Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Navike i savjeti žena koje su izgubile kilograme i nikada ih nisu vratile

Kilograme nije lako otopiti, ali uz savjete onih kojima je to doista pošlo za rukom - može biti jednostavnije

Izgubiti kilograme nije nimalo jednostavno kao što se nekima čini, a najveći je problem da nam zdrave navike doista ostanu navike. 

Većina nas ode na rigoroznu dijetu pa od iste odustane i vrati se nezdravom načinu života. Kako nekim ljudima uspijeva izbjeći jo-jo efekt? Žene koje su izgubile pregršt kila, za Woman's Health, otkrile su svoje trikove, piše Život i stil.

1. Jedu slične stvari svaki dan, ali pripremljene na različite načine

Mnoge od njih prate 1:1 formulu odnosno u svakom obroku imaju jedan izvor proteina, jedan izvor masti te ugljikohidrata. To često ispadne kao kombinacija istih namirnica, ali kako im ne bi dosadilo uvijek ih pripremaju na drugačije načine. Jedan dan grilaju piletinu, a drugi je peku u pećnici.

2. Uvijek kuhaju dovoljno hrane i čuvaju ostatke

Pripremanje dovoljno hrane omogućuje im da izbjegnu hranjenje po pekarama i restoranima. Često nakon posla pojurimo do pekare kako bi prekinuli glad, ali ako znamo da nas kod kuće čeka fini obrok - to nećemo učiniti. 

"Pripremanje dovoljno hrane pomaže mi da izbjegnem prejedanje na putu od posla do kuće. Obrok zagrijem i imam ga spremnog i zdravog na tanjuru za čas" , tvrdi Nina. 

3. Piju samo vodu 

Potpuno su izbacile gazirana pića i sokove koji su prepuni šećera i nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Na taj način si uštede ogroman broj kalorija u danu ili po izlasku na piće. Biraju još limunadu i zelenu čaj, a u kavu stavljaju rižino ili zobeno mlijeko. 

"Nikada ne pijem sokove i zašećerena vitaminska pića. Biram crnu kavu, zeleni čaj, vodu i limunadu. Izbacivanje praznih kalorija pomoglo mi je da izgubim 20 kila", otkriva Summer.

4. Pripremaju doručak noć prije

Ujutro u žurbi nerijetko uzmemo pecivo na putu do posla. To nam, nažalost, nosi takav tempo života, ali to se ne događa ako nas ujutro čeka zdravi i gotov doručak. 

"Pripremim ga noć prije tako da nemam izliku da odem bez da pojedem nešto. Ako preskočim doručak, uvijek na kraju kupim nešto nezdravo u pekari ili iz aparata", otkriva Michelle. 

5. Ne vjeruju u cheat-day

Cheat day je popularna metoda gubljenja kilograma, a znači da jedan dan u tjednu jedemo što želimo. Međutim, ove se žene ne slažu s tim.

"Nemam više 'cheat day' jer smatram da su svi dani, vikendi, odmori dio mog zdravog načina života", dodaje Summer. 

hr Thu Dec 27 2018 15:52:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/593a40a9b9e03e59298b4569/80

Recept za brzi i slatki kolač s marelicama

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno.

Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA

- 4 jaja
- 15 dag mljevenih badema 
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag maslaca
- 10 dag kristalnog šećera
- 2 male žlice praška za pecivo
- malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

PRIPREMA:


1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

hr Tue Jun 25 2019 13:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Oprez, ne otvarajte ove mailove!

Lažne poruke dolaze na lošem hrvatskom, engleskom pa čak i talijanskom i slovenskom jeziku. Treba ih ignorirati i obrisati s računala, a nipošto klikati na linkove ili otvarati eventualne privitke.

Ponekad se čini da, unatoč upornim upozorenjim i uputama što činiti, a što ne činiti, neki ljudi jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na ono što klikaju.

Tako je hrvatski CERT (odnosno Computer Emergency Response Team) ponovno upozorio na lažne ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima.

Princip je već dobro poznat. U inbox dolazi e-mail poruka u kojoj "pošiljatelj" obavještava "primatelja" da je pred nekoliko tjedana (mjeseci) na njegovo računalo instaliran zloćudni kod koji je bilježio sve što "primatelj" radi. Tako je otkriveno i da posjećuje pornografske sadržaje.

"Pošiljatelj" potom ističe kako je "primatelj" snimljen u kompromitirajućem trenutku, a da su s računala prikupljeni svi osjetljivi podaci.

Ako "primatelj" ne želi da te kompromitirajuće snimke završe kod svih kontakata iz njegovog adresara, mora platiti određenu cijenu.

I naravno, da bi cijela situacija bila još gora, "primatelj" ima samo određeno vrijeme da uplati traženu svotu u bitcoin novčanik.

Iako na prvi pogled ovakva poruka može djelovati zastrašujuće, ona je lažna i možete ju slobodno ignorirati. Već pomnije iščitavanje poruke ukazuje na to da se radi o lošem prijevodu s nekog drugog jezika, odnosno da "pošiljatelj" nije pretjerano pismen.

Ovisno o tome koliko je vaša e-mail adresa "u opticaju" može vam se dogoditi da dobijete istu poruku u nekoliko različitih varijanti na različitim jezicima. No, kako ističu iz CERT-a, radi se o lažnim porukama kojima je glavni cilj izvući novac od neopreznih žrtvi.

Stoga savjetuju da, ako primite takvu poruku promijenite lozinke na servisima koje koristite (za svaki slučaj), budete na oprezu kome šaljete povjerljive poruke, budete oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatih pošiljatelja te obavezno provjerite je li vam web kamera isključena, a po potrebi ju i blokirajte komadom papira ili naljepnicom.

Naravno, pobrinite se i da je na vašem računalu instaliran antivirusni program te da je redovito ažuriran, piše Zimo.

hr Tue Jun 25 2019 11:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ova hrana tjera komarce

Ova hrana će otjerati dosadne insekte od vas

Jabučni ocat

Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom, piše Život i stil

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Rajčice

Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Češnjak

Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.


hr Tue Jun 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .