Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b65df5ecb557a974d8b49e2/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršenu pohanu piletinu

Koliko vam se puta dogodilo da ste ispekli piletinu hrskave korice, no kad ste zagrizli u komad primjetili ste kako je meso kod kosti još uvijek sirovo?

Da biste dobili savršenu pečenu pohanu piletinu – hrskavu izvana, te sočno pečenu iznutra – meso je potrebno kvalitetno pripremiti. Najbolje rezultate, pak, ćete dobiti ako upotrijebite organski uzgojenu piletinu. 

Jamie Oliver tvrdi da se najbolji rezultati postižu ako organski uzgojenu piletinu prvo stavite u salamuru, potom je marinirate u mlaćenici, te je na kraju uvaljate u finu začinsku mješavinu. 

Evo što morate napraviti da biste dobili hrskavu i sočnu pohanu piletinu prema receptu Jamieja Olivera:

Za salamuru: 

4 batka 
4 zabatka
800 ml obične vode 
100 grama soli 
100 grama smeđeg šećera
1 šaka crnog papra u zrnu 
par graničica svježeg timijana
4 svježa lovorova lista
4 češnja češnjaka

Za marinadu: 

mlaćenica 

Za pohanje: 
200 grama brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papara
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji 

biljno ulje za prženje

Priprema: 
1. Pomiješajte 400 ml obične vode sa solju, šećerom, paprom, timijanom, lovorovim listom i očišćenim češnjevima češnjaka. 

2. Stavite u lonac i pustite da tekućina zavrije. 

3. Maknite lonac s vatre, dodajte preostalu vodu i pustite da se tekućina ohladi do kraja. 

4. U tekućinu ubacite četiri batka i četiri pileća zabatka. Zarežite komade piletine na nekoliko mjesta do kosti da salamura može doprijeti do svakog dijela piletine. 

5. Prekrijete posudu s papirom i stavite meso u hladnjak preko noći, a minimalno na 12 sati. 

6. Izvadite piletinu iz salamure, ocijedite višak vode i prebacite je u vrećicu sa zatvaračem u koju ste prethodno do pola napunili mlaćenicom. 

7. Istisnite sav zrak iz vrećice, zatvorite je i stavite u hladnjak na još 8 sati. 

8. Izvadite piletinu iz vrećice, ocijedite višak mlaćenice i prebacite je u posudu s brašnom u koje ste umiješali sve preostale začine. 

9. Prekrijte svaki dio piletine s brašnom i začinima. 

10. Tako pripremljenu piletinu stavite peći u duboko ulje zagrijano na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite sve dok ne dobijete zlatno-smeđu hrskavu koricu. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta

11. Izvadite piletinu iz ulja, prebacite je u lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijeva stupnja oko pola sata da se meso termički obradi do kraja.

12. Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu po želji, piše punkufer.hr

U YouTube videu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef priprema savršeno hrskavu i sočnu pohanu piletinu.


hr Sat Aug 04 2018 19:16:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0542c60e493850368b458e/80
Foto: Pixabay

Bližimo mu se: ovo je dan u kojem je najveća mogućnost da dobijete infarkt

Zanimljivo je da ne postoji povišen rizik od infarkta na Silvestrovo niti za vrijeme Uskrsnih blagdana kao ni tijekom sportskih događaja
Rizik od srčanog udara najveći je na Badnjak, osobito kod starijih i bolesnih ljudi, pokazala je studija objavljena u British Medical Journal, piše Život i stil.

Znanstvenici iz Švedske analizirali su 283.014 slučajeva infarkta registriranih u 16-godišnjem razdoblju od 1998. do 2013. godine, obraćajući pažnju na vrijeme kada su se udari dogodili. Dva tjedna prije i nakon blagdana te dva tjedna prije i nakon sportskih događaja uzeti su za kontrolna razdoblja. Pokazalo se da je božićno vrijeme najopasnije za srce, osobito Badnjak i to oko 22 sata, osobito za starije ljude, osobe koje boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, poručuju znanstvenici te dodaju kako je bitno da okolina u blagdansko vrijeme obrati posebnu pažnju na tu najranjiviju skupinu. 

Zanimljivo je da na Silvestrovo ne postoji nikakav poseban rizik od srčanog udara, dok ne čudi da je nešto povišen na prvi dan nove godine jer se simptomi teško prepoznaju s obzirom na alkohl koji se konzumira noć prije. 

Studija je pokazala da ne postoji povišen rizik od infarkta za vrijeme Uskrsnih blagdana i sportskih događaja. 

Ljutnja, bijes, tuga, anksioznost i kajanje su osjećaji koji su opasni za srce, a osobito dolaze do izražaja u vrijeme oko Božića, što je jedan od rzaloga ovakvih rezultata švedskog istraživanja.
hr Fri Dec 14 2018 14:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e607f0b9e03ef9838b461e/80

Ne potiskujte ljutnju: donosimo vam pozitivne strane ove negativne emocije

'Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati', kaže psiholog
Iako je, na valu self helpa u trendu izbjegavanje negativnih emocija, pod parolom "fake it till you make it", odnosno pravite se da ste dobre volje i kada niste pa ćete postati, psiholozi kažu da je to put kojim ne treba ići, piše Život i stil.

Štoviše, naglašavaju vrijednost negativnih emocija za naš psihološki rast. Konretno, kada je u pitanju ljutnja, otkrivaju nam četiri dobre strane ove emocije.

"Ponekad je dobro, čak i zdravo biti ljut, kaže Charles Duhigg.  "Ljutnja ima lošu reputaciju jer je ljudi uglavnom povezuju s nasiljem, no ta dva pojma ne treba miješati", objašnjava Duhigg primjećujući kako izuzetno nasilna djela često nemaju uporište u ljutnji.

Ovo su četiri dobre strane ljutnje

Ljutnja pomaže da se izrazimo

"Ljudi često pokušavaju nešto reći na pristojan način  i pogube se u tome. No u naletu bijesa reći će točno ono što misle", kaže Duhoigg.

Ljutnja nam pomaže u pregovaranju

Istraživanje koje je na Sveučilištu Rice provedeno početkom godine pokazalo je da ljudi koji pregovaraju kada su umjereno ljuti postižu bolje uvjete na poslu, nego vrlo ljuti ljudi ili oni koji nisu ljuti. Znanstvenici vjeruju da je to zato što se umjereno ljute ljude doživljava odlučnima, a one bijesne neprilagođenima.

Ljutnja nas motivira

Ljutnja može biti vrlo poticajna i dati nam vjetar u leđa kada počinjemo neki projekt. "Mnogi ljudi 'zaglave' u obrascu ponašanja koji nikuda ne vodi. Ljutnja može prekinuti obrazac i potaknutinas na djelovanje", kaže Duhigg.

Ljutnja je katarzična

Sjetite se kako ste se osjećali posljednji put kada odlučili ne biti pristojni pa ste nekome rekli točno ono što mislite da ga/nju ide. Osjetili ste olakšanje. 

"Kada promatramo mozak ljutitih ljudi uviđamo da je vrlo sličan mozgu sretnih ljudi", objašnjava psihologinja Dacher Keltner.

"Kada smo ljuti osjećamo se kao da smo preuzeli kontrolu i kao da imamo moć nad svojim životom", kaže Keltner.
hr Fri Dec 14 2018 14:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1373c50e49383b4a8b4583/80
Foto: DalmacijaNews

Raskoš boja, luksuz i ležernost obilježili su novu kolekciju vjenčanica i haljina Vesne Spose

U četvrtak oko 19:30 u Zagrebu, Vesna Sposa predstavila je svoju novu "TINSEL" kolekciju za jesen i zimu 2019. Sposa je dizajnerica poznata po svojim glamuroznim, svečanim haljinama, a svoje kreacije već godinama uspješno prezentira u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Varaždinu i Splitu.
Svaku haljinu na sinoćnjoj reviji Vesne Spose krasila je senzualnost i odvažnost. Vjenčanice koje potpisuje, sve su samo ne tradicionalne; pretočene u remek djelo od geometrijskih do pročišćenih linija, ručno ukrašavanih detalja, sedefastih ukrasa i sjajnih perlica.

Vesna je prikazala i nekoliko minimalističkih modela haljina koje odišu prozračnošću i nježnošću. Stoga, ne čudi što ovu dizajnericu već godinama biraju i maturantice i mladenke.

Kolekciju su osim vjenčanica činile i večernje haljine koje su bile pravo osvježenje i odisale 'feel-good' energijom. Krasile su ih svjetlucavost, neizostavna čipka te boje poput ljubičaste, bordo i plave. Večernje haljine bile su prava drama koja golica maštu i osvježava svaki klasičan ormar.

Modeli su nosili cipele iz poznatog salona Karla dok je bridal make up potpisala Iva Bošnjak.

Vesna Sposa još jednom je pokazala kako je odličan stilist i sinonim za ženstvenost, a mi se nadamo da će nas i dalje nastaviti inspirirati i oduševljavati svojim elegantnim ozračjem.
hr Fri Dec 14 2018 12:46:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf6987e0e49386b1f8b4638/80

Koncert Miše Kovača u Splitu ima humanitarnu notu

Humanitarna akcija za kupnju defibrilatora splitskom KBC-u

Najiščekivaniji koncert godine u Splitu, onaj Miše Kovača, koji će se održati u Spaladium Areni 22. prosinca, ima humanitarnu notu. Naime, organizatori su odlučili dio prihoda od prodanih ulaznica kojih je za ovaj koncert ostalo još jako malo, preusmjeriti u kupnju za defibrilatora koji je potreban odjelu hitne pomoći KBC-a Split.

Organizatori, ali i Mišo Kovač svjesni su činjenice da je ljudski život neprocjenjiv te da su liječnici i ostalo medicinsko osoblje u KBC-u Split onemogućeni pružiti pravovremeno oživljavanje bolesnika ukoliko dođe do iznenadnog srčanog zastoja jer su u nedostaku adekvatne opreme.

 Mišo je uoči svog velikog splitsko koncerta ''Samo nas nebo rastavit može' povodom ove geste organizatora izjavio: „Hvala organizatorima, ravnatelju bolnice i gradu Splitu. Sretan sam što će se pomoći splitskom KBC-u tako što će im se kupiti defibrilator. Bolnicama treba pomagati i to ne samo od ovog koncerta nego od svih koncerata koji se održavaju u Hrvatskoj.“

Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter, te 129 kuna za tribine.


hr Fri Dec 14 2018 12:33:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .