Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db1721229111cefc58b4593/80

Društvo 'Josip Broz Tito' čestitalo Dan oslobođenja Splita: 'Titovi partizani vratili su Split matici zemlji'

Društvo 'Josip Broz Tito' iz Splita čestitalo je svim građanima, posebice borcima NOB-a, Dan oslobođenja Splita od fašizma.

Čestiku, koju potpisuje Ranko Adorić, donosimo u cijelosti:

- Taj dan, 26.10.1944. godine, jedan je od najznačajnijih datuma u povijesti našega grada! Naime, na samom kraju II. svjetskog rata pobjednička Titova armija oslobodila je Split od nacifašističkog okupatora i njegovih domaćih pomagača ustaša, u sklopu  operacije 8. dalmatinskog  korpusa i Mornarice NOVJ  oslobađanja  Dalmacije s otocima kojom su  poražene  jake neprijateljske snage,  te donijela mir, prosperitet i razvoj. Bila je to velika vojnička i značajna  politička pobjeda, jer su uz Split do tada na  jugoslavenskom ratištu  bili od većih gradova oslobođeni još samo Beograd, Niš i Novi Sad. Uz zvonjavu crkvenih zvona cijeli je Split na Rivi razdragano i s cvijećem  dočekao svoju narodnooslobodilačku vojsku. Održana je sjednica Gradskog narodnooslobodilačkog odbora, a s Komandom splitskog područja donosi Oglas povodom oslobođenja: 

'Napaćeni, ali nikada pokoreni, herojski Split je oslobođen! Krvoločni okupatori i njihove sluge su istjerani, ali ne zaboravimo da njihovi podmukli suradnici, te sramne narodne izdajice - još uvijek žive među nama...'  U gradu su Vladimir Nazor, Vicko Krstulović, Ivo Tijardović...                                                       

Ne smije se zaboraviti da su Titovi partizani vratili Split i prodane teritorije matici zemlji, da je cijelo vrijeme rata bio bastion antifašizma gdje je gotovo cjelokupno stanovništvo bilo  na strani NOB-a, da je podnio velike žrtve, ali i dao značajni doprinos konačnoj pobjedi i slobodi. 

U slobodi, Split je od malenog primorskog grada,  kroz desetljeća poslijeratne obnove i izgradnje, izrastao u jednu od najljepših mediteranskih metropola, te uz  snažni privredni  razvoj postao sveučilišni, znanstveni, kulturni,  turistički i sportski centar države i regije. Zahvalu i poštovanje za taj veliki događaj Grad je iskazao prema svojim borcima proglasivši taj dan - Danom grada Splita, koji se gotovo pola stoljeća svečano obilježavao, sve do 90-ih.

Od samog nastanka hrvatska državna politika svih dosadašnjih vlada, u većoj ili manjoj mjeri, je u stalnom sukobu s vlastitim Ustavom, otvoreno koketira s klerofašističkim elementima, koje ne obuzdava u njihovoj revizionističkoj i rušilačkoj raboti prema svemu što podsjeća na partizane, antifašizam i NOB, već se i sama aktivno uključila u reinterpretaciju historijskih činjenica iz toga razdoblja putem mnogih kvaziznanstvenih rasprava, tribina, radio i tv-emisija, serija, novinskih napisa, školskih udžbenika, filmova, dokazujući 'svoju istinu', ponekad u svrhu rehabilitacije zločinačke politike i prakse tzv. NDH! 

U postsocijalističkoj Hrvatskoj, posve nezasluženo, borci NOB-a postali su građani drugog reda na kojima politika i agresivne profašističke grupe i pojedinci provode revanšističko nasilje: sotonizaciju i zastrašivanje, oduzimanje stečenih prava, umanjivanje mirovina, rušenje spomenika i uklanjanje svih obilježja. Revizionistička metla je Split sramnom odlukom Gradskog vijeća iz 1992. god. 'očistila' čime je danas jedan od rijetkih gradova u nas koji nema gotovo niti jednu ulicu po ličnostima i događajima iz perioda rata i poraća, ovaj anticivilizacijski čin nije učinila niti jedna zemlja Antifašističke koalicije!Tih  je godina uklonjena  i spomen-ploča osloboditeljima Splita sa zgrade Etnografskog muzeja na Narodnom trgu, ali je upornim zahtjevima lijevih političkih snaga, Saveza boraca i nevladinih udruženja obnovljena i vraćena. 

Sramna je i činjenica  da na gradskom štandarcu na Pjaci, na kojem su navedeni  najznačajniji događaji u dugoj i burnoj povijesti ovog grada, nema datuma oslobođenja Splita od fašizma, a  kojeg  svake godine svečano obilježavamo! U više navrata upućen je Gradskom vijeću Splita  prijedlog  da se ta  nepravda ispravi, jer  duboko vrijeđa borce NOR-a, antifašiste i ostale građane umanjujući  civilizacijska postignuća, ali se to još nije dogodilo! - stoji u velikoj čestitki.

Nadodajmo kako će društvo 'Josip Broz Tito' povodom 75. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma sutra od 11 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na spomen-ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu.

hr Thu Oct 24 2019 11:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e591cbe29111c4b538b472f/80

IDILA IZ VOŠTANA: Pogledajte snježnu fotogaleriju koja vas neće ostaviti ravnodušnima!

Snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti
Viši predjeli Dalmatinske zagore jučer i u noći dobili su snježni pokrivač. Temperature u minusu, ali i jak vjetar koji dodatno spušta temperaturnu ljestvicu i snježna idila kojoj malo tko može odoljeti pravi su mamac za sve ljubitelje zime.

Snježni uvjeti vladaju na Kamenskom, Rožama i Voštanama, a u fotogaleriji vam donosimo fantastične trenutke sa Voštana gdje snježni pokrivač doseže i dvoznamenkaste vrijednosti.


hr Fri Feb 28 2020 14:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25a27f29111c20068b468d/80

Predmet Filipa Zavadlava vodit će se u Splitu: Odbijen prijedlog da se zbog sigunornosti premjesti!

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu bilo je protiv

Odbačen je prijedlog da se predmet trostrukog ubojstva prebaci sa splitskog na drugi sud. Odluku je donio sudac istrage Mlađan Prvan navodeći kako istragu vodi državno odvjetništvo dok sud u ovoj fazi poduzima tek određene radnje u postupku te time nije nadležan za kazneni postupak nad Filipom Zavadlavom.

Kako je sudac pojasnio, u slučaju eventualnog podizanja optužnice nakon okončanja istrage tek tada će sud biti nadležan za predmet. U tom slučaju se može ponovno podnijeti prijedlog za delegaciju nadležnosti, navedeno je u rješenju.

Odvjetnik Branko Šerić koji je podnio prijedlog ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. U prijedlogu za delegacijom zatražio da se prenese nadležnost na neki drugi sud zbog vlastite i sigurnosti okrivljenika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudac istrage je prvo proslijedio prijedlog nadležnom tužiteljstvu, Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu da daju svoje mišljenje. Oni su se izjasnili protiv smatrajući kako delegacija predmeta na drugi sud nije opravdana jer je slučaj u njihovoj nadležnosti te će tako ostati i do kraja istrage bez obzira na kojem sudu se provode pojedine istražne radnje.


hr Fri Feb 28 2020 14:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/54748583179942a07a9d597e/80

Kaos u Saboru: Jandroković podijelio opomene, Glasnović vikao o Jugoslavenima!

Posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom

U Saboru je iza podneva izbio kaos kada je na red došlo glasanje o Zakonu o popisu stanovništva oko kojeg su se natezali manjinci i HDZ, da bi se na kraju, kako se čini, ipak dogovorili, što je onda izazvalo burno negodovanje mostovaca i desnice u saboru. 

- Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina, rekao je prije glasanja HDZ-ovac Branko Bačić.

Kada je ta točka došla na red, izbila je svađa, a posebno je zaiskrilo između Petrova s manjincem Furiom Radinom. Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. 

Uključio se i Ivan Pernar, Hrvoje Zekanović te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima. 

Sve je prekinuto stankama nakon čega se sjednica nastavila, a Zakon o popisu stanovništva je bez problema prošao glasanje, piše Index.

hr Fri Feb 28 2020 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de0d85a29111cc50b8b45d7/80

Pojas, brzina, alkohol i mobitel: Policija će tijekom vikenda imati pojačane aktivnosti!

Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva
Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu.

Kao i do sada, biti će posebno usmjerene na faktore rizika, odnosno prekršaje najčešće povezane s nastankom teških prometnih nesreća. Tu prvenstveno spadaju nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

- Poštujte prometne propise, prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi Vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cestama!, poručuju iz splitske policije.

hr Fri Feb 28 2020 10:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .