Prijatelji životinja: Zaustaviti uzgoj životinja za ljudsku prehranu jer ima razarajući utjecaj na okoliš

Nekoliko milijuna ljudi Dan planeta Zemlje obilježit će prikladnim akcijama poput čišćenja divljih odlagališta otpada, edukacijom i podizanjem svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota, pa čak i simboličnom minutom šutnje. Ipak, ono najučinkovitije što pojedinac može učiniti kako bi pridonio zaštiti i očuvanju okoliša i prirodnih resursa je – prelazak na veganstvo, poručuju iz te udruge.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku ističu kako oni pokazuju da je tijekom 2016.u Hrvatskoj ulov i uzgoj morske ribe, ljuskavaca, kamenica te ostalih mekušaca i školjkaša iznosio 85.028 tona. Svoju zabrinutost su izrazili i zbog podataka koji pokazuju da je zbog prekomjernog izlova ribe Mediteran izgubio 41 posto nekadašnje populacije morskih sisavaca i čak 34 posto ukupnog ribljeg fonda.

“Prema izvještaju UN-a iz 2010. godine uzgoj životinja utječe na 70 posto potrošnje svjetske pitke vode i 38 posto ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Odgovoran je za čak 19 posto ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više nego što proizvede ukupni svjetski promet”, istaknuli su Prijatelji životinja.

Navode i da se 15.500 litara vode iskoristi za stvaranje jednog kilograma goveđeg odreska, dok je za stvaranje jedan kilograma krumpira ili rajčica  potrebno 250 litara vode. Tvrde da se životinje prisilno hrani čime se uništava više od 70 posto resursa, odnosno žitarica i druge biljne hrane kojom se može spriječiti glad u svijetu kada bi se prenamijenila za ljude.

“Za stočarstvo se koristi čak 70 posto sveukupne čiste vode. Odgovorno je za 65 posto emisije dušikova oksida, a staklenički plin dušikov oksid je 296 puta destruktivniji od CO2. Uzgoj životinja odgovoran je za 91 posto uništavanja Amazonske prašume”,  tvrde u priopćenju.

Napominju i kako UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) savjetuje smanjenje unosa mesa jer gotovo dvije trećine stakleničkih plinova i 78 posto ispuštanja metana nastaju zbog uzgoja stoke.
Ističući da je samo 2016. godine u Hrvatskoj ubijeno više od 50 milijuna kopnenih životinja,   iz te udruge pozivaju građane da pređu na zelenu prehranu i smanje razarajući utjecaj uzgoja životinja.

POSLJEDNJE DODANO: