepu. Svaki će grad u kojem je planirana projekcija, imati svoj termin i mjesto druženja, o čemu će više informacija, kao što su prostor i vrijeme, biti objavljeni na službenim Facebook profilima Kerekesh Teatra. 

Nakon varaždinske (25. ožujka 2019.) i zagrebačke (26. ožujka 2019.) premijere, kreće turneja diljem Hrvatske pod istoimenim nazivom Ufuraj se i pukni, na kojoj će se kroz sve gradove, glumci družiti s publikom.

Turneja će obuhvatiti i Dalmaciju: 08.04. Split – CineStar 4DX Mall of Split, 09.04. Šibenik – CineStar (Centar Dalmare)  te 10.04. Zadar – CineStar (City Galleria)

Zašto su se glavni glumci Ljubomir i Jan Kerekeš odlučili popiti pivicu s publikom, objasnili su na sljedeći način: "Mislimo da film treba približiti publici. Često se promocije filma dogode u dva-tri grada, održe se premijere i film ima ili nema svoj život, a publika gleda ili ne gleda film. Mi se želimo družiti s našom publikom, upoznati što više ljudi možemo i opušteno razgovarati o filmu ili komedijama općenito. Ljudi se sve manje druže i puštaju da ih nosi ovaj ludi tempo svakodnevice. Mi želimo malo "stati na loptu" i popiti pivicu s našom publikom. Ako se nekome film ne svidi, onda ćemo popiti i dvije pivice. Za vrijeme turneje i promocije filma, molimo policiju s lizaljkama za veliku dozu razumijevanja i pozivamo ih, nek i oni dođu pogledati film."

'Ufuraj se i pukni', prvi je varaždinski dugometražni igrani film redatelja Ljubomira Kerekeša, koji je nastao prema scenariju istoimene i izuzetno uspješne predstave Kerekesh Teatra, koja je odavno osvojila srca gledatelja, a sama činjenica da je odigrana više od 120 puta po Hrvatskoj, govori sve. Radi se o prvom filmu nagrađivanog i poznatog hrvatskog glumca i kazališnog, a sada i filmskog redatelja Ljubomira Kerekeša.

Radnja filma odvija se u Varaždinu gdje glumci na humorističan način prikazuju odnose, emocije, uspone i padove, neka svoja razmišljanja i viđenja. Uz Ljubomira i Jana Kerekeša, u na platnu se pojavljuju i Zoran Pribičević, Mirela Brekalo, Ana Begić, Hana Hegedušić, Žarko Potočnjak, Draško Zidar, Goran Grgić, Darko Janeš, Matko Knešaurek, Mirela Videk, Sara Ipša, Tanja Pavlović, Marko Hergešić, Zdravko Pomper te više od pedeset statista.

Ovu komediju snimanu, skoro po istinitom događaju u distribuciji Blitza pogledajte u kinima od 04. travnja 2019. godine i zabavite se do suza, jer smijeh je najbolji lijek, a upravo ova komedija je dokaz koji to potvrđuje.

Više informacija kao i kupnja ulaznica moguća je na blagajnama CineStar kina ili online


hr Fri Mar 22 2019 16:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .