Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57f4c3e91eea8f0f3c8b4568/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Plenković: Kandidati za ministre spremni su dati sve od sebe da pomognu boljitku zemlje

Smatra da je Obuljen Koržinek vrlo kompetentna i stručna u području kulturne politike što je dokazala i svojom dosadašnjom karijerom - od državne tajnice do pomoćnice ministra u nizu HDZ-ovih vlada proteklih godina

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je pri izboru kandidata za nove ministre napravio kombinaciju mladosti i iskustva, istaknuvši kako je riječ o ljudima koji su spremni u idućih nekoliko godina dati sve od sebe da svaki u svom resoru pomognu boljitku zemlje.

 "Riječ je o ljudima koji su spremni u idućih nekoliko godina dati sve od sebe da svaki u svom resoru pomognu boljitku zemlje. Prije svega ostvarivanju ključnih ciljeva - gospodarski rast i razvoj, konkurentnost, demografska obnova, kvalitetna pravna sigurnost i društvena solidarnost", naglasio je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojima je predstavio kandidate za ministre u novoj vladi.

 Plenković je kazao da se radi o vrlo kvalitetno i stručnom timu s kojim je održao i prvi radni sastanak. Uz to, najavio je i da će tijekom večeri imati i dodatne konzultacije s partnerima iz Mosta, koji su u središnjicu HDZ-a, predvođeni čelnikom Božom Petrovom, došli oko 20 sati.

 Izrazio je uvjerenje i da će sutra u Hrvatskom saboru dobiti povjerenje za program nove vlade koji se temelji na HDZ-ovu izbornom programu koji je dodatno oplemenjen ključnim točkama koje su  uvrstili partneri iz Mosta te predstavnici nacionalnih manjina.

 Naglasivši kako je u novoj vladi napravio kvalitetan spoj mladosti i iskustva rekao je da je u njoj 13 članova koji su izabrani zastupnici u Hrvatskom saboru te sedam koji nisu u parlamentu, ali posjeduju vrijedne kompetencije za svoje dužnosti.

 Mandatar vlade Plenković istaknuo je i da u budućoj vladi imaju četiri žene, poručivši  kako će nastojati, kada je riječ o imenovanjima na druge dužnosti, posebice državnih tajnika, popraviti odnos broja žena i muškaraca u vlasti.

 

 Obuljen Koržinek je vrlo kompetentna i stručna na području kulturne politike

 Upitan zašto je za novu ministricu kulture izabrao Ninu Obuljen Koržinek umjesto Zlatka Hasanbegovića i je li zbog toga bilo pritisaka na njega, Plenković je ponovio da nikakav pritisak vezan uz Obuljen Koržinek, ili bilo kojeg drugog člana vlade, nije doživio na neki poseban način. 

 Smatra da je Obuljen Koržinek vrlo kompetentna i stručna u području kulturne politike što je dokazala i svojom dosadašnjom karijerom - od državne tajnice do pomoćnice ministra u nizu HDZ-ovih vlada proteklih godina.

 "Znamo se više od 20 godina. Želio bih da se napravi vrlo jasna distinkcija između njenih kompetencija i stručnosti, njezine političke orijentacije i onoga što u zadnje vrijeme čujem vezano uz poslovanje Hrvatskog-audiovizualnog centra (HAVC)", rekao je.

 Naglasio je kako od nje očekuje da jedan od prvih poteza bude vrlo temeljita analiza poslovanja HAVC-a i ako se u tome pokažu bilo kakve nepravilnosti da, kao nadležna ministrica kulture, reagira.

 Plenković je istaknuo kako zbog neimenovanja Hasanbegovića ministrom kulture ne očekuje nikakve potrese podsjetivši da je on član Predsjedništva HDZ-a te nije jedini ministar HDZ-a "koji se našao u jednom vrlo specifičnom i delikatnom kontekstu".

 "Svi koji su započeli rad kao članovi još uvijek aktualne vlade prije samo desetak mjeseci bili su, zbog političkih okolnosti, u specifičnom položaju da nisu praktični niti temeljito započeti posao koji su namjeravali", kazao je. 

 Upitan ima li za Hasanbegovića mjesta u novoj administraciji i koje, Plenković je podsjetio da je Hasanbegović izabran u Hrvatski sabor, ostvarivši vrlo respektabilan izborni rezultat u II. izbornoj jedinici.

"Hasanbegović je dio našeg saborskog Kluba. Siguran sam da ćemo u okviru niza dužnosti koje postoje u Saboru naći najprimjerenije mjesto da svoju stručnost, kompetencije i svoje političke poglede iznese na najkvalitetniji mogući način", poručio je mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a Plenković.Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 21:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5734ef09fe96ff2d308b4594/80

Ministar: Pelješki most kreće 2017. godine, na autocestama i dalje bez vinjeta

Sljedeće godine ćemo doznati hoće li EU sufinancirati i kojem omjeru gradnju Pelješkog mosta

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u subotu kako nema razloga za sumnju u početak gradnje Pelješkog mosta kako je planirano sredinom iduće godine, dok je po pitanju restrukturiranja cestarskog sektora najavio stratešku odluku vlade do konca studenoga.

- Tu se radi zaista o važnom i velikom infrastrukturnom projektu i ja mislim da niti snaga vjetra, niti snaga mora ali ni ljudske zločestoće neće zaustaviti Pelješki most i da ćemo ga krenuti graditi u 2017. godini - kazao je Butković odgovarajući na pitanje novinara o trenutnoj fazi Projekta "Pelješki most" u središnjem dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

U ovom se trenutku odvijaju dva procesa, rekao je ministar: - Jedan je prijava tzv. velikog projekta Europskoj komisiji. Mi trenutno očekujemo potvrdu o pripremljenosti projekta, a nakon toga ćemo poslati Ministarstvo regionalnog razvoja takozvanoj neovisnoj kontroli kvalitete da nam da pozitivno mišljenje, nakon čega će Europska komisija u roku tri mjeseca donijeti odluku da li će financirati, i u kojem omjeru, Pelješki most - pojasnio je.

Istaknuo je da je zaprimljeno nekoliko žalbi na natječajnu dokumentaciju natječaja za izvođenje radova, no to se također "polako privodi kraju".

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da natječaj zaustavi tvrtka sa samo dva zaposlena, koja očito ne zadovoljava natječajne uvjete, Butković je kazao kako je riječ o "nebuloznoj žalbi" ali je ona pravno moguća.

- Ne želim ulaziti u motive i razloge takve jedne radnje, mogu samo špekulirati - kazao je ministar, napomenuvši kako očekuje da će nakon rješenja Državne komisije takve situacije biti svedene na minimum.

- Nakon provjere financijske, tehničke i pravne sposobnost ponuditelja u prvome krugu natječaja, ide se u drugi krug i izvlače oni najbolji, i vjerujem da će se početkom godine izabrati izvođač za izgradnju Pelješkog mosta - poručio je ministar.

Ocijenio je kako bi, kad je riječ o tako velikim projektima, trebalo promijeniti zakon o javnoj nabavi.

- Treba ubrzati procedure i ja ću s ministricom gospodarstva (Martinom) Dalić sjesti, budući da je to u njezinoj ingerenciji, da vidimo što napraviti i oko zakona o javnoj nabavi - najavio je Butković, istaknuvši kako s tim u vezi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već ima neke prijedloge.

Zasad bez vinjeta

Na pitanje što će biti s reprogramom 1,8 milijardi eura duga Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, Butković je kazao kako su pregovori sa Svjetskom bankom o poslovnom i financijskom restrukturiranju čitavog cestarskog sektora trenutno u završnoj fazi, a Vlada će koncem studenoga donijeti stratešku odluku oko sektorske politike.

- Krajem godine bi završili pregovore, sklopili ugovore o zajmu, te bi u drugom kvartalu 2017. trebala biti izdana prva obveznica na tržištu - najavio je ministar.

Pismo sektorske politike koje će vlada donijeti koncem studenoga podrazumijeva pet osnovnih točaka, istaknuo je: "Prva je nova standardizacija i kategorizacija cesta, osobito državnih cesta; druga je novi institucionalni okvir trgovačkih društava, pa unaprjeđenje sustava održavanja; mogućnost uvođenja novog modela sustava naplate, kao i dugoročno planiranje velikih investicija od strane Hrvatskih cesta", kazao je Butković, napomenuvši kako misli da će se morati u budućnosti takve odluke donositi na razini vlade.

- Postoje prijedlozi da buduće investicije koje moramo pomno planirati vjerojatno budu strukturirane unutar državnog proračuna - pojasnio je.

Govoreći o potencijalnim rješenjima sustava naplate, Butković je rekao kako to zasad neće biti vinjete, iako se slaže da je budućnost u GPS satelitskom sustavu.

- Pokazatelji studije koju smo radili zajedno s EBRD-om ne ukazuju na to da bi uveli vinjete", kazao je, te najavio prijelaz na automatizaciju sustava naplate u prijelaznom razdoblju od pet do sedam godina, "tijekom kojega će se vidjeti koji je najbolji model.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 20:42:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807cd351eea8fff6c8b4568/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Što građani misle o Plenkoviću i njegovom izboru ministara?

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV 54 posto građana zadovoljno je sastavom nove Vlade, za Andreja Plenkovića njih 64 posto smatra da će biti bolji od prethodnika, ali da ispuni sva obećanja očekuje tek njih pet posto

Većina građana, njih 56 postozadovoljno je sastavom nove Vlade. Njih31 posto nije, a ne zna 12 posto.

79 posto HDZ-ovih birača je zadovoljno sastavom Vlade, a 40 posto birača SDP-ove koalicije je također zadovoljno. Ipak najveće zadovoljstvo novom Vladom imaju birači Mosta, njih 81 posto, javlja Dnevnik Nove TV.

Plenković će biti bolji od Oreškovića i Milanovića

Andrej Plenković na početku mandata može biti zadovoljan očekivanjima građana. Većina misli da će biti bolji od prethodnika Tihomira Oreškovića, ali i Zorana Milanovića.

Da će biti bolji od Tihomira Oreškovića misli 64 posto birača, da će biti podjednaki njih 26 posto, a lošiji samo 5 posto. Pri tom 5 posto ispitanika ne zna.

HDZ-ovi birači, njih 77 posto, misle kako će biti bolji premijer, da će biti bolji premijer misli i 56 posto birača SDP-ove koalicije, a to misli i 58 posto birača Mosta. Istina, njih 39 posto misli da će biti jednako uspješan kao i Tihomir Orešković.

Andrej Plenković će biti bolji premiijer od Zorana Milanovića, to misli 60 posto ispitanika, a da će biti isti misli njih 25 posto, lošiji misli 11 posto, a ne zna 4 posto. 

Većina HDZ-ovih birača, njih 89 posto, misli da će biti bolji premijer od Milanovića. Birači koalicije predvođene SDP-om misle da će biti bolji: to misli njih 26 posto, da će biti podjednak kao Milanović misli 36 posto, a 29 posto da će biti lošiji. Birači Mosta njih 77 posto misli da će biti bolji premijer od Milanovća, a njih 21 posto da će biti isto uspješan kao i Milanović.

Vlada neće ispuniti većinu obećanja

Zato većina birača, njih 43 posto, misli da će Vlada ispuniti manji dio izbornih obećanja, da će ih ispuniti većinu misli njih 29 posto, a ni jedno, njih 22 posto. Da će ispuniti sva obećanja misli pet posto ispitanika. Ne zna njih tri posto.

HDZ-ovi birači misle da će vlada ispuniti većinu obećanja. Tako misli 56 posto ispitanika. Zato u to ne vjeruju birači SDP-ove koalicije i Mosta. Oporbeni birači tako misle da će Vlada ispuniti manji dio obećanja, točnije njih 56 posto. A i 63 posto birača Mosta misli kako će Vlada ispuniti manji dio obećanja.

Vlada stabilna četiri godine

Vlada će odraditi četiri godine, misli 84 posto birača, a da to neće biti tako misli 14 posto birača, dok ne zna njih 2 posto. 

Da će vlada opstati do kraja misli 93 posto birača HDZ-a, 78 posto birača SDP-ove koalicije i 95 posto birača MOSTA.

Božo Petrov bolji od Reinera, ali isti kao Leko

Novi najmlađi predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov bit će bolji na toj dužnosti od Reinera. No, u usporedbi s Josipom Lekom većina misli da će biti podjednak ili lošiji.

Da će biti bolji od Reinera misli 43 posto ispitanika, a da će biti podjednak misli njih 34 posto, lošiji misli njih 18, a ne zna, njih pet posto. 

Čini da Željko Reiner nije ostavio dobar dojam među ispitanicima, pa i biračima HDZ-a, jer njih 36 posto misli kao će Božo Petrov biti bolji od prethodnika. Da će biti podjednak misli 38 posto HDZ-ovaca, a lošiji njih 21 posto. Petrov će biti bolji od Reinera, tako misli 48 posto birača SDP-ove koalicije, a podjednak predsjednik misli njih 35 posto. Većina MOSTOVIH birača čak 73 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Reinera, javlja Dnevnik Nove TV.

Božo Petrov će biti bolji predsjednik od Josipa Leke, tako misli 25 posto ispitanika, da će biti podjednak misli njih 37 posto, a lošiji njih 32 posto. Ne zna, 6 posto. 

HDZ-ovi birači su tu podijeljeni. Njih 33 posto misli da će Petrov biti bolji od Leke, a 37 da će biti podjednak, dok 22 posto misli da će biti lošiji. Birači SDP-ove koalcije točnije njih 13 posto misle da će Petrov biti bolji od Leke, a podjednak predsjednik njih 40 posto dok 47 posto misli da će biti lošiji. 

MOSTOVI birači njih 49 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Leke, a njih 39 posto da će biti isti. 

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/577bb2b4d84d6463718b458d/80

Nadbiskup Bozanić čestitao Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu

"Od srca Vam čestitam na preuzimanju službe predsjednika Vlade RH te Vama i novoj Vladi želim obilje Božjeg blagoslova u radu za dobrobit hrvatskoga naroda i svih građana naše zemlje", stoji u Bozanićevoj čestitki premijeru Plenkoviću

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitke novim predsjednicima Vlade i Sabora Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, poželjevši im Božji blagoslov u radu za dobrobit Hrvatske i hrvatskog naroda, te mudro vodstvo i zauzimanje za pravo i pravednost, ne gubeći pritom iz vida čovjeka.   

Izrazio je želju da nova vlada "mudrim vođenjem unutarnje i vanjske politike gradi međusobno zajedništvo u nastojanju da vrati povjerenje građana u vladavinu prava", napomenuvši kako hrvatski narod očekuje od vlade "da bude pokretačka snaga u prevladavanju aktualne gospodarske krize te jamac obnove i razvitka zemlje".

"Neka se pri tom ne izgubi iz vida čovjek i posebna osjetljivost za obitelj, jer u njoj je temelj društvenog razvitka i demografske obnove", poručio je Bozanić Plenkoviću, te poželio da njega i njegove suradnike, "u vršenju časne i odgovorne službe predsjednika Vlade RH, u zahtjevnom i važnom razdoblju za Hrvatsku, prati Božji blagoslov te zagovor Presvete Bogorodice Marije, svetog pape Ivana Pavla II., osvjedočenog prijatelja hrvatskog naroda i blaženog Alojzija Stepinca".

Petrovu je Bozanić poželio da ga u odgovornoj službi predsjednika najvišeg hrvatskog državnog Doma prati Božji blagoslov, "da donošenjem pravednih zakona, zajedno sa zastupnicima Sabora, u ozračju parlamentarne demokracije, nastojite ostvarivati bolju perspektivu za sve građane Hrvatske".

"Pobjeda na izborima za svakog je političara poziv i obveza da se zauzima za pravo i pravednost, da radi za dobrobit svih i tako izgrađuje pravednije društvo, brinući se za dostojanstvo svake osobe i boreći se za bolje životne uvjete svih ljudi, imajući uvijek u vidu najpotrebnije. Neka Hrvatski sabor resi zajedništvo i uzajamno poštovanje te nastojanje oko usklađivanja međusobnih odnosa svih građana Hrvatske i briga za darovanu nam Domovinu, jer odgovorni smo za ono što ostavljamo budućim naraštajima", stoji u čestitki nadbiskupa zagrebačkog.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580b93e51eea8f2b758b45d8/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Turist nanio štetu spomeniku kulture velike vrijednosti

Mala Onofrijeva fontana na Stradunu oštećena je danas u poslijepodnevnim satima

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u subotu u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

- Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen - rekao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.

Klesarske radove ovoga malog remek djela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smještena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna su trajali su gotovo devet mjeseci.

Facebook komentari

hr Sat Oct 22 2016 18:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .