Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/565622aaeb49bb0d008b69e1/80
Foto: Rade Popadić, Josip Malbaša

Pogledajte kako je izgledalo postavljanje skloništa na atraktivni dinarski Lišanjski vrh

Dinara je bogatija za još jedno vrijedno planinarskog skloništa, i to na 1794 metara visokom Lišanjskom vrhu. Donosimo vam reportažu s njegovog postavljanja i uređenja

Planinarenje se na velika vrata vraća na Dinaru! Tome je najviše zaslužna Planinarske udruga Dinaridi koja se posljednjih godina jako trudi popularizirati najvišu dalmatinsku i hrvatsku planinu, te je učiniti pristupačnijom i sigurnijom za sve posjetitelje. Posljednja u nizu velikih akcija na ovoj planini dogodila se prošloga tjedna, neposredno prije prvog snijega.

Radi se o postavljanju metalnog planinarskog skloništa na Lišanjski vrh, jednog od najviših vrhova u Hrvatskoj. Sve je počelo u rano jutro, kada su marljivi pripadnici HRZ-a iz Divulja na vrh prebacili prvo 20-ak sudionika radne akcije, a potom, materijal, alate, kao i samu kućicu. Popularni „Tovari“, pokazali su veliku razinu znanja i iskustva u prenošenju tereta helikopterom, tim više jer je u podnožju Dinare, odakle se sve moralo prenijeti, bilo dosta maglovito.

Uz već spomenutu "Dinaride", akciju su uvelike pomogli planinari iz Vrlike, iz HPD-a Zolj.

Tako je nakon Jankovog Brda (1780 m), Lišanjski vrh (1794 m) dobio kvalitetan planinarski zaklon koji već od sada planinarima omogućuje višesatno ili višednevno zadržavanje i boravak. Ovaj prekrasni dinarski vrh jedinstven je po pogledu koji pruža. Svoje posjetitelje ovaj vrh nagrađuje nezaboravnim vidicima koji pucaju na sve strane svijeta. Pogled se pruža na cjelokupni dinarski masiv sa najvišim vrhom Sinjalom / Dinarom (1831 m), preko Klekovače (1962 m), Šatora (1850 m), Biokova, Mosora, Promine, šibenskog arhipelaga… Za lijepa vremena vide se Apenini, Velebit, Ličke Plješevica, Ilica, Staretina, Golija, Cincar....

Već spomenuto podnožje Dinare (točnije zaseok Ježević) prije izlaska Sunca bilo je prekriveno maglom i injem uz 1 Celzijev stupanj ispod nule. Temperaturna inverzija učinila je svoje, pa je na Lišanjskom vrhu bilo 12 stupnjeva toplije nego u Ježeviću. Zbog inverzije veći dio Zagore prekrivala je magla i niski oblačni sloj, a on je zauzimao i velik dio srednjeg Jadrana. Pogled s Dinare na „more“ magle i niskih oblaka bilo je spektakularno, a posebno je dojmljiv bio trenutak kada su iz dalekog horizonta „izronuli“ Apenini s najvišim vrhom Corno Grande.

Vrijedna družina poklonila je rani dan u cijelosti za izgradnju skloništa, a posla nije nedostajalo. Od učvršćenje i uzemljenja skloništa, preko zidanja i prenošenje kamenja, kopanja kanala, ravnanja terena oko skloništa…

Pred kraj dana posao je bio dovršen, a umorni ali presretni planinari nisu propustili priliku slikati se sa zastavama planinarskih društava pored najnovije planinarskog skloništa u zemlji.

Radna akcija na Lišanjskom vrhu nije bila jedina toga dana na Dinari! Ujutro je također prebačen materijal za proširenje planinarskog skloništa na Rupama (1363 m), koje se nalazi ispod Lišanjskog vrha. Ono je zbog sve većeg interesa planinara postajo pretijesno, stoga je njegovo proširenje neophodno. Započeti radovi nastavit će se u proljeće, kada okopne snjegovi, a kojeg na Dinari zimi ima u izobilju. Snježna dinarska zima za spremne i dobro obučene planinare predstavlja poseban izazov. Postavljena planinarska skloništa uvelike će pomoći planinarima i da po surovim vremenskim prilika sigurno borave na vrhovima i da uživaju u ljepotama koje priroda nudi.

Na Lišanjskom vrhu planinari su boravili već tijekom jučerašnjeg dana, a u priloženoj galeriji pogledajte kako je izgledala cjelodnevna akcija postavljanja skloništa, kao i njegovo snježno izdanje u srijedu!

Planinarska staza od izvora Cetine, preko Rupa, do Lišanjskog vrha

Lišanjskom vrhu (1794 m) najlakše se pristupa stazom koja kreće iz kamenoloma nad Cetinom (538 m). Staza je duga 7,9 kilometara, a visinska razlika iznosi 1256 metara. Stazi se prilazi iz mjesta Cetine, u kojem izvire najdulja dalmatinska rijeka Cetina ( 105 km). Kad prođemo njen izvor, uskom asfaltiranom cestom vozimo do Gornjih Barišića, gdje potom skrenemo na makadam koji se odvaja za kamenolom. Nešto prije kamenoloma nalazi se putokaz za početak planinarske staze. Premda se od izvora Cetine može obilježenom stazom, poradi duljine puta preporučujemo ovu varijantu. Kroz šumski pojas uspinjemo se blago do staja u Preočkim docima, odakle prosječnom planinaru treba oko sat vremena do planinarskog skloništa na Rupama (1363 m), što čini ukupno 2 i pol sata pješačenja. Od planinarskog skloništa na Rupama do Lišanjskog vrha uspon traje još oko sat vremena.

hr Thu Nov 26 2015 20:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .