Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba807f8cb557a37be8b458c/80

Za ovo treba hrabrosti: U deset godina starom Renaultu obišli cijelu Europu!

Splitski studenti odlučili su se zaputiti u jednu neobičnu avanturu s koje nose najljepše uspomene…

Kažu da putovanja liječe dušu i vrijeme koje provedeš putujući da je dragocijeno. Uistinu, to je jedno posebno iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. No, nije uvijek lako putovati jer za dobro putovanje valja i dobro zaraditi, a to je posebno nezgodno dok si student. 

Studenti moraju učiti, raditi, zarađivati i uz to se još zabavljati. Morate priznati, nije lako. Ali postoje i oni koji svoje obaveze i budžet uspiju izbalansirati i sebi omogućiti ono što najviše žele. Tako počinje i priča o dva studenta Marku Anđeliću i Mateju Ivkošiću koji obožavaju putovati i istraživati svijet oko sebe, a sve je započelo putovanjem u Amsterdam za koje su, kako kažu, mnogo štedjeli. Otišli su avionom i uživali u čarima Nizozemske i umjesto da se prepuste komfornom putovanju, njima je na um sinula jedna neobična ideja. Odlučili su svoje iduće putovanje proputovati automobilom jer su smatrali da će tako više vidjeti i da će im biti zanimljivije. 

Netko bi pomislio pa oni su ludi, što s autom pored aviona, ali čekajte tu priči nije kraj. I tako su njih dvojica, za svoje prvo putovanje autom, odabrali balkansku turu. Odlučili su prijeći cijeli Balkan u deset godina starom Renault Cliju. Da, dobro ste pročitali- Renault Clio. 

Za taj put, kako kažu, nisu se uopće pripremali. Rekli su: “Sve ćemo mi to usput”. Nisu imali ni navigaciju kako Bog zapovijeda. Ali još uvijek nisu odustali.

Tako su u ljeto prošle godine započeli balkansku turu od 20 dana, samo njih dvoje i Renault Clio. 

Krenuli su putem Dubrovnika, a prva zemlja bila je Crna Gora. Obišli su Budvu i Herceg Novi pa nastavili prema Albaniji. Tamo se nisu zaustavljali jer znate kakve priče kruže o toj zemlji, ali kaže Matej da mu je sada uistinu krivo zbog toga. Sljedeće odredište bila je Grčka. Putem je do sada  sve išlo glatko, ali Grci su im malo pomutili planove. Grci koriste svoj alfabet i kao pravi domoljubi na prometnicama u svojoj zemlji imaju pretežito to pismo. Očito su zaboravili da bi turisti mogli koristiti auto kao prijevozno sredstvo za putovanje i olakšati im. Ipak, snašli su se, a prva postaja bio je famozni otok Zakynthos na kojem su proveli devet dana. Obišli su i Peloponez, Epidaurus, Atenu..

Pitate li se gdje su spavali? Pa u autu ili na plaži. U Ateni su pokušali pronaći hostel i prenoćiti, ali nisu se usrećili pa su tako otišli u luku Pirej i tamo prespavali. 

Nakon Grčke, slijedila je Makedonija. Skoplje ih je oduševilo. Posebno hrana- jeftina i ukusna! Iz Skoplja su se zaputili u Sofiju koja ih nije oduševila. Kažu da nema ništa za vidjeti pa su otišli u Beograd. Tamo im je jedan prijatelj iz Srbije kojeg su upoznali na Zakynthosu obećao provesti po Beogradu i pokazati sve čari toga grada, ali kako je Marko izgubio mobitel, ostali su bez kontakta. Snašli su se i bez njega, obišli grad i zaputili se, sada će to zvučati ironično- u Vukovar.

Svratili su u Osijek pa u Budimpeštu i napokon krenuli prema kući. 

Oćemo li novu turu? 

Neko vrijeme su se primirili. Malo su studirali i radili pa su odlučili da bi ponovno mogli otputovati. Ovaj put, zalogaj je bio veći, a to je bila zapadna tura. Na takav put nisu mogli sami jer su troškovi bili veći pa su se s njima odlučili zaputiti još Ante Ivkošić, Iva Fremec i Ante Pažanin. Odlučili su obići 15 gradova i 11 država u 15 dana. Zvuči kao pravi izazov! 


Prva postaja bila je Milano, a nakon toga kneževina Monaco. Kažu da je Monaco luksuzni “grad duhova”. Nema nikoga na ulicama, a skupocjeni automobili stoje u vitrinama. Nakon toga, krenuli su prema jugu Francuske i svratili u Nicu-predivni grad na Azurnoj obali. Zatim je slijedio Cannes koji je vrvio turistima, ali im nije bio po ukusu. Prvi put su se okupali tamo. Posjetili su i Andoru i njen glavni grad okružen planinama i prirodom. Stigli su u Barcelonu umorni i napokon odlučili prenoćiti. Barcelona ih je oduševila svojim ljepotama, a malo je nedostajalo i da sačuvaju živu glavu zbog taksista koji je projurio kroz crveno. Živi i zdravi krenuli su prema Valenciji i Gibraltaru. Cijeli teritorij Gibraltara ima 50 kilometara ceste i jednu veliku stijenu. Marko se našali da mu je drago što je vidio Afriku, barem izdaleka. 

Sljedeća postaja bila je Lisabon. Zamislite, voziti se od Splita do Lisabona…zvuči nevjerojatno, ali sve je moguće! 

U Lisabonu su odlučili prenoćiti i okupati se u Atlantskom oceanu i krenuti prema Madridu. Glavni grad Španjolske im se svidio, a svratili su i na utakmicu Reala. Zatim slijedi čarobni Pariz, bezlični Brisel pa Luxemburg. Nakon toga, krenuli su do Zuricha i vozili se cestom okruženi švicarskim Alpama koje ih nisu ostavile ravnodušnim. Zadnja postaja bio je Lihtenštaj u kojem nema “ništa za vidit”. 

Krenuli su zadvoljni i sretni prema kući i sa sobom ponijeli nezaboravne uspomene i trenutke. Prešli su 8400 kilometara u 15 dana, obišli 15 gradova i 11 zemalja..

Kako ste vi to sve preživeli? 

Važno je biti dobro fizički pripremljen i paziti na budžet. Mi smo nosili 4000 kuna po osobi i sasvim nam je bilo dovoljno. Što se tiče hrane, jeli smo peciva, sendviče, salame, a najluksuzniji obroci bili su kebab ili pizza. 

Biste li opet to ponovili?

Naravno! Već imamo kombinacije za nove ture.

Imati li koji savjet za one koji bi se odlučili na ovakav način putovanja?

Budite spremni na jako malo sna, lošu higijenu. Hrana je isključivo iz supermarketa. Trebate biti fizički i psihički spremni izdržati takav ritam i razmišljati pozitivno. Također, naš savjet je da se ne vozi autocestom već lokalnim cestama jer je doživljaj puno bolji i puno se više ima za vidjeti. I morate znati kako dobro rasporediti stvari u auto jer je sve nabijeno i stisnuto, ali sve se isplati na kraju jer ostaju uspomene! 


I eto, izgleda da vrijedi ona “sve se može kad se hoće”, a ono što je potrebno je malo dobre volje, koja "kinta" u džepu, dobra ekipa i Renault Clio. A moramo priznati i malo ludosti. Ovo je bilo zahtjevno, ali nezaboravno putovanje.. 

Preporučili bi ovakav način putovanja svima koji su spremni odreći se luksuza na par dana i provesti nezaboravne trenutke putujući s ljudima koje voliš. Ipak, to su trenutci koji ostaju kroz život i uvijek ćemo se rado sjećati.








hr Mon Sep 24 2018 08:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1618e00e49385b4e8b45d2/80
Foto: PIXABAY

"Navika" koja je jednako štetna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija sveučilišta Brigham Young, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science
Društvena izolacija i manjak društvenih veza dodatno povećava taj rizik, zbog čega stručnjaci smatraju da osamljenost može biti jednako loša za ljudsko zdravlje poput pretilosti ili pušenja. 

Istraživači su napravili razliku između osoba koje se osjećaju usamljenima, te onima koji uistinu nemaju kontakata s vanjskim svijetom. Studija je pokazala da se u rizičnim grupama nalaze i oni koji su sami, ali se osjećaju sretnima, kao i pojedinci koji imaju mnogo društvenih kontakata, ali se osjećaju osamljenima. 

Ako kažemo ljudima da se više druže s drugima to bi moglo riješiti problem društvene izolacije, ali i ne osjećaj usamljenosti. Baš zato trebamo prihvatiti da su obje kategorije jednako važne, tvrdi voditeljica studije Julianne Holt-Lunstad

Stručnjaci tvrde da razvoj tehnologije utječe na činjenicu što sve veći broj ljudi u svijetu žive u društvenoj izolaciji te što ostvaruju sve manje veza licem u lice. S druge strane istraživanja su pokazala da ostvarivanje prijateljskih i romantičnih veza smanjuju stres, poboljšavaju imunitet te daju životu veći smisao, piše Zadovoljna.hr

Ključno je održavati značajne i bliske veze s dragim ljudima, te imati bogat društveni život, savjetuje dr. Holt-Lunstad.
hr Sun Dec 16 2018 10:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c16007e0e49385b4e8b45b5/80
Foto: PIXABAY

Kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku?

Evo kako se horoskopski znakovi ponašaju u braku...

Ovan

Pripadnici ovog znaka obično su dobri supružnici. Njihova ljubav ne blijedi, a strast i entuzijazam prirodno unose u brak. Spontani su u svakodnevnim obavezama, pa s njima nije dosadno, a jedini problem ako pomisle da partneru po svojim mjerilima nisu na prvom mjestu. Zlatno pravilo Ovnova u braku je da pružaju onoliko koliko im se i samima daje.

Bik

Kako ih u životu vodi ideja stvaranja ugodnog i stabilnog okruženja, pripadnici ovog znaka to čine i traže i u braku. Jedino na što su Bikovi izuzetno osetljivi je mogućnost prijevare, pa često reagiraju posesivno.

Blizanci

Oni s lakoćom ostvaruju dubok i povezan bračni odnos, a partneru pružaju sve kako bi ga usrećili. Nisu sljedbenici društvenih normi i spremni su se o svemu dogovoriti s partnerom, a najvažnije im je da im se poklanjaju ljubav i pažnja.

Rak

Pripadnici ovog znaka su kao stvoreni za brak, jer im njihova emotivna priroda nalaže stvaranje dubokih obiteljskih veza. Vrlo su vrijedni u kućnim i svim obiteljskim zadacima, a najveći im užitak predstavlja i zasnivanje obitelji. Problem se ponekad javlja jer žele ugoditi svima oko sebe.

Lav

Pripadnici ovog znaka u potpunosti žele uživati u braku i zato će se svim silama potruditi da takav i imaju. Od savršenog vjenčanja, do organizacije bračnog života, oni će svu svoju pažnju posvetiti detaljima. Pružat će partneru podršku da ostvari sve svoje poslovne ambicije i funkcinirat će ne samo kao supružnik, već i najbolji prijatelj.

Djevica

Nakon što se odvaže za tako značajan korak poput braka, pripadnici ovog znaka koji su veliki "ziheraši" očekivat će da u dobrom braku postoje pravila koja oba supružnika moraju poštovati. To će im pružiti osjećaj sigurnosti i reda. Najveća im je mana što su skloni prigovaranju.

Vaga

Pripadnici ovog znaka će se u braku osjećati potpuno i ispunjeno, pa će čak i "procvijetati". Ali ravnoteža braka i ostalih sfera života je osjetljiva, a vrlo je važno da zadrže osobne interese i slobodu. U ime bračnog sklada spremni su na puno kompromisa, a najvažnije im je da se o svemu puno razgovara.

Škorpion

Uzbuđenja, seks i inteligentni razgovori s partnerom najvažnije su stavke u braku za pripadnike ovog horoskopskog znaka. Kako bi zadržali takav odnos uložit će sav svoj trud i vrijeme, a za to im je bitno da imaju partnera koji voli igrati igrice i ima snažan karakter. Ako je partner previše pasivan, tada će sami početi praviiti probleme kako bi ga trgnuli i povratili strast u vezu.

Strijelac

Izuzetno im je važno da u braku budu s nekim tko je jednako aktivan kao i oni, ali i da imaju zajedničke interese i bogat društveni život. Ako im se ostavi dovoljno prostora i vremena, bit će najbolji supružnici na svijetu.

Isto to će omogućiti i svom partneru, pa je za njih najbitnije da se vjenčaju s onim s kim dijele životne stavove.

Jarac

Treba im puno vremena da se odluče na brak, a nakon što njihov partner prođe sva moguća "testiranja", dobit će dugo očekivanu nagradu. Uporni i vrijedni Jarčevi će se brinuti o domu, partneru, ali i poslu jednakom mjerom, a uspješan brak doživljavaju kao osobni napredak.

Vodenjak

Od svih znakova Zodijaka, Vodonjak je znak koji je najviše odan i vjeran u braku, osim činjenice da će imati problema s prihvaćanjem uloge supružnika i svega što ide s tim. Kako ne vole planirati raspored i obaveze, inzistirat će na osobnoj slobodi i time nesavjesno nanositi bol partneru. 

Ribe

Pripadnici ovog znaka vrlo su ugodni za zajednički život, a sretnici u braku s njima uživat ć u obilju nježnosti, lijepih gesta i komplimenata. Spremni su udovoljiti partneru u svakom pogledu, ali upravo iz toga nastaje problem. Trebaju naučiti povući granicu u ugađanju obitelji i djeci, jer će u suprotnom iskakati iz euforije u depresiju, piše superzena.net

hr Sun Dec 16 2018 08:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1541410e49387a4e8b4591/80

"Dan pobjede": Poslušajte novi hit grupe Magazin

Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa

Grupa Magazin za kraj godine donosi nam novu glazbenu poslasticu. U najljepšem božićnom razdoblju ispunjenom ljubavlju i darivanjem, Vjekoslava i Tonči Huljić poklanjaju nam vesele stihove nove pjesme Dan pobjede.

Pod redateljskom palicom Riba Barbira, Magazin nas vraća u školske dane, a u videospotu za svoju pjesmu po prvi puta u glumačkoj ulozi nalazi se upravo Tonči Huljić. Vruću atmosferu budućeg hita koji ćemo bez sumnje slušati u nadolazećim mjesecima, uz uvijek atraktivnu Andreu Šušnjaru upotpunjuju sportske navijačice splitskog plesnog kluba Noa.

“Bilo mi je jako zabavno snimajući pjesmu i spot, sve je teklo lagano i bez stresa. Svi smo se dobro zabavljali. U zadnje vrijeme zaredali smo balade i tužne pjesme stoga je ova drugačija i pozitivna pjesma upravo ono što nam je potrebno u vrijeme darivanja i ljubavi!” – s osmijehom zaključuje Andrea.

Grupa Magazin novu pjesmu izvest će uživo na tradicionalnom koncertu koji nas u zagrebačkom klubu H2O očekuje na sam blagdan Božića, 25. prosinca.


hr Sat Dec 15 2018 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .