Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a17d2cbb9e03e580c8b456e/80
Foto: Pixabay

Deset razloga zbog kojih zimi brže starimo i kako to spriječiti

Zimu najčešće povezujemo sa suhom i blijedom kožom, ali zanemarujemo činjenicu da hladno vrijeme može i ubrzati znakove starenja.
I zbog ovih 10 razloga: 
 
Hladan i suh zrak
Možda najočitiji aspekt zime je činjenica da je hladno i suho - dvije karakteristike koju našu kožu ne čine mladenačkom. Suhi znak unutra i onaj hladni vani mogu poremetiti ravnotežu kože, uzrokujući crvenilo i osjetljivost.
Ovo nas može učiniti podložnijim na kožna stanja poput rosacea (česta kronična kožna bolest koja uzrokuje crvenilo središnjih dijelova lica) te tako dolazi do preranog starenja, piše portal Živim.
 
Više stresa
Nažalost, blagdani i brojna očekivanja koja se uz njih vežu povećavaju razine stresa. I rapidni rast kortizola, hormona stresa može imati vrlo loš učinak i na kožu, odnosno može doći do pojave bora, lošijeg tonusa kože i slično.
 
Ne koristite kreme za sunčanje
I dok cijelo ljeto pazimo na kožu lica i ne izlazimo bez krema za sunčanje, tu naviku, većina nas, tijekom zimskim mjeseci - zanemari. Velika greška, upozoravaju stručnjaci.
 
Koristite iste proizvode koje ste koristili i preko ljeta
Tijekom zimskih mjeseci koža treba drugačiju njegu. Najbolje je iskombinirati super hidratizirajuće proizvode poput ceramida i hijaluronske kiseline.
Ako je vaša uobičajena dnevna krema dosta suha, za noćnu njegu odaberite onu masniju, hranjivu jer će pomoći u sprečavaju dehidracije tijekom noći, kada je koža najpodložnija isušivanju.
Iako se često upozorava na nužnost uporabe preparata za vanjsku zaštitu kože, zanemaruje se važnost unutarnje zaštite. Vitamin C je sastavni element kolagena i kao takav izrazito važan u zaštiti kože.
 
Prevrući tuš
Znamo da po ovom vremenu, vrući tuš paše više nego ikad. No, on će vam kožu samo još više isušiti. Vruća voda uklanja prirodna ulja iz kože, ostavljajući je suhom i ispucalom, pogotovo zimi.
 
Koristite 'jake' proizvode za čišćenje lica 
Suha koža ne može dovoljno zaštiti živčane završetke, tako da koža postaje osetljiva i sklona iritacijama, a jaka sredstva za čišćenje lica i skidanje šminke mogu samo pogoršati situaciju. Bolje je da zimi koristite proizvode na bazi ulja koji će očistiti lice, a neće isušiti kožu.
 
Više slatkog
Kako temperature padaju tako se i mi sve više okrećemo slatkoj hrani, a manje konzumiramo voće i povrće.
Ako želite usporiti proces starenja, šećer treba ograničiti jer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.
Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz plave ribe može biti izuzetno učinkovita u borbi protiv isušenosti kože zimi.
 
Manje vježbanja
Dodatni razlog pojačanog isušivanja i iritacija kože je to što zimi ljudi mnogo manje vremena provode vježbajući. Tjelesna aktivnost naime stimulira cirkulaciju koja koži osigurava dotok dovoljne količine kisika i uklanjanje štetnih tvari.
 
Pojačana cirkulacija, naime, povoljno djeluje na metabolizam cijelog tijela pa i na regeneraciju stanica kože. To se može postići odgovarajućim pilingom koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se nanose na kožu.
 
Manja izloženost suncu
Razine vitamina D i K tijekom zime opadaju te su povezani s tamnim podočnjacima. Koža tada izgleda puno starije i bljeđe. Ništa što malo bronzera i korektora ne može riješiti.
 
Prevruće prostorije
Glavni uzrok suhoće kože zapravo je suh zrak u unutrašnjim prostorima. Stoga je jedan od najvažnijih savjeta da počnete koristiti ovlaživače zraka u svom domu i drugim prostorima u kojima provodite puno vremena. Uz to, važno je da njegu prilagodite zimskim uvjetima.
Jedan od prvih koraka jest da na kožu lica redovito, a naročito prije izlaska, stavite hidratantnu kremu.
hr Sat Dec 15 2018 11:20:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/593a40a9b9e03e59298b4569/80

Recept za brzi i slatki kolač s marelicama

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno.

Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA

- 4 jaja
- 15 dag mljevenih badema 
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag maslaca
- 10 dag kristalnog šećera
- 2 male žlice praška za pecivo
- malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

PRIPREMA:


1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

hr Tue Jun 25 2019 13:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Oprez, ne otvarajte ove mailove!

Lažne poruke dolaze na lošem hrvatskom, engleskom pa čak i talijanskom i slovenskom jeziku. Treba ih ignorirati i obrisati s računala, a nipošto klikati na linkove ili otvarati eventualne privitke.

Ponekad se čini da, unatoč upornim upozorenjim i uputama što činiti, a što ne činiti, neki ljudi jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na ono što klikaju.

Tako je hrvatski CERT (odnosno Computer Emergency Response Team) ponovno upozorio na lažne ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima.

Princip je već dobro poznat. U inbox dolazi e-mail poruka u kojoj "pošiljatelj" obavještava "primatelja" da je pred nekoliko tjedana (mjeseci) na njegovo računalo instaliran zloćudni kod koji je bilježio sve što "primatelj" radi. Tako je otkriveno i da posjećuje pornografske sadržaje.

"Pošiljatelj" potom ističe kako je "primatelj" snimljen u kompromitirajućem trenutku, a da su s računala prikupljeni svi osjetljivi podaci.

Ako "primatelj" ne želi da te kompromitirajuće snimke završe kod svih kontakata iz njegovog adresara, mora platiti određenu cijenu.

I naravno, da bi cijela situacija bila još gora, "primatelj" ima samo određeno vrijeme da uplati traženu svotu u bitcoin novčanik.

Iako na prvi pogled ovakva poruka može djelovati zastrašujuće, ona je lažna i možete ju slobodno ignorirati. Već pomnije iščitavanje poruke ukazuje na to da se radi o lošem prijevodu s nekog drugog jezika, odnosno da "pošiljatelj" nije pretjerano pismen.

Ovisno o tome koliko je vaša e-mail adresa "u opticaju" može vam se dogoditi da dobijete istu poruku u nekoliko različitih varijanti na različitim jezicima. No, kako ističu iz CERT-a, radi se o lažnim porukama kojima je glavni cilj izvući novac od neopreznih žrtvi.

Stoga savjetuju da, ako primite takvu poruku promijenite lozinke na servisima koje koristite (za svaki slučaj), budete na oprezu kome šaljete povjerljive poruke, budete oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatih pošiljatelja te obavezno provjerite je li vam web kamera isključena, a po potrebi ju i blokirajte komadom papira ili naljepnicom.

Naravno, pobrinite se i da je na vašem računalu instaliran antivirusni program te da je redovito ažuriran, piše Zimo.

hr Tue Jun 25 2019 11:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ova hrana tjera komarce

Ova hrana će otjerati dosadne insekte od vas

Jabučni ocat

Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom, piše Život i stil

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Rajčice

Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Češnjak

Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.


hr Tue Jun 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .