Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b65df5ecb557a974d8b49e2/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršenu pohanu piletinu

Koliko vam se puta dogodilo da ste ispekli piletinu hrskave korice, no kad ste zagrizli u komad primjetili ste kako je meso kod kosti još uvijek sirovo?

Da biste dobili savršenu pečenu pohanu piletinu – hrskavu izvana, te sočno pečenu iznutra – meso je potrebno kvalitetno pripremiti. Najbolje rezultate, pak, ćete dobiti ako upotrijebite organski uzgojenu piletinu. 

Jamie Oliver tvrdi da se najbolji rezultati postižu ako organski uzgojenu piletinu prvo stavite u salamuru, potom je marinirate u mlaćenici, te je na kraju uvaljate u finu začinsku mješavinu. 

Evo što morate napraviti da biste dobili hrskavu i sočnu pohanu piletinu prema receptu Jamieja Olivera:

Za salamuru: 

4 batka 
4 zabatka
800 ml obične vode 
100 grama soli 
100 grama smeđeg šećera
1 šaka crnog papra u zrnu 
par graničica svježeg timijana
4 svježa lovorova lista
4 češnja češnjaka

Za marinadu: 

mlaćenica 

Za pohanje: 
200 grama brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papara
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji 

biljno ulje za prženje

Priprema: 
1. Pomiješajte 400 ml obične vode sa solju, šećerom, paprom, timijanom, lovorovim listom i očišćenim češnjevima češnjaka. 

2. Stavite u lonac i pustite da tekućina zavrije. 

3. Maknite lonac s vatre, dodajte preostalu vodu i pustite da se tekućina ohladi do kraja. 

4. U tekućinu ubacite četiri batka i četiri pileća zabatka. Zarežite komade piletine na nekoliko mjesta do kosti da salamura može doprijeti do svakog dijela piletine. 

5. Prekrijete posudu s papirom i stavite meso u hladnjak preko noći, a minimalno na 12 sati. 

6. Izvadite piletinu iz salamure, ocijedite višak vode i prebacite je u vrećicu sa zatvaračem u koju ste prethodno do pola napunili mlaćenicom. 

7. Istisnite sav zrak iz vrećice, zatvorite je i stavite u hladnjak na još 8 sati. 

8. Izvadite piletinu iz vrećice, ocijedite višak mlaćenice i prebacite je u posudu s brašnom u koje ste umiješali sve preostale začine. 

9. Prekrijte svaki dio piletine s brašnom i začinima. 

10. Tako pripremljenu piletinu stavite peći u duboko ulje zagrijano na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite sve dok ne dobijete zlatno-smeđu hrskavu koricu. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta

11. Izvadite piletinu iz ulja, prebacite je u lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijeva stupnja oko pola sata da se meso termički obradi do kraja.

12. Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu po želji, piše punkufer.hr

U YouTube videu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef priprema savršeno hrskavu i sočnu pohanu piletinu.


hr Sat Aug 04 2018 19:16:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76f1b3cb557a27688b4a10/80

Korida u Imotskom: pobjedu odnio bik Peronja

Bik je u vlasništvu braće Kokan koji već dugo sudjeluju u koridama
U Imotskom, točnije u Dolića Dragi, u nedjelju se održala korida pred 5 000 ljubitelja borbi bikova. Titulu najboljeg odnio je bik Peronja koji je obranio prošlogodišnju titulu, a pobjedio je Risonju koji je u vlasništvu Filipa Radanovića iz Kladnjica.

Bik Peronja star je pet godina, a braća Kokan posebno ga hrane i treniraju. Glavni koordinator treniranja je Marin sa svojim prijateljima Ivanom Zebićem, Nikolom Balićem i Trpimirom Maretićem.

Tradicija obitelj Kokan traje preko 20 godina, a s vremenom je to prešlo u ljubav. Njihov Peronja trenutno je najbolji i najjači bik u Hrvatskoj u srednjoj kategoriji od 900 kilograma. Pobjedio je u mnogim koridama pa su tako braća Kokan dobila poziv iz susjedne BiH da dogodine u travnju njihov Peronja odmjeri snage s najjačim bikom susjedne države.
hr Fri Aug 17 2018 17:57:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b76d573cb557a234f8b4fbe/80

Napadaj panike ili srčani udar? Simptomi su slični, znajte prepoznati razliku

Iako zvuči nevjerojatno da bi se ova dva stanja mogla preklapati, simptomi su im nevjerojatno slični

Simptomi napada panike i srčanog udara mogu biti veoma slični te je nekada čak teško reći koja je razlika među njima. 

Svake godine, od dva do tri posto osoba u SAD-u  proživljava panične poremećaje koji se očituju napadajima panike, tj. spontanim, naglim i neočekivanim napadajima intenzivnog straha ili užasa. 

Simptomi paničnog napada uključuju oštru bol u prsima, trnce u rukama, ubrzano kucanje srca, znojenje, tresavicu i kratak dah. 

Također, svake godine oko 735 000 ljudi u SAD-u doživi srčani udar, a simptomi udara su nevjerojatno slični napadu panike - bol u prsima, znojenje, povračanje, mučnina te kratak dah. Iako se simptomi ova dva zdravstvena stanja preklapaju, poznavanje razlike među njima može biti od životne važnosti.

No, shvaćanje razlike može biti otežano, pogotovo ako osoba nije proživjela simptome ni jednog napada. Faktori koji čine razliku su karakteristike boli i samo trajanje. Kod napadaja panike, bol u prsima je većinom oštra i stvara osjećaj probadanja, a lokalizirana je na središnjem dijelu prsa. Kod srčanog udara, bol karakterizira osjećaj pritiska i stiskanja.

Što se trajanja tiče, panični napadaji traju oko 20 do 30 minuta dok kod srčanog udara, simptomi traju dulje i kako vrijeme otječe postaju sve gori, piše zivotistil.hr

hr Fri Aug 17 2018 16:02:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0ab36e2af47f3a008b46f8/80

Što je to emocionalna inteligencija?

U današnje vrijeme emocionalno inteligencija je ključ kojim otvaramo gotovo sva vrata. O čemu se radi i možete li za sebe reći da ste emocionalno inteligentni?

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija se temelji na sposobnosti pojedinca da pravilno prepozna svoje osjećaje, može ih kontrolirati, u stanju je prepoznati osjećaje drugih i nema poteškoća u održavanju zdravih odnosa s drugim osobama.

Tko su osobe s visokom emocionalnom inteligencijom? 

Osobe koje krasi visoka razina emocionalne inteligencije u pravilu su pojedinci koji samouvjereno upravljaju svojim emocijama, spremni su otvoreno razgovarati o njima i argumentirano ih obrazlažu. Kao rezultat navedenog pokraj sebe možete očekivati osobu koja nikada ne dopušta da emocije upravljaju odnosom (strah, ljutnja, bijes, krivnja).

Osobe s niskom emocionalnim inteligencijom

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom vrlo rijetko ili gotovo nikada ne govore niti ne analiziraju svoje osjećaje. Izbjegavaju prihvaćanje odgovornosti za krive postupke, preplavljeni su osjećajem krivnje, nesigurne su, pesimistične i sklone odgovornost prebaciti na druge.

Ako ste mišljenja da imate nisku razinu emocionalne inteligencije možda je pravo vrijeme da tijekom ljetnih mjeseci više vremena posvetite svojim emocijama. Razumijevanje vlastitih emocija je temelj za ispravno upravljanje emocijama. Ne zaboravite, vaše emocije su vaši robovi a vi ste vlastodršci, ne dopustite da se uloge zamijene jer u protivnom problemi su neizbježni u privatnom i profesionalnom okružju.

Svi mi želimo skladne i harmonične odnose koje ne možemo realizirati ako smo deficitni na području koje se veže uz emocionalnu inteligenciju., piše Ordinacija


hr Fri Aug 17 2018 12:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .