Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a72c65f9e31330b008b458d/80
Foto: Pixabay

Inteligentne žene privlače ili plaše muškarce?

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Buffalu pokazalo je da muškarci misle da su pametne žene izazovne samo u teoriji...

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Buffalu pokazalo je da muškarci misle da su pametne žene izazovne samo u teoriji. 

Ispostavilo se da “psihološka distanca” inteligentne žene čini atraktivnijim, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu ‘Osobnost i socijalna psihologija’, ali suština nije tako pozitivna kao što djeluje na prvi pogled.

Sve te tvrdnje o tome kako je inteligencija seksi pale su u vodu kada su suočene s kontratezom. Heteroseksualni muškraci rado bi bili u vezi s inteligentnom ženom, sve dok ih ona intelektualno ne nadmaši.

Da se vratimo na “psihološku distancu”: to je kada se pojedinac oslanja na apstrakciju, da bi formirao određeni stav o događaju ili situaciji koja je udaljena u vremenu, prostoru ili je samo hipotetička.

Dakle, dok se u teoriji priča o inteligentnim ženama, muškarci ih smatraju izuzetno privlačnim… Ali kad se uživo nađu u prilici da budu u kontaktu s pametnom ženom, perspektiva se mijenja.

Ranija istraživanja na ovu temu pokazala su da inteligencija generalno čini da ljude doživljavamo kao privlačnije, ali se sve mijenja kad se ispostavi da je žena pametnija od muškarca s kojim je u vezi. - prenosi azra.ba.

hr Sun Aug 05 2018 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb222a29111cf1528b45d4/80
Foto: Pixabay

Deset brzih recepata za umake uz koje su sva pečenja još slasnija

Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice

Uskrsna šunka i pečenja tradicionalno se poslužuju uz hren i majonezu, a od tih sastojaka možete napraviti i nove, kreativne umake. Uz pečenja se odlično sljubljuju i umaci na bazi vrhnja ili jogurta, a možete ih kombinirati s umacima na bazi rajčice ili pestom za još bogatije okuse. Sve umake možete poslužiti kao prilog, ali i kao dip za grickalice. - pišu 24sata

Aromatični umak od hrena

Sastojci: 2 šalice kiselog vrhnja, ¼ šalice pripremljenog hrena, 1 žličica limunovog soka, po prstohvat soli, mljevena paprika i češnjak u prahu (ili nasjeckani mali češanj češnjaka)

Pomiješajte vrhnje, hren i limunov sok. Začinite solju, paprikom i češnjakom. Ohladite barem 10 minuta da se okusi prožmu. 

Umak od hrena i majoneze

Sastojci: ¼ šalice pripremljenog hrena, ½ šalice majoneze, 1 šalica vrhnja, 1 žlica limunova soka, ½ žličice tabasca, sol, papar

Dobro pomiješajte sve sastojke i ohladite. 

Brzi domaći pesto

Sastojci: 1 šalica svježeg lišća bosiljka, 3 češnja češnjaka, 3 žlice pinjola, 1/3 šalice naribanog parmezana, 1/3 šalice maslinovog ulja, sol, papar

U blenderu izmiksajte bosiljak, češnjak, pinjole i maslinovo ulje. Parmezan možete izmiksati s ostalim sastojcima ili umiješati na kraju. Začinite solju i paprom. 

Grčki tzatziki s krastavcem

Sastojci: 1 svježi krastavac, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica limunovog soka, 1 režanj češnjaka, 200 ml grčkog jogurta, 1 žličica kopra, sol, papar

Pomiješajte ulje, limunov sok, jogurt i sjeckani češnjak. Krastavce ogulite i naribajte. Posolite pa pustite da odstoje i puste vodu. Ocijedite ih i umiješajte u jogurt. Začinite solju, paprom i sjeckanim koprom. 

Umak od sira

Sastojci: 2 dl vrhnja, 20 dag naribane gaude, 10 g maslaca, prstohvat češnjaka u prahu, sol, papar

Sir otopite na rastopljenom maslacu. Umiješajte vrhnje, začinite češnjakom, solju i paprom te miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedine. 

Citrusni umak od svježe rajčice

Sastojci: 3 zrele rajčice, ½ luka, žlica korijandera, sok pola male limete, žlica limunova soka, žličica čilija ili tabasca, žlica sjeckanog peršina, sol, papar

Usitnite rajčicu i luk te izmiksajte sve sastojke. Možete ga jesti odmah, no bolje je ostaviti kratko u hladnjaku da se sastojci povežu. 

Umak od majoneze, senfa i meda

Sastojci: ¼ šalice majoneze, ¼ šalice senfa, 1 žlica octa, 1 žličica meda, sol, kajenski papar

Dobro pomiješajte sve sastojke da se sjedine. 

Aromatični umak od vrhnja i mladog luka

Sastojci: 2 šalice vrhnja, 4 žlice majoneze, 1 mladi luk, žličica maslinova ulja, sol, papar

Nasjeckajte mladi luk i pomiješajte ga s vrhnjem, majonezom i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom. 

Miks sira, vrhnja, hrena i češnjaka

Sastojci: 200 g vrhnja, 200 g kremastog sira, 2 žlice limunova soka, 1 češanj češnjaka, 1 žličica hrena, peršin, sol, papar

Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih dobro izmiksajte s ostalim sastojcima. Začinite solju i paprom. 

Jednostavan humus 

Sastojci: 200 g konzerviranog slanutka, 2 žlice limunovog soka, 2 češnja češnjaka, 1 žličica mljevenog kumina, prstohvat soli, 1 žlica tahinija (paste od sezama), 4 žlice vode, 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žličica mljevene crvene paprike

Ocijedite i isperite slanutak. Izmiksajte ga u blenderu s limunovim sokom, češnjakom, kuminom, solju, tahinijem i vodom. Po želji dodajte još soka od limuna, češnjaka ili soli. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, pospite paprikom i ukrasite slanutkom. 


hr Sat Apr 20 2019 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbaea5329111c47538b4596/80
Foto: PIXABAY

Posebno značenje: Pet simboličkih razloga zašto bojimo jaja za Uskrs

Nezaobilazna tradicija za proslavu Uskrsa je bojenje jaja različitim, šarenim bojama. No odakle je ta tradicija zapravo potekla? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje stoga vam donosimo čak pet mogućih teorija.

1. Proljetno slavlje

Jaja su često bila povezana s poganskim festivalima i proslavom proljeća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život te su tako prikladno postala dio proljetnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime.

Bilo je uobičajeno da jaja budu ukrašena tijekom takvih proslava te da se daruju prijateljima i članovima obitelji. Simbolizam ponovnog rođenja ide u skladu s proljetnom proslavom Uskrsa jer je to slavlje Isusovog uskrsnuća. Tako su praksu ukrašavanja jaja i njihovo poklanjanje prisvojili kršćani te uključili u proslavu Uskrsa.

2. Mezopotamska tradicija
Časopis Donahoe bio je katolički mjesečnik s općim temama koji se objavljivao od 1878. do 1908. godine. U jednom od njegovih izdanja tako piše da su rani kršćani u Mezopotamiji bojili jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Krist prolio tijekom raspeća, tvrdi Zadovoljna.hr. Crkva je navodno preuzela tu tradiciju i od tada nastavila s njome.

3. Kraljevska tradicija
Postoji mogućnost da je i engleski kralj Edward I. doprinio tradiciji ukrašavanja jaja radi proslave Uskrsa. Tako je u 13. stoljeću Edward I. naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi zlatnim listovima. Ta jaja su onda bila predstavljena kao uskršnji pokloni ostatku kraljevskog domaćinstva.

4. Marija Magdalena i crveno jaje
U nekoliko legendi Marija Magdalena je ključna u stvaranju tradicije bojenja jaja. Tako jedna verzija uključuje odlazak Marije Magdalene do groba Isusa Krista tri dana nakon njegovog razapinjanja.

Sa sobom je nosila košaru u kojoj su bila kuhana jaja koja je kanila podijeliti s ostalim ženama koje su tamo već oplakivale smrt Isusa. Kada je došla i vidjela da je grob prazan, jaja u njezinoj košari postala su sjajno crvene boje.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena odlazi popričati s rimskim carem Tiberijemnakon Isusovog uskrsnuća. Pozdravila je cara rekavši: "Isus je uskrsnuo", na što je Tiberije uzvratio: Nije Krist ništa više uskrsnuo nego što je ovo jaje crveno, pokazujući na jaje koje je prema različitim verzijama bilo na njegovu stolu ili ga je Marija sama držala. Čim je car to izgovorio jaje je pocrvenilo.

5. Sveta Marija i crveno jaje
Neke istočnoeuropske legende pripisuju začetak tradicije bojenja jaja ne Mariji Magdaleni nego Mariji, Isusovoj majki. Marija je bila prisutna tijekom Isusova razapinjanja na Veliki petak te je, prema legendi, sa sobom ponijela jaja.

Prema jednoj verziji legende, krv iz Isusovih rana kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Prema drugoj verziji, Marija je plakala i preklinjala vojnike da budu manje okrutni prema njezinom sinu. Kako Marija jaja daje tim vojnicima tako njene suze padaju na jaja te ona postanu sjajno crvena, piše Zadovoljna.hr.

hr Sat Apr 20 2019 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb9bbf929111cda4f8b45f0/80
Foto: Pixabay

Danas je Velika subota - dan tišine, molitve i sabranosti

Na Veliku subotu nema liturgijskih slavlja, zvona ne zvone, dopušteni su samo sakramenti bolesničkog pomazanja i ispovijedi

Velika subota je dan Isusova počinka u grobu. Dan tišine, molitve i sabranosti kada vjernici razmišljaju o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Zajedno s Velikim četvrkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje koje završava Isusovim uskrsnućem - Uskrsom. 

Na Veliku subotu nema liturgijskih slavlja, zvona ne zvone, dopušteni su samo sakramenti bolesničkog pomazanja i ispovijedi.

Vazmeno bdijenje je spomen na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, a slavi se noću. Ono započinje paljenjem ognja kojeg svećenik blagoslovi da bi se na njoj upalila svijeća koja simbolizira uskrslog Isusa.

 Svećenik na svijeću stavlja simbole alfe i omege što označava da je Isus početak i svršetak svega. Nakon hvalospjeva svijeći, biblijskih čitanja i pjevanja psalma slijedi evanđelje te nastupa radost, odnosno Isusovo uskrsnuće.

Vazmeno bdijenje završava euharistijom te tada započinje uskrsno vrijeme.

hr Sat Apr 20 2019 07:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Evo kako se riješiti smrada cigareta iz odjeće, kuće i automobila

Većinu ovih čudotvornih sastojaka već imate doma, ali ne znate da uspješno upijaju neugodne mirise iz kućanstva

Možda ste se uselili u novi dom ili kupili automobil u kojemu je prijašnji vlasnik pušio. Ili ste dopustili prijateljima da zapale jednu – dvije unutra jer vam je bilo neugodno reći im kako se kod vas ne puši. Koji god razlog bio, smrad koji ostaje nakon toga noćna je mora svakog nepušača.  Nasreću, postoje trikovi koji uspješno istjeruju cigaretni dim iz vašeg doma i s vaše odjeće.


Soda bikarbona

Posipajte sodu bikarbonu po namještaju i tepisima i ostavite da djeluje preko noći. Ona ima sposobnost upiti smrad dima, kao i bilo koji drugi miris koji vam se uvuče u dom. Idućega dana jednostavno usišite posipane površine. Ako je smrad i dalje prisutan, ponovite postupak.

Amonijak

Na zidove i stropove možete primijeniti amonijak pomiješan s vodom (ili bilo koje sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka). Ljudi često zanemaruju ove dijelove prostorija, a upravo se na njima ponajviše talože slojevi dima. Ako amonijak ne pomogne, ipak ćete morati ponovno okrečiti sobu. Nova će boja prekriti staru koja je upila miris dima i problem bi trebao biti riješen.

Ocat

Iako ni on sam nema najugodniji miris na svijetu, učinkovit je na odjeći i tkaninama koje smrde po dimu. U posudu s vrućom vodom dodajte šalicu octa i objesite odjeću iznad nje da se pari. To bi trebalo pomoći ukloniti smrad. Ocat djeluje i u kući ako njime napunite posudice i postavite ih po prostorijama u svom domu.

Ugljen

Sve što trebate je postaviti zdjelice napunjene drvenim ugljenom u sobe koje se osjete na dim ili u automobil na nekoliko dana. Ugljen će vrlo uspješno izvući smrad cigareta iz prostora.

Jabuke

Prepolovite jabuku na pola i ostavite je tamo gdje treba izvući miris dima. Osim toga, vaš će dom mirisati na jabuke, što dođe kao svojevrstan bonus.

Parni čistač

Kao što zidovi i stropovi apsorbiraju cigaretni dim, isto vrijedi i za podove, osobito ako su obloženi tepisima. Za to je dobro imati parni čistač, kojim ćete dubinski očistiti tepihe i riješiti se neugodnih mirisa, piše Net.hr

hr Fri Apr 19 2019 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .