Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf7a9d00e49383d238b4589/80

Najnovija filmska ekranizacija Robin Hooda snimana u Hrvatskoj stiže u kina

Legenda koju znate, priča koju ne znate…Saznajte kako je Robin Hood postao ikona i legenda kakvu poznajemo danas

Možda smatrate da vrlo dobro poznajete ovu legendarnu priču, ali još nikad dosad niste vidjeli ovakvog Robina Hooda. Ovaj epski lopov i ratnik već cijelo stoljeće tjera filmaše da osmišljavaju nove priče o njemu. Neviđena priča o tome kako je Robin Hood postao ikona i legenda kakvu poznajemo danas, je snimana u Istri i Dubrovniku, na Stradunu, u tvrđavi Bokar i Posatu, zahvaljujući redatelju Ottu Bathurstukoji je Dubrovnik i Istru izabrao između deset svjetskih lokacija. Bathurst je u svoju adaptaciju unio brzi tempo i suvremeni način snimanja akcijskih filmova. Poznat po televizijskoj hit seriji Peaky Blinders te jednoj od najpopularnijih epizoda hit serije Black Mirror, Bathurst je oduvijek volio izokretati očekivanja. U ovom je filmu izgradio cijeli novi svijet za Robina, ali to nije svijet koji bi drugi možda očekivali.

Velika briga kod ove adaptacije posvećena je bila izgradnji seta koji je vizualno originalan, ali i realističan. Ekipi filma su se pogotovo svidjeli visoki zidovi Dubrovnika. Međutim, budući da je grad pod zaštitom UNESCO-a, morali su biti vrlo pažljivi i nimalo ne dirati zgrade. Spektakularna crkva sv. Dominika iz 13. stoljeća poslužila je kao fasada dvorca Nottingham.

Za potrebe filmskog seta angažirano je oko 700 statista, a u Dubrovnik je došlo 650 članova filmske ekipe, čime je još jednom potvrđeno da je Hrvatska među top lokacijama za snimanje svjetskih filmskih hitova u proteklih nekoliko godina. Najveća su atrakcija na snimanju bili glumci iz filma: Taron Egerton kao Robin Hood, Jamie Foxx kao John, Eve Hewson kao Marian te zvijezda filmova Fifty Shades of Grey,Jamie Dornan u ulozi Willa Scarletta.

Egertonov Robin je ratni heroj koji se vratio kući i samo traži mir i spokoj. Međutim, ubrzo shvati da njegova borba nije gotova nego tek počinje. „Ovo nisu muškarci u tajicama koji divljaju po šumi,“ objasnio je. „Robin se vratio s bojnih polja u Siriji istraumatiziran, kao da je u potpunosti odvojen od svojeg prethodnog života koji mu uopće ništa više ne znači. Pronašao je Nottingham koji više ne prepoznaje, pun užasavajuće nejednakosti i nepravde. Trudi se ostati nepristran u svojoj osamljenosti, ali na kraju mu njegova savjest neće dati da i dalje zanemaruje ono što se odvija oko njega.“

Kad Robin shvati što se zapravo događa u Nottinghamu, potaknut je na to da nešto napravi. Preuzme identitet odmetnika poznatog kao The Hood, smionog osvetnika koji ismijava elitu oduzimajući im ono zbog čega rade tako mrska djela: njihov novac. Robin ne bi mogao uopće postati The Hood da ga nije uputio i pružio mu pomoć John, kojeg glumi Jamie Foxx, arapski ratnik čijeg sina je Robin pokušao spasiti tijekom Križarskog rata. Impresioniran njegovom hrabrošću, John prigrli ciničnog i oklijevajućeg Robina, kako bi obojica mogli ispuniti svoju osvetu. Međutim, njihovo partnerstvo donijet će im više nego što su mogli očekivati. Prijateljstvo puno duhovitosti koje se razvije između Robina i Johna mnogima je najdraži dio filma u kojem ne nedostaje ludih scena borbi ali i bezvremenske romantike između Marian i Robina.

Ova najnovija verzija Robin Hooda u distribuciji Blitza stiže u hrvatska kina od 29. studenog, a više informacija o filmu, kao i kupnju ulaznica potražite ovdje.

 

hr Fri Nov 23 2018 08:19:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce94cc029111c4ba48b45e9/80
Foto: Pixabay

Uz ova 3 trika crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše Punkufer.

hr Sat May 25 2019 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Kada preskakanje doručka zapravo može biti dobro za vas?

Je li doručak stvarno najvažniji obrok u danu? Iako je za neke ljude tako, nedavno istraživanje pokazuje da je za druge doručak samo 'obrok'

Kako ne unosimo hranu tijekom noći, naše tijelo probavlja i asimilira hranu koju smo uzeli tijekom dana. Zato je naš prvi obrok u danu - prekidanje posta. 

Debata o doručku

- S jedne strane imamo stručnjake koji tvrde da nam je potrebna glukoza za doručak kako bi dala snagu našem tijelu i mozgu za obveze i održala zdravu težinu. To je fundamentalno vjerovanje o kojem se piše već godinama. Zatim imamo novi tabor - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nam kažu da je izostavljanje doručka nekoliko puta tjedno razborit način mršavljenja", objašnjava nutricionistica Alex Ruani. 

Dalje navodi da postoje osobe koje mogu isključiti doručak, ali da je obvezan za dijabetičare i trudnice. Također sportaši koji imaju strukturirane programe bi trebali obvezno doručkovati.

- Je li preskakanje doručka dobro za vas? Ovisi. Jednostavan odgovor bi bio da jedete ako ste gladni ili ga preskočite ako niste gladni. Neki ljudi nisu gladni ujutro, dok će drugi pasti u nesvijest ako nisu doručkovali", objašnjava daljenutricionistica Alex Ruani. 

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition nije potvrdio da je doručak važan za gubitak kilograma. Znanstvenici objašnjavaju da ako doručak nije "vaš obrok" možete ga preskočiti. Svaka osoba je različita s obzirom na svoju jedinstvenu biokemiju, genetiku i program aktivnosti.

- Preskakanje obroka s vremena na vrijeme može biti dobro za vas u smislu čišćenja stanica. Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja. Drugim riječima kada preskočite obrok vaše stanice se stignu očistiti", dalje objašnjava.

- Preskakanje doručka u osnovi je oblik povremenog posta. Ako se borite sa svojim jelom, preskakanje doručka može biti stvarno dobra ideja. Ključno je testirati i eksperimentirati, dok ne nađete nešto što vama dugoročno odgovara", savjetovala je na kraju za Healthscienceacademy, piše zivotistil.hr


hr Sat May 25 2019 13:52:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Tri trika uz koja crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše punkufer.hr

hr Sat May 25 2019 13:22:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce87b7029111cb3a28b45bb/80

Šime Kovačević priprema novu modnu priču: "Originali - ljudi koji su pomakli granice" bit će njegova druga revija

Uskoro će se u Splitu održati osamnaesta Montura
Montura je jedinstvena splitska modna priča koja već osamnaest godina za redom okuplja sve ljubitelje mode i hrvatskog dizajna u Splitu. Montura je uvijek otvarala vrata novim imenima te ugostila etablirana imena hrvatske modne scene, a tako će biti i ove godine.

Prošlogodišnja Montura oduševila je mnogobrojne Splićanke i Splićane koji su uživali u ambijentu galerije Meštrović, gdje se predstavio veliki broj domaćih dizajnera, a jedan od njih je i poznati splitski novinar Šime Kovačević

Kovačević se prošle godine predstavio kolekcijom "NO7" kao aluzija na sedmu silu, čiji je i sam predstavnik. Kolekcija je bila spoj nespojivih kombinacija - animal printa, jakni vojničkog kroja, a stvorena je iz "dišpeta" 
 jer je u našim dućanima ponuda za muškarce limitirana, uvijek ista i za Šimin ukus- dosadna.

Revija je izazvala pozitivne komentare i reakcije, što ni sam Šime nije očekivao.

- Moram biti iskren da nisam očekivao toliko pozitivnih rekacija na moj modni prvijenac. Očekivao sam rekacije "javna je osoba, novinar pa se sad umislio da je kreator". No, kada mi je jedna simpatična gospođa nakon revije prišla i rekla "ja vam čestitam, vi ste meni otkriće", jednostavno sam u tom trenutku poletio na krilima slave.


Šime ističe kako su njegovu prvu reviju modeli nosili s ponosom, a uskoro je osvanuo i u susjednim modnim časopisima i televizijskim emisijama. 

- Osvanuo sam u modnom časopisu "Plezir" u Srbiji, a zatim je kolega Miomir Maroš s TV Crne Gore napravio veliku reportažu u jutarnjem programu njihove nacionalne televizije. Uslijedio je i prilog na slovenskoj televiziji.

Šimu je najviše iznenadio poziv prijateljice prije par mjeseci koja mu je rekla kako je upalila televiziju i ugledala kaput s uzorkom zebre u turskoj seriji. Kako je došao do tamo, ni sam Šime ne zna, ali priznaje da mu laska.

S kolekcijom "NO7", želio je upozoriti na loše stanje s napuštenim životinjama u Splitu.

- Situacija sa životnjima me jako rastužuje, ali vođem sam onom kreni sam od sebe - udomio sam još jednog psa, a nedavno i mačku staru nekoliko dana.


Pred Šimom je i nova Montura, koja će se održati u lipnju, ovoga puta bit će skroz drugačija od prošle.

Organizator Monture, Tonči Šundov, pozvao ga je i ove godine.

A kako život piše najbolje priče, mjesec dana prije Tončijevog poziva, Šime se susreo s poznatim splitskim arhitektom i velikim umjetnikom Draženom Pejkovićem na njegovoj izložbi. Tada mu je Dražen rekao kako bi bilo super njegove uratke prebaciti na materijal za šivanje. I odjednom, kao prst sudbine, zaključili su da će krenuti zajedno u novu modnu priču.

Za ovogodišnju Monturu, nastala je priča "Originali - ljudi koji su pomakli granice". O čemu je riječ, Šime još uvijek nije hito otkriti. No, i ovoga puta poznata splitska lica nosit će njegove modele i to upravo ljudi koji pomiču granice. 

Zaštitno lice njegove revije bit će jedna mlada djevojka, naša jedina sanjkašica, Daria Obratov.

- Ona je itekako pomakla granice. Uspjela je biti prva Hrvatica na bob stazi i predstavljala je našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama, a još je i Dalmatinka. Nažalost, ovdje to pomicanje granica nisu shvatili pa je Daria danas u nizozemskom timu. Za mene je ona velika heroina.

Glazbena podloga za reviju također je od umjetnika koji su na svjetskoj sceni pomakli granice i bili originali ispred svog vremena.

Za kraj, Šime poručuje:

- Početak je najvažniji dio svakog posla, rekao je davno Platon. Ovo je, ja se nadam, početka jedne moje nove priče. 
hr Sat May 25 2019 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .