Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5916020db9e03ef2078b45a6/80

Splitska Trajektna luka pozvala državu da se uključi u rješavanje nagodbe zbog izgubljene koncesije

Uprava splitske Trajektne luke otvorenim je pismom pozvala predsjednika Vlade, glavnog državnog odvjetnika i ministra mora, prometa i infrastrukture da se uključe u postizanje nagodbe, tvrdeći da bi država na taj način izbjegla plaćanje štete toj tvrtki u iznosu, kako kažu, većem od 600 milijun kuna, koju Trajektna luka potražuje u sudskim postupcima, nakon što je 2016. izgubila pravo na koncesiju.

"Trajektnoj luci Split, tvrtki nositelju prvenstvene koncesije, nezakonito su oduzeta prava koja proizlaze iz stečenih prava. Kulminacija problema bila je u ljeto 2016., u vrijeme kada Vlada RH nije funkcionirala i kada se država pripremala na izvanredne parlamentarne izbore," stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu kojeg je potpisao prokurist splitske Trajektne luke Damir Lovrić.

 Prokurist Lovrić je u izjavi za Hinu rekao kako su predstavnici Uprave te tvrtke prije dva tjedna bili u Državnom odvjetništvu RH i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i tom su prigodom podnijeli službeni zahtjev da se državna tijela uključe u rješavanje problema u vezi a splitskom Trajektnom lukom.
 "U protekla dva tjedna nakon našeg službenog zahtjeva nije ništa poduzeto, te ovim otvorenim pismom želimo potaknuti nadležne državne institucije da se angažiraju na prevladavanju poteškoća i pridonesu postizanju nagodbe", dodao je Lovrić. Jer, kako smatra, u suprotnom država će Trajektno luci morati namiri veliku materijalnu štetu.

 Podsjetio je da se na upravnom sudu u Splitu vodi sudski postupak na temelju tužbe Trajektne luke Split, kojom Trajektna luka traži nadoknadu materijalne štete od 370 milijun kuna uloženih u izgradnju lučkih kapaciteta, ako se ne ukine odluka o oduzimanju koncesije Trajektnoj luci i dodjeljivanju, kako smatra, nezakonite koncesije braniteljskoj udruzi "Legio Quarta."
 "Na Trgovačkom sudu u jednom postupku tražimo naknadu štete od 59 milijuna kuna, a u drugom postupku naknadu štete od 262 milijuna kuna," rekao je Lovrić.
  Po njegovu mišljenju, potrebno je angažiranje DORH-a u posredovanju četiriju sudskih postupaka koji se glede Trajektne luke vode na splitskom Općinskom sudu.

 "Dva postupka na Općinskom sudu vode se na temelju tužbe Trajektne luke radi utvrđivanja 'nedopuštenih izvanrednih otkaza' protiv 40 radnika koji su iz tvrtke Trajektna luka Split prešli u braniteljsku zadrugu 'Legio Quarta' i tako omogućili dobijanje koncesije toj zadruzi nakon čega je Trajektna luka ostala bez koncesije, te radi smetanja posjeda Trajektne luke u redovitom obavljanju lučkih poslova. Druga dva postupka na Općinskom sudu su protutužbe na naše dvije tužbe," objasnio je Lovrić.

 U otvorenom pismu također se navodi da Trajektna luka Split "očekuje postizanje mirnog dogovora, kako bi ta tvrtka mogla nastaviti poslovanje, a Republika Hrvatska izbjeći plaćanje štete koje do sada, bez kamata, premašuje 600 milijuna kuna".

hr Thu Jun 01 2017 16:12:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2951852af47fe43d8b465f/80
Foto: Screenshot

Facebook profil Alessandra Avenatija prepun negativnih komentara nakon ovrhe

“Umri u mukama”, “Monstrume”,...
Nakon što je Cesare danas odveden iz svoga doma na Pujankama i stigao u Italiju zajedno s ocem, na Facebook profilu Alessandra Avenatija pojavili su se negativni i uvredljivi komentari korisnika koji su nezadovoljnih što je Cesare prisilno napustio Hrvatsku.

Tako se na profilu mogu vidjeti komentari:

“Umri u mukama”, “Monstrume”, “smeče jedno, jesi sretan sada, Nije on životinja, on je fašistički monstrum”... 

Neki su postavljali i slike koje kruže internetom gdje se vidi kao Cesarea ugurava u auto.
hr Tue Jun 19 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

AGROKOR: Nagodba prihvaćena, Todorić više nije vlasnik koncerna

Jednoglasnim prihvaćanjem nagodbe, pojedinačni vlasnik bit će ruski Sberbank (39,2 posto) te će se dobavljačima koncerna ostvariti stopa povrata 60 posto potraživanja, a ostalim vjerovnicima i financijskim institucijama do 20 posto
Fabris Peruško će prijedlog nagodbe dostaviti svim vjerovnicima objavom na e-oglasnoj ploči trgovačkog suda. 

Premijer Plenković izjavio je da prihvaćanje nagodbe  simbolizira opći interes hrvatske ekonomije i bolju budućnost kompanije. 

- To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentara većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje. - izjavio je premijer.

Predsjednica Grabar Kitarović također je izrazila zadovoljstvo.

- Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignuto dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodaraku stabilnost Hrvatske.

Nakon što je donesena nagodba, koncern preuzimaju ruske, američke i domaće banke, a Ivica Todorić službe više nije vlasnik Agrokora. Trgovački sud još mora odobriti glasovanje vjerovnika o nagodbi. 

Ivica Todorić oglasio se na svom blogu:

“Zaključno, mogu reći da iz ove perspektive zvuči pomalo groteskno navod Vlade kako je jedan od glavnih razloga za otimanje Agrokora “očuvanje zapolenosti”, budući da se već sada broj zaposlenika smanjio za oko 5000!!”

Ovaj proces najviše liči na neprijateljsko preuzimanje i nažalost to i je, zaključio je Todorić.
hr Tue Jun 19 2018 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2937d32af47f8a368b485c/80
Foto: Grad Split

Igor Stanišić novi je predsjednik splitskog Gradskog vijeća

Nakon što je Jure Šundov podnio neopozivu ostavku, došlo je vrijeme za novo vodstvo
Na 12. sjednici splitskog Gradskog vijeća koju je sazvao potpredsjednik vijeća, Petar Škorić (HDZ) danas je izabran 30-godišnji Igor Stanišić (HGS).

18 vijećnika je glasalo za, pet vijećnika stranke Pametno bilo je protiv dok je osam HNS-ovaca i SDP-ovaca bilo suzdržano.
hr Tue Jun 19 2018 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b292fd52af47f673e8b464b/80
Foto: D.N.

Maleni Cesare stigao u Italiju, Nina Kuluz krenula za sinom

U autu je bila i psihologinja koja govori talijanski
Kako navodi portal Jutarnjeg lista, Cesare Avenati prešao je granicu i zajedno s ocem stigao u Italiju. 

Nakon dramatičnog jutra na Pujankama, dječak je prisilno odveden, a navode kako su cijelim putem imali policijsko osiguranje. 

Cesare se putem malo smirio, a u Italiji ga očekuje cijela obitelj s očeve strane.

U međuvremenu na Facebook grupu “Spasimo malog Cesarea” prijateljica Vanda Plazonić napisala je kako majka Nina satima pokušava stupiti u kontakt s djetetom, no otac joj odbija pozive i ne odgovara na poruke.

- Ali mama ide odmah za njim u Italiju. I teta. Dječak ima obitelj koja ga neće napustiti. Makar kampirali ispred kuće, kad tad će ih ugledati i znati da su tu za njega. - piše u objavi. 
hr Tue Jun 19 2018 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .