Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f7c65f76f52df30088b458e/80

Sopranistica Barbara Garić pomaže potrebitima

Ova umjetnica s ljubavlju želi ljepotu klasične glazbe približiti što većem broju zainteresirane publike, i tako educirati i mlađi dio publike te im na taj način omogućiti i kroz izvedbu skladbi i kroz pričanje povijesti pojedinih dijela, ulazak u to kulturno bogatstvo klasične glazbe

Naša sugovornica je zanimljiva operna umjetnica  Barbra Garić koja je   osnovnu glazbenu naobrazbu stekla na Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“  u Zagrebu.  Tijekom srednjoškolskog  školovanja nije pohađala glazbenu školu, već  je maturirala u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.  Sudjelovala je na nekoliko  seminara i tečajeva diljem Hrvatske i Europe. Prisustvovala je na natjecanju „Concorso Internazionale Musica Sacra“ u Rimu.

Isto tako, nastupala je u Njemačkoj, Portugalu, Austriji, Italiji, te je bila član Katedralnog mješovitog zbora.

U srpnju 2009.godine održala je solistički koncert sakralne glazbe u Katedrali     Sv. Lovre u Trogiru zajedno sa pijanisticom Martinom Mičija.

Pjevala u emisiji „Lijepom našom“ i na Hipodromu u Zagrebu na Svetoj misi koju je predvodio Sveti Otac.

Održala je božićne koncerte u Centrima za kulturu u gradu Zagrebu, božićni koncert u Muzeju Mimara, te koncert za „Noć muzeja¨ u muzeju Mimara uz pratnju pijanista Marija Čopor.

U prostorijama Zajednice Nijemaca u gradu Zagrebu održala je večernji koncert njemačkih i talijanskih opernih arija uz pratnju prof.Marija Čopor. 

U Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest zajedno sa  „Društvom Hrvatska žena“ održala je humanitarni koncert gdje je sav prihod išao Specijalnoj  bolnici za kronične  bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

U ožujku mjesecu 2018.godine pjevala je na euharistijskom slavlju u katedrali sv. Josipa uz pratnju zbora „Hrvatica“ iz Zagreba, pod dirigentskom palicom Javora Valjak. Isto tako, u travnju mjesecu 2018. godine u zagrebačkoj katedrali pjeva solo dijelove na Euharistijskom slavlju povodom izbornog sabora društva „Hrvatska žena“ uz orguljašku pratnju Javora Valjak i zbora „Hrvatica“. 

Barbara kako se i gdje predstavljaš javnosti i na koji način?

- Svake godine održavam sakralne koncerte uz klavirsku pratnju Maria Čopor u zagrebačkim crkvama, te u crkvama diljem Hrvatske, pa taku i u Splitu. Želim pomagati potrebitima , duhovnom, sakralnom pjesmom koja na poseban način širi emociju prema ljudima, slušateljima. Zanimljivo je spomenuti, da sam kao “gost-profesor” u osnovnim skolama(5-8 razred) držala predavanja o povijesti glazbe(dakle, od pretpovijesne i drevne glazbe,pa sve do 20st.) i u svakom razdoblju sam im otpjevala ariju,koral, mjuzikl...(ovisno o razdoblju), kako bi se djeca bolje upoznala sa glazbom i dobila predodžbu uživo kako to zvuci...

I to mi je zadovoljstvo što  se umjetničkima angažmanom mogu izraziti na zadovoljstvo onih koji vole ovu vrstu glazbe, kaže Barbara.

Radila je sa nekolicinom eminentnih profesora u Zagrebu, a najviše ističe suradnju   sa prof.Stojan Stojanovom Gančev. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je završila i magisterij.

Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi prof. Berislava Jerković.

Kada si nastupila u Dalmaciji?

- Pa to je bilo nedavno i to u Kaštelima imala sam jedan prigodni koncert u jednoj vili,  za manji odabrani dio publike, u kojem smo snimali video materijal s kojim ćemo pozvati sve dobre ljude širokog srca da pomognu djeci o kojima skrbi Udruga UNUO sa sjedištem u Zagrebu, o djeci bez odgovarajuće  roditeljske skrbi. Imam  namjeru još nastupati po Dalmaciji, u crkvama, muzejskim prostorima , kulturnim ustanovama, a sve u svrhu humanosti i dobrih djela.  

Zaključimo ova umjetnica s ljubavlju želi ljepotu klasične glazbe približiti što većem broju zainteresirane publike, i tako educirati i mlađi dio publike te im na taj način omogućiti i kroz izvedbu skladbi i kroz pričanje povijesti pojedinih dijela, ulazak u to kulturno bogatstvo klasične glazbe.

 Sretno, Barbara!
hr Tue Oct 06 2020 14:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f984e0c6f52df6c248b4577/80
Foto: Screenshot, Torcida

"Zbog jedne ljubavi": Djeca iz vrtića poslali Torcidi najljepšu čestitiku

"Lipo je znat da su dica u pravim rukama..."
Djeca iz splitskog Dječjeg vrtića "Hugo" su, povodom 70. rođendana, Torcidi poslali najljepšu čestitiku. 

Naime, uz koreografiju, zapjevali su iz sveg glasa "Zbog jedne ljubavi", a sve su to osmislile i snimile tete. 

Video su poslale Facebook stranici "Dnevnik nervoznog hajdukovca od rođenja".

- Dobili smo u inbox divnu snimku djece iz Dječji vrtić Hugo. Lipo je znat da su dica u pravim rukama, svaka čast tetama na dobrom odgoju dice. - objavljeno je uz video. 


hr Tue Oct 27 2020 17:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dff9cd029111c473a8b456b/80

Sedma obljetnica smrti legendarnog slavuja Vinka Coce: 'Na Poljud odnesite mi tilo...'

Vinko Coce ostat će zauvijek upamćen po svojim pjesmama kojima pogađa ravno u srce i dušu.
- Kada umren umotan u bilo, na Poljud odnesite mi tilo, stihovi su jedne od antologijskih pjesama pjevača Vinka Coce koji nas je na današnji dan napustio prije sedam godina.

Legendarni Coce, strastveni navijač Hajduka, preminuo je uslijed teške borbe s dijabetesom i povišenim krvnim tlakom dan prije godišnjice osnutka Torcide. 

Ostali navijači odužili su mu se emotivnim sprovodom praćenim bakljama i pjesmom.
Dalmatinski slavuj, nakon odlaska iz klape Trogir, svoju samostalnu karijeru započeo je 1991. godine suradnjom s Nenadom Ninčevićem. Brojni hitovi nastajali su u tom razdoblju, a kasnije je počeo surađivati i s Duškom Mucalom, Denisom Batinovićem, Borisom Oštrićem, Ivicom Badurinom i drugima.

Svoj prvi album "Mirno spavaj, ružo moja" ovaj trogirski tenor snimio je 1993. godine dok iste godine osvaja i nagradu na Splitskom festivalu s pjesmom "Sićaš li se Lungomare"

Godine 1998. zajedno s klapom Trogir osvaja i svog prvog Porina, dok je drugoga osvojio 2014. godine posthumno za životno djelo. 

Vinko Coce ostat će zauvijek upamćen po svojim pjesmama kojima pogađa ravno u srce i dušu.


hr Tue Oct 27 2020 11:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f96cb936f52dfb9238b457d/80

Mladi radioamateri u najvećem svjetskom kratkovalnom natjecanju: Napravili više od 550 veza

Mladi radioamateri su napravili više od 550 veza
Mladi radioamateri iz klubova Novi Bokanjac (Zadar), Kaštilac (Kaštel Gomilica) i Marjan (Split), sudjelovali su 24. i 25. listopada u najvećem svjetskom kratkovalnom natjecanju CQ World Wide SSB.

Dio veza je odrađen iz prostorija Radio kluba Marjan, uz korištenje pozivne oznake 9A1CBM.

Sudjelovalo je devetoro mladih pod vodstvom Dragana Mojsilovića, Jakše Vidana i Rolanda Milina. U 40 sati koliko su se natjecali, mladi radioamateri su napravili više od 550 veza, a pobjednik u internom natjecanju je bio Marin Jović s nekoliko veza prednosti ispred drugoplasiranog Tina Korkuta.

Marin i Tino su članovi zadarskog RK Novi Bokanjac.
hr Mon Oct 26 2020 14:14:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f95983c6f52df4c228b4588/80

U prvom vikendu ovogodišnje Boranke volonteri zasadili 4000 stabala u sadnicama i sjemenu

Izviđači, vojnici, planinari, veterani domovinskog rata i ostali volonteri Boranke tokom subote i nedjelje pošumljavali su požarišta na splitskoj Žrnovnici, a pridružio im se i kanadski veleposlanik.

Najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije, popularna Boranka koju organizira Savez izviđača Hrvatske, nastavila se ove godine u Žrnovnici. U subotu i nedjelju održane su prve ovogodišnje akcije pošumljavanja u kojima je sudjelovalo 200-tinjak volontera. Iako je subotnju akciju pratila povremena kiša, nedjeljna akcija pošumljavanja održala se po sunčanom i vrlo toplom vremenu. Tako ni kiša ni vrućina nisu omeli volontere u sadnji oko 4000 novih stabala posađenih u sadnicama i sjemenu. Ovog vikenda sadile su se sadnice hrasta crnike, čempresa, pinije i primorskog bora, a crni bor se sadio u sjemenu.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, planinari iz HPD Mosor i Planinarskog kluba Split, članovi Udruge veterana domovinskog rata „Brodosplit“, volonteri HGSS-a i drugi volonteri iz Splita i okolice među kojima i grupa stranaca iz Australije, Novog Zelanda, SAD-a i Kanade. Kako je Veleposlanstvo Kanade jedan od glavnih partnera Boranke, akciji se osobno pridružio i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman.

„Snažno podržavamo Boranku od početka. COVID nije zaustavio klimatske promjene. Trebamo saditi šume i u Hrvatskoj i  u Kanadi. Ponosan sam što su kanadski avioni tipa Canadair gasili požare u Hrvatskoj.“ – izjavio je Veleposlanik Bowman.

Ovogodišnja Boranka održava se pod strogim epidemiološkim mjerama i uz ograničeni broj volontera. Sve mjere se koordiniraju sa županijskim stožerom civilne zaštite kako bi se izbjegao rizik za volontere koji sudjeluju u akciji. 

„Ova situacija s koronom nikoga ne veseli i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na sreću, akcije pošumljavanja održavaju se na otvorenom i to na širokom području pa smo u potpunosti u mogućnosti održavati razmak između volontera i poštivati sve važeće mjere.  Smatramo kako je boravak na otvorenom u prirodi i pomaganje istoj toj prirodi, uz pridržavanje postojećih mjera i odgovorno ponašanje, koristan i za ljude i za prirodu. Nadamo se da ćemo moći nastaviti akcije pošumljavanja kako bismo vratili čim više šuma na požarišta Dalmacije.“ – zaključio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Ovo je već treća godina u kojoj se provodi kampanja Boranka koju organizira Saveza izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Splitskim skautskim zborom te uz podršku Ravnateljstva civilne zaštite, Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj i Grada Splita.

Do sada je u akcijama pošumljavanja u protekle dvije godine sudjelovalo više od 6 300 volontera iz čitave Hrvatske koji su posadili oko 65 000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka već sada postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Sljedeće akcije pošumljavanja bit će organizirane za vikende 7. i 8. studenog te 14. i 15. studenog. Pošumljavat će se požarište na području splitskog naselja Sitno Donje.

hr Sun Oct 25 2020 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .