Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Navike i savjeti žena koje su izgubile kilograme i nikada ih nisu vratile

Kilograme nije lako otopiti, ali uz savjete onih kojima je to doista pošlo za rukom - može biti jednostavnije

Izgubiti kilograme nije nimalo jednostavno kao što se nekima čini, a najveći je problem da nam zdrave navike doista ostanu navike. 

Većina nas ode na rigoroznu dijetu pa od iste odustane i vrati se nezdravom načinu života. Kako nekim ljudima uspijeva izbjeći jo-jo efekt? Žene koje su izgubile pregršt kila, za Woman's Health, otkrile su svoje trikove, piše Život i stil.

1. Jedu slične stvari svaki dan, ali pripremljene na različite načine

Mnoge od njih prate 1:1 formulu odnosno u svakom obroku imaju jedan izvor proteina, jedan izvor masti te ugljikohidrata. To često ispadne kao kombinacija istih namirnica, ali kako im ne bi dosadilo uvijek ih pripremaju na drugačije načine. Jedan dan grilaju piletinu, a drugi je peku u pećnici.

2. Uvijek kuhaju dovoljno hrane i čuvaju ostatke

Pripremanje dovoljno hrane omogućuje im da izbjegnu hranjenje po pekarama i restoranima. Često nakon posla pojurimo do pekare kako bi prekinuli glad, ali ako znamo da nas kod kuće čeka fini obrok - to nećemo učiniti. 

"Pripremanje dovoljno hrane pomaže mi da izbjegnem prejedanje na putu od posla do kuće. Obrok zagrijem i imam ga spremnog i zdravog na tanjuru za čas" , tvrdi Nina. 

3. Piju samo vodu 

Potpuno su izbacile gazirana pića i sokove koji su prepuni šećera i nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Na taj način si uštede ogroman broj kalorija u danu ili po izlasku na piće. Biraju još limunadu i zelenu čaj, a u kavu stavljaju rižino ili zobeno mlijeko. 

"Nikada ne pijem sokove i zašećerena vitaminska pića. Biram crnu kavu, zeleni čaj, vodu i limunadu. Izbacivanje praznih kalorija pomoglo mi je da izgubim 20 kila", otkriva Summer.

4. Pripremaju doručak noć prije

Ujutro u žurbi nerijetko uzmemo pecivo na putu do posla. To nam, nažalost, nosi takav tempo života, ali to se ne događa ako nas ujutro čeka zdravi i gotov doručak. 

"Pripremim ga noć prije tako da nemam izliku da odem bez da pojedem nešto. Ako preskočim doručak, uvijek na kraju kupim nešto nezdravo u pekari ili iz aparata", otkriva Michelle. 

5. Ne vjeruju u cheat-day

Cheat day je popularna metoda gubljenja kilograma, a znači da jedan dan u tjednu jedemo što želimo. Međutim, ove se žene ne slažu s tim.

"Nemam više 'cheat day' jer smatram da su svi dani, vikendi, odmori dio mog zdravog načina života", dodaje Summer. 

hr Thu Dec 27 2018 15:52:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .