Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f20ff2b9e03e7e8e8b4702/80

"Poštujte naše stanice" upozorava: Taksiji ne smiju stajati na autobusnim stanicama, nego samo iskrcati ili ukrcati putnike

Od prošle godine dopušteno je i taksijima da staju na stanicama, no ne onako kako oni tumače

Inicijativa Poštujte naše stanice ovim putem izražava ogorčenje stanjem bezakonja na splitskim prometnicama, a posebno trajnom okupacijom autobusnih stanica od strane nepropisno zaustavljenih i parkiranih osobnih i dostavnih vozila, koja je postala splitska tradicija. Uskoro možemo očekivati i turističke vodiče s grupama kako strancima objašnjavaju taj jedinstveni fenomen, potpuno nepoznat u europskim okvirima. - kažu iz inicijative

Pošto to izgleda nije bilo dovoljno, od prošle godine dopušteno je i taksijima da staju na stanicama.

Ali nije im dopušteno onako kako oni tumače i rade, dopušteno im je zaustavljanje jedino radi iskrcaja i ukrcaja putnika. Dakle nikakvo zaustavljanje do 3 minute!

U svom priopćenju naveli su i članak koji govori kako na stanice mogu stajati isključivo radi zaustavljanja u svrhu uskrcaja i iskrcaja putnika.

Članak 47. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu NN 41/18

(2) Pravne i fizičke osobe – obrtnici koji obavljaju autotaksi prijevoz, isključivo radi zaustavljanja u svrhu ukrcaja i iskrcaja putnika mogu koristiti stajališta namijenjena za vozila javnog prijevoza i autotaksi stajališta …

Također iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture dobili su pojašnjenje koje potvrđuje njihov stav.

„Iz navedene odredbe je jasno da se ne radi o zadržavanju niti stajanju na autobusnim stajalištima već o vremenu potrebnom samo za ukrcaj/iskrcaj putnika.“

Zakon također propisuje da nadzor nad obavljanjem autotaksi prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu provodi Ministarstvo, službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i ministarstva nadležnog za financije, službenici Carinske uprave (u daljnjem tekstu: Carinska uprava) te komunalni i/ili prometni redari jedinice lokalne samouprave na čijem području se autotaksi prijevoz obavlja.

Inicijativa Poštujte naše stanice poziva sve navedene službe, inspekciju cestovnog prometa, policiju, poreznu inspekciju, carinu i prometno redarstvo da napokon počnu kontrolirati što taksisti rade po Splitu!

A lako će ustanoviti da taksisti vrlo često stoje na autobusnim stanicama parkirani i čekaju tko zna što. U Zagrebu se to redovito kažnjava, pa isto očekuju i u Splitu.

Pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju poštivanje važećih zakona i propisa, normalan rad vozačima javnog gradskog prijevoza, a putnicima njegovo normalno i sigurno korištenje! - stoji u priopćenju,

hr Wed Aug 28 2019 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Split upućene zaštitne maske, ogrtači i naočale

U Split je u ponedjeljak iz distributivnog središta u Jastrebarskom upućena zdravstvena oprema (zaštitne maske, ogrtači i naočale) koja je nedavno u Hrvatsku stigla iz Kine, izvijestio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Radi se o opremi koja je zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske stigla iz  Kine, a u našu županiju je danas upućeno 55.000 kirurških maski, 13.400 maski  FS P2, 4.050 kirurških ogrtača i 1360 zaštitnih naočala", izjavio je Boban za Radio Split.

Istaknuo je kako će ova oprema za sada biti dostatna te će se primarno podijeliti zdravstvenim ustanovama u županiji - Kliničkom bolničkom centru, Hitnoj pomoći, Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja.

- Nešto ćemo ostaviti za operativne  jedinice - policiji, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, vatrogascima te za  privatne liječnike koncesionare. Županijske, ali i privatne ljekarne će dobiti svoj dio," kazao je Boban.

hr Mon Mar 30 2020 17:41:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/567d0d554b3a46d05d8b4590/80

Od jutros još deset zaraženih: Splitsko-dalmatinska županija ima ukupno 91 slučaj

Podsjetimo, isto toliko zaraženih bilo je i jutros.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u odnosu na jutrošnjih deset pozitivnih osoba na koronavirus u popodnevnim satima još je 10 osoba zaraženo koronavirusom, a tijekom večeri bit će poznate njihove mikrolokacije, izvijestili su iz Stožera županije.

Ukupno je 91 osoba zaražena koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Podsjetimo, isto toliko zaraženih bilo je i jutros, a rapidan rast, očekuje se, nastavit će se i u tjednu koji je tek počeo.

hr Mon Mar 30 2020 16:31:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81ff5729111c05b78b4660/80
Foto: N1/Screenshot

Uspjeli smo, ali se ne smijemo opustiti: Evo što kaže profesor Lauc

Profesor biokemije i molekularne biologije Goran Lauc od prvog slučaja zaraze prati stanje s koronavirusom, a sada je objavio i pozitivne vijesti.
- Hrvatska je uspjela! Pred nekoliko tjedana su me optuživali da širim paniku, pa je u redu da sada malo širim optimizam.

Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sustavnog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav.

Ne smijemo se još previše opustiti, jer stiže još jedan val zahlađenja i epidemija bi mogla ponovo ubrzati, no dolazi vijeme za jako ozbiljne izračune kojom brzinom puštati ovu epidemiju da se širi i kako je kontrolirati.

U svakom slučaju prolazno vrijeme nam je jako dobro i negdje smo između zapada Europe i dalekog istoka.“, objavio je profesor Lauc.hr Mon Mar 30 2020 16:17:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e43aae929111c1c358b464a/80

Davor Matijević: 'Gdje je nestao Opara? Jedino što je učinio bilo je postavljane 'Ostani doma' na Rivi! '

Osvrnuo se i na postupanje kotareva koji su morali sami reagirati jer od Grada nisu dobivene nikakve upute.
Davor Matijević, tajnik splitskog SDP-a i predsjednik kotara Blatine-Škrape u svojoj novoj objavi na društvenim mrežama zapitao se gdje je nestao Andro Krstulović-Opara, splitski gradonačelnik. 

Kazao je da se Opara ponaša kao da se ova pandemija ne tiče Splita ili da se ne tiče njega.

- Splićani su već dva tjedna u nekoj vrsti izolacije, COVID-19 se nažalost pojavio i u Splitu, jutros saznajemo da se pojavio i u Banovini, brojni Splićani su završili na ulici jer su ostali bez posla kao posljedica koronavirusa, grad proživljava  najveću kriznu situaciju od rata, a našeg gradonačelnika nema. Ni pisma ni razglednice.

Prije nekoliko mjeseci je aktivno 'sudjelovao' u rješavanju krize nakon trostrukog ubojstva kad nam je sa sigurne distance iz Italije poručivao kako je Split siguran jer je napadač uhićen. Tada je smatrao da je njegovo medijsko prisustvo potrebno, a danas kad se odvija kriza u kojoj on stvarno može i treba sudjelovati njega nema, kazao je Matijević.

Jedino što je napravio u ovoj krizi, kaže tajnik splitskog SDP-a, jest postavljanje svjetleće instalacije 'Ostani doma', na Rivi. 

- To je zapravo i jedino što je Grad napravio u ovoj situaciji. Još 16.3. SDP Split je predložio konkretne mjere koje može Grad poduzeti kako bi se spasila radna mjesta. Prošla su dva tjedna, a gradonačelnikov PR nas je slavodobitno obavijestio kako je Andro okupio jaki tim za gospodarstvo, ali o pravim mjerama nismo još ništa čuli, a kamoli da su provedene! Imamo tek nekoliko administrativnih odluka, i ništa više od toga. 

Taj tim je trebao biti okupljen prije mjesec dana kad je postalo svima jasno da koronavirus neće mimoići ni nas i trebao se na vrijeme pripremiti kako za gospodarske mjere za spas turističkog sektora tako i za spas brojnih radnih mjesta. Neka sad objasni brojnim djelatnicima koji su nažalost dobili otkaze kako on ima vrhunski tim. To će im sigurno olakšati činjenicu da su bez posla i bez prihoda u situaciji kad drugi posao ne mogu ni tražiti već moraju doma sjediti u nekoj vrsti izolacije, napisao je Matijević.

Osvrnuo se i na postupanje kotareva koji su morali sami reagirati jer od Grada nisu dobivene nikakve upute.

- Kad je počela kriza s koronavirusom brojni kotarevi su se samoinicijativo organizirali, uključujući i moj kotar Blatine-Škrape te smo organizirali volontere da pomažu starijima i rizičnim skupinama kako bi mogli ostat doma. Od Grada nismo dobili nikakve upute punih deset dana.

Civilna zaštita nije bila organizirana pa su tek nakon kritika javnosti odlučili napravili promjene te nekompetentnom načelniku Veli priključili tim ljudi koji su počeli sa reustrojem i aktivnostima. I tu smo nažalost zakasnili mjesec dana, a sa izdavanjem propusnica i dan danas muku mučimo.
Grad nije do sada ni osigurao zaštitne maske ni rukavice kako  za svoje djelatnike na terenu poput tajnika kotareva koji dijele propusnice tako ni za pripadnike civilne zaštite, a još manje za brojne građane koji jednostavno nisu uspjeli iste nabaviti na vrijeme, zaključio je te istaknuo kako je u Splitu previše problema da bi se graonačelnik pravio 'Englez'.

Pozvao je gradonačelnika da se otkrije i uhvati posla, a sve ljude da ostanu doma.
hr Mon Mar 30 2020 15:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .