Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5673a7af4b3a4631398b4749/80
Foto: PD Promina

PD Promina - Ovisnost o planini i boravku u prirodi

Društvo organizira svake godine odlična predavanja vrhunskih planinara i alpinista, koji svojim primjerima iz prve ruke opisuju putovanja u ekspedicijama, pobliže upoznavajući polaznike i članove s nevoljama koje ih mogu zateći u planinama

Promina je planina u Dalmaciji, sjeverno od Drniša, te južno od Knina u središtu Šibensko-kninske županije i visoka je 1148 metara. Planina dominira cijelim krajolikom okolnog područja, te se s nje pruža prekrasan pogled na Miljevački plato, te na kanjon Krke i Čikole. S njenog vrha se može vidjeti i Jadransko more, od kojeg je udaljena 30-ak kilometara.

Planina obiluje borovom šumom, izvorima i rudnim bogatstvom. Do vrha vodi nekoliko pješačkih staza i "off-road" puteva. Ime Promona veže se za povijesni delmatski grad, a po njemu je nazvana planina Promina, kao i teritorij između rijeke Krke i Cetine.

Planinarsko društvo pod današnjim imenom "PD Promina" osnovano je 5. prosinca 1958.godine, a želje lokalnog stanovništva o okupljanju u udrugu planinara sežu od 1934. godine., dok je 19. listopada 1938. godine osnovano Hrvatsko planinarsko društvo Moseć. Na opće zadovoljstvo svih zaljubljenika u planinarenje i prirodu, Društvo je kontinuiranim ulaganjem u opremu i znanje doseglo vrhunsku razinu kojom bi se pohvalila i ponajbolja svjetska planinarska društva.

Predsjednik Društva Tomislav Jerković zbog privatnih/poslovnih obveza nije bio u mogućnosti razgovarati pa nam je u susret izašla članica i blagajnica Društva Tatjana Galić, od koje doznajemo da je zaslugom tadašnjeg članstva, pod vodstvom predsjednika Vice Novakovića 1977. godine započela gradnja planinarske kuće na Promini. Kuća je dovršena 1984. i u prizemlju ima uređen prostor za dnevni boravak, kuhinju i sanitarni čvor, a na katu se nalazi šest soba s 40 ležajeva sa sanitarnim čvorom i kupaonicom.

Potkrovlje je također uređeno, navodi nam Tatjana i govori kako ima 10 ležajeva. U kući je postavljeno centralno grijanje, električna energija, voda iz cisterne i kuća je otvorena preko vikenda kada je organizirano dežurstvo nekog od članova Društva. Za posjete preko tjedna, ipak se potrebno najaviti, a svi podatci su dostupni na web stranici www.pd-promina.hr.

- Promina se nalazi sjeverno od grada Drniša u zaleđu županijskog središta Šibenika, odnosno 33 kilometra cestovne udaljenosti od mora. Osamljena je planina, a svojom dužinom od 10 kilometara prostire se između rijeke Krke i Petrova polja. Također, zanimljivo je odredište koje skriva rudna bogatstva, špilje, borove šume, gromače i kamene ograde, a do vrha vodi više planinarskih staza i jedna cestovna - opisuje nam Tatjana.

Više staza za više lokacija

- Najjednostavniji uspon na Prominu je iz osamljenog sela Lišnjaka na prominskoj cesti. Iz središta Drniša treba krenuti prema Oklaju 1,5 kilometar do mjesta gdje se desno odvaja asfaltna cesta 4 kilometra u selo Lišnjak. Skretanje je označeno malim planinarskim putokazom. Od Lišnjaka do planinarske kuće na 855 metara nadmorske visine, nastavlja se makadamskim putem u dužini od 5 kilometara. Cesta nakon odvojka prema planinarskoj kući završava 4 kilometra dalje, kod repetitora na vrhu Čavnovki. Čavnovka je najviši vrh Promine koja se proteže na 1.148 metara nadmorske visine, a ime duguje prastaroj Čavinoj kapeli koja je u davnini stajala na vrhu - govori nam Tatjana.

Ističe da od planinarske kuće vodi više zanimljivih staza i to prema izvoru vode Veliki točak za 35 minuta hoda, izvoru Bukovac za 25 minuta hoda, vrhu Promine "Čavnovka" za jedan sat hoda, špilji Liluša i drugima. Uređeno je, veli ona, nekoliko penjačkih smjerova na Margaretašu iznad izvora Mali točak te mogućnost penjanja prvenstvenih smjerova iznad izvora Mijalovac. 

Posebno za lijepog vremena, govori Tatjana, zadivljuje pogled na cijeli kanjon rijeke Krke i Čikole, šibenski arhipelag s Kornatima, Velebit i Dinaru. S ponosom nam govori da je u njihovom prostoru izrađena prva bouldering stijena u Šibensko-kninskoj županiji, a sve zbog zalaganja njihovih članova.

Planinarska škola i iskusni predavači

- Društvo broji oko 80 članova, a sastanci se redovito održavaju svakog četvrtka u prostorijama Društva. U prostoru društva izrađena je prva bouldering stijena u Šibensko-kninskoj županiji 2008. godine, a zahvaljujući nesebičnom zalaganju dvojice naših članova Tonija Parata i Mladena Matetića. Također, 2005. osnovan je speleološki odsjek PD Promina Drniš, te je istraženo više od 15 speleoloških objekata na širem području Drniša - s ponosom će Tatjana.

Kako obično biva, planinarska društva često prijateljuju sa susjednim društvima, ali i sklapaju međudržavna prijateljstva kao i suradnje. PD Promina četvrtu godinu zaredom organizira planinarsku školu u kojoj polaznike kroz teorijska i terenska predavanja, pripremaju članove na boravak u planinskim uvjetima.

- Prijateljujemo s PU Dinaridi iz Splita, HPD Zolj iz Vrlike, HPK Mihovil i Kamenar iz Šibenika.  Već četvrtu godinu zaredom organiziramo opću planinarsku školu gdje se polaznici kroz teoretska predavanja, vježbe i izlete upoznaju s osnovama planinarstva i opasnostima koje se mogu dogoditi u planini. Izlete za planinarsku školu organiziramo vikendom, uglavnom subotom ili nedjeljom. Izleti su uglavnom na planine Dinaru, Svilaju, Velebit i na našu Prominu. Vježbe, izlete i predavanja organiziraju i vode iskusni i dugogodišnji članovi Društva - navodi Tatjana.

Društvo se pobrinulo za kvalitetnu izobrazbu svojih članova i polaznika škole, te organizira svake godine predavanje iskusnih planinara i alpinista, među kojima i Stipe Božića. Iskusni planinari i alpinisti zainteresiranima iz prve ruke opisuju svoja putovanja u ekspedicijama, pobliže ih upoznavajući s nevoljama koje ih mogu zateći.

Vrhunski alpinistički usponi

- Gotovo svake godine u sklopu planinarske škole organiziramo predavanje nekog od iskusnih planinara, alpinista koji svim zainteresiranima održe predavanje, prezentaciju nekog svog planinarskog pohoda i ekspedicije. Tako smo do sada slušali predavanje Jane Mijailović koja je sudjelovala u ženskoj ekspediciji "Everest 2009", Željka Bockovca pod nazivom "Uspon na Eiger" i Stipu Božića o usponu na drugi vrh po visini na svijetu "K 2" - priča nam Tatjana.
Planinarsko društvo ima tri licencirana vodiča, neki od članova završili su Mosorovu alpinističku školu, više članova ima završenu speleološku školu i više članova Društva su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Članovi društva organizirali su alpinističke uspone od kojih su nam najznačajniji Mont Blanc na 4.810 metara 1998. godine, GossGlokner na 3.798 metara 1999. godine, Regina Margarita-Monte Rosa na 4.545 metara, Monte Chinto, Korzica na 2.790 metara i Breithorn na 4.165 metara nadmorske visine. Svake godine organiziramo zimske uspone na Sveto brdo, Velebit na 1.753 metara i Troglav na 1.913 metara nadmorske visine. Zabilježeni su vrlo uspješni usponi na Triglav, Durmitor, Čvrsnicu, Prenj, zimski usponi na Dinaru i mnogi drugi usponi - navodi nam Tatjana.

 Staze za brdski biciklizam

Promina je idealna destinacije za sportaše, rekreativce, turiste, izletnike i ljubitelje prirode, a od 2013. godine organizatori su brdskih, planinskih utrka i treking utrka gdje sudjeluje veliki broj sudionika od Istre do Dubrovnika. Ne namjeravaju stati i imaju još veći poticaj zbog odlične organizacije i realizacije.

- P.D. Promina je u svibnju 2015. bila domaćin i organizator utrke u planinskom trčanju Hrvatske planinske lige i kupa, koja je bodovana za Ekipno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju i Juniorski planinski kup. Utrka "ProminaTrek 2015 Drniš" dio je šireg projekta i natjecanja nazvanog Proljetni treking kup kojeg uz drnišku čine još tri utrke koje se održavaju na području Mosora, Poljičke planine i omiške Dinare ImberTrek, Jesenice Treking i Mosor Grebening - govori Tatjana.

Navodi kako planina nije samo za planinare i planinarenje, te da se i drugi rekreativci koriste planinskim blagodatima. Pored svega navedenog, navodi da je jedna od prednosti planinarenja i pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka, zbog kojeg se stvara i ovisnost o planinarenju.

- Promina je i odredište biciklističkih utrka. Biciklistima je Promina omiljena za treninge s rijetko dobro uređenim stazama za brdski biciklizam. Također je idealna za zimske treninge jer ima najduži uspon u Šibensko-kninskoj županiji. Prednosti planinarenja su vjerujem svima poznati i osim pozitivnih utjecaja na zdravlje, a ja bih istaknula kao najveću prednost planinarenja odmor za dušu. Nedostaci planinarenja, pa brzo se postane ovisan o planini i boravku u prirodi - smije se Tatjana.
hr Fri Dec 18 2015 07:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .