Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5345b013179942386c64f5de/80
Foto: Nediljka Vukojević Medvidović

Festival znanosti: Otvoreni dani Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu

Otvoreni dan na Kemijsko-tehnološkom fakultetu predstavio se s bogatim i raznolikim programom prilagođenim svim dobnim skupinama

U okviru Festivala znanosti 2014 Kemijsko-tehnološki fakultet organizirao je Otvoreni dan tijekom srijede u vremenu od 10 do 16 sati. Predstavio se s bogatim i raznolikim programom prilagođenim svim dobnim skupinama; od učenika osnovne škole od 1. do 4. razreda (Znanstvena školica, kemijski pokusi) i učenika osnovne škole od 5. do 8. razreda (kemijski pokusi, prezentacije, spot “Zadaje li vam kemija glavobolju?“), do učenika srednje škole (znanstveno popularna predavanja, radionice, kemijski pokusi, Znanstvena školica II, kviz „Vrstan poznavatelj kemije“,) te općenito široj javnosti (izložba „Vremeplov laboratorijskih vaga KTF-a“). 

Tako se među kemijskim pokusima moglo vidjeti kako pretvoriti kapljevinu u krutinu za sekundu, napuhati balone s CO2, obojiti plamen duginim bojama, napraviti magični silikatni vrt, pretvoriti vodu u vino, mlijeko ili pivo, slonovsku fontanu, divovske balone od sapunice, uređaj za gašenje požara, mrljice u čaši, kemijske čarolije sa suhim ledom i niz drugih oku atraktivnih kemijskih zanimljivosti. Demonstracijom pokusa "Je li moguće hodati po vodi" zaključilo se da je moguće hodati po nenewton-ovom fluidu pripremljenom od kukuruznog škroba i vode. 

U skladu sa temom ovogodišnjeg Festivala znanosti, dr.sc. Mirko Marušić održao je predavanje o zvučnim valovima i glazbenim instrumentima uz praktičnu demonstraciju zvučnih valova, a doc. Ivica Blažević održao je predavanje o svjetlosnim valovima kao ključu strukture organskih molekula. Slijedila su zanimljiva predavanja o lančanim reakcijama slobodnih radikala izv. prof. Olivere Politeo, kao i predavanje o mediteranskoj prehrani uz mjerenje indeksa tjelesne težine i masnog tkiva prof. Tee Bilušić, dr.sc. Ivane Generalić Mekinić i Danijele Skroza dipl. ing. Radionicu pod nazivom "Od cvijeta do sapuna" održale su znanstvena novakinja Irena Banovac zajedno sa studenticom doktorskog studija kemije Marinom Obradović

Slijedila su predavanja asistenata, znanstvenih novaka i studenata doktorskog studija. Tako je predavanje o kemiji fotografije održala Maja Marasović, o eteričnim uljima Marina Obradović, o kemiluminiscenciji Maja Biočić. Što sve udišemo u cigaretnom dimu, uz praktičnu demonstraciju, pojasnio je Tomislav Kraljević, dok je o kvaliteti vode koju pijemo predavanje održala Tina Dumanić. S neobičnim svijetom lebdećih čestica upoznala nas je Žana Škaričić Gudelj, a o desalinizaciji predavanje je održala Marina Barnjak. O sadržaju metala u čaju od kadulje, kamilice i lipe upoznala nas je Antonija Jurić

U pauzama između sekcija predavanja, radionica, kemijskih pokusa i Znanstvene školice posjetitelji su mogli uživati u izložbi laboratorijskih vaga te vidjeti kako se mjerila točnost i preciznost kroz godine na KTF.

hr Wed Apr 09 2014 22:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e762f7529111c62958b456b/80
Foto: Twitter Vlade RH

Istraživanje Oxforda: Hrvatska provodi najstrože mjere na svijetu!

S obzirom na broj zaraženih, Hrvatska ima najstrože mjere u borbi protiv virusa

Sveučilište Oxford objavilo je svoj mjerač državnih mjera u borbi protiv koronavirusa, rangirajući zemlje prema snazi uvedenih restrikcija. Prema njihovom indeksu, koji mjere uspoređuje s brojem zaraženih, Hrvatska trenutno provodi najrigidnije mjere na svijetu, piše Telegram.

Istraživači promatraju osnovne kriterije, kaže Sveučilište, kao što su zatvaranje škola, zabrana putovanja, restrikcija javnog okupljanja, zabrane za tvrtke i tako dalje. Te mjere zatim se uspoređuju s brojem trenutno zaraženih, kako bi se dobio usporediv indeks rigidnosti provedenih mjera.

Prema podacima Oxforda, odmah iza Hrvatske nalaze se Sirija i Srbija. Kako kažu, ideja je ponuditi transparentan uvid u sve što svjetske vlade rade kako bi se othrvale izazovu koronavirusa, a podatke će osvježavati što je češće moguće.

Zemlje poput Hrvatske, koje imaju relativno malen broju slučajeva, a reagirale su odmah nakon katastrofe u Italiji, probile su se na vrh ljestvice.

Osim mjera koje su trenutno na snazi , Stožer za civilnu zaštitu najavljuje još dodatnih restrikcija, a dosta polemike izazvao je prijedlog da Vlada ima mogućnost praćenja građana preko mobitela, bez ikakve kontrole.


hr Thu Mar 26 2020 18:26:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6743e029111cb66f8b45c1/80
Foto: Marijan Šabić

Supermjesec obasjao nebo iznad Imotskog: Pogledajte kako je izgledao!

Ovaj Supermjesec najavljuje početak proljeća, a još ga se naziva i "Mjesec crva", ali i "Ružičasti mjesec"
Sinoćnji pogled u nebo bio je nezaboravan. Naime, imali smo priliku promatrati Supermjesec, odnosno puni mjesec koji izgleda mnogo veće nego inače, a do toga dolazi kada se naš prirodni satelit nalazi najbliže Zemlji.

Inače, pun Mjesec se pojavljuje svakih 29,5 dana kada je potpuno obasjan sunčevim zrakama. Ovaj Supermjesec najavljuje početak proljeća, a još ga se naziva i  "Mjesec crva", ali i "Ružičasti mjesec" zbog ružičastih cvjetova koji cvjetaju rano u proljeće. 

Supermjesec je sinoć bio vidljiv već u 17:46 sati, a najpuniji je bio točno u 18,48 sati, što pokazuju fotografije koje vam donosimo u galeriji. Autor je Marijan Šabić, a fotografije su snimljene u Zmijavcima kod Imotskog. 

Svi ćemo se složiti kako je uistinu očaravajući, zar ne? 
hr Tue Mar 10 2020 08:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e30219f29111ced178b463d/80

13. Robokup: Splitski učenici osvojili drugo mjesto!

Na natjecanju je nastupila 21 ekipa (po tri učenika), koje su se natjecale u rješavanju tri zadatka...

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog robotičkog saveza, ovog vikenda je u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama održan 13. Robokup – ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola u elementarnoj robotici.

Na natjecanju je nastupila 21 ekipa (po tri učenika), koje su se natjecale u rješavanju tri zadatka:

- Strujni krugovi

- Programiranje mikroupravljačkog sučelja.

- Robotičke konstrukcije i programiranje

Ekipa ZTK grada Splita, u sastavu Antonio Ćudina, Mario Karin i Josip Vučić je u ukupnom poretku zauzela drugo mjesto! Mentor ekipi je bio Toni Jagnjić, stručni suradnik ZTK Splitsko-dalmatinske županije. Time je još jednom potvrđena kvaliteta rada ZTK grada Splita u programima robotike. 

V. d. tajnika ZTK grada Splita Tomislav Nikolić koristi ovu prigodu da sve zainteresirane učenike osnovnih škola iz Splita i okolice da se uključe u cjelogodišnje programe modelarskih i robotičkih radionica, koji se provode u prostorijama ZTK u Varaždinskoj 53 (Kman). Sve informacije o tim radionicima, mogu se dobiti ovdje.

hr Tue Jan 28 2020 12:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1ceff129111c83608b466b/80

Robokup 2020: Mladi učenici svoja tehnička znanja prenosit će u natjecanju na PMF-u

Robotika kao interdisciplinarna disciplina tehničke kulture sve više postaje popularnija
Danas će se na splitskom PMF-u od 12 do 14 sati održati natjecanje iz elementarne robotike pod nazivom 'Robokup 2020.'

- Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica za tehničku kulturu, a provoditelj i domaćin natjecanje je Udruga za robotiku 'Inovatic' te Zajednica za tehničku kulturu grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Natjecanje je ekipno, što znači da su u svakoj ekipi tri učenika i na natjecanju je previđeno da ekipa učenika mora izraditi razne zadatke poput elektroničkih strujnih krugova, raznih elektroničkih elemenata i simulacija određenih elektroničkih sklopova. To je prvi dio natjecanja, a drugi dio bit će zadatci poput izrade robotskog vozila odnosno učenici će morati sastaviti adekvatno robotsko vozilo pomoću svojih motora i određenih senzora morati izvršavati neke zadatke na zadanoj stazi, objasnio je cijelu srž natjecanja presjednik udruge 'Inovatic' Jozo Pivac.

Robotika kao interdisciplinarna disciplina tehničke kulture sve više postaje popularnija. Vrijeme zanesenosti računalima i digitalnim tehnologijama u suprotnosti ima aktivnost koja mladim omogućava svijet tehnologije na drugi način, puno zabavniji i poučniji.


- Posebno je zanimljivo kada učenici počnu spoznavati tehničke stvari. Zadaci koje imaju i rade su zapravo zabavnog karaktera, ali uz to su jako vidljivi i opipljivi. Stoga, sve vještine i znanje koje mogu steći na radionicama ovakvog tipa imaju još veću težinu jer na vrlo brz način dobiju tehničku tvorevinu u obliku nekog projektnog zadatka, govori Pivac koji ističe kako sve veći broj djece se odlučuje baš za robotiku.

- Smatramo da ovakvih aktivnosti još nema u školama u dovoljnoj mjeri pa naša udruga za robotiku “Inovatic” i Zajednica za tehničku julturu grada Splita se trudi ovakvim aktivnostima privući što više mladih te ih zainteresirati i pripremiti za moderan budući svijet i rad, zaključuje Jozo Pivac uz nade kako će ovakvih i sličnih događaja u budućnosti biti još i više. 
hr Tue Jan 14 2020 08:12:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .